Fikri Demirtaş
[email protected]

ARAPGİR'İN KAHVERENGİ YOL LEVHALARI

19 Kasım 2020 01:14

17 Kasım 2020

17 Kasım 2020

Türkiye'nin kültürel zenginliğinin izini sürmek  için   "kahverengi yol levhaları" gideceğimiz yerler hakkında bilgi veriyor. Bizim bu sefer  rotamız  Malatya Arapgir  Türkmen Alevi Onar mahallesi (Köyü) 796 yıllık Cem evi, Kozluk vadisi, bir günlük gezi programladık .13 Kasım 2020

Belki elli yıl, belki de daha fazla yıl sonra Babamın memur olarak görev yaptığı çocukluğumun geçtiği Arapgir'e geçmişin izlerini yaşamak içinde gittim.  Demirkapı mahellesinde kirada oturduğumuz  iki katlı bahçeli evimiz  yıkılmış. Yerine betondan bir bina dikmişler. Doksan yaşına merdiven dayayan annemin   Ermeni komşularından adını hatırladığı Verkin teyze ve diğer Ermeni  komşuları çoktan İstanbul'a göçmüşler. Nüfuscu Kemal amca, karısı öleli yıllar olmuş. Uzun bir zaman olmuş olsa bile o çucukluğumda ki sevinci tekrar yaşama anı yakaladım.

Arapgir epey eski bir yerleşim olduğu için, elinize bir Arapgir broşürü aldığınızda tarihi eser bombardımanına maruz kalıyorsunuz. Türk İslam eserlerinden, camilerden, mescitlerden, kütüphanelerden, konaklardan,  Roma döneminden kaya mezarlarından tutun da Ermeni manastırları, kilisesine bir sürü şey var.

Ermenilerin yoğun olarak  yüzlerce yıl Türkler, Kürtler barış içinde  yaşadığı bölgelerden biriymiş Arapgir.  Birinci Dünya emperyalist paylaşım savaşı, iç isyanlar,  1915 Ermeni Tehcirine kadar da yoğun bir Ermeni yerleşimi olmaya devam etmiş. Dolayısı ile onlar için de büyük duygusal önem taşıyan bir yer.

Yol boyunca Malatya ovası ,  ve oluşturdukları yeşil vadileri, zengin tarım arazilerini, kayısı bahçelerini , Topsöğüt, Dilek, Sütlüce , Karakaya barajı uzantısı Tohma demiryolu, karayolu köprüsünü  geçtikten sonra Yazıhan yol ayrımında yön levhasında  Arguvan, Ağın, Keban, Kemaliye, Erzincan  istikametine yöneldik. Kuruçay köprüsünden geçip   göz alabildiğince susuz yazılarda sarı yorgan gibi uzanan hozan tarlalarını seyrederek seyahat ediyorsunuz.

Yol üzerinde tarihi değeri olan yerlere yönelik turizim yol gösterici kahverengi levhalar bulunuyor. Bunlarda da önemli bir sorun var. Bu levhalar sadece yer ismini belirtiyor hedefe kaç km olduğu yazılı değil. Saptığınız yol km’lerce sürebilir. Karayolları bu levhaların altına kaç kilometre olduğu yazılırsa gezginler için yararlı olur.

Şeyh Hasan Onar ve zaviyesiyle birlikte, zaviye kompleksinin bir parçası olan Büyük Ocak Cemevi hakkında geniş bilgi

Romancı, oyun yazarı. 5 Nisan 1944, Onar köyü / Arapgir / Malatya doğumlu. Akçadağ İlköğretmen Okulu, Malatya Lisesi, İÜ Edebiyat Fakültesi Klasik Diller ve Edebiyatları Bölümü mezunu.Alevilik inanç kurumları, felsefe ve tarihi üzerinde kitapları yayımlandı. Çalışmalarını Londra’da sürdürüyor. Yaz ve sonbaharı  köyüne gelip burada yaşamaktadır.

İsmail Kaygusuz hocamıza Onar köyüne yaptığımız ziyarette evinde  yaptığımız söyleşide sordum.

- Anadolu’da en eski cemevi hangisidir, nerededir kaç yılında yapılmıştır? İşlevi ve özellikleri nelerdir? Birkaç örnek daha verebilir misiniz?

 Anadolu’da bilinen en eski Cemevi Malatya’ya bağlı doğup büyüdüğüm yer olan Arapkir ilçesinin Onar köyündedir. Onar köyünde, 1224 yılında Selçuklu Sultanı Alâaddin’in Malatya Emiri’inin verdiği  “Zaviye Vakıfnamesi” ile zamanın yasalarınca resmen tescillenmiş ve “Şeyh Hasan Onar Zaviyesi”ne ait olan Büyük Ocak ve arkasından oğlunun adına yaptırılan Şeyh Bahşiş tekkesi adlarıyla damları yaklaşık toprak düzeyinde  iki Cemevi vardır. Son 50 yıl öncesine kadar Onar köyü halkı Cem tapınmalarını her ikisinde de yaparlardı.  Özellikle kış mevsiminde öğle üzeri başlayıp, akşamın alacakaranlığına kadar orta yerinde hizmet sahiplerinden kapıcı ve gözcü çalı-çırpı ve kalın odun yakarak Cemevi  ısıtılırdı. Çocukluğumda benim de katıldığım birlik ve görgü cemleri sırasında, köyden her kabilenin kadın erkek bireyleri Cemevi’nde geleneksel olarak önceden ayrılmış yerlerine (gediklere) otururlardı. Buraların örneğin Karamemetgiller gediği, Keleşgiller, İlikgiller gediği vb. adları vardı. Herkes yerini bilirdi.

300-400 kişiyi içine alan ve kare planlı bu iki yapının da duvarları penceresiz, çok sayıda direklerle (Bunlardan ortada bulunan kutsal  Karadirek adı verilmiş olanın dibindeki postta Cemi yöneten Dede oturur.  Karadireğin hemen sağında da biraz daha kalınca Dilek Direği var.) desteklenmiş kirişlerin üzerine  küçülen kareler biçiminde oturtulmuş mimaride kırlangıç ya da bingi adı verilen tavan üzerinde toprak damı vardır. Damlarının tam ortasında pencere ve baca görevi yapan, küçük çaplı bir yarım kubbenin altında  yandan dışarı dönük 50-60 cm.yüksekliğinde üçgen biçiminde oyulmuş birer delik taş bulunmaktadır. Büyük Ocak,  dış kapıdan meydanevine uzanan ve içiçe şeriat, tarikat, marifet ve hakikat kapılarını simgeleyen dört kapıdan geçilen uzunca bir koridora sahiptir. İkisi de kutsal mekanlar olarak, ilkel de olsa biçimlerini bozmadan, köylüler tarafından onarıla onarıla yaklaşık 800 yıl boyunca “Cemevi” işleviyle bugüne kadar yaşatılmıştır.

Selçuklu Sultanı 1.Alâaddin Keykûbat’ın 3.Saltanat yılında sınırları belirlenen geniş bir arazi tahsisi yapılarak, bölge yöneticisi tarafından şeriat hükümlerince  Şeyh Hasan Oner/Onar zaviyesine vakfedilmiştir. Mezar taşları arasında bulup yayınladığımız Göktürk alfabesinin dört  harfinden oluşan damgaya göre, Bayat boyu türkmenlerinden geniş bir oymağın hem yönetici beyi hem de inançsal önderi/Dede’si; aynı zamanda İmam Musa Kâzim soyundan gelen bir Seyiddir Şeyh Hasan Onar. Elimizde bulunan 1224 tarihli Vakıfname’nin olasılıkla 16.veya 17.yüzyıl türkçe kopyası dışında, 16.yüzyılın sonlarından 18.yüzyıl ortalarını kapsayan ve Onar zaviyesi vakıf arazisi ve mütevellilerine ilişkin 12 Padişah fermanından bazılarında büyük veli Şeyh Hasan Onar’dan ve onun Ehlibeyt soylu olduğundan sözedilmektedir."

Medyada yer alan haberlerde

Her yıl köyün kurucusu Şeyh Hasan Onar adına anma etkinliklerinin düzenlendiği Onar Köyündeki tarihi Cem Evinin girişinde “Büyükocak Cem Evi Yapılış Tarihi 1224 (Hicri 621)” ifadelerinin yer aldığı mermer kitabe bulunuyor.

 Dolayısıyla burası 796 yıllık  yaşayan bir Cem evidir.  Türkiye’nin bilinen en eski Cemevidir. Şuanda ibadet burada yapılıyor.  İnsanlarımız buraya Türkiye’nin dört bir tarafından Alevi-Bektaşı inancına sahip insanlarımız, buraya her yıl gelip ziyaret ediyorlarmış...

Onar’da Cem Evine giderken yol üzerinde yapım tarihi 1887 olan, cemaati olmayan  “Onar Köyü Camii” de bulunuyor.

-“7 kat göğü temsil eden Mingi sistemi”

Cem törenleri kırlangıç çatılı evlerde yapılıyor. Kırlangıç çatı cem töreninin sembolü gibi. Kırlangıç çatı dört kapı, kırk makamı sembolize ediyor'

“Bu Cemevine ana kapıdan Şerait, Tarikat, Marifet ve Hakikat kapılarından girilerek giriliyor, gelinerek giriliyor, 20-25 metre uzunluğunda bir koridordur bu. Cümle kapısından girildikten sonra bizi, Selçuklu mimari tarzında yapılmış, 7 kat göğü temsil eden Mingi sistemi diye adlandırdığımız bir yapı tekniği ile yapılmıştır. Buradaki ağaçlar  oldukça eskidir, tabi dönem dönem tamirata uğramıştır. Yaklaşık burası 100-120 metrekare genişliğinde bir ibadethanedir. Onar Köyü halkı burada ibadetlerini halen yapmaktadırlar.

Millet Han da mola verdik. Arapgir Belediyesinde çalışan  büroları millet handa bulunan Alperen Durak, Mustafa Kavas iki genç arkadaşı  ziyaret ettik.Çalışmaları hakkında bilgi edindik. İkram ettikleri Reyhan çayını  içtikten sonra Kemaliye yolundan  Kozluk vadisine doğru yola çıktık.

MİLLET HAN

1850’li yıllarda yapıldığı tahmin edilen iki katlı avlulu han, 2009-2011 yılları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, üstü otel, alt katı alışveriş yerleri olmak üzere restore edilmiş ve şu an hizmet veriyor. Millet Han’da geleneksel Arapgir mutfağı lezzetlerini tadabilirsiniz. 

Eskişehir Vadisi – Arapgir merkezden araba ile 5-10 dakika mesafede Eskişehir Vadisi başlıyor.

Arapgir Kozluk çayı Kanyonu.

Arapgir doğanın tüm renklerini içinde barındırıp dört mevsim ayrı tonlarda, renk şöleni yaşatan Doğu anadolu bölgesinin saklı cennetlerinden biri. Malatya - Arapgir Kozluk çayı Kanyonu.

Bu kanyon,  Malatya’ya uzaklığı yaklaşık olarak 140 kilometredir. Kanyon-Vadi, Kozluk Çayı üzerinde bulunan Çiğnir Köprüsü’nden başlayıp, yine Arapgir-Kemaliye karayolunun yakınındaki eski köprü (Eski Kozluk Köprüsü) civarında bitmektedir.

 Şansımız bir sonbahar günü bu yolculuğa çıkmamızdı. Sararmış sonbahar yapraklarının arasında öylesine güzel bir renk cümbüşüyle karşılaşıyorsunuz ki, tüm yaşanmışlıkların da bu sonbahar mevsimi güzelliğinde olmasını diliyorsunuz... Dönerken Arapgir tarihi Eskişehir yoluna girdiğinizde yol sizi büyülüyor. İlçe merkezine giden yol boyunca gördüğünüz tarihi eserler,  Arapgirin tarihi, kültürel geçmiş zenginliğimizi gösteriyor.

Tarihi eserlerden geçerek sararmış yaprakların arasında doğaya kucak açıyorsunuz.  Gazellerin yürürken  çıkardıkları hışırtı sesleri ,derenin yansıttığı renk şöleni Rengarenk ağaçların hepsinde farklı bir anlam ve güzellik saklı. Güneşin doğayla yaptığı renk sarmalı, kuşların ve derelerin sesleri sizi şehir hayatından çok uzaklara götürüyor. Bu yolda sadece kendi gerçeğinizi ararsınız aynı zamanda iç yolculuğunuza da çıkarsınız. Bu düşüncelerle vadinin tabanına, derinliklere yürürken henüz rüyanız bitmemiştir. Sonbaharda olağanüstü renklere bürünen doğada, dereden akan çayın küçük çağlayanların oluşturduğu  göletlere ulaşırken yol kenarında bulunan ağaçların köklerini görürsünüz, dere taşları , kayalar ayrı bir güzellik vermektedir. Fotoğraf makinesini nereye çevirseniz çevirin kadrajınızda ayrı bir tablo görürsünüz.

MEYDAN KÖPRÜSÜ

Kozluk Çayı üzerinden geçen ve hala kullanımda olan, iki kemerli, kesme taştan yapılma köprünün tarihinin 13. yüzyıla dayandığı düşünülüyor. Kitabesi yerinde ve Arapça ve Ermenice olarak iki dille yazılmış. 

Meydan köprüsü ve çevresinde akşam güneşi batarken  onlarca denkloşere basarak anı ölümsüzleştirdik.

MOLLA EYÜP MESCİDİ ve KÜTÜPHANESİ

"İlçemiz Osmanpaşa Mahallesi sınırları içerisinde bulunan yapının adı Molla Eyüp Mescidi’dir. Ancak sonradan kütüphane olarak kullanıldığı için  Ispanakçı Mustafa Paşa Kütüphanesi diye  bilinmektedir. Kütüphanenin bulunduğu mescit, mimari yönden karmaşık bir görünümlü olup, girişi batı duvarının kuzey köşesinde ve toprak seviyesinin altındadır.  Dikdörtgen planlı ve tek kubbeli olarak inşa edilmiştir.  Ulu cami ile bu yapı arasında kalan kütüphanenin yıkılması üzerine bu mescit kütüphane olarak kullanılmıştır. 18. yüz yılın sonlarında yapıldığı tahmin edilen mescidin gerçek yapım yılı bilinmemektedir." Alıntı

1990 hekimhan doğumlu. 2012 Niğde üniversitesi resim iş bölümü mezunu . Arapgir belediyesinde heykeltraş olarak çalışan Heykeltraş : Furkan Ekici'nin yaptığı

Arapgir'li yazarların heykelleri;

Yusuf Kamil Paşa, 1808 - 1876

Aşık Rengi( Mehmet), 1817 - ?

Fehmi Gür, 1914-1982

Şemsi Belli, 1925 - 1995

Kadir Durak, 1960 -

Heykeller döküm polyester ve mermer tozundan yaptığı bu eserler görsel bir şölene dönüşmüş. Belediyeye personel olarak alan ,  sanat ve sanatçıları destekleyen  Arapgir Belediyede Başkanı Haluk Cömert'i takdir ediyorum. Heykeltraş  Furkan Ekici'yide kutluyorum.

Zamanımız sınırlı olduğundan  çoğu yerleri görme imkanımız  olmadı.

Arapgir'de en az üç gün kalarak tarihi ve turistik yerleri ancak  gezilebilir.

 

  

 

  

  

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Yazarın Diğer Yazıları

IŞIKLAR SÖNMESİN
08 Ocak 2024 01:14

Ali Kapısı Derneği Abdal Musa Birlik Lokması
20 Aralık 2023 01:14

Sazlılar Derneğinde Abdal Musa Lokması
07 Aralık 2023 01:14

Zeynel Abidin Vakfında Abdal Musa Lokması
03 Aralık 2023 01:14

Seyituşağı Köyünde Abdal Musa Birlik Lokması
16 Kasım 2023 01:14

MALATYADA REKLAM TABELACILIĞI
03 Kasım 2023 01:14

Endüstri mirası tescili Tuğla Bacası restorasyonu bekliyor
28 Ekim 2023 01:14

GÜNDÜZBEY- PINARBAŞI KAPTAJ GEZİSİ
17 Ekim 2023 01:14

KABAH ABDAL TÜRBESİ ve GÜRGÜR DEDE TÜRBESİ
10 Ekim 2023 01:14

ELEMENDİK PINARI
02 Ekim 2023 01:14

HEKİMHAN'DA 'TORLAKÇILAR' EKMEKLERİNİ ATEŞ VE KÜLDEN ÇIKARIYOR
09 Eylul 2023 01:14

HEKİMHAN KÖYLÜKÖYÜNDE SARIÇAM ORMANI
29 Ağustos 2023 01:14

BATTALGAZİ'DE ASIRLIK KARA DUT
22 Ağustos 2023 01:14

Zeynel Abidin'de Aşure Lokma Etkinliği
18 Ağustos 2023 01:14

Hekimhan'da Dört Yüz Yılık Ceviz Ağacı
05 Ağustos 2023 01:14

VEFA KONAĞI, DEPREMZEDELERE MESKEN OLDU!
03 Ağustos 2023 01:14

TARİHİ ESERLERE SAYGI
31 Temmuz 2023 01:14

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
28 Temmuz 2023 01:14

Profesyonel Fotoğrafçı HÜSEYİN KOÇ Son Yolculuğuna Uğurlandı
09 Temmuz 2023 01:14

BİR BOZKIR KÖYÜ GEBELİ / ARAPGİR
09 Temmuz 2023 01:14

Karapınar'da ŞAH -I MERDAN Ziyareti
09 Temmuz 2023 01:14

DOĞANYOL'UN YENİDEN DOĞUŞU
15 Haziran 2023 01:14

GELİNCİK TEPE
07 Haziran 2023 01:14

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ 6 ŞUBAT DEPREMİNİN ARDINDAN
27 Mayıs 2023 01:14

ÂŞIK VEYSEL... Sivrialan köyüne yolculuk...
16 Mayıs 2023 01:14

MEMLEKETİM YIKIK VİRANE OLDU
19 Mart 2023 01:14

MALATYA'DA SITMA SAVAŞ VE BABAMIN ANILARI
13 Ocak 2023 01:14

MALATYA SÜMERBANK FABRİKASI İŞÇİSİNİN RÜYASI
28 Kasım 2022 01:14

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN ' GARİP' MEZARLIĞINA SAHİP ÇIKILDI
25 Kasım 2022 01:14

ENGÜZEKLİLER CEM EVİNDE ABDAL MUSA - BİRLİK CEMİ
08 Kasım 2022 01:14

ADINI YİTİREN OKUL...Akçadağ Köy Enstitüsü
13 Ekim 2022 01:14

Hekimhan Ballıkaya (Mezirme) Mahallesi
22 Eylul 2022 01:14

HEKİMHAN-GİRMANA 1. KÜLTÜR ŞENLİĞİ
01 Eylul 2022 01:14

RUS PAZARI / BİT PAZARI
20 Ağustos 2022 01:14

MALATYA ÜÇ HORAN KİLİSESİNDE İKİNCİ AYİN
14 Ağustos 2022 01:14

Kiliseden Kültür Merkezine
28 Temmuz 2022 01:14

Aspuzu Bağları: Karadut Ağacı
11 Temmuz 2022 01:14

TEMMUZ SICAĞINDA İKİ KARA GÜN
04 Temmuz 2022 01:14

Fetiye Uzun Hasan Cami
30 Haziran 2022 01:14

Vefalı Malatyalıların Doğanşehir Gezisi
29 Haziran 2022 01:14

Malatya'da Venk Şapeli
29 Haziran 2022 01:14

CHP KÖY ENSTİTÜLERİ MASASI VE PROJELERİ
21 Haziran 2022 01:14

MALATYA'DA UMUMİ TUVALETLER SORUNU
20 Haziran 2022 01:14

SEYYİD AZİZ DEDE(Ape Aziz) ANMA ETKİNLİĞİ
15 Haziran 2022 01:14

MAVİ DEĞİRMEN / Seferihisar - İzmir
15 Haziran 2022 01:14

Bir Gezi Anısı
06 Haziran 2022 01:14

ASPUZU BAĞLARI
06 Haziran 2022 01:14

Hüseyin Doğan Dede 39.Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı
25 Mayıs 2022 01:14

MALATYA DEMİRYOLU MENFEZİNİN HAZİN SONU
13 Mayıs 2022 01:14

MELİTA
10 Mayıs 2022 01:14

YAZAR ÖZGÜR SİNAN'LA ÇANAKKALE'DE KEYİFLİ BİR RÖPORTAJ
07 Mayıs 2022 01:14

KARAGÜL
30 Nisan 2022 01:14

TARİHİN İZİNDE... Mezar Taşlarından Yapılan Demir Yolu Menfezi
30 Nisan 2022 01:14

NE BAHARLARIMIZ GEÇTİ ÖMÜRDEN
11 Nisan 2022 01:14

MALATYA'DA KAYISI AĞAÇLARI ÇİÇEK AÇTI
04 Nisan 2022 01:14

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN SAHİPSİZ MEZARLIĞI
01 Nisan 2022 01:14

Akçadağ Köy Enstitüsü 1947 mezunu Öğretmen MUAZZEZ YILMAZ
17 Mart 2022 01:14

ELAZIĞ/ KEBAN- DENİZLİ KÖYÜ KERVANSARAYI
25 Şubat 2022 01:14

Balıkesir'de Tahtakuşlar Köyü
14 Şubat 2022 01:14

GÜLE GÜLE BİLGE İNSAN, İSMAİL KAYGUSUZ...
04 Şubat 2022 01:14

Lütfi Özgünaydın: 'Bir zamanlar Kemaliye'
30 Ocak 2022 01:14

Malatyalı Yazar Necati Güngör beyi İstanbul'da ziyaret
25 Ocak 2022 01:14

KÖY ENSTİTÜLERİNDE KÜTÜPHANELER
24 Ocak 2022 01:14

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
24 Ocak 2022 01:14

Gazateci Hrant Dink katledildiği yerde anıldı.
24 Ocak 2022 01:14

Geçmişin İzinde DAMASCUS Sergisi
13 Aralık 2021 01:14

DEMİRYOLU KÜÇÜK İSTASYONLARI
03 Aralık 2021 01:14

MALATYA’DA YENİ FiDANCILAR SİTESİ HAZIR
22 Kasım 2021 01:14

Malatya'da Vanlı Hoca: Şeyh Hacı Hamid Hamd-î Vânî El- Malatî (1873 – 1955)
22 Kasım 2021 01:14

Malatya'da Venk Manastır ve Kilisesi
16 Kasım 2021 01:14

Malatya'da 'Venk' Manastır ve Kilisesi
25 Eylul 2021 01:14

ARGUVAN YOLLARINDA
15 Eylul 2021 01:14

HEKİMHANLI SADIK BABA
15 Eylul 2021 01:14

Malatya ERHAÇ Askeri Hava üssü Adı Nereden Geliyor
15 Eylul 2021 01:14

HEKİMHANLI ÂŞIK ESİRİ BABA
08 Eylul 2021 01:14

SÜRYANİ KADİM MOR BARSAUM MANASTIRI / DİLBER KALESİ
24 Ağustos 2021 01:14

ASLANTEPE HÖYÜĞÜ'NÜN UNESCO YOLCULUĞU... Temmuz 31, 2021
03 Ağustos 2021 01:14

Malatya'ya kuşbakışı bakanları şaşırtan dairesel tarlalar
27 Temmuz 2021 01:14

Aşağıbağlar Suflâ Cami (1850) Yeşilyurt/Malatya
26 Temmuz 2021 01:14

MALATYA'DA ROMA ODA MEZARLARI... YİNE TOKİ
26 Temmuz 2021 01:14

Okulun Atatürk Anıtına Saygısızlık
08 Temmuz 2021 01:14

MALATYA CASA ŞEHİTLİĞİNİN KÜNYELİ MAHZUN AĞAÇLARI
08 Temmuz 2021 01:14

ŞEKER FABRİKASININ ALKOL ÜNİTESİ KADERİNE TERK EDİLDİ
05 Temmuz 2021 01:14

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ YERLEŞKESİNDEN HÜZÜNLÜ KARELER
28 Haziran 2021 01:14

BİN YILLIK SELÇUKLU KIRK KARDEŞLER MEZARLIĞI İÇLER ACISI HALDE
28 Haziran 2021 01:14

Ulu Camii Sit Alanına 30 yıl önce yapılan okul binası yıkıldı
07 Haziran 2021 01:14

Battalgazi Çolakoğlu Köyü
24 Mayıs 2021 01:14

Malatya’da sebze fidelerini dikme, dönemi başladı
04 Mayıs 2021 01:14

Hurda Depolarının Şehir Dışına Çıkarılması
04 Mayıs 2021 01:14

Malatya'da İlkbahar
14 Nisan 2021 01:14

YOLUM DÜŞTÜ HACI BEKTAŞ'A
05 Nisan 2021 01:14

SANCAKTAR ABDULVAHAP GAZİ TÜRBESİ
18 Mart 2021 01:14

TOPKAPI SARAYI ve CELLAT ÇEŞMESİ
07 Mart 2021 01:14

KARACA AHMET SULTAN TÜRBESİ
07 Mart 2021 01:14

AYASOFYA'YA YOLCULUK.
27 Şubat 2021 01:14

MALATYA ÇINARLI CAMİİ / SURP ASDVADZADZİN Kilisesi
21 Şubat 2021 01:14

ŞAHKULU SULTAN DERGÂHI
07 Şubat 2021 01:14

ZEYNEP- KAMİL HASTANESİ ÖLÜMSÜZ BİR AŞK HİKAYESİ
01 Şubat 2021 01:14

MALATYALI İSMAİL AĞA CAMİİ. HAMAMI, ÇEŞMESİ
30 Ocak 2021 01:14

Koca Vaiz Baba Türbesi
30 Ocak 2021 01:14

TÜRBE VE TABUTDA ÖRTÜ (PÛŞÎDE) KÜLTÜRÜ
28 Aralık 2020 01:14

ŞEYH BEDREDDİN'İN MEZARINI YAPIN
25 Aralık 2020 01:14

UMUMİ TUVALETLER
09 Aralık 2020 01:14

HEKİMHAN, TARİHİ SURP PIRGİÇ KİLİSESİ
03 Aralık 2020 01:14

HEKİMHAN'IN TARİHİ MEZARLIKLARI ve YENİ MEZARLIĞIN HİKAYESİ
29 Kasım 2020 01:14

Hekimhan Hükümet Binası Yangını
26 Kasım 2020 01:14

İÇİNDE MEZARLIĞI OLAN OKUL
12 Kasım 2020 01:14

HEKİMHAN DİPSİZ GÖL (SÜLÜK GÖLÜ)
04 Kasım 2020 01:14

Malatya'dan Hatay'a Hafta Sonu Gezisi
28 Ekim 2020 01:14

MALATYA'DA İLYAS TENEKELİ KÖŞK MİNARELİ CAMİ
22 Ekim 2020 01:14

HEKİMHAN CEVİZiNİN HİKAYESİ
16 Ekim 2020 01:14

MALATYA SURP YERRORTUTYUN (Taşhoran ) Kilisenin Yeni Kubbesi.
14 Ekim 2020 01:14

Yüce dağ başında bir garip mezar
11 Ekim 2020 01:14

Hekimhan'ın Tarihi Çeşmeleri Kaderine mi Terk Edildi?
07 Ekim 2020 01:14

Kapatılan Köy okulları kaderine mi terk edildi?
06 Ekim 2020 01:14

DİLEYİCİ ROMANI-Fatma Çağlayan
16 Eylul 2020 01:14

12 EYLÜL KARANLIĞINDA KAYBOLAN BİR NESİL
13 Eylul 2020 01:14

SULTANSUYU HARASINA HİPODROM NEDEN YAPILMIYOR?
25 Temmuz 2020 01:14

MALATYA'DAN ERZİNCAN-BAŞBAĞLAR KÖYÜNE YOLCULUK...
23 Haziran 2020 01:14

Hekimhan-Güzelyurt Ilıca Tıpka Ocağı
19 Haziran 2020 01:14

HEKİMHAN - YAĞCA GEYİK ve DAĞ KEÇİSİ ÜRETİM MERKEZİ
16 Haziran 2020 01:14

FUGACI ABBAS USTA (Abbas Soğukpınar)
15 Haziran 2020 01:14

MALATYA KAYISI ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
22 Mayıs 2020 01:14

Aziz Mor Ahron Kadim Süryani Manastırı (M.S 329)
17 Mayıs 2020 01:14

MALATYA SÜMER İLKOKULU BİNASI YIKILIYOR
11 Mayıs 2020 01:14

IŞIKLAR SÖNMESİN
23 Nisan 2020 01:14

370 YAŞINDA KIZILCIK AĞACI
19 Mart 2020 01:14

MEZAR TAŞLARINDAN YAPILAN DEMİRYOLU KÖPRÜSÜ
18 Mart 2020 01:14

Tüm Yazılar