Fikri Demirtaş
[email protected]

TÜRBE VE TABUTDA ÖRTÜ (PÛŞÎDE) KÜLTÜRÜ

28 Aralık 2020 07:54

Pûşîde günümüz insanının pek fazla aşina olmadığı bir terim. Farsça örtü anlamına gelen pûşîde, sandukaları örtmek için kullanılan örtülere verilen isim. Arapça kutu, sandık anlamındaki sudûk kelimesinden gelen sanduka ise tabut şeklindeki mezar üstlerini ifade edip İslâmiyet’ten önce var olan kıymetli kişilere duyulan saygının bir göstergesi olarak, ölen kişinin kaftanı ya da devrin değerli kumaşlarının sanduka örtüsü olarak kullanılma geleneği, İslamiyet’ten sonra da kabul görerek uygulanmıştır.

Hıristiyan Bizans’ta, İslam dünyasında olduğu gibi önemli kişilerin lahitlerinin (sanduka) üzerlerinin bir kumaşla örtüldüğü bilinmektedir. Evliya türbeleri içindeki mezarların üzeri yeşil bir örtüyle örtülür. İncelendiğinde bu adetin bize Bizans’tan geldiği ortaya çıkar.

*****

Millî Eğitim Bakanlığı ile Turizm ve Kültür Bakanlığı arasında 2016 yılında imzalanan protokolle başlatılan “Puşide Projesi” kapsamında 12 olgunlaşma enstitüsünde,

Türk Süsleme Sanatı içinde önemli bir yere sahip puşidelerden üzerinde Maraş işi desen arşivini hazırlayıp uygun bulunanların üretimini gerçekleştirmek ve kültür mirasımızın gelecek nesillere aktarmak için Osmanlı hanedanına ait türbelerdeki puşidelerin yenilenmesi için çalışma yapılıyor.

Osmanlı Hanedanından başka Selçuklu ve Türk beylikleri dönemi, Türk erenleri, evliyaları, paşaları, bilim adamlarının türbeleride ki örtüler de değiştirilmelidir. Örtüler tamir edilirken ve yenileri yapılırken orijinalliği bozulmadan yapılmalıdır.

*****

Tabut ve türbe üzerine örtülerin rengi genellikle yeşil kullanılsa da kırmızı, bordo, lacivert,siyah renklerde kullanılır.

Puşidelerin üzerinde ve eteklerinde

Sadece üzerinde, her insanın ölümlü olduğunu hatırlatan, besmele, lafza-i celâl, Kur'ân-ı Kerim'den âyetler, dualar ve Osmanlı Türkçesiyle yazılmış beyitler işlenmiştir.

"Her can ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz" (Ankebut 29/57)mealindeki ayet yazılıdır. Bu da örfi bir uygulamadır.

Osmanlı'nın atası Ertuğrul Gazi'nin babası Süleyman Şah'ın türbesinin sanduka yüzyıllık bir örtü örtüsü müze envanterinde kayıtlıdır.. Örtünün üzerinde Ayet-El Kürsi, Fetih Suresi'nin 27'nci ayeti ve Allah yazıları bulunmaktadır.

Osman Gazi Türbesi ,Abdülaziz’in Bursa'yı ziyareti sırasında yapılmış kadife üzerine gümüş ve sim ile işlenmiş, Osmangazi’nin şahsiyeti doğumu ve saltanat senesi ile ölümü gibi tarihleri gösteren örtü sandukanın üzerine örtülmüştür.

Sultan 1. Abdülhamid'in sandukasının üzerindeki puşide (örtüde) yer alan yazılar.

Kadife kumaş üzerine sırma ile celi-sülüs osmanlıca şu ibareler yazmaktadır.

Sanduka baş kısım

Cennet mekan firdevs i aşiyan es sultan el gazi abdülhamid han bin es sultan el gazi ahmed han ı salis ala ruhihima et takdisat ma tütle's seb al mesani hazretlerinin tarih i veladetleri 5 recep 1137 (1725)

Cülus u hümayunları : 8 zilkade 1187 (1774), müddet i saltanatları : 15 sene 8 mah 5 yevm, irtihalleri : 13 recep 1203 (1789)

Sanduka kapağı kuzey

La ilahe illallah melikü'l hakki'l mübin

Sanduka kapağı güney

Muhammedün resulullah sadıku'l va'di'l emin

(alıntı )

*****

Fotoğraftaki tabut üzerine örtülen yeşil örtü

Allah, Muhammed

Bismillahirrahmanirrahim

Kâbe resmin altında

La ilâhe illallâh Muhammeden rasûlüllah

Kullu nefsin zaikatul mevti summe ilayna turceuň "Her nefis ölümü tadacaktır; Sonra bize döndürüleceksiniz.",mealinde ki ankebut suresi

A'RÂF-34 Ayetinin Türkçe Okunuşu: Ve li kulli ummetin ecel(ecelun), fe izâ câe eceluhum lâ yeste’hırûne sâaten ve lâ yestakdimûn(yestakdimûne).

Herkes ölümü tadacak ve bize döndürüleceklerdir’’

A'RÂF-34 Ayeti Türkçe Meali: Bütün ümmetler için bir ecel (süre, zaman dilimi, müddet) vardır. Onların ecelleri geldiği zaman ne bir saat ileri, ne bir saat geri alınmaz

Yeşil örtünün üzerindeki ayetler yaşayan insanlara bir mesajdır ama Arapça ve Kuranı Kerim'i yüzünden okuyup mealini bilmediğimiz için meşazın anlamını anlamıyoruz.

Siyah örtü;

Muhamnedün rasullahi sadikul va'dül emin.

اِلٰهَ اِلاَّالله اَلْمَلِكُ الْحَقُّ الْمُبِينُ مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللهِ صَادِقُ الْوَعْدِ اْلاَمِين

"Lâ ilâhe illallâhül melikül hakkul mübîn Muhammedün rasûlüllâhi sâdikul va’dil emîn."

"Mülk sahibi Melik, hak ve varlığı birliği apaçık Mübin olan Allah’tan başka hiçbir ilah yoktur. Vadinde sadık ve emin olan Muhammed (asm) Allah’ın Rasulüdür."

Fotoğrafta görülen bordo örtü.

Tabutunun üzerine örtülen yazı "Lâ ilâhe İllallâhu el-Melikü'l-hakku'l-mubîn Muhammedun resûlullâh sadiku'l-va'di'l-emîn" (Hak ve gerçek olan kainatın sahibi Allah'tan başka ilah yoktur. Güvenilir ve sözünde sadık Muhammed, onun elçisidir) ifadesi yer alır.

Osmanlı döneminde cami içinde Arap harfleriyle Arapça, ayetler, Türkçe sözler yazılı örneklerden biri Bursa Ulu Cami'nde 1815 yılında yapılan taş kürsü camideki en özgün eserlerden biri. Alt ve üst kısmı tek parça olarak mermerden oyulan taş vaaz kürsüsü muhteşem bir mermer işçiliğine sahip. Taş kürsünün üzerinde bulunan bir buket gül oymasının hemen yanındaki kitabede ise Arap harfleriyle Osmanlı Türkçesi olarak yazılan 'Disem muayyende arş asa sezadır. Ne rana kürsi dilkeş edadır' sözleri dikkat çekiyor.

Müezzin, imam Mehmed Muhyiddin Üftade hazretlerinin Ulu cami için yazdığı bir beyit Türkçe Arap harfleriyle

“Ey büyük cami veya ey büyüklerin toplandığı yer. Seni gece ve gündüz ziyaret edenlere müjdeler olsun.” yazılmış...

*****

Ülkemizde cenazelerde tabut üzerine örtülen konan geleneklerden bazıları;

Siyah atın bağlandığı top arabasına konulan Atatürk'ün tabutun üzerine vişne çürüğü renginde kadife örtü ve ipek Türk bayrağı örtülmüştür. "

Türk bayrağı örtülen tabutların üzerine başka birşey örtülmez konmaz.

Kabe'nin her yıl yenilen siyah örtüsünden

nüfuslu kişilere, seçilmiş ailelere verilen

bir parçayı tabut üzerine koyarlar.

Bazı yörelerde tabutun üstüne camiden alınan simle işlenmiş Arapça Kur'an'dan ayet, sure yazılı örtü ile birlikte yeni bir halı, satın alıp bunu da tabutun üstüne örterler. Bu halı törenden sonra camiye hediye edilir.

Baş ucuna bir yemeni örtülmüş tabut, cenazenin bir kadına ait olduğunu gösterir.

Gelinlik çağda ölen kızların tabutlarının üstüne duvak koymak yaygın bir adettir

Bazen tabutların üstüne parti, örgüt, futbol takımı , tekli kumaş parçaları, cemaat simgeleri ve bayrakları örtülmektedir.

*****

Camilere giden cemaat camilerde duvarlarda

hat yazılı ayetleri, hadisleri , halifelerin adlarını, cenaze namazına katılan , türbelere gidenler tabutu ve türbeyi örten kumaş üzerinde ki Arap harfleriyle yazılı Arapça , Farsça, Osmanlıca yazının ne anlama geldiğini biliyorlar mı?

Bu yazılanlar ana dilleri olmadığından ve Arap alfabesi kullanmadıklarından Osmanlı Türkçesi nide okuyup yazamadıkları için 'hayır ' diyeceklerdir...

Camilerde , türbe ve tabutların üzerine serilen örtüler de v.b yerlerde Arapça harfleri dışında başka dillerde ve alfabeleri ile Kur'an ayetleri hat ( kaligrafi) yazılamaz diye Kur'an-ı Kerim'de böyle bir ayet var mıdır?

Arapça yazıların altında Türkçe Latin harfleri ile açıklama yapılamaz mı? Son zamanlarda tabut üstünde Arapça yazılan ayetin altına küçük bir yazı ile Türkçe anlamına yazılmaya başlanmış.

Arapçayı Arap alfabesini kutsal saymak

Yine Kur'ân'da buyrulur:

"Ve mâ erselnâ min resûlin illâ bi-lisâni kavmihi li-yubeyyine lehum" ("Ve onlara iyice açıklasın diye her peygamberi yalnız kavminin diliyle gönderdik...") (İbrahim, 14/4).

Her kavme peygamber gönderildiğine göre, bütün diller eşittir; birine, kutsaldır, diyemeyiz.

Türk kavimine inecek olsaydı da Türkçe olurdu sanırım. (sonuçta onlarda o dili anlıyor)

Sırf buradan yola çıkıp Arapça kur'an okumanın daha sevap olacağı, cennette Arapça konuşulacağı gibi şeylere inanmakta bunun sonucu olabilir.

Rum Suresi’nin 22. ayetinde “Sizin dilleriniz ve renkleriniz Allah’ın ayetlerindendir'der. Allah alemlerin rab'bıdır ve yarattıkları insanların bütün dillerini ve yazdıkları alfabeleri bilir .

İslam'ın evrenselliğine ve Kur'an'ın ayetlerine karşı gelmektir. yalan sokmaktır, büyük günahtır.

*****

Dünya dilleri içinde türkçe birçok ülkede farklı lehçelerde olsa bile konuşulan ulusal dildir. Ortak bir proje ve akademik çalışmayla bu lehçe farklılıkları ortadan kalkar. Ve Türkçe konuşan Türk halkları, toplulukları aynı dili konuşur ve anlaşa bilir hale getirilebilinir.

İslam coğrafyasında veya tüm dünyada Müslümanların farklı ulus ve kültürlerde konuştukları dilleri manevi dil siyaseti ile Arapça , ardından batı dillerinin ortak dili sayılan ingilizce dili ile planlı ve kararlı olarak asimilasyona tabii tutulmaktadır.

Ana dilimizi hatta kültür değer ve inançlarımızın dilimizin korunması için bu iki emperyalist dil asimilasyonuna karşı her halkın , her milletin kendi anadiline sahip çıkmalıdır.

Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Atatürk'ün dediği gibi "Ülkesini yüksek istiklalini korumasını bilen Türk milleti dilini de yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmalıdır."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Türk Dil Bayramı nedeni ile yayınladığı mesajda

" Köklü ve geniş bir birikime sahip olan Türkçemiz, farklı dillerle etkileşimine rağmen özünü asla kaybetmemiştir. Bize özgü düşünmeyi sürdürmemiz, ilmi çalışmalar yapmamız, seçkin kültür, sanat ve edebiyat eserleri üretmemiz, dilimizin korunması için de son derece önemlidir. Eğitim hayatımızda da Türkçe hassasiyetini, çocuklarımıza, gençlerimize en etkili biçimde verebilmemiz gerekir. Türkçemizi yaşatmak ve tüm varlıklarıyla gelecek nesillere aktarmak, dilimize sahip çıkmak hepimizin sorumluluğudur. Tüm vatandaşlarımızı bu hususta hassasiyet ve çaba göstermeye çağırıyorum. Türk Dil Bayramı’nın, çocuklarımız ve gençlerimiz başta olmak üzere, tüm milletimiz için bu doğrultuda hayırlı bir uyanışa vesile olmasını diliyorum.” demiştir.

  

  

    

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Yazarın Diğer Yazıları

IŞIKLAR SÖNMESİN
08 Ocak 2024 07:54

Ali Kapısı Derneği Abdal Musa Birlik Lokması
20 Aralık 2023 07:54

Sazlılar Derneğinde Abdal Musa Lokması
07 Aralık 2023 07:54

Zeynel Abidin Vakfında Abdal Musa Lokması
03 Aralık 2023 07:54

Seyituşağı Köyünde Abdal Musa Birlik Lokması
16 Kasım 2023 07:54

MALATYADA REKLAM TABELACILIĞI
03 Kasım 2023 07:54

Endüstri mirası tescili Tuğla Bacası restorasyonu bekliyor
28 Ekim 2023 07:54

GÜNDÜZBEY- PINARBAŞI KAPTAJ GEZİSİ
17 Ekim 2023 07:54

KABAH ABDAL TÜRBESİ ve GÜRGÜR DEDE TÜRBESİ
10 Ekim 2023 07:54

ELEMENDİK PINARI
02 Ekim 2023 07:54

HEKİMHAN'DA 'TORLAKÇILAR' EKMEKLERİNİ ATEŞ VE KÜLDEN ÇIKARIYOR
09 Eylul 2023 07:54

HEKİMHAN KÖYLÜKÖYÜNDE SARIÇAM ORMANI
29 Ağustos 2023 07:54

BATTALGAZİ'DE ASIRLIK KARA DUT
22 Ağustos 2023 07:54

Zeynel Abidin'de Aşure Lokma Etkinliği
18 Ağustos 2023 07:54

Hekimhan'da Dört Yüz Yılık Ceviz Ağacı
05 Ağustos 2023 07:54

VEFA KONAĞI, DEPREMZEDELERE MESKEN OLDU!
03 Ağustos 2023 07:54

TARİHİ ESERLERE SAYGI
31 Temmuz 2023 07:54

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
28 Temmuz 2023 07:54

Profesyonel Fotoğrafçı HÜSEYİN KOÇ Son Yolculuğuna Uğurlandı
09 Temmuz 2023 07:54

BİR BOZKIR KÖYÜ GEBELİ / ARAPGİR
09 Temmuz 2023 07:54

Karapınar'da ŞAH -I MERDAN Ziyareti
09 Temmuz 2023 07:54

DOĞANYOL'UN YENİDEN DOĞUŞU
15 Haziran 2023 07:54

GELİNCİK TEPE
07 Haziran 2023 07:54

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ 6 ŞUBAT DEPREMİNİN ARDINDAN
27 Mayıs 2023 07:54

ÂŞIK VEYSEL... Sivrialan köyüne yolculuk...
16 Mayıs 2023 07:54

MEMLEKETİM YIKIK VİRANE OLDU
19 Mart 2023 07:54

MALATYA'DA SITMA SAVAŞ VE BABAMIN ANILARI
13 Ocak 2023 07:54

MALATYA SÜMERBANK FABRİKASI İŞÇİSİNİN RÜYASI
28 Kasım 2022 07:54

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN ' GARİP' MEZARLIĞINA SAHİP ÇIKILDI
25 Kasım 2022 07:54

ENGÜZEKLİLER CEM EVİNDE ABDAL MUSA - BİRLİK CEMİ
08 Kasım 2022 07:54

ADINI YİTİREN OKUL...Akçadağ Köy Enstitüsü
13 Ekim 2022 07:54

Hekimhan Ballıkaya (Mezirme) Mahallesi
22 Eylul 2022 07:54

HEKİMHAN-GİRMANA 1. KÜLTÜR ŞENLİĞİ
01 Eylul 2022 07:54

RUS PAZARI / BİT PAZARI
20 Ağustos 2022 07:54

MALATYA ÜÇ HORAN KİLİSESİNDE İKİNCİ AYİN
14 Ağustos 2022 07:54

Kiliseden Kültür Merkezine
28 Temmuz 2022 07:54

Aspuzu Bağları: Karadut Ağacı
11 Temmuz 2022 07:54

TEMMUZ SICAĞINDA İKİ KARA GÜN
04 Temmuz 2022 07:54

Fetiye Uzun Hasan Cami
30 Haziran 2022 07:54

Vefalı Malatyalıların Doğanşehir Gezisi
29 Haziran 2022 07:54

Malatya'da Venk Şapeli
29 Haziran 2022 07:54

CHP KÖY ENSTİTÜLERİ MASASI VE PROJELERİ
21 Haziran 2022 07:54

MALATYA'DA UMUMİ TUVALETLER SORUNU
20 Haziran 2022 07:54

SEYYİD AZİZ DEDE(Ape Aziz) ANMA ETKİNLİĞİ
15 Haziran 2022 07:54

MAVİ DEĞİRMEN / Seferihisar - İzmir
15 Haziran 2022 07:54

Bir Gezi Anısı
06 Haziran 2022 07:54

ASPUZU BAĞLARI
06 Haziran 2022 07:54

Hüseyin Doğan Dede 39.Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı
25 Mayıs 2022 07:54

MALATYA DEMİRYOLU MENFEZİNİN HAZİN SONU
13 Mayıs 2022 07:54

MELİTA
10 Mayıs 2022 07:54

YAZAR ÖZGÜR SİNAN'LA ÇANAKKALE'DE KEYİFLİ BİR RÖPORTAJ
07 Mayıs 2022 07:54

KARAGÜL
30 Nisan 2022 07:54

TARİHİN İZİNDE... Mezar Taşlarından Yapılan Demir Yolu Menfezi
30 Nisan 2022 07:54

NE BAHARLARIMIZ GEÇTİ ÖMÜRDEN
11 Nisan 2022 07:54

MALATYA'DA KAYISI AĞAÇLARI ÇİÇEK AÇTI
04 Nisan 2022 07:54

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN SAHİPSİZ MEZARLIĞI
01 Nisan 2022 07:54

Akçadağ Köy Enstitüsü 1947 mezunu Öğretmen MUAZZEZ YILMAZ
17 Mart 2022 07:54

ELAZIĞ/ KEBAN- DENİZLİ KÖYÜ KERVANSARAYI
25 Şubat 2022 07:54

Balıkesir'de Tahtakuşlar Köyü
14 Şubat 2022 07:54

GÜLE GÜLE BİLGE İNSAN, İSMAİL KAYGUSUZ...
04 Şubat 2022 07:54

Lütfi Özgünaydın: 'Bir zamanlar Kemaliye'
30 Ocak 2022 07:54

Malatyalı Yazar Necati Güngör beyi İstanbul'da ziyaret
25 Ocak 2022 07:54

KÖY ENSTİTÜLERİNDE KÜTÜPHANELER
24 Ocak 2022 07:54

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
24 Ocak 2022 07:54

Gazateci Hrant Dink katledildiği yerde anıldı.
24 Ocak 2022 07:54

Geçmişin İzinde DAMASCUS Sergisi
13 Aralık 2021 07:54

DEMİRYOLU KÜÇÜK İSTASYONLARI
03 Aralık 2021 07:54

MALATYA’DA YENİ FiDANCILAR SİTESİ HAZIR
22 Kasım 2021 07:54

Malatya'da Vanlı Hoca: Şeyh Hacı Hamid Hamd-î Vânî El- Malatî (1873 – 1955)
22 Kasım 2021 07:54

Malatya'da Venk Manastır ve Kilisesi
16 Kasım 2021 07:54

Malatya'da 'Venk' Manastır ve Kilisesi
25 Eylul 2021 07:54

ARGUVAN YOLLARINDA
15 Eylul 2021 07:54

HEKİMHANLI SADIK BABA
15 Eylul 2021 07:54

Malatya ERHAÇ Askeri Hava üssü Adı Nereden Geliyor
15 Eylul 2021 07:54

HEKİMHANLI ÂŞIK ESİRİ BABA
08 Eylul 2021 07:54

SÜRYANİ KADİM MOR BARSAUM MANASTIRI / DİLBER KALESİ
24 Ağustos 2021 07:54

ASLANTEPE HÖYÜĞÜ'NÜN UNESCO YOLCULUĞU... Temmuz 31, 2021
03 Ağustos 2021 07:54

Malatya'ya kuşbakışı bakanları şaşırtan dairesel tarlalar
27 Temmuz 2021 07:54

Aşağıbağlar Suflâ Cami (1850) Yeşilyurt/Malatya
26 Temmuz 2021 07:54

MALATYA'DA ROMA ODA MEZARLARI... YİNE TOKİ
26 Temmuz 2021 07:54

Okulun Atatürk Anıtına Saygısızlık
08 Temmuz 2021 07:54

MALATYA CASA ŞEHİTLİĞİNİN KÜNYELİ MAHZUN AĞAÇLARI
08 Temmuz 2021 07:54

ŞEKER FABRİKASININ ALKOL ÜNİTESİ KADERİNE TERK EDİLDİ
05 Temmuz 2021 07:54

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ YERLEŞKESİNDEN HÜZÜNLÜ KARELER
28 Haziran 2021 07:54

BİN YILLIK SELÇUKLU KIRK KARDEŞLER MEZARLIĞI İÇLER ACISI HALDE
28 Haziran 2021 07:54

Ulu Camii Sit Alanına 30 yıl önce yapılan okul binası yıkıldı
07 Haziran 2021 07:54

Battalgazi Çolakoğlu Köyü
24 Mayıs 2021 07:54

Malatya’da sebze fidelerini dikme, dönemi başladı
04 Mayıs 2021 07:54

Hurda Depolarının Şehir Dışına Çıkarılması
04 Mayıs 2021 07:54

Malatya'da İlkbahar
14 Nisan 2021 07:54

YOLUM DÜŞTÜ HACI BEKTAŞ'A
05 Nisan 2021 07:54

SANCAKTAR ABDULVAHAP GAZİ TÜRBESİ
18 Mart 2021 07:54

TOPKAPI SARAYI ve CELLAT ÇEŞMESİ
07 Mart 2021 07:54

KARACA AHMET SULTAN TÜRBESİ
07 Mart 2021 07:54

AYASOFYA'YA YOLCULUK.
27 Şubat 2021 07:54

MALATYA ÇINARLI CAMİİ / SURP ASDVADZADZİN Kilisesi
21 Şubat 2021 07:54

ŞAHKULU SULTAN DERGÂHI
07 Şubat 2021 07:54

ZEYNEP- KAMİL HASTANESİ ÖLÜMSÜZ BİR AŞK HİKAYESİ
01 Şubat 2021 07:54

MALATYALI İSMAİL AĞA CAMİİ. HAMAMI, ÇEŞMESİ
30 Ocak 2021 07:54

Koca Vaiz Baba Türbesi
30 Ocak 2021 07:54

ŞEYH BEDREDDİN'İN MEZARINI YAPIN
25 Aralık 2020 07:54

UMUMİ TUVALETLER
09 Aralık 2020 07:54

HEKİMHAN, TARİHİ SURP PIRGİÇ KİLİSESİ
03 Aralık 2020 07:54

HEKİMHAN'IN TARİHİ MEZARLIKLARI ve YENİ MEZARLIĞIN HİKAYESİ
29 Kasım 2020 07:54

Hekimhan Hükümet Binası Yangını
26 Kasım 2020 07:54

ARAPGİR'İN KAHVERENGİ YOL LEVHALARI
19 Kasım 2020 07:54

İÇİNDE MEZARLIĞI OLAN OKUL
12 Kasım 2020 07:54

HEKİMHAN DİPSİZ GÖL (SÜLÜK GÖLÜ)
04 Kasım 2020 07:54

Malatya'dan Hatay'a Hafta Sonu Gezisi
28 Ekim 2020 07:54

MALATYA'DA İLYAS TENEKELİ KÖŞK MİNARELİ CAMİ
22 Ekim 2020 07:54

HEKİMHAN CEVİZiNİN HİKAYESİ
16 Ekim 2020 07:54

MALATYA SURP YERRORTUTYUN (Taşhoran ) Kilisenin Yeni Kubbesi.
14 Ekim 2020 07:54

Yüce dağ başında bir garip mezar
11 Ekim 2020 07:54

Hekimhan'ın Tarihi Çeşmeleri Kaderine mi Terk Edildi?
07 Ekim 2020 07:54

Kapatılan Köy okulları kaderine mi terk edildi?
06 Ekim 2020 07:54

DİLEYİCİ ROMANI-Fatma Çağlayan
16 Eylul 2020 07:54

12 EYLÜL KARANLIĞINDA KAYBOLAN BİR NESİL
13 Eylul 2020 07:54

SULTANSUYU HARASINA HİPODROM NEDEN YAPILMIYOR?
25 Temmuz 2020 07:54

MALATYA'DAN ERZİNCAN-BAŞBAĞLAR KÖYÜNE YOLCULUK...
23 Haziran 2020 07:54

Hekimhan-Güzelyurt Ilıca Tıpka Ocağı
19 Haziran 2020 07:54

HEKİMHAN - YAĞCA GEYİK ve DAĞ KEÇİSİ ÜRETİM MERKEZİ
16 Haziran 2020 07:54

FUGACI ABBAS USTA (Abbas Soğukpınar)
15 Haziran 2020 07:54

MALATYA KAYISI ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
22 Mayıs 2020 07:54

Aziz Mor Ahron Kadim Süryani Manastırı (M.S 329)
17 Mayıs 2020 07:54

MALATYA SÜMER İLKOKULU BİNASI YIKILIYOR
11 Mayıs 2020 07:54

IŞIKLAR SÖNMESİN
23 Nisan 2020 07:54

370 YAŞINDA KIZILCIK AĞACI
19 Mart 2020 07:54

MEZAR TAŞLARINDAN YAPILAN DEMİRYOLU KÖPRÜSÜ
18 Mart 2020 07:54

Tüm Yazılar