Fikri Demirtaş
[email protected]

RUS PAZARI / BİT PAZARI
20 Ağustos 2022 19:32RUS PAZARI / BİT PAZARI
RUS PAZARI / BİT PAZARI
RUS PAZARI / BİT PAZARI
Eskiye rağbet olsaydı bit pazarına nur yağardı’ Atasözü gerçek oldu. Siyasilerin her gün söylediği ‘Ekonomi büyüyor, eskiye nazaran daha refah bir hayat yaşıyoruz’ ya da ‘İşsizlik azaldı’ gibi cümlelerin yalan olduğunu bit pazarlarındaki yoğun kalabalıktan anlayabiliyoruz. Ülkemizin her şehrinde bu tür Bit pazarları diğer pazarlar kadar ilgi görüyor.
Alım gücünün düşmesi, yüksek enflasyon, dolar kurundaki dalgalanma, maaşların etiket fiyatlarının gölgesinde kalmasından dolayı, vatandaşlar ikinci el ürünlere yöneldi. Bit pazarlarından yapılan alışverişin de gelen zamlarla birlikte artış göstermesi vatandaşların alım gücündeki düşüklüğü de gözler önüne serdi. Bit pazarında vatandaşların pazarlığa girişmesi ise ekonomideki çöküşün büyüklüğünün ne denli olduğunun bir kanıtı adeta.
Malatya - Battalgazi ilçesinde Niyazi Mısri Mahallesinde Eski Tekel Fabrikasının şimdi 91 bin dev öğrenci ortaokulun arkasında, Çevre yoluna bitişik bir alanda halkın Rus pazarı( Aslında Bit Pazarı )dediği yerde açılan pazar dar gelirli vatandaşların, emeklilerin, işsizlerin boş zamanlarını geçirmek için vazgeçemedikleri uğrak mekanı oluyor.
33 yıllık geçmişi olan bu Rus pazarı görüntü olarak Malatya’ya yakışmayan bir yer durumunda.
Daha önce SARP sınır kapısının açılması ile Türkiye'ye gelen Rusya vatandaşlarının ellerindeki eşyaları sattıkları mekan bu akımın sona ermesine rağmen kalıcı bir hale geldi.
Bit Pazarlarına hala nur yağıyor. Sabahın erken saatlerinde buldukları yere tezgâh açan ve kaldırımları renk renk giyecekler ve diğer yüzlerce çeşitle dolduran satıcılar, müşteri beklemeye başlıyorlar
Vatandaşların ellerindeki kullanılmış eşyaları pazarladıkları bir Pazar haline dönüşen alanda Tezgahlarda yerlerdeki sergilerde kullanılmış giyime, ayakkabılara, bisikletlere, tarım aletlerine , ev eşyasından inşaat malzemesine, elektronik malzemelerden kitaplara kadar aklınıza ne gelirse her malzemeyi bulmak mümkün oluyor. Paraları yenisine yetmediği için, pazarın en önemli müşterileri Suriyeli, Afganlı göçmenler ile dar gelirli vatandaşlar. antikacılar, koleksiyoncular.
Rus Pazarını ziyaret ederek esnafla bir araya geldim. Esnafın talebini yerinde gördüm ve dinledim. Rus Pazarının kentte her kesimden insanın uğradığı bir alışveriş yeri olduğunu gözlemledim.
ÇALINANLARINIZ KARŞINIZA ÇIKABİLİR
Malatyalı'nın kullanmadığı ne kadar eşya varsa hepsi buralarda. Satıcılar mahallelerinin çöplerinden’ topladıkları eşyaları pazar günleri satışa çıkarıyorlar. Arada eskiciye verilmiş ya da çalınmış mallar da var elbette. Çalınan eşyalarınızı bulmak için belki son bir umudunuz Rus pazarını gezmek olsun.
PAZARA NELERİN GELECEĞİ BELLİ OLMUYOR
Bir satıcı pazarı anlatırken “Bu pazarın bir dili olsa anlatacağı şey yoksulluk olurdu. Evden taşınanların kullanmadıkları için çöpe attıkları eşyalardan biz ekmek paramızı çıkarıyoruz. "dedi.
Yaşlı bir satıcı "Kırk yıldır bu işi yapıyorum. Pazar. dışardan çok yoğun görünüyor olsa da meraktan gelenler çok fazla." diyor. Bazılarına ne kadar ilginç gelse de onların ekmek paraları bu tezgâhlar. Bazı insanların kullanmayıp attıklarından bir hayat kuruluyor varoşlarda. İkinci el hayat yaşayanlar mahcup geziyor tezgâhlar arasında..
Geçmişten günümüze ilgisini kaybetmeyen hatta gelişen teknolojiye bile ayak uyduran Bit Pazarı kendi çapında ilimizin ekonomisine de katkı sağlıyor. Dar gelirli aileler kadar, ‘acaba farklı bir ürün bulabilir miyim?’ diye çevre il pazarlarını gezenler de yok değil. Anlayacağınız Bit Pazarına nur yağmaya devam ederken, günümüzün ekonomik şartlarına baktığınızda çevre illerde kurulan Bit Pazarlarına hala nur yağıyor. Sabahın erken saatlerinde buldukları yere tezgâh açan ve kaldırımları renk renk giyecekler ve diğer yüzlerce çeşitle dolduran satıcılar, müşteri beklemeye başlıyorlar.
Sattıkları ürünleri nereden alıyorlar? Pazarcıların verdikleri ortak yanıt; Herkesin yanıtı aynı. " Bir yerden, mağazadan almıyoruz. İkinci el olarak alıyoruz. Kapıcılardan alıyoruz, çöplerden, hurdacılardan alıyoruz. Getiriyoruz, burada vatandaşa satıyoruz. Alan kişi de yıkıyor, tekrar elbiseyi giyiyor, başka çaresi yok”
Pazarda ikinci el giyim eşyaları satan bir kadın da hayat pahalılığı yüzünden bit pazarlarındaki müşteri kalabalığının arttığı düşüncesinde. “zamlardan önce bu kadar rağbet yoktu. Ama zamlardan sonra milletin biraz daha bize talebi arttı. Kıyafet yetiştiremiyorum desem yeri var. Krizden dolayı buraya geldik, 'bütçemiz yetmiyor' diyorlar. Gelenlere poşet poşet kıyafet veriyoruz” dedi.
Pazarda sadece alıcılar değil ihtiyacı yüzünden eşyalarını satmaya gelenler de var.
33 yıl geçmişi olan pazar olarak kullanılan bu alana geçici de olsa Büyükşehir Belediyesi, alt yapı hizmeti yapmamış / yapmıyor.
Pazar olarak kurulan bu alan pislik içinde hijyen yok. İçme suyu yok ,çeşme yok, tuvalet yok.
Her yer toz toprak içinde. Çöp konteynerleri yok. Çöpler koku sinek ve sağlık riski oluşturuyor. Kışın her tarafta ısınmak için lastik, çer çöpten ateş yakılıyor. Müşterilere verilen çay , tost kebap el arabalarının üzerinde sağlıksız bir şekilde satılıyor.
Pazar karşısında bir ev; bahçesinin duvarına pazara gelenler kullansın diye hayrına bir çeşme yapmış. Vatandaşlar ve pazarcılar su ihtiyaçlarını buradan karşılıyorlar. Binlerce insanın zaman geçirdiği, alış veriş yaptığı yerin görünümü içler açısı. Zabıta ve güvenlik tedbirleri belki sivil olarak alınmıştır diye düşünüyorum.
Esnafın kaliteli hizmet verebilmesi için pazarın modern bir görünüme kavuşturulması gerekir. Burası hem Malatya'dan hem de il dışından gelenlerin sıkça uğradığı bir yer. Buranın iyileştirmesi için halkımızın rahatlıkla alışveriş yapacağı bir pazara dönüştürülmesi gerekir.
SONUÇ
Bir toplumun kültürel özelliklerini en iyi tanıtan , taşıyan mekanlar pazar yerleridir. Ülkemizin her ilinde , ilçesinde haftanın belli günlerinde pazarlar ve semt pazarları bulunmaktadır..
Semt pazarları geçmişten günümüze kadar gelmiş, sosyalleşmeyi ve kültürümüzün devamlılığını sağlayan en eski alışveriş mekanlarıdır. Bu nedenle pazarcıların ve tüketicilerin bu mekanlardan en iyi koşullarda yararlanmaları en doğal haklarıdır. Bunun için semt pazarları; su, tuvalet ve yemek gibi temel ihtiyaçların karşılanabileceği temiz ve modern yerler haline dönüştürülmelidir. Tüketicilerin pazarcılara karşı güvenini arttırmak için yaka kartı uygulaması yapılarak, daha modern bir satıcı kimliği yaratılmalıdır. Pazarcılara sosyal güvence imkanı sağlanmalı, pazarlama konusunda daha bilinçli olmaları için ilgili kurumlar tarafından satış ve pazarlama eğitimleri verilerek, müşterilere karşı davranış şekilleri iyileştirilmelidir.
Pazarlarla ilişkili başlıca sıkıntılar arasında en göze batanları; pazarlara ayrılmış özel bir alan olmaması sebebiyle Pazar yerinin üzerlerinin de açık olması, zeminin çoğu zaman çamurlu ve kirli oluşu, su, tuvalet ve temizlik ihtiyaçlarının rahatlıkla karşılanamaması ve son olarak da şehir trafiğini kısmen aksatması olarak özetlenebilir. Bu problemlerin ortadan kaldırılabilmesi için pazarlar için özel olarak ayrılmış ve su, tuvalet vb. gibi bazı temel ihtiyaçların da karşılanabileceği imkanların hazırlanmış olduğu yerlere ihtiyaç vardır.
Pazarların kurulduktan sonra yerin kapalı alan haline getirilmesi gerekir. Bu da esnafın yerleşimini kolaylaştıracak, soğuk - sıcak ve yağışlı havalarda daha rahat çalışmalarına olanak sağlayacaktır. Tüketiciler de daha rahat alış verişlerini yapacaklardır. Başka şehirlerde ilçelerde çok güzel pazar yeri örnekleri vardır. Ben Sakarya Hendek'te böyle kapalı pazar yerini gördüm. Aynı zamanda çevresi kültürel etkinlikler için kullanılan yerler de yapmışlar.
Pazarlarının bu fiziki sorunlarından dolayı pazar esnafının ve çalışanlarının sağlık problemleri yaşamalarına esnaf çare bulamamakta ,yeteri kadar örgütlenmemelerinden dolayı yerel yönetimde söz sahibi olamamaları sorunları sürünceme de bırakmakta ve çöümü de zorlaştırmaktadır.
BU PAZAR YERİ İÇİN ÖNERİM
Battalgazi İlçesi sınırları içinde mülkiyeti Büyükşehir Belediyesine ait bu pazar yerindeki Rus pazarının Belediyenin uygun gördüğü altyapısı yapılmış modern bir yere taşınması.
-Bu geniş arazi üzerine de Bakırcılar çarşısının taşınması.
-Unutulmaya yüz tutmuş( Halıcılık, Baskı Batik, Ebru, Ciltçilik, Tezhip, Hat, Heykel, Seramik, Resim, Palancılık, küpçülük, semercilik, yorgancılık, kalaycılık, taş ustalığı, ağaç işleri vb.) zanaatlar için atölyeler kurulması. Üretilen ürünler satış mağazalarının yapılması.
- Ahilik okulu , konferans ve sergi salonu yapılması.
-El sanatları Müzesi kurulması.
- Yöresel yemekler lokantası açılarak Yöresel tatlılar- Şekerleme –Kahve satışı yapılması
Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
IŞIKLAR SÖNMESİN
08 Ocak 2024 19:32
Ali Kapısı Derneği Abdal Musa Birlik Lokması
20 Aralık 2023 19:32
Sazlılar Derneğinde Abdal Musa Lokması
07 Aralık 2023 19:32
Zeynel Abidin Vakfında Abdal Musa Lokması
03 Aralık 2023 19:32
Seyituşağı Köyünde Abdal Musa Birlik Lokması
16 Kasım 2023 19:32
MALATYADA REKLAM TABELACILIĞI
03 Kasım 2023 19:32
Endüstri mirası tescili Tuğla Bacası restorasyonu bekliyor
28 Ekim 2023 19:32
GÜNDÜZBEY- PINARBAŞI KAPTAJ GEZİSİ
17 Ekim 2023 19:32
KABAH ABDAL TÜRBESİ ve GÜRGÜR DEDE TÜRBESİ
10 Ekim 2023 19:32
ELEMENDİK PINARI
02 Ekim 2023 19:32
HEKİMHAN'DA 'TORLAKÇILAR' EKMEKLERİNİ ATEŞ VE KÜLDEN ÇIKARIYOR
09 Eylul 2023 19:32
HEKİMHAN KÖYLÜKÖYÜNDE SARIÇAM ORMANI
29 Ağustos 2023 19:32
BATTALGAZİ'DE ASIRLIK KARA DUT
22 Ağustos 2023 19:32
Zeynel Abidin'de Aşure Lokma Etkinliği
18 Ağustos 2023 19:32
Hekimhan'da Dört Yüz Yılık Ceviz Ağacı
05 Ağustos 2023 19:32
VEFA KONAĞI, DEPREMZEDELERE MESKEN OLDU!
03 Ağustos 2023 19:32
TARİHİ ESERLERE SAYGI
31 Temmuz 2023 19:32
AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
28 Temmuz 2023 19:32
Profesyonel Fotoğrafçı HÜSEYİN KOÇ Son Yolculuğuna Uğurlandı
09 Temmuz 2023 19:32
BİR BOZKIR KÖYÜ GEBELİ / ARAPGİR
09 Temmuz 2023 19:32
Karapınar'da ŞAH -I MERDAN Ziyareti
09 Temmuz 2023 19:32
DOĞANYOL'UN YENİDEN DOĞUŞU
15 Haziran 2023 19:32
GELİNCİK TEPE
07 Haziran 2023 19:32
AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ 6 ŞUBAT DEPREMİNİN ARDINDAN
27 Mayıs 2023 19:32
ÂŞIK VEYSEL... Sivrialan köyüne yolculuk...
16 Mayıs 2023 19:32
MEMLEKETİM YIKIK VİRANE OLDU
19 Mart 2023 19:32
MALATYA'DA SITMA SAVAŞ VE BABAMIN ANILARI
13 Ocak 2023 19:32
MALATYA SÜMERBANK FABRİKASI İŞÇİSİNİN RÜYASI
28 Kasım 2022 19:32
AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN ' GARİP' MEZARLIĞINA SAHİP ÇIKILDI
25 Kasım 2022 19:32
ENGÜZEKLİLER CEM EVİNDE ABDAL MUSA - BİRLİK CEMİ
08 Kasım 2022 19:32
ADINI YİTİREN OKUL...Akçadağ Köy Enstitüsü
13 Ekim 2022 19:32
Hekimhan Ballıkaya (Mezirme) Mahallesi
22 Eylul 2022 19:32
HEKİMHAN-GİRMANA 1. KÜLTÜR ŞENLİĞİ
01 Eylul 2022 19:32
MALATYA ÜÇ HORAN KİLİSESİNDE İKİNCİ AYİN
14 Ağustos 2022 19:32
Kiliseden Kültür Merkezine
28 Temmuz 2022 19:32
Aspuzu Bağları: Karadut Ağacı
11 Temmuz 2022 19:32
TEMMUZ SICAĞINDA İKİ KARA GÜN
04 Temmuz 2022 19:32
Fetiye Uzun Hasan Cami
30 Haziran 2022 19:32
Vefalı Malatyalıların Doğanşehir Gezisi
29 Haziran 2022 19:32
Malatya'da Venk Şapeli
29 Haziran 2022 19:32
CHP KÖY ENSTİTÜLERİ MASASI VE PROJELERİ
21 Haziran 2022 19:32
MALATYA'DA UMUMİ TUVALETLER SORUNU
20 Haziran 2022 19:32
SEYYİD AZİZ DEDE(Ape Aziz) ANMA ETKİNLİĞİ
15 Haziran 2022 19:32
MAVİ DEĞİRMEN / Seferihisar - İzmir
15 Haziran 2022 19:32
Bir Gezi Anısı
06 Haziran 2022 19:32
ASPUZU BAĞLARI
06 Haziran 2022 19:32
Hüseyin Doğan Dede 39.Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı
25 Mayıs 2022 19:32
MALATYA DEMİRYOLU MENFEZİNİN HAZİN SONU
13 Mayıs 2022 19:32
MELİTA
10 Mayıs 2022 19:32
YAZAR ÖZGÜR SİNAN'LA ÇANAKKALE'DE KEYİFLİ BİR RÖPORTAJ
07 Mayıs 2022 19:32
KARAGÜL
30 Nisan 2022 19:32
TARİHİN İZİNDE... Mezar Taşlarından Yapılan Demir Yolu Menfezi
30 Nisan 2022 19:32
NE BAHARLARIMIZ GEÇTİ ÖMÜRDEN
11 Nisan 2022 19:32
MALATYA'DA KAYISI AĞAÇLARI ÇİÇEK AÇTI
04 Nisan 2022 19:32
AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN SAHİPSİZ MEZARLIĞI
01 Nisan 2022 19:32
Akçadağ Köy Enstitüsü 1947 mezunu Öğretmen MUAZZEZ YILMAZ
17 Mart 2022 19:32
ELAZIĞ/ KEBAN- DENİZLİ KÖYÜ KERVANSARAYI
25 Şubat 2022 19:32
Balıkesir'de Tahtakuşlar Köyü
14 Şubat 2022 19:32
GÜLE GÜLE BİLGE İNSAN, İSMAİL KAYGUSUZ...
04 Şubat 2022 19:32
Lütfi Özgünaydın: 'Bir zamanlar Kemaliye'
30 Ocak 2022 19:32
Malatyalı Yazar Necati Güngör beyi İstanbul'da ziyaret
25 Ocak 2022 19:32
KÖY ENSTİTÜLERİNDE KÜTÜPHANELER
24 Ocak 2022 19:32
AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
24 Ocak 2022 19:32
Gazateci Hrant Dink katledildiği yerde anıldı.
24 Ocak 2022 19:32
Geçmişin İzinde DAMASCUS Sergisi
13 Aralık 2021 19:32
DEMİRYOLU KÜÇÜK İSTASYONLARI
03 Aralık 2021 19:32
MALATYADA YENİ FiDANCILAR SİTESİ HAZIR
22 Kasım 2021 19:32
Malatya'da Vanlı Hoca: Şeyh Hacı Hamid Hamd-î Vânî El- Malatî (1873 1955)
22 Kasım 2021 19:32
Malatya'da Venk Manastır ve Kilisesi
16 Kasım 2021 19:32
Malatya'da 'Venk' Manastır ve Kilisesi
25 Eylul 2021 19:32
ARGUVAN YOLLARINDA
15 Eylul 2021 19:32
HEKİMHANLI SADIK BABA
15 Eylul 2021 19:32
Malatya ERHAÇ Askeri Hava üssü Adı Nereden Geliyor
15 Eylul 2021 19:32
HEKİMHANLI ÂŞIK ESİRİ BABA
08 Eylul 2021 19:32
SÜRYANİ KADİM MOR BARSAUM MANASTIRI / DİLBER KALESİ
24 Ağustos 2021 19:32
ASLANTEPE HÖYÜĞÜ'NÜN UNESCO YOLCULUĞU... Temmuz 31, 2021
03 Ağustos 2021 19:32
Malatya'ya kuşbakışı bakanları şaşırtan dairesel tarlalar
27 Temmuz 2021 19:32
Aşağıbağlar Suflâ Cami (1850) Yeşilyurt/Malatya
26 Temmuz 2021 19:32
MALATYA'DA ROMA ODA MEZARLARI... YİNE TOKİ
26 Temmuz 2021 19:32
Okulun Atatürk Anıtına Saygısızlık
08 Temmuz 2021 19:32
MALATYA CASA ŞEHİTLİĞİNİN KÜNYELİ MAHZUN AĞAÇLARI
08 Temmuz 2021 19:32
ŞEKER FABRİKASININ ALKOL ÜNİTESİ KADERİNE TERK EDİLDİ
05 Temmuz 2021 19:32
AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ YERLEŞKESİNDEN HÜZÜNLÜ KARELER
28 Haziran 2021 19:32
BİN YILLIK SELÇUKLU KIRK KARDEŞLER MEZARLIĞI İÇLER ACISI HALDE
28 Haziran 2021 19:32
Ulu Camii Sit Alanına 30 yıl önce yapılan okul binası yıkıldı
07 Haziran 2021 19:32
Battalgazi Çolakoğlu Köyü
24 Mayıs 2021 19:32
Malatyada sebze fidelerini dikme, dönemi başladı
04 Mayıs 2021 19:32
Hurda Depolarının Şehir Dışına Çıkarılması
04 Mayıs 2021 19:32
Malatya'da İlkbahar
14 Nisan 2021 19:32
YOLUM DÜŞTÜ HACI BEKTAŞ'A
05 Nisan 2021 19:32
SANCAKTAR ABDULVAHAP GAZİ TÜRBESİ
18 Mart 2021 19:32
TOPKAPI SARAYI ve CELLAT ÇEŞMESİ
07 Mart 2021 19:32
KARACA AHMET SULTAN TÜRBESİ
07 Mart 2021 19:32
AYASOFYA'YA YOLCULUK.
27 Şubat 2021 19:32
MALATYA ÇINARLI CAMİİ / SURP ASDVADZADZİN Kilisesi
21 Şubat 2021 19:32
ŞAHKULU SULTAN DERGÂHI
07 Şubat 2021 19:32
ZEYNEP- KAMİL HASTANESİ ÖLÜMSÜZ BİR AŞK HİKAYESİ
01 Şubat 2021 19:32
MALATYALI İSMAİL AĞA CAMİİ. HAMAMI, ÇEŞMESİ
30 Ocak 2021 19:32
Koca Vaiz Baba Türbesi
30 Ocak 2021 19:32
TÜRBE VE TABUTDA ÖRTÜ (PÛŞÎDE) KÜLTÜRÜ
28 Aralık 2020 19:32
ŞEYH BEDREDDİN'İN MEZARINI YAPIN
25 Aralık 2020 19:32
UMUMİ TUVALETLER
09 Aralık 2020 19:32
HEKİMHAN, TARİHİ SURP PIRGİÇ KİLİSESİ
03 Aralık 2020 19:32
HEKİMHAN'IN TARİHİ MEZARLIKLARI ve YENİ MEZARLIĞIN HİKAYESİ
29 Kasım 2020 19:32
Hekimhan Hükümet Binası Yangını
26 Kasım 2020 19:32
ARAPGİR'İN KAHVERENGİ YOL LEVHALARI
19 Kasım 2020 19:32
İÇİNDE MEZARLIĞI OLAN OKUL
12 Kasım 2020 19:32
HEKİMHAN DİPSİZ GÖL (SÜLÜK GÖLÜ)
04 Kasım 2020 19:32
Malatya'dan Hatay'a Hafta Sonu Gezisi
28 Ekim 2020 19:32
MALATYA'DA İLYAS TENEKELİ KÖŞK MİNARELİ CAMİ
22 Ekim 2020 19:32
HEKİMHAN CEVİZiNİN HİKAYESİ
16 Ekim 2020 19:32
MALATYA SURP YERRORTUTYUN (Taşhoran ) Kilisenin Yeni Kubbesi.
14 Ekim 2020 19:32
Yüce dağ başında bir garip mezar
11 Ekim 2020 19:32
Hekimhan'ın Tarihi Çeşmeleri Kaderine mi Terk Edildi?
07 Ekim 2020 19:32
Kapatılan Köy okulları kaderine mi terk edildi?
06 Ekim 2020 19:32
DİLEYİCİ ROMANI-Fatma Çağlayan
16 Eylul 2020 19:32
12 EYLÜL KARANLIĞINDA KAYBOLAN BİR NESİL
13 Eylul 2020 19:32
SULTANSUYU HARASINA HİPODROM NEDEN YAPILMIYOR?
25 Temmuz 2020 19:32
MALATYA'DAN ERZİNCAN-BAŞBAĞLAR KÖYÜNE YOLCULUK...
23 Haziran 2020 19:32
Hekimhan-Güzelyurt Ilıca Tıpka Ocağı
19 Haziran 2020 19:32
HEKİMHAN - YAĞCA GEYİK ve DAĞ KEÇİSİ ÜRETİM MERKEZİ
16 Haziran 2020 19:32
FUGACI ABBAS USTA (Abbas Soğukpınar)
15 Haziran 2020 19:32
MALATYA KAYISI ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
22 Mayıs 2020 19:32
Aziz Mor Ahron Kadim Süryani Manastırı (M.S 329)
17 Mayıs 2020 19:32
MALATYA SÜMER İLKOKULU BİNASI YIKILIYOR
11 Mayıs 2020 19:32
IŞIKLAR SÖNMESİN
23 Nisan 2020 19:32
370 YAŞINDA KIZILCIK AĞACI
19 Mart 2020 19:32
MEZAR TAŞLARINDAN YAPILAN DEMİRYOLU KÖPRÜSÜ
18 Mart 2020 19:32