Fikri Demirtaş
[email protected]

MALATYA ÇINARLI CAMİİ / SURP ASDVADZADZİN Kilisesi

21 Şubat 2021 02:16

Çınarlı Camii ( Surp Sarkis Ermeni Kilisesi)

Eski kasap  pazarı. Ayakkabı tamircileri

       1893 Malatya depreminden 127 yıl sonra merkez üssü Elâzığ’ın Sivrice ilçesi olan 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde Elazığ, Malatya ve çevresinde yüzlerce bina yerle bir olurken pek çok can kaybı yaşandı. Malatya merkezde bulunan Osmanlı dönemi 1912 tarihli Yeni Cami'nin merkez kubbesinin bir kısmında göçük oluştu. Battalgazi ilçesinde Selçuklu Ulu cami gibi onlarca dini ve resmi, sivil yapılar hasar gördü. 1835 tarihinde inşa edilen Surp Asdvadzadzin, daha sonra Çınarlı cami adını alan ibadethanenin tavanlarında ve dış giriş duvarında çatlaklar görülmektedir.

Tarihçesi:

Eskiden burada, kilisenin yerinde bulunan ahşap bir yapı olan Surp Sarkis Kilisesi 1835’te yenilenirken taş yapı olarak kiliseye dönüştürülmüş, taş ustası Aharon tarafından inşa edilmiştir.  Şehrin çarşısı ve Ermeni semtinin uç tarafına kondurulmuş. Kerovpe Sukiasyan Kilisenin sekiz taş sütun üzerine kubbesiz ve düz damlı inşa edilmiş olduğunu söylüyor. Kilisenin çan kulesi de yokmuş. Kilisenin güney tarafında kiliseye ait 40-50 dükkân vardı. Avlunun içinde murahhas ve papazların ikametine ayrılmış tek katlı birkaç oda vardı (voperyan, s.87).  Arşag Alboyacıyan Malatya Ermenileri Kitabı)

İl merkezinde Eski Kasap Pazarında, şimdiki Yeni Hamam Sokak ile Sabuncu Sokağının kesişme noktasında yer alan Çınarlı Cami’ine dönüştürülmüş olup, halen cami olarak ibadete açık bulunmaktadır. (Asıl Çınarlı Cami ise, Tüccar Pazarı ile Yeni Cami arasında, şimdiki Vakıflar İş hanının bulunduğu yerde idi. 1631 tarihinde kerpiç ve taştan yapılmış, kubbesiz, son cemaat yeri kapalı, avlusunda havuzu olan güzel ve ferah bir cami olarak ün yapmıştı. Caminin banisi, Malatyalı Derviş İsmail Mehmet Ağa’nın Babüsaade Ağası iken yaptırması nedeniyle caminin resmi kayıtlardaki ismi “Babüsaade Cami” olarak geçer.)

 

 Camii içinden görüntü

Cumhuriyet döneminde bir süre kilise olarak Malatyalı Ermenilere hizmet veren kilise, bir zamanlar dericiler, demirciler, pamukçular 1950’li yıllarda Kızılay tarafından depo olarak kullanılmıştır. Kilise hizasında, bir sıra kilise vakfiyesi olan dükkanların kasaplara kiralandığı ve kiralarının da belediye tarafından topladığı, o dönemde Malatya’da yaşayanlar tarafından bilinmektedir.

Çınarlı caminin koruma derneğinin aldığı kararla yıkılan cami yasal işlemlerden dolayı gerekli onayı alamayınca Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından iş hanı yapılmıştır. Çınarlı cami yıkılınca, belediye halkın husumet ve gazabını bertaraf edebilmek amacıyla  Eski Kasap Pazarındaki 26 x 14 m boyutundaki bu binanın üstü kaburgalı haç tonozlarla örtülü Surp Asdvadzadzin Kilisesini     camiye dönüştürülmüş, 1968 yılında, onarılan  bu camiye de Çınarlı Cami ismi verilmiştir.

Sonradan yapılan caminin Mihrabı

Kilise cami haline getirilince kuzey duvarından bir giriş açılmış ve güney duvarı üzerinde de mihrap yapılmıştır.  24 sütun üzerine oturtulmuş küçük kubbelerin üzeri kiremit çatılıdır, İki kapısından biri batıya, biri ise kuzeye açılır. İçeriden çıkılan ve sonradan yapılan mahfeli yüz kişiliktir. 1500 kişinin ibadet edebileceği caminin batı yönünde on beş adet abdest musluğu vardır. Minber ahşap ve mihrabın yanındadır. Vaiz kürsüsü ise güney duvarına tespitlidir. On beş pencereli, tabanı tahta döşeli¬dir. Minaresi yoktur.” (Malatya Camileri Kitabı / Ahmet Şentürk- Mehmet Gülseren-Ali Helvacı)

.               İmamın odası

Benim yaptığım araştırmalarda edindiğim bilgiler;

Kiliseden Camiye dönüştürülen camide ilk vaazı zamanın il müftüsü Mehmet Ulucan yapmıştır. Kilisenin kuzeybatı köşesinde avluya girişte 180 cm. derinliğinde su kuyusu vardır. Dikdörtgen şeklindeki kuyunun kapağı caminin girişinde görülmektedir. Kilisenin orijinal tuvaletinin dış duvarları ve taştan yapılmış şehir kanalına bağlı gider hala kullanılmaktadır. İlave olarak yeni yapılan tuvaletlerinde suyu da bu kuyudan sağlanmaktadır. 

               Ses akustik delikleri

Kilisenin içine girince akustik ve havalandırmayı sağlamak için gotik tavanların her birinde dört er büz (künk) konmuştur. İçeride avizelerde ve yakılan kandillerin, mumların isi buradan dışarı çıkmaktaymış. Zemin tahtaları çürüdüğünden yerlerle birlikte duvarlar ve sütunlarda bir metre yükseklikte boydan boya ağaç kaplama yapılmış.

 Mihrabın sol tarafını imam odası haline getirmek için boş duvarlar arasını briketle örmüşler. İmam odası olarak kullanılan yerin karşısında küçük kapıdan içeri girince 90x 90 ebadında vaftiz teknesi varmış. Yıllar önce buraya kalorifer sistemi kurulduğu zaman kaldırılmış. Kubbeyi delerek kalorifer kazanını paçasını da buradan çatıya vermişler. Yakın zamanda cami boyanırken  sütunlar arasında ki demir bağlantılar kesilip kaldırılmış.

  Camini içine mihrap yapılırken o kısımda yüksek bir taş varmış o taş günlerce kırılarak zemin seviyesine indirilmiş. Yine duvarlarda pencerelerin altında ve yan duvarlarda bulunan takalar mum yakma yerleri karton pi yerlerle kapatılmış, Kilisenin mihrabının sağ tarafında tavanda melek resimleri freskler alçı ile sıvanmış. Batı girişindeki kilisenin ahşap tek kanatlı ana kapısı yerine demir bakır işlemi kapı takılmış. Kilisenin güneyinde dört, kuzeyinde dört toplam sekiz adet taş oluk vardır. Taş oluklardan ikisi aslan başlıdır.

Kilisenin taş kubbelerinin üstü kille sıvanmış onun üzerine de semer biçiminde kesme taşlarla örülmüştür. Restorasyonda bu kubbelerin üstüne kiremit çatı yapılmıştır, Kilise camii olarak kullanıldıktan sonra zaman zaman izinsiz yapılan tadilatlar kilisenin kısmen mimari özelliğini bozmuştur.

 

               Caminin minberi

 

Çınarlı Cami halen Diyanet İşleri Başkanlığınca kullanılmakta ve cami olarak hizmet verdiği için bakımı ve gerektiğinde onarımının ilgililerce yapılmış olması gereklidir. Bununla beraber, yapının iç kısmı bakımlı olmasına rağmen dış kısmının ve sonradan giriş kapısı tarafına abdest almak maksadıyla ilave edilen eklentinin bir ibadet yapısına yakışır özende olmadığı gözlenmektedir. Yapının giriş olmayan tarafında iğreti esnaf ve satıcı kulübelerinin derme çatma görüntüsü bir ibadet binasına uygun görünmemektedir. Cami'nin tarihi, geçmişi mimari yapısı tanıtıcı bilgiler bir levhaya yazılıp asılmamıştır.

Yeni Malatya ’ya da yaşama bir bakış

“1841 yılında Malatya’ya Osmanlı birlikleri yerleşince şehrin sakinleri, şehrin yaklaşık 8 km. güneybatısında Yeni Malatyayı kurmuşlardır. “Çağdaş dönemde Malatya kenti, çok geniş bir ovanın kuzeyiyle, kuzeybatı ve kuzey doğusuna çerçeveleyen sıradağların eteklerine kurulmuştu. Fırat nehri 10 kilometre ötesinden akıyordu. Dağlardan inen sayısız akarsunun ve Tohma ırmağının sayesinde zengin su kaynaklarına sahip kent, çevresini saran dağların ve ovanın çoraklığıyla çelişen ormanları ve bahçeleriyle yemyeşil bir görüntü sergiliyordu.” yazıyordu kitaplarda. 

Gün gibi aşikar yaşlılardan duyduklarımız 1930- 1940 lı yıllarda yeni Malatya'nın Aspuzu bağ köylerinin kanalların, derelerinin etrafı yeşil çimenler çeşit çeşit çiçekler, derelerde saçlarını yıkayan salkım söğütler. Kurbağa kuş sesleri geliyormuş.  Dereler boyu gök yüzüne dosdoğru minare gibi uzayan kavaklar, tarihle yaşıt çınar ağaçları, bahçelerinde dut, ceviz, kayısı, armut, kızılcık, şeftali, üzüm meyve ağaçları ile kaplıymış. Sebze bahçeleri ile de bölgenin en beğenilen ürünleridir.  

  Mihrap bölümüne  doğalgaz kazanı konmuş.

 

Yakın zamana kadar Ermeni, Süryani ustaların çekiç sesleri, Yemenici Karabetin ayakkabıları, Küpçü Meryem’in küpleri, Terzi Loiponun takım elbiseleri, Marangoz Serkiz’in mobilyaları, Dolmuşçu Kirkor, taşçı ustalar, değirmenciler, Ermeni çalgıcılar, Avadis Arslanyan”aşık şükrü”adıyla radyoya çıkan halk türküleri, Müslüman dükkân komşuları, çocukların, gençlerin arkadaşlıklar, kirvelikler unutulur mu? hiç Türkiye'nin muhtelif yerlerinden Ermenilerle hep birlikteydik.Düğünlerde ,sinemalarda ,Hristiyanların  Kutsal Haftasında, Paskalyada, Ramazanda, Kurban Bayramında Müslümanlar, Hristiyan komşuları ile birlikte yaparlarmış 1. Dünya savaşından sonra Malatya’da kalan Ermeniler 1980 ’li yıllara kadar Türk, Kürt kadınlar sohbet eder çocuklar birlikte oyun oynarlarmış. Göçler, göç edenlere başlangıçta hep acı ve gözyaşı döktürmüştür. Ermenilerde gittikleri yerlerde memleket hasreti ile yaşamışlardır.

          Kilisenin mihrap kısmı. Duvar piriketle bölünmüş tavandan doğalgaz borusu çıkartılmış.

 

!960’lı yılların sonuna kadar Kilisenin etrafında Malatya'nın tarihi Şark sineması, Eski arasa buğday pazarı, bakırcılar, demirciler   buradaymış. Kuzeyinde küpçüler sokağı tarafında Nuri Nebioğlu- Hacı Hüseyin hamamı iken yıkılan yer camiye ek ilave olarak genişletilmiş. Avlunun zemin katına tuvaletler yapılmıştır. Şimdi elektrik trafosu, Belediye ekmek büfesi, Balcı dükkânı yan yana sıralanmış. Doğu kısmına da Diyarbakırlılar iş hanı yapılmış. Caminin güney kısmına boydan boya ayakkabı tamircileri açılmış. Yani kilise dört tarafından yasal olmayan bir şekilde işgal edilmiş. Kilise restorasyonu sonradan yapılan ilavelerle aslından uzaklaşmış. Caminin içi temiz düzenli dış kısmı abdest alma yerleri, ayakkabılık, ek ilave yapılan yerler bir ibadethaneye yakışmayacak bir şekilde durmaktadır. 

Sonradan ilave edilen abdest alma yerleri

 

Malatya’da yıllar içinde tarihte anlatılan o yeşil cennet Asbuzu bağları Tecde, Barguzu, Kileyik, Banazı, Çilesiz mimari rant uğruna gri çok katlı beton binalar dönüştü. Ne bağ kaldı, nede bahçe..Ne caminin önünde ve ne de etrafında gölgesinde oturulacak bir ağaç bile yok. Tabelasında yalnızca yeşillik olarak “Çınarlı Cami” yazıyor… 

              Kilisenin kuyusu

Ülkemizde özellikle 1950'ler den sonra yaşadığımız hızlı kentleşme sürecinde, kentlerimizin büyük bir bölümü plansız şekilde gelişirken, tarihi kent dokularında da büyük ölçüde yıkım ve yeniden yapım süreci yaşanmıştır. 

Bunun sonucu, kentlerimizde yeşil olanlar azalmış, nitelikli, kimlikli, belli bir dönemin mimari karakterini yansıtan değerli sivil mimari örneklerinden büyük çoğunluğu yıkılıp yok edilmiş, bunların yerine niteliksiz, hiçbir mimari tarza, estetik anlayışına, hatta Türk halkının yaşam biçimine de uymayan beton yığınları plansız, programsız olarak dikilmiştir.

         Sonradan yapılan çeşme

   Birbirine komşu Teze cami ve Surp Asdvadzadzin kilisesinin (Çınarlı Cami) taşlarına kulak verin; çığlıklarını duyurmaya çalışıyor! Yaklaşın; size sesini duyuracak… 

 Kültürel miraslar tüm insanların ve insanlığın malıdır. O hâlde hangi millet, renk, ırk, din, dil ve sınır tanımayan bu “ortak değerleri korumak, yaşatmak ve daha sonraki nesillere miras olarak “insani” olarak herkesin kutsal görevimiz olmalıdır.

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Yazarın Diğer Yazıları

IŞIKLAR SÖNMESİN
08 Ocak 2024 02:16

Ali Kapısı Derneği Abdal Musa Birlik Lokması
20 Aralık 2023 02:16

Sazlılar Derneğinde Abdal Musa Lokması
07 Aralık 2023 02:16

Zeynel Abidin Vakfında Abdal Musa Lokması
03 Aralık 2023 02:16

Seyituşağı Köyünde Abdal Musa Birlik Lokması
16 Kasım 2023 02:16

MALATYADA REKLAM TABELACILIĞI
03 Kasım 2023 02:16

Endüstri mirası tescili Tuğla Bacası restorasyonu bekliyor
28 Ekim 2023 02:16

GÜNDÜZBEY- PINARBAŞI KAPTAJ GEZİSİ
17 Ekim 2023 02:16

KABAH ABDAL TÜRBESİ ve GÜRGÜR DEDE TÜRBESİ
10 Ekim 2023 02:16

ELEMENDİK PINARI
02 Ekim 2023 02:16

HEKİMHAN'DA 'TORLAKÇILAR' EKMEKLERİNİ ATEŞ VE KÜLDEN ÇIKARIYOR
09 Eylul 2023 02:16

HEKİMHAN KÖYLÜKÖYÜNDE SARIÇAM ORMANI
29 Ağustos 2023 02:16

BATTALGAZİ'DE ASIRLIK KARA DUT
22 Ağustos 2023 02:16

Zeynel Abidin'de Aşure Lokma Etkinliği
18 Ağustos 2023 02:16

Hekimhan'da Dört Yüz Yılık Ceviz Ağacı
05 Ağustos 2023 02:16

VEFA KONAĞI, DEPREMZEDELERE MESKEN OLDU!
03 Ağustos 2023 02:16

TARİHİ ESERLERE SAYGI
31 Temmuz 2023 02:16

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
28 Temmuz 2023 02:16

Profesyonel Fotoğrafçı HÜSEYİN KOÇ Son Yolculuğuna Uğurlandı
09 Temmuz 2023 02:16

BİR BOZKIR KÖYÜ GEBELİ / ARAPGİR
09 Temmuz 2023 02:16

Karapınar'da ŞAH -I MERDAN Ziyareti
09 Temmuz 2023 02:16

DOĞANYOL'UN YENİDEN DOĞUŞU
15 Haziran 2023 02:16

GELİNCİK TEPE
07 Haziran 2023 02:16

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ 6 ŞUBAT DEPREMİNİN ARDINDAN
27 Mayıs 2023 02:16

ÂŞIK VEYSEL... Sivrialan köyüne yolculuk...
16 Mayıs 2023 02:16

MEMLEKETİM YIKIK VİRANE OLDU
19 Mart 2023 02:16

MALATYA'DA SITMA SAVAŞ VE BABAMIN ANILARI
13 Ocak 2023 02:16

MALATYA SÜMERBANK FABRİKASI İŞÇİSİNİN RÜYASI
28 Kasım 2022 02:16

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN ' GARİP' MEZARLIĞINA SAHİP ÇIKILDI
25 Kasım 2022 02:16

ENGÜZEKLİLER CEM EVİNDE ABDAL MUSA - BİRLİK CEMİ
08 Kasım 2022 02:16

ADINI YİTİREN OKUL...Akçadağ Köy Enstitüsü
13 Ekim 2022 02:16

Hekimhan Ballıkaya (Mezirme) Mahallesi
22 Eylul 2022 02:16

HEKİMHAN-GİRMANA 1. KÜLTÜR ŞENLİĞİ
01 Eylul 2022 02:16

RUS PAZARI / BİT PAZARI
20 Ağustos 2022 02:16

MALATYA ÜÇ HORAN KİLİSESİNDE İKİNCİ AYİN
14 Ağustos 2022 02:16

Kiliseden Kültür Merkezine
28 Temmuz 2022 02:16

Aspuzu Bağları: Karadut Ağacı
11 Temmuz 2022 02:16

TEMMUZ SICAĞINDA İKİ KARA GÜN
04 Temmuz 2022 02:16

Fetiye Uzun Hasan Cami
30 Haziran 2022 02:16

Vefalı Malatyalıların Doğanşehir Gezisi
29 Haziran 2022 02:16

Malatya'da Venk Şapeli
29 Haziran 2022 02:16

CHP KÖY ENSTİTÜLERİ MASASI VE PROJELERİ
21 Haziran 2022 02:16

MALATYA'DA UMUMİ TUVALETLER SORUNU
20 Haziran 2022 02:16

SEYYİD AZİZ DEDE(Ape Aziz) ANMA ETKİNLİĞİ
15 Haziran 2022 02:16

MAVİ DEĞİRMEN / Seferihisar - İzmir
15 Haziran 2022 02:16

Bir Gezi Anısı
06 Haziran 2022 02:16

ASPUZU BAĞLARI
06 Haziran 2022 02:16

Hüseyin Doğan Dede 39.Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı
25 Mayıs 2022 02:16

MALATYA DEMİRYOLU MENFEZİNİN HAZİN SONU
13 Mayıs 2022 02:16

MELİTA
10 Mayıs 2022 02:16

YAZAR ÖZGÜR SİNAN'LA ÇANAKKALE'DE KEYİFLİ BİR RÖPORTAJ
07 Mayıs 2022 02:16

KARAGÜL
30 Nisan 2022 02:16

TARİHİN İZİNDE... Mezar Taşlarından Yapılan Demir Yolu Menfezi
30 Nisan 2022 02:16

NE BAHARLARIMIZ GEÇTİ ÖMÜRDEN
11 Nisan 2022 02:16

MALATYA'DA KAYISI AĞAÇLARI ÇİÇEK AÇTI
04 Nisan 2022 02:16

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN SAHİPSİZ MEZARLIĞI
01 Nisan 2022 02:16

Akçadağ Köy Enstitüsü 1947 mezunu Öğretmen MUAZZEZ YILMAZ
17 Mart 2022 02:16

ELAZIĞ/ KEBAN- DENİZLİ KÖYÜ KERVANSARAYI
25 Şubat 2022 02:16

Balıkesir'de Tahtakuşlar Köyü
14 Şubat 2022 02:16

GÜLE GÜLE BİLGE İNSAN, İSMAİL KAYGUSUZ...
04 Şubat 2022 02:16

Lütfi Özgünaydın: 'Bir zamanlar Kemaliye'
30 Ocak 2022 02:16

Malatyalı Yazar Necati Güngör beyi İstanbul'da ziyaret
25 Ocak 2022 02:16

KÖY ENSTİTÜLERİNDE KÜTÜPHANELER
24 Ocak 2022 02:16

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
24 Ocak 2022 02:16

Gazateci Hrant Dink katledildiği yerde anıldı.
24 Ocak 2022 02:16

Geçmişin İzinde DAMASCUS Sergisi
13 Aralık 2021 02:16

DEMİRYOLU KÜÇÜK İSTASYONLARI
03 Aralık 2021 02:16

MALATYA’DA YENİ FiDANCILAR SİTESİ HAZIR
22 Kasım 2021 02:16

Malatya'da Vanlı Hoca: Şeyh Hacı Hamid Hamd-î Vânî El- Malatî (1873 – 1955)
22 Kasım 2021 02:16

Malatya'da Venk Manastır ve Kilisesi
16 Kasım 2021 02:16

Malatya'da 'Venk' Manastır ve Kilisesi
25 Eylul 2021 02:16

ARGUVAN YOLLARINDA
15 Eylul 2021 02:16

HEKİMHANLI SADIK BABA
15 Eylul 2021 02:16

Malatya ERHAÇ Askeri Hava üssü Adı Nereden Geliyor
15 Eylul 2021 02:16

HEKİMHANLI ÂŞIK ESİRİ BABA
08 Eylul 2021 02:16

SÜRYANİ KADİM MOR BARSAUM MANASTIRI / DİLBER KALESİ
24 Ağustos 2021 02:16

ASLANTEPE HÖYÜĞÜ'NÜN UNESCO YOLCULUĞU... Temmuz 31, 2021
03 Ağustos 2021 02:16

Malatya'ya kuşbakışı bakanları şaşırtan dairesel tarlalar
27 Temmuz 2021 02:16

Aşağıbağlar Suflâ Cami (1850) Yeşilyurt/Malatya
26 Temmuz 2021 02:16

MALATYA'DA ROMA ODA MEZARLARI... YİNE TOKİ
26 Temmuz 2021 02:16

Okulun Atatürk Anıtına Saygısızlık
08 Temmuz 2021 02:16

MALATYA CASA ŞEHİTLİĞİNİN KÜNYELİ MAHZUN AĞAÇLARI
08 Temmuz 2021 02:16

ŞEKER FABRİKASININ ALKOL ÜNİTESİ KADERİNE TERK EDİLDİ
05 Temmuz 2021 02:16

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ YERLEŞKESİNDEN HÜZÜNLÜ KARELER
28 Haziran 2021 02:16

BİN YILLIK SELÇUKLU KIRK KARDEŞLER MEZARLIĞI İÇLER ACISI HALDE
28 Haziran 2021 02:16

Ulu Camii Sit Alanına 30 yıl önce yapılan okul binası yıkıldı
07 Haziran 2021 02:16

Battalgazi Çolakoğlu Köyü
24 Mayıs 2021 02:16

Malatya’da sebze fidelerini dikme, dönemi başladı
04 Mayıs 2021 02:16

Hurda Depolarının Şehir Dışına Çıkarılması
04 Mayıs 2021 02:16

Malatya'da İlkbahar
14 Nisan 2021 02:16

YOLUM DÜŞTÜ HACI BEKTAŞ'A
05 Nisan 2021 02:16

SANCAKTAR ABDULVAHAP GAZİ TÜRBESİ
18 Mart 2021 02:16

TOPKAPI SARAYI ve CELLAT ÇEŞMESİ
07 Mart 2021 02:16

KARACA AHMET SULTAN TÜRBESİ
07 Mart 2021 02:16

AYASOFYA'YA YOLCULUK.
27 Şubat 2021 02:16

ŞAHKULU SULTAN DERGÂHI
07 Şubat 2021 02:16

ZEYNEP- KAMİL HASTANESİ ÖLÜMSÜZ BİR AŞK HİKAYESİ
01 Şubat 2021 02:16

MALATYALI İSMAİL AĞA CAMİİ. HAMAMI, ÇEŞMESİ
30 Ocak 2021 02:16

Koca Vaiz Baba Türbesi
30 Ocak 2021 02:16

TÜRBE VE TABUTDA ÖRTÜ (PÛŞÎDE) KÜLTÜRÜ
28 Aralık 2020 02:16

ŞEYH BEDREDDİN'İN MEZARINI YAPIN
25 Aralık 2020 02:16

UMUMİ TUVALETLER
09 Aralık 2020 02:16

HEKİMHAN, TARİHİ SURP PIRGİÇ KİLİSESİ
03 Aralık 2020 02:16

HEKİMHAN'IN TARİHİ MEZARLIKLARI ve YENİ MEZARLIĞIN HİKAYESİ
29 Kasım 2020 02:16

Hekimhan Hükümet Binası Yangını
26 Kasım 2020 02:16

ARAPGİR'İN KAHVERENGİ YOL LEVHALARI
19 Kasım 2020 02:16

İÇİNDE MEZARLIĞI OLAN OKUL
12 Kasım 2020 02:16

HEKİMHAN DİPSİZ GÖL (SÜLÜK GÖLÜ)
04 Kasım 2020 02:16

Malatya'dan Hatay'a Hafta Sonu Gezisi
28 Ekim 2020 02:16

MALATYA'DA İLYAS TENEKELİ KÖŞK MİNARELİ CAMİ
22 Ekim 2020 02:16

HEKİMHAN CEVİZiNİN HİKAYESİ
16 Ekim 2020 02:16

MALATYA SURP YERRORTUTYUN (Taşhoran ) Kilisenin Yeni Kubbesi.
14 Ekim 2020 02:16

Yüce dağ başında bir garip mezar
11 Ekim 2020 02:16

Hekimhan'ın Tarihi Çeşmeleri Kaderine mi Terk Edildi?
07 Ekim 2020 02:16

Kapatılan Köy okulları kaderine mi terk edildi?
06 Ekim 2020 02:16

DİLEYİCİ ROMANI-Fatma Çağlayan
16 Eylul 2020 02:16

12 EYLÜL KARANLIĞINDA KAYBOLAN BİR NESİL
13 Eylul 2020 02:16

SULTANSUYU HARASINA HİPODROM NEDEN YAPILMIYOR?
25 Temmuz 2020 02:16

MALATYA'DAN ERZİNCAN-BAŞBAĞLAR KÖYÜNE YOLCULUK...
23 Haziran 2020 02:16

Hekimhan-Güzelyurt Ilıca Tıpka Ocağı
19 Haziran 2020 02:16

HEKİMHAN - YAĞCA GEYİK ve DAĞ KEÇİSİ ÜRETİM MERKEZİ
16 Haziran 2020 02:16

FUGACI ABBAS USTA (Abbas Soğukpınar)
15 Haziran 2020 02:16

MALATYA KAYISI ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
22 Mayıs 2020 02:16

Aziz Mor Ahron Kadim Süryani Manastırı (M.S 329)
17 Mayıs 2020 02:16

MALATYA SÜMER İLKOKULU BİNASI YIKILIYOR
11 Mayıs 2020 02:16

IŞIKLAR SÖNMESİN
23 Nisan 2020 02:16

370 YAŞINDA KIZILCIK AĞACI
19 Mart 2020 02:16

MEZAR TAŞLARINDAN YAPILAN DEMİRYOLU KÖPRÜSÜ
18 Mart 2020 02:16

Tüm Yazılar