Fikri Demirtaş
[email protected]

Seyituşağı Köyünde Abdal Musa Birlik Lokması

16 Kasım 2023 02:38

Malatya - Yeşilyurt Seyituşağı Köyünde Abdal Musa Birlik Lokması

'' Cemalin görünce yürüdü dağlar, Taşlar gider bizim Abdal Musa'ya '' 

Abdal Musa birlik lokması 13 Kasım 2022 pazar günü, Yeşilurt Seyituşağı köyünün kültür evinde ( eski ilkokul) binlerce canın katılımı ile yapıldı.

Seyituşağı köyünde yapılan Abdal Musa Lokması etkinliğine Milli Eğitimden emekli memur köyün muhtarı arkadaşım Miktat Canbay davet etmişti. Köye aktivist fotoğraf sanatçısı Arguvan Atmalılar derneği  temsilen Rıza Parlak – Dersim Ovacıklı  Ali Ekber Artut ile  birlikte eşsiz bir doğada güzel bir günde yol alarak Seyituşağı köyüne mihman olduk. Malatya K.Maraş- Ankara yolu güzergahında ile 28 km.

Yeşilyurt, Malatya. Seyituşağı mahallesinin Nüfusu Toplam 193 tır. Bu nüfusun 106'si Erkek, 87'si Kadındır. 

"Seyituşağı  en eski aşiretlerinden birisidir. Aşiretin adını  geçmişi Zerdüş Peygambere kadar uzanan Seyituşağı  tarihte  aşiret olarak anılmaktadır. Selahaddin Eyyubi ile aynı aşiretten olan  Seyituşağı aşireti günümüzde çoğunluğu Malatya'da, Hanbaylar, Canbaylar, Kılıçlar, Doğanlar, Şahinler, Bozkurtlar, Çiçekler, Karakuşlar, Kuzucular Erollar, soyadını kullanan  şahıslar ikamet eder. 

Seyituşağı İnternet sitesinde "14. yy. Drejan aşiretinden bağlarını koparıp  kendi nüfusunu almıştır.  Malatya/ Yeşilyurt'ta göçerek  Seyituşağı isimli alevi dedenin önderliğini yapmış olduğu Alevi toplumu  önce bir ovaya yerleşirler . Daha sonra Seyituşağı  alevi Dedesi  kendi adını vererek  köyünü kurar . Günümüzde ise Seyituşağı aşireti  yaşantısına devam etmektedir." diye yazmaktadır. 

Gelen konukları Seyituşağı Köyü Sosyal Yardımlaşma  ve Dayanışma Derneği Başkanı Hasan Akdemir ve yönetim kurulu üyeleri , köyün muhtarı derneğin kurucusu eski yöneticisi Miktat Canbay karşıladı.

Kahramanmaraş Elbistan Kantarma'dan Sinemilli Ocağından Ali  Ekber Bakır dede , Tacim Bakır dede, Tacim Yüksel, Ahmet Yüksel, Elif Yüksel  talipleri olan bu köye gelmişlerdi. 

Elbistan Kantarmadan gelen dedeler ve konuklar

Dernek Başkanı Hasan Akdemir açılış konuşmasında; İl dışından, ilimizden çevre köylerden gelen canlar Abdal Musa Birlik Lokmasına dernek başkanı ve yönetim kurulu üyeleri olarak hoş geldiniz. 

Kahramanmaraş merkezli  6 Şubat'ta 2023'de On bir ilimizde yaşanan ve yüreklerimizi kavuran depremlerin üzerinden tam 10 ay geçti. 50 bin 96 canımızı kaybettiğimiz, 107 bin 204 insanımızın yaralanmasına neden olan deprem yüreklerimizi enkaza çevirdi. 4.1 milyon kişinin evinden ayrılmasına neden olan felaket, 1.5 milyon insanımızın evsiz kalmasına neden oldu.

  Bu depremde köyümüzde büyük yara aldı. Evlerimiz, ahırlarımız yıkıldı. Devlet millet olarak el ele vererek  ve bu afetten ders alarak kısa zamanda yaralarımız sarılacaktır. Depremde hayatını kaybeden insanlarımızı rahmetle anıyorum…

Seyituşağı Dernek Başkanı Hasan Akdemir

Geleneksel olarak her sene yapılagelen ve Anadolu Balkan coğrafyasında yaşayan Alevi toplulukların en önem verdikleri etkinliklerden olan Abdal Musa Kurbanıdır. Yüzyıllardır süren inancın özünde olan toplayıp paylaşma, Alevi inancının geleneksel doğal akışı olarak yapılmaktadır. "dedi.

Muhtarla yaptığım söyleşide "6 Şubat depreminde mahallemizde 45 ev ağır hasarlı 13 evde yıkık durumdadır. Hak sahibi 20 kişidir itirazlar edenler mevcut dur Hak sahibi evlerin yapılacağı yer hala tespit edilmemiştir. Bizim talebimiz ikizce bölgesine yapılan 62 adet afet evlerimizin yanına bu hak sahipliği kazanmış olan 20 evimizinde bu bölgede yapılarak mahallenin hem birleştirilmesi hem mağduriyetimizin giderilmesi olacaktır."diye sorunlarını anlattı.

Köyün Kültür evinin bahçesinde  kara kazanlar sabahın erken saatinde çatılmıştı.  Bir gün önce tığlanan kurbanlar kadın canlar tarafından doğranıp kazanlara konmuştu. Aşın pişip hak aşkına lokma olması için aşçı Emine Kuzucu ana tarafından  imece usulü kadın  erkek görevli canlar hizmet Hakk içindir desturu ile çalışmaya başlamışlardı.

Aşçı Emine Kuzucu

 Muhtarın organizasyonu ile flaş belleğe yüklenen halk ozanlarına ait nefesler, deyişler, gülbenkler hoparlörden  çalıyordu. Kazanlarda etli bulgur pilavı lokma pişirildikten  sonra Sinemilli Ocağından Ali Ekber Bakır Dede Lokma duasını okudu.

   Ali Ekber Bakır Dede canlara kısa bir selamlaşma ve iyilik ve huzur esenlikler diledikten sonra lokma duasını yaptı. Dua okunurken canlar sağ ellerini kalplerinin üzerinde sol elleri yanlarında, başları önünde eğik sessizce yapılan duayı huşu içinde dinlediler.

" Lokması Celil ola. Bereketi Halil ola. Hak, Muhammed , Ali kabul ede. Yiyenlere şifa, yemeyenlere delil ola. On iki imam katarında, didarında, divanında, şefaatinde, saygısında, sevgisinde, muhabbetinde birlik ve beraberliğinde hiç bir zaman bizi ayırmasın. Şah- ı Merdan yolumuzu yolsuza, uğursuza, yaramaza, bilinçsize bizi düşürmesin. Destimiz derman ola. Rızkımız iman ola. Yardımcımız her zaman gerçek enbiyalar  Aliyyen Veliyullah, Kamili Mürşid-i illah, sıdkı nimeti, keşfi kerameti her zaman birlik ve beraberliğimiz  Şah-ı Merdan her zaman  bu güzelliklere inşallah  hepimize vesile ola. Gerçeklerin demine eyvallah   hü ya Ali . Hepinize  Niyaz ile...  

Lokma duasından sonra Derneğin bahçesinde masalarda kadın- erkek, çoluk çocuk oturan canlara köyün genç kızları erkekleri sinilerle tabaklara konan lokmaları dağıttılar. Yine Erzurum ilinin tatlı piyasasında adından söz ettiren tatlıcı Ökkeş Usta ( Naim Bozkurt) lokma olarak gönderdiği baklavalar dağıtıldı. Canlar kendi aralarında sohbet edip, lokmalarını yediler. Lokmadan sonra;

Dede Aydın Gültekin 

Elazığ- Baskil ilçesi Şeyh Hasan Köyünden Şeyh Ahmet Dede Ocağından Malatya Erenler Cemevi Başkanı Aydın Gültekin Dede dua etti.

"Bismişah, Allah Allah!

Soframızda bereket evimizde huzur daim olsun. Artsın eksilmesin, taşsın dökülmesin. Bu gitti daha dolusu gele. Hakk Muhammed Ali beraketini vere. Nimmeti Celil, bereketi Ibrahim Halil, Yiyene helal, yedirene delil ola. Yiyip yedirenlere, Pişirip kotaranlara nur-i iman ola., Ya Cenab-ı Hakk! Gökte rahmetin, yerde bereketin eksik olmaya. Dertlerimize deva, hastalarımıza şifa, Şefaat senden ya Resulullah. Bizleri Ehli Beyt‘in şefaatından, katarından, Darından, didarından, mahrum eyleme. 

Hizmet sahiplerinin hizmetleri, Lokma sahiplerinin lokmaları kabul ola. Gittiğiniz yerlerde dert, gam ile keder sizlerden uzak ola. Lokma hakkına, evliya keremine, Cömertler Cemine, Ya Allah, ya Muhammed, ya Ali. Allah Allah, kabul ve makbul ola. Aşk ile Huu… "

             Muhtar Miktat Canbay, Fikri Demirtaş 

Ne mutlu, yüreği toplumun iyi, güzel, adaletli günleri için çarpanlara; ne mutlu, gerçek mutluluğu kardeşçe paylaşmanın, dayanışmanın o eşsiz hazzında arayanlara…Ne mutlu insan gibi insan olanlara…

Abdal Musa Birlik Kurbanı

Fotoğraf: Antalya Elmalı Abdal Musa Türbesi (Alıntı)

"Abdal Musa Alevi geleneğinin önde gelen büyüklerinden olup, dergâhı Antalya’nın Elmalı ilçesi Tekke köyündedir. Alevi köylerinde yüzyıllardır uygulanan ve günümüzde kentlerdeki cem evlerine taşınan bir diğer gelenek de Abdal Musa Kurbanı / Cemi veya Birlik Kurbanı / Cemi olarak adlandırılmaktadır. Yılda bir kez kış aylarında düzenlenmektedir. Katarlar ayrılan turna sürüler Her andıkça sinelerim sızılar İrili ufaklı emlik kuzular Koçlar gider bizim Abdal Musa'ya Abdal Musa Cemi için köyün ileri gelenleri toplanır ve zamanını belirlerler. Bundan sonra bazı kişiler görevlendirilir. Bu kişilerin görevi Cem öncesi hazırlıkları yapmaktır. Bu hazırlıklar Cem zamanının topluma iletilmesi, gerekli para veya yiyeceklerin toplanması, kurban ve lokma hazırlıklarının yapılması şeklinde özetlenebilir. Bu tür ibadetlere maddi-manevi katılım bir Alevi için büyük önem taşıdığından herkes var gücüyle Abdal Musa Kurban'ına katkıda bulunur. Abdal Musa Cemi önceleri Perşembe gününü Cuma’ya bağlayan akşam yapılırdı, bugün herkesin katılabileceği uygun bir zamanda yapılmakta. (Alevilikte ibadetin yeri zamanı şekli pek önemli değildir özden olması önemlidir) Kurbanlar kesilerek kazanlarda etli pilav pişirilir. Aleviler arasında, Abdal Musa lokması yapıldığı zaman köyde her yönden bolluk olacağına, dileklerin kabul olacağına, bir felaket olmayacağına inanılır. Abdal Musa Cem'inin bir diğer adı olan, Birlik Cemi onun toplumda birlik ve beraberliği sağlama işlevini de açıkça göstermektedir.

Diğer Alevi ibadetlerinde de olduğu gibi bu ibadetin de sosyal işlevi bulunmaktadır. Sadece ibadet yapılmış olmakla kalmayıp, toplumun içinde var olan küçük-büyük sorunlar da bu sırada çözümlenmektedir. Bu durum o toplumun sağlıklı içyapısını koruma ve sürdürebilmesinde önemli rol oynamaktadır. Bugün Alevilerin çoğunluğu kentlerde yaşadığından Abdal Musa Cem’leri, Cem evlerinde büyük kitlelerin katılımıyla gerçekleştirilmektedir. Geleneksel Abdal Musa lokmalarınız, dualarınız ve dileklerinizin hak katında kabul olması dileğimle. "

Her yıl kış ortasında birlik cemlerinden sonra yapılan geleneksel lokmamızın içeriği ve anlamını bilerek paylaşsak daha güzel olur. Hiç değilse lokma başında kısa bir anlatım hatta teknolojinin imkanları olan görsel kısa bir temsili gösteri bile lokmaya çok güzel tat katar.

12 Kasım 2023, Fikri Demirtaş 

Fotoğraf Galerisi:

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Yazarın Diğer Yazıları

IŞIKLAR SÖNMESİN
08 Ocak 2024 02:38

Ali Kapısı Derneği Abdal Musa Birlik Lokması
20 Aralık 2023 02:38

Sazlılar Derneğinde Abdal Musa Lokması
07 Aralık 2023 02:38

Zeynel Abidin Vakfında Abdal Musa Lokması
03 Aralık 2023 02:38

MALATYADA REKLAM TABELACILIĞI
03 Kasım 2023 02:38

Endüstri mirası tescili Tuğla Bacası restorasyonu bekliyor
28 Ekim 2023 02:38

GÜNDÜZBEY- PINARBAŞI KAPTAJ GEZİSİ
17 Ekim 2023 02:38

KABAH ABDAL TÜRBESİ ve GÜRGÜR DEDE TÜRBESİ
10 Ekim 2023 02:38

ELEMENDİK PINARI
02 Ekim 2023 02:38

HEKİMHAN'DA 'TORLAKÇILAR' EKMEKLERİNİ ATEŞ VE KÜLDEN ÇIKARIYOR
09 Eylul 2023 02:38

HEKİMHAN KÖYLÜKÖYÜNDE SARIÇAM ORMANI
29 Ağustos 2023 02:38

BATTALGAZİ'DE ASIRLIK KARA DUT
22 Ağustos 2023 02:38

Zeynel Abidin'de Aşure Lokma Etkinliği
18 Ağustos 2023 02:38

Hekimhan'da Dört Yüz Yılık Ceviz Ağacı
05 Ağustos 2023 02:38

VEFA KONAĞI, DEPREMZEDELERE MESKEN OLDU!
03 Ağustos 2023 02:38

TARİHİ ESERLERE SAYGI
31 Temmuz 2023 02:38

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
28 Temmuz 2023 02:38

Profesyonel Fotoğrafçı HÜSEYİN KOÇ Son Yolculuğuna Uğurlandı
09 Temmuz 2023 02:38

BİR BOZKIR KÖYÜ GEBELİ / ARAPGİR
09 Temmuz 2023 02:38

Karapınar'da ŞAH -I MERDAN Ziyareti
09 Temmuz 2023 02:38

DOĞANYOL'UN YENİDEN DOĞUŞU
15 Haziran 2023 02:38

GELİNCİK TEPE
07 Haziran 2023 02:38

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ 6 ŞUBAT DEPREMİNİN ARDINDAN
27 Mayıs 2023 02:38

ÂŞIK VEYSEL... Sivrialan köyüne yolculuk...
16 Mayıs 2023 02:38

MEMLEKETİM YIKIK VİRANE OLDU
19 Mart 2023 02:38

MALATYA'DA SITMA SAVAŞ VE BABAMIN ANILARI
13 Ocak 2023 02:38

MALATYA SÜMERBANK FABRİKASI İŞÇİSİNİN RÜYASI
28 Kasım 2022 02:38

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN ' GARİP' MEZARLIĞINA SAHİP ÇIKILDI
25 Kasım 2022 02:38

ENGÜZEKLİLER CEM EVİNDE ABDAL MUSA - BİRLİK CEMİ
08 Kasım 2022 02:38

ADINI YİTİREN OKUL...Akçadağ Köy Enstitüsü
13 Ekim 2022 02:38

Hekimhan Ballıkaya (Mezirme) Mahallesi
22 Eylul 2022 02:38

HEKİMHAN-GİRMANA 1. KÜLTÜR ŞENLİĞİ
01 Eylul 2022 02:38

RUS PAZARI / BİT PAZARI
20 Ağustos 2022 02:38

MALATYA ÜÇ HORAN KİLİSESİNDE İKİNCİ AYİN
14 Ağustos 2022 02:38

Kiliseden Kültür Merkezine
28 Temmuz 2022 02:38

Aspuzu Bağları: Karadut Ağacı
11 Temmuz 2022 02:38

TEMMUZ SICAĞINDA İKİ KARA GÜN
04 Temmuz 2022 02:38

Fetiye Uzun Hasan Cami
30 Haziran 2022 02:38

Vefalı Malatyalıların Doğanşehir Gezisi
29 Haziran 2022 02:38

Malatya'da Venk Şapeli
29 Haziran 2022 02:38

CHP KÖY ENSTİTÜLERİ MASASI VE PROJELERİ
21 Haziran 2022 02:38

MALATYA'DA UMUMİ TUVALETLER SORUNU
20 Haziran 2022 02:38

SEYYİD AZİZ DEDE(Ape Aziz) ANMA ETKİNLİĞİ
15 Haziran 2022 02:38

MAVİ DEĞİRMEN / Seferihisar - İzmir
15 Haziran 2022 02:38

Bir Gezi Anısı
06 Haziran 2022 02:38

ASPUZU BAĞLARI
06 Haziran 2022 02:38

Hüseyin Doğan Dede 39.Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı
25 Mayıs 2022 02:38

MALATYA DEMİRYOLU MENFEZİNİN HAZİN SONU
13 Mayıs 2022 02:38

MELİTA
10 Mayıs 2022 02:38

YAZAR ÖZGÜR SİNAN'LA ÇANAKKALE'DE KEYİFLİ BİR RÖPORTAJ
07 Mayıs 2022 02:38

KARAGÜL
30 Nisan 2022 02:38

TARİHİN İZİNDE... Mezar Taşlarından Yapılan Demir Yolu Menfezi
30 Nisan 2022 02:38

NE BAHARLARIMIZ GEÇTİ ÖMÜRDEN
11 Nisan 2022 02:38

MALATYA'DA KAYISI AĞAÇLARI ÇİÇEK AÇTI
04 Nisan 2022 02:38

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN SAHİPSİZ MEZARLIĞI
01 Nisan 2022 02:38

Akçadağ Köy Enstitüsü 1947 mezunu Öğretmen MUAZZEZ YILMAZ
17 Mart 2022 02:38

ELAZIĞ/ KEBAN- DENİZLİ KÖYÜ KERVANSARAYI
25 Şubat 2022 02:38

Balıkesir'de Tahtakuşlar Köyü
14 Şubat 2022 02:38

GÜLE GÜLE BİLGE İNSAN, İSMAİL KAYGUSUZ...
04 Şubat 2022 02:38

Lütfi Özgünaydın: 'Bir zamanlar Kemaliye'
30 Ocak 2022 02:38

Malatyalı Yazar Necati Güngör beyi İstanbul'da ziyaret
25 Ocak 2022 02:38

KÖY ENSTİTÜLERİNDE KÜTÜPHANELER
24 Ocak 2022 02:38

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
24 Ocak 2022 02:38

Gazateci Hrant Dink katledildiği yerde anıldı.
24 Ocak 2022 02:38

Geçmişin İzinde DAMASCUS Sergisi
13 Aralık 2021 02:38

DEMİRYOLU KÜÇÜK İSTASYONLARI
03 Aralık 2021 02:38

MALATYA’DA YENİ FiDANCILAR SİTESİ HAZIR
22 Kasım 2021 02:38

Malatya'da Vanlı Hoca: Şeyh Hacı Hamid Hamd-î Vânî El- Malatî (1873 – 1955)
22 Kasım 2021 02:38

Malatya'da Venk Manastır ve Kilisesi
16 Kasım 2021 02:38

Malatya'da 'Venk' Manastır ve Kilisesi
25 Eylul 2021 02:38

ARGUVAN YOLLARINDA
15 Eylul 2021 02:38

HEKİMHANLI SADIK BABA
15 Eylul 2021 02:38

Malatya ERHAÇ Askeri Hava üssü Adı Nereden Geliyor
15 Eylul 2021 02:38

HEKİMHANLI ÂŞIK ESİRİ BABA
08 Eylul 2021 02:38

SÜRYANİ KADİM MOR BARSAUM MANASTIRI / DİLBER KALESİ
24 Ağustos 2021 02:38

ASLANTEPE HÖYÜĞÜ'NÜN UNESCO YOLCULUĞU... Temmuz 31, 2021
03 Ağustos 2021 02:38

Malatya'ya kuşbakışı bakanları şaşırtan dairesel tarlalar
27 Temmuz 2021 02:38

Aşağıbağlar Suflâ Cami (1850) Yeşilyurt/Malatya
26 Temmuz 2021 02:38

MALATYA'DA ROMA ODA MEZARLARI... YİNE TOKİ
26 Temmuz 2021 02:38

Okulun Atatürk Anıtına Saygısızlık
08 Temmuz 2021 02:38

MALATYA CASA ŞEHİTLİĞİNİN KÜNYELİ MAHZUN AĞAÇLARI
08 Temmuz 2021 02:38

ŞEKER FABRİKASININ ALKOL ÜNİTESİ KADERİNE TERK EDİLDİ
05 Temmuz 2021 02:38

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ YERLEŞKESİNDEN HÜZÜNLÜ KARELER
28 Haziran 2021 02:38

BİN YILLIK SELÇUKLU KIRK KARDEŞLER MEZARLIĞI İÇLER ACISI HALDE
28 Haziran 2021 02:38

Ulu Camii Sit Alanına 30 yıl önce yapılan okul binası yıkıldı
07 Haziran 2021 02:38

Battalgazi Çolakoğlu Köyü
24 Mayıs 2021 02:38

Malatya’da sebze fidelerini dikme, dönemi başladı
04 Mayıs 2021 02:38

Hurda Depolarının Şehir Dışına Çıkarılması
04 Mayıs 2021 02:38

Malatya'da İlkbahar
14 Nisan 2021 02:38

YOLUM DÜŞTÜ HACI BEKTAŞ'A
05 Nisan 2021 02:38

SANCAKTAR ABDULVAHAP GAZİ TÜRBESİ
18 Mart 2021 02:38

TOPKAPI SARAYI ve CELLAT ÇEŞMESİ
07 Mart 2021 02:38

KARACA AHMET SULTAN TÜRBESİ
07 Mart 2021 02:38

AYASOFYA'YA YOLCULUK.
27 Şubat 2021 02:38

MALATYA ÇINARLI CAMİİ / SURP ASDVADZADZİN Kilisesi
21 Şubat 2021 02:38

ŞAHKULU SULTAN DERGÂHI
07 Şubat 2021 02:38

ZEYNEP- KAMİL HASTANESİ ÖLÜMSÜZ BİR AŞK HİKAYESİ
01 Şubat 2021 02:38

MALATYALI İSMAİL AĞA CAMİİ. HAMAMI, ÇEŞMESİ
30 Ocak 2021 02:38

Koca Vaiz Baba Türbesi
30 Ocak 2021 02:38

TÜRBE VE TABUTDA ÖRTÜ (PÛŞÎDE) KÜLTÜRÜ
28 Aralık 2020 02:38

ŞEYH BEDREDDİN'İN MEZARINI YAPIN
25 Aralık 2020 02:38

UMUMİ TUVALETLER
09 Aralık 2020 02:38

HEKİMHAN, TARİHİ SURP PIRGİÇ KİLİSESİ
03 Aralık 2020 02:38

HEKİMHAN'IN TARİHİ MEZARLIKLARI ve YENİ MEZARLIĞIN HİKAYESİ
29 Kasım 2020 02:38

Hekimhan Hükümet Binası Yangını
26 Kasım 2020 02:38

ARAPGİR'İN KAHVERENGİ YOL LEVHALARI
19 Kasım 2020 02:38

İÇİNDE MEZARLIĞI OLAN OKUL
12 Kasım 2020 02:38

HEKİMHAN DİPSİZ GÖL (SÜLÜK GÖLÜ)
04 Kasım 2020 02:38

Malatya'dan Hatay'a Hafta Sonu Gezisi
28 Ekim 2020 02:38

MALATYA'DA İLYAS TENEKELİ KÖŞK MİNARELİ CAMİ
22 Ekim 2020 02:38

HEKİMHAN CEVİZiNİN HİKAYESİ
16 Ekim 2020 02:38

MALATYA SURP YERRORTUTYUN (Taşhoran ) Kilisenin Yeni Kubbesi.
14 Ekim 2020 02:38

Yüce dağ başında bir garip mezar
11 Ekim 2020 02:38

Hekimhan'ın Tarihi Çeşmeleri Kaderine mi Terk Edildi?
07 Ekim 2020 02:38

Kapatılan Köy okulları kaderine mi terk edildi?
06 Ekim 2020 02:38

DİLEYİCİ ROMANI-Fatma Çağlayan
16 Eylul 2020 02:38

12 EYLÜL KARANLIĞINDA KAYBOLAN BİR NESİL
13 Eylul 2020 02:38

SULTANSUYU HARASINA HİPODROM NEDEN YAPILMIYOR?
25 Temmuz 2020 02:38

MALATYA'DAN ERZİNCAN-BAŞBAĞLAR KÖYÜNE YOLCULUK...
23 Haziran 2020 02:38

Hekimhan-Güzelyurt Ilıca Tıpka Ocağı
19 Haziran 2020 02:38

HEKİMHAN - YAĞCA GEYİK ve DAĞ KEÇİSİ ÜRETİM MERKEZİ
16 Haziran 2020 02:38

FUGACI ABBAS USTA (Abbas Soğukpınar)
15 Haziran 2020 02:38

MALATYA KAYISI ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
22 Mayıs 2020 02:38

Aziz Mor Ahron Kadim Süryani Manastırı (M.S 329)
17 Mayıs 2020 02:38

MALATYA SÜMER İLKOKULU BİNASI YIKILIYOR
11 Mayıs 2020 02:38

IŞIKLAR SÖNMESİN
23 Nisan 2020 02:38

370 YAŞINDA KIZILCIK AĞACI
19 Mart 2020 02:38

MEZAR TAŞLARINDAN YAPILAN DEMİRYOLU KÖPRÜSÜ
18 Mart 2020 02:38

Tüm Yazılar