Fikri Demirtaş
[email protected]

Kiliseden Kültür Merkezine

28 Temmuz 2022 15:45

Kiliseden Kültür Merkezine

Kiliseden Kültür Merkezine

Kiliseden Kültür Merkezine:

Surp Yerrortutyun Kilisesi’nin Malatya Kent Belleğindeki Yeri

Temmuz 27, 2022

Malatya Ermeni  Surp  Yerrortutyun (Üç Horan) Kilisesi

  "Birliğimizi,  bütünlüğümüzü, hareket noktası ve ne idüğü belirsiz soy sop tefrikasında aramaktansa , hangi coğrafyanın  ve iklimin insanları olduğumuzu öğrenmeliyiz.  Bizi geçmiş geleceğimize ulaştıracak yol bu. Ve bizim geleceğimiz temelinde de tarihi diye bildiğimiz iklim ve coğrafya şartları, gerçekleri var. Kimsin diye değil, daha önce nerelisin diye sorar ya bizim insanımız.  Gözünüzü gönlünüzü açıp görün ki yerden göğe kadar haklıymış! Vatan, pekala ırktan önce gelirmiş. Bize lazım olan da bu gerçeği kabullenmektir!( Hakkı Devrim, Radikal, 8 Ocak 2010)"

Adını unutan yüzlerce  tarihi eserlerimizden biri Merkez Çavuşoğlu Mahallesi'nde yer alan Malatya’da halk arasında Taşhoran Kilisesi olarak bilinen, tarihi kaynaklarda asıl adı Ermeni ‘Üç Horan- Surp  Yerrortutyun, Taş Kilisedir. 18. yüzyılın ikinci yarısında 1335 m2 bir alanda kurulu bu kilise Malatya Ermenileri tarafından taştan yapılmıştır. 2013 yılı içerisinde restore edilmeye başlanmış, 2021 yılında da restorasyonu bitirilmiştir. Restorasyon ile, tarihi kiliseye 19 tonluk demirden kubbe yapılmıştır.

 Harabe halindeyken  Selahattin Gürkan'ın Malatya Büyükşehir  belediye Başkanlığı döneminde  onarılan kilise Taşhoran Kültür ve Sanat Merkezi adıyla, aynı zamanda da Hristiyan vatandaşlar için törenle ibadete  açılmıştı.

Taşhoron Kilisesi olarak bilinen ve yeni ismiyle Taşhoron Kültür ve Sanat Merkezi’nin açılışına Malatya Valisi Aydın Baruş, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Türkiye Ermenileri Patriği Sahag Maşalyan, Adıyaman ve çevre iller Metropoliti Ğriğoriyos Melki Ürek, STK temsilcileri, kurum müdürleri, vatandaşlar katılmıştı.

Patrik Maşalyan 29 Ağustos 2021 sabahı kilisedeki ilk ayine de başkanlık etmişti.

KÜLTÜR TURİZM İL MÜDÜRLÜĞÜNE , VE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NE SESLENİYORUM:

Ülkemizde ve Malatya'da kahverengi yol levhası olmayan nice tarihi, turistik yerler var. Bu yerlerin  kahverengi levhası olmayınca yerli ve yabancı gezginler bu yerleri görmekten mahrum kalıyorlar. Malatyada benim gezerek gördüğüm  yüzlerce tarihi eserin kahverengi levhası yazılıp asılmamış.

Birkaç örnek;

- Yazıhan Kızıldeli Sultan Türbesi

-Yazıhan Fethiye mah. Uzun Hasan Camii

-Yeşilyurt Taşhoran Ermeni Kilisesi

- Battalgazi Zeynel Abidin Türbesi

-Battalgazi venk Ermeni Şapeli

-Battalgazi Tenekeli camii

-Battalgazi İskender camii

-Hekimhan Surp Pırgiç kilisesi( Eski Cezaevi)

- Hekimhan  Köprülü Mehmet Paşa Camii

    Her kentin bir hafızası ve hafızası sayesinde kimliği vardır. Toplumu bir arada tutan ve ona kimlik kazandıran değer kültürdür. Çünkü kültür insanlar tarafından oluşturulan ve insan yaşamına yön veren bir olgudur. Kolektif hafıza ve kimlik de insan eliyle oluşturulan kültür sayesinde şekillenmektedir. Ancak kent de insan gibi yaşayan bir varlık olduğu için sürekli bir değişim içerisindedir. Bu sebeple, kentlinin hafızasına kazınan kente ait yapılar, zaman içerisinde birtakım değişiklikler geçirerek yaşamını sürdürebilmektedir. Bu örneklerden birisi de Malatyada 19. yüzyılda Surp Yerrortutyun Kilisesi olarak inşa edilen; ancak günümüzde Taşhoran Sanat ve Kültür Merkezi olarak işlevini sürdüren yapıdır. 

Değerli Malatya HAYDer Üyelerinin ve Dostların , Facebook  sayfalarında  31 Temmuz 2022 Pazar günü; " Surp Yerrortutyun ( Üç Horan) kilisesinde ayin yapılacağı, akabinde programa mezarlık ve Venk ziyaretleriyle devam edileceği " şeklinde paylaşım yapılmıştı.

Kahverengi tabelası olmayan kilisenin 2021 yılında Malatya Büyükşehir  belediyesince  restorasyonu  yapılmıştı. 

Yazıtlar  (Kitabe), tarihi binaların kimlik kartlarıdır. Ana Kapının üzerinde yer alan  kitabenin hemen alt kısmına Ermenice,  Türkçe ve  İngilizce anlamlarının ve restorasyon tarihlerinin yazılması daha da anlamlı olacaktır.

Kitabesinde; “ Bu kutsal tapınak, kutsal mekan, dua ve şükretme evi, Malatya Ermeni Milleti tarafından Surp Yerrortutyun (Aziz Teslis) adına inşa edilmiştir. "Ermeni çocukları, haydi, sevgiyle gelin buraya Üçlü Birliğin yüceliğinin şarkısını söylemeye.“  diye yazmaktadır.

Bir zamanlar kilisenin yıkılmış olan ahşap kubbesinin tavan bezemesinde  "merkezden başlamak üzere burgu motifinin yanı sıra geniş bir çembere ekli sekiz adet demet yer almakta ve bunu takip eden sırada yine aynı sayıda kanatlı, uzun, saçlı, kısa kollu pileli elbisesi olan el ele tutuşmuş birbirine benzeyen ve cepheden tasvir edilen kadın figürleri (azizeler) bulunmaktadır. Diğer sahnede azizelerin ayak hizasında aynı şekilde cepheden tasvir edilen erkek figürleri yer almıştır. Bunlar da el ele tutuşmuş olmalıdırlar. Motifler bej zemin üzerine kırmızı, siyah boya ile yapılmıştır.

(Türkiye Kültür Portalı  Malatya- Taşhoran Kilisesi yazısından alıntı.)

  Restorasyonda nedense fotoğraftaki tavan freskleri yapılmamıştır. Restorasyondan sonra  kilisenin  Kitabesinin yazılmamasının, üstelik kitabe yerine yalnız restorasyon tarihinin yazılmasının çok büyük bir eksiklik  olduğunu düşünüyorum. 

Restorasyon tabelasındaki kilise adı yanlıştır. Malatya Çavuşoğlu mahallesinde  bulunan halk arasında Taş Horan kilisesi. Gerçek adı Surp Yerrortutyun ( Üç Horan)Ortodoks Ermeni Kilisesi olan bu yapı uzun bir dönem askeri depo olarak kullanılmış, sonra da harabe halde bırakılmıştır 

Surp : kutsal anlamına gelen ermenice sözcük. ermeni kiliselerinin hemen hemen hepsinin başında bulunur ve kimi hastaneler, önemli dini sahsiyetler, azizler bu sıfatla anılırlar.

Yerrortutyun : Ermenicede trinity (baba, oğul, kutsal ruh) anlamına geldiğinden, bu adı almış birçok kilise bulunmaktadır.

MALATYA, ERMENİ SURP KRİKOR LUSAVORİÇ VANKI (Manastır)Kahverengi tabelası olmayan Dinsel ve Kültürel Yapı

Battalgazi Çamurlu Mahallesinde Venk Kilisesi  Surp Asdvadzadzin ( Meryem Ana) Ermeni Kilisesinin de restorasyonu  2021 'de Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan  döneminde tamamlandı. Çevre düzenlenmesi yapıldı.

*Venk Manastırı. Venk ya da" Vank" Ermenicede manastır anlamına gelmektedir.

Bazen ihaleyi alan şirketler ; (Vakıflar, Kültür Bakanlığı, belediyeler) ellerindeki tescilli kültür varlıklarına restorasyon adı altında geri dönüşü olmayan tahribatlar yapabilmektedirler. Röleve, restitüsyon projeleri yapılmadan gelişi güzel ehil olmayan şirketlere verilen ihaleler neticesinde pek çok tarihi bina eski halini aratır boyutlara gelmiştir.  Restore edilen eserlerin adları, binaların geçmişi ile ilgili olarak, açık ve anlaşılır yazılmalıdır.

Vank Manastırının   ana giriş kapısı üstündeki , eski kitabenin akıbeti ; ya müzede , ya da  kırılmış veya kayıp olmuştur ki Restorasyon yapıldıktan sonra kitabesinin olmadığını gözlemledim.

Malatya Surp Krikor Lusavariç - Venk -                          

Şinvetsav Turıs Surp Krikori

Tseramp Simeovn Yebisgobosi:

İ Tvin hy: BTSI ( 888 = 1439 )Mardi

Hişadagin Tsev Dznoği

yazmaktadır.

                                               

                                              İlkokul ve lojmanı Kilise bahçesine bitişik.

   Harabe halde bulunan bu binaların  yerine güzel bir seyir terası ve sosyal tesis yapılması durumunda hem Malatya halkı hem de gelen turistler acil ihtiyaçlarını karşılayabilecekler.  Malatya'yı Battalgazi ilçesini, Yıldıztepeyi, Orduzuyu,  Karakaya Barajını, Elazığ yolunu,  Baskil Abdulvahap ziyaretini ve Muşar dağındaki kartal yuvası gibi bin yıllık  Kadim Süryani Mor Ahron  manastırını kuşbakışı   seyredebileceklerdir.

Surp Yerortutyun kilisesi restorasyondan sonra,  bir yandan Malatya’da yaşayan  , hristiyan cemaat mensuplarının inanç gereksinimlerini karşılarken, diğer yandan da şehrimizin kültürel değerlerine ve inanç turizmine önemli bir katkı sağlamaktadır.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren Malatya'daki Arslantepe Höyüğü'nün geniş kitlelere tanıtılması amacıyla düzenlenen "Melita'dan Malatya'ya Kültür ve Sanat Günleri Arslantepe Buluşması" amacıyla Bu kilisede  Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Kültür Merkezi organizasyonu ile açılışından günümüze kadar güzel etkinlikler yapılmıştır ve yapılmaya devam etmektedir. 

-Fotoğraflarla Taşhoran Sergisi.

-Kilisede şimdiye kadar Dünyada ilk defa  Demirci Yusuf Bayyiğit'in "Geçmişin İzindeDamascus"  sergisi açıldı.

- 1. Fotoakademi Sergisi.

 Türkiyenin  50 Akademisyenin bir araya geldiği sergi.( İlk defa akademik fotoğraf  sanatçılarının bir araya gelerek açtığı sergi

- İnönü Üniversitesi" İşler nasıl" Resim sergisi. 

İçerik sanayi bölgesinin atık malzemeleri ile geri dönüştürülerek yapılan ensterasyon sergisi. Malatyada ilk defa yapıldı.

- Cuma, Cumartesi, Pazar konulu Sergi.

İçerik; Üç semavi dinin ibadet alanları ve ritüelleri ile ilgili fotoğraf sergisi.

Bu serginin Dünyada 16. durağı Malatya

31 Temmuz 2022' de yurt dışından ve yurt içinden gelen Malatyalı Ermeni Süryaniler ve bölgede bulunan Hristiyan cemaat kiliseyi ziyaret edecekler.  Ve yapılacak ayine katılacaklardır. 

Geçmişin İzinde Damascus' sergisi

                                                       İşler Nasıl Sergisi
 

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Yazarın Diğer Yazıları

IŞIKLAR SÖNMESİN
08 Ocak 2024 15:45

Ali Kapısı Derneği Abdal Musa Birlik Lokması
20 Aralık 2023 15:45

Sazlılar Derneğinde Abdal Musa Lokması
07 Aralık 2023 15:45

Zeynel Abidin Vakfında Abdal Musa Lokması
03 Aralık 2023 15:45

Seyituşağı Köyünde Abdal Musa Birlik Lokması
16 Kasım 2023 15:45

MALATYADA REKLAM TABELACILIĞI
03 Kasım 2023 15:45

Endüstri mirası tescili Tuğla Bacası restorasyonu bekliyor
28 Ekim 2023 15:45

GÜNDÜZBEY- PINARBAŞI KAPTAJ GEZİSİ
17 Ekim 2023 15:45

KABAH ABDAL TÜRBESİ ve GÜRGÜR DEDE TÜRBESİ
10 Ekim 2023 15:45

ELEMENDİK PINARI
02 Ekim 2023 15:45

HEKİMHAN'DA 'TORLAKÇILAR' EKMEKLERİNİ ATEŞ VE KÜLDEN ÇIKARIYOR
09 Eylul 2023 15:45

HEKİMHAN KÖYLÜKÖYÜNDE SARIÇAM ORMANI
29 Ağustos 2023 15:45

BATTALGAZİ'DE ASIRLIK KARA DUT
22 Ağustos 2023 15:45

Zeynel Abidin'de Aşure Lokma Etkinliği
18 Ağustos 2023 15:45

Hekimhan'da Dört Yüz Yılık Ceviz Ağacı
05 Ağustos 2023 15:45

VEFA KONAĞI, DEPREMZEDELERE MESKEN OLDU!
03 Ağustos 2023 15:45

TARİHİ ESERLERE SAYGI
31 Temmuz 2023 15:45

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
28 Temmuz 2023 15:45

Profesyonel Fotoğrafçı HÜSEYİN KOÇ Son Yolculuğuna Uğurlandı
09 Temmuz 2023 15:45

BİR BOZKIR KÖYÜ GEBELİ / ARAPGİR
09 Temmuz 2023 15:45

Karapınar'da ŞAH -I MERDAN Ziyareti
09 Temmuz 2023 15:45

DOĞANYOL'UN YENİDEN DOĞUŞU
15 Haziran 2023 15:45

GELİNCİK TEPE
07 Haziran 2023 15:45

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ 6 ŞUBAT DEPREMİNİN ARDINDAN
27 Mayıs 2023 15:45

ÂŞIK VEYSEL... Sivrialan köyüne yolculuk...
16 Mayıs 2023 15:45

MEMLEKETİM YIKIK VİRANE OLDU
19 Mart 2023 15:45

MALATYA'DA SITMA SAVAŞ VE BABAMIN ANILARI
13 Ocak 2023 15:45

MALATYA SÜMERBANK FABRİKASI İŞÇİSİNİN RÜYASI
28 Kasım 2022 15:45

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN ' GARİP' MEZARLIĞINA SAHİP ÇIKILDI
25 Kasım 2022 15:45

ENGÜZEKLİLER CEM EVİNDE ABDAL MUSA - BİRLİK CEMİ
08 Kasım 2022 15:45

ADINI YİTİREN OKUL...Akçadağ Köy Enstitüsü
13 Ekim 2022 15:45

Hekimhan Ballıkaya (Mezirme) Mahallesi
22 Eylul 2022 15:45

HEKİMHAN-GİRMANA 1. KÜLTÜR ŞENLİĞİ
01 Eylul 2022 15:45

RUS PAZARI / BİT PAZARI
20 Ağustos 2022 15:45

MALATYA ÜÇ HORAN KİLİSESİNDE İKİNCİ AYİN
14 Ağustos 2022 15:45

Aspuzu Bağları: Karadut Ağacı
11 Temmuz 2022 15:45

TEMMUZ SICAĞINDA İKİ KARA GÜN
04 Temmuz 2022 15:45

Fetiye Uzun Hasan Cami
30 Haziran 2022 15:45

Vefalı Malatyalıların Doğanşehir Gezisi
29 Haziran 2022 15:45

Malatya'da Venk Şapeli
29 Haziran 2022 15:45

CHP KÖY ENSTİTÜLERİ MASASI VE PROJELERİ
21 Haziran 2022 15:45

MALATYA'DA UMUMİ TUVALETLER SORUNU
20 Haziran 2022 15:45

SEYYİD AZİZ DEDE(Ape Aziz) ANMA ETKİNLİĞİ
15 Haziran 2022 15:45

MAVİ DEĞİRMEN / Seferihisar - İzmir
15 Haziran 2022 15:45

Bir Gezi Anısı
06 Haziran 2022 15:45

ASPUZU BAĞLARI
06 Haziran 2022 15:45

Hüseyin Doğan Dede 39.Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı
25 Mayıs 2022 15:45

MALATYA DEMİRYOLU MENFEZİNİN HAZİN SONU
13 Mayıs 2022 15:45

MELİTA
10 Mayıs 2022 15:45

YAZAR ÖZGÜR SİNAN'LA ÇANAKKALE'DE KEYİFLİ BİR RÖPORTAJ
07 Mayıs 2022 15:45

KARAGÜL
30 Nisan 2022 15:45

TARİHİN İZİNDE... Mezar Taşlarından Yapılan Demir Yolu Menfezi
30 Nisan 2022 15:45

NE BAHARLARIMIZ GEÇTİ ÖMÜRDEN
11 Nisan 2022 15:45

MALATYA'DA KAYISI AĞAÇLARI ÇİÇEK AÇTI
04 Nisan 2022 15:45

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN SAHİPSİZ MEZARLIĞI
01 Nisan 2022 15:45

Akçadağ Köy Enstitüsü 1947 mezunu Öğretmen MUAZZEZ YILMAZ
17 Mart 2022 15:45

ELAZIĞ/ KEBAN- DENİZLİ KÖYÜ KERVANSARAYI
25 Şubat 2022 15:45

Balıkesir'de Tahtakuşlar Köyü
14 Şubat 2022 15:45

GÜLE GÜLE BİLGE İNSAN, İSMAİL KAYGUSUZ...
04 Şubat 2022 15:45

Lütfi Özgünaydın: 'Bir zamanlar Kemaliye'
30 Ocak 2022 15:45

Malatyalı Yazar Necati Güngör beyi İstanbul'da ziyaret
25 Ocak 2022 15:45

KÖY ENSTİTÜLERİNDE KÜTÜPHANELER
24 Ocak 2022 15:45

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
24 Ocak 2022 15:45

Gazateci Hrant Dink katledildiği yerde anıldı.
24 Ocak 2022 15:45

Geçmişin İzinde DAMASCUS Sergisi
13 Aralık 2021 15:45

DEMİRYOLU KÜÇÜK İSTASYONLARI
03 Aralık 2021 15:45

MALATYA’DA YENİ FiDANCILAR SİTESİ HAZIR
22 Kasım 2021 15:45

Malatya'da Vanlı Hoca: Şeyh Hacı Hamid Hamd-î Vânî El- Malatî (1873 – 1955)
22 Kasım 2021 15:45

Malatya'da Venk Manastır ve Kilisesi
16 Kasım 2021 15:45

Malatya'da 'Venk' Manastır ve Kilisesi
25 Eylul 2021 15:45

ARGUVAN YOLLARINDA
15 Eylul 2021 15:45

HEKİMHANLI SADIK BABA
15 Eylul 2021 15:45

Malatya ERHAÇ Askeri Hava üssü Adı Nereden Geliyor
15 Eylul 2021 15:45

HEKİMHANLI ÂŞIK ESİRİ BABA
08 Eylul 2021 15:45

SÜRYANİ KADİM MOR BARSAUM MANASTIRI / DİLBER KALESİ
24 Ağustos 2021 15:45

ASLANTEPE HÖYÜĞÜ'NÜN UNESCO YOLCULUĞU... Temmuz 31, 2021
03 Ağustos 2021 15:45

Malatya'ya kuşbakışı bakanları şaşırtan dairesel tarlalar
27 Temmuz 2021 15:45

Aşağıbağlar Suflâ Cami (1850) Yeşilyurt/Malatya
26 Temmuz 2021 15:45

MALATYA'DA ROMA ODA MEZARLARI... YİNE TOKİ
26 Temmuz 2021 15:45

Okulun Atatürk Anıtına Saygısızlık
08 Temmuz 2021 15:45

MALATYA CASA ŞEHİTLİĞİNİN KÜNYELİ MAHZUN AĞAÇLARI
08 Temmuz 2021 15:45

ŞEKER FABRİKASININ ALKOL ÜNİTESİ KADERİNE TERK EDİLDİ
05 Temmuz 2021 15:45

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ YERLEŞKESİNDEN HÜZÜNLÜ KARELER
28 Haziran 2021 15:45

BİN YILLIK SELÇUKLU KIRK KARDEŞLER MEZARLIĞI İÇLER ACISI HALDE
28 Haziran 2021 15:45

Ulu Camii Sit Alanına 30 yıl önce yapılan okul binası yıkıldı
07 Haziran 2021 15:45

Battalgazi Çolakoğlu Köyü
24 Mayıs 2021 15:45

Malatya’da sebze fidelerini dikme, dönemi başladı
04 Mayıs 2021 15:45

Hurda Depolarının Şehir Dışına Çıkarılması
04 Mayıs 2021 15:45

Malatya'da İlkbahar
14 Nisan 2021 15:45

YOLUM DÜŞTÜ HACI BEKTAŞ'A
05 Nisan 2021 15:45

SANCAKTAR ABDULVAHAP GAZİ TÜRBESİ
18 Mart 2021 15:45

TOPKAPI SARAYI ve CELLAT ÇEŞMESİ
07 Mart 2021 15:45

KARACA AHMET SULTAN TÜRBESİ
07 Mart 2021 15:45

AYASOFYA'YA YOLCULUK.
27 Şubat 2021 15:45

MALATYA ÇINARLI CAMİİ / SURP ASDVADZADZİN Kilisesi
21 Şubat 2021 15:45

ŞAHKULU SULTAN DERGÂHI
07 Şubat 2021 15:45

ZEYNEP- KAMİL HASTANESİ ÖLÜMSÜZ BİR AŞK HİKAYESİ
01 Şubat 2021 15:45

MALATYALI İSMAİL AĞA CAMİİ. HAMAMI, ÇEŞMESİ
30 Ocak 2021 15:45

Koca Vaiz Baba Türbesi
30 Ocak 2021 15:45

TÜRBE VE TABUTDA ÖRTÜ (PÛŞÎDE) KÜLTÜRÜ
28 Aralık 2020 15:45

ŞEYH BEDREDDİN'İN MEZARINI YAPIN
25 Aralık 2020 15:45

UMUMİ TUVALETLER
09 Aralık 2020 15:45

HEKİMHAN, TARİHİ SURP PIRGİÇ KİLİSESİ
03 Aralık 2020 15:45

HEKİMHAN'IN TARİHİ MEZARLIKLARI ve YENİ MEZARLIĞIN HİKAYESİ
29 Kasım 2020 15:45

Hekimhan Hükümet Binası Yangını
26 Kasım 2020 15:45

ARAPGİR'İN KAHVERENGİ YOL LEVHALARI
19 Kasım 2020 15:45

İÇİNDE MEZARLIĞI OLAN OKUL
12 Kasım 2020 15:45

HEKİMHAN DİPSİZ GÖL (SÜLÜK GÖLÜ)
04 Kasım 2020 15:45

Malatya'dan Hatay'a Hafta Sonu Gezisi
28 Ekim 2020 15:45

MALATYA'DA İLYAS TENEKELİ KÖŞK MİNARELİ CAMİ
22 Ekim 2020 15:45

HEKİMHAN CEVİZiNİN HİKAYESİ
16 Ekim 2020 15:45

MALATYA SURP YERRORTUTYUN (Taşhoran ) Kilisenin Yeni Kubbesi.
14 Ekim 2020 15:45

Yüce dağ başında bir garip mezar
11 Ekim 2020 15:45

Hekimhan'ın Tarihi Çeşmeleri Kaderine mi Terk Edildi?
07 Ekim 2020 15:45

Kapatılan Köy okulları kaderine mi terk edildi?
06 Ekim 2020 15:45

DİLEYİCİ ROMANI-Fatma Çağlayan
16 Eylul 2020 15:45

12 EYLÜL KARANLIĞINDA KAYBOLAN BİR NESİL
13 Eylul 2020 15:45

SULTANSUYU HARASINA HİPODROM NEDEN YAPILMIYOR?
25 Temmuz 2020 15:45

MALATYA'DAN ERZİNCAN-BAŞBAĞLAR KÖYÜNE YOLCULUK...
23 Haziran 2020 15:45

Hekimhan-Güzelyurt Ilıca Tıpka Ocağı
19 Haziran 2020 15:45

HEKİMHAN - YAĞCA GEYİK ve DAĞ KEÇİSİ ÜRETİM MERKEZİ
16 Haziran 2020 15:45

FUGACI ABBAS USTA (Abbas Soğukpınar)
15 Haziran 2020 15:45

MALATYA KAYISI ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
22 Mayıs 2020 15:45

Aziz Mor Ahron Kadim Süryani Manastırı (M.S 329)
17 Mayıs 2020 15:45

MALATYA SÜMER İLKOKULU BİNASI YIKILIYOR
11 Mayıs 2020 15:45

IŞIKLAR SÖNMESİN
23 Nisan 2020 15:45

370 YAŞINDA KIZILCIK AĞACI
19 Mart 2020 15:45

MEZAR TAŞLARINDAN YAPILAN DEMİRYOLU KÖPRÜSÜ
18 Mart 2020 15:45

Tüm Yazılar