Fikri Demirtaş
[email protected]

İÇİNDE MEZARLIĞI OLAN OKUL

12 Kasım 2020 04:54

Akçadağ Köy Enstitüsü Mezarlığı’nın hüzünlü hikâyesi

Akçadağ Köy Enstitüsü Mezarlığı’nın hüzünlü hikâyesi

1976 yılında mezunu olduğum Akçadağ öğretmen okulu ile  ilgili “Yetim Salih Kurak, Kızıl Tuğlalar" adlı  öykülerde Akçadağ Köy Enstitüsü mezarlığına gömülen öğrenciler dile getirmiştim...

44 yıl önce mezun olduğum okulun bahçesindeyim. Yol arkadaşım Arguvanlı Fotoğrafçı Hüseyin Koç. Bir köşeye oturup okul yerleşkesine gölgeleyen yeşil denizin içinde o ağaçlara bakıp huzur çekmek istiyorum ciğerlerime ama nerede... Artık sahipsizlikten, sorumsuzluktan, yanmış, yıkılmış, talan edilmiş o güzelim okulumuz 'okul ' kokmuyor...

Bu okuldan mezun olmama rağmen yaklaşık dört bin dönüm arazinin içinde  okulun mezarlığı olduğunu bilmiyordum, işitmemiştim. Bu okuldan mezun benimle okuyan, benden yaşça büyük öğretmenlere sordum. Hiç  hatırlayan olmadı.  Ne zaman ki Köy Enstitüsü 1949 mezunu Ali Doğan öğretmen ile sohbetimizde mezarlık hakkında bilgisi olduğunu söyleyince öğrendim. Mezarlık  yerinin tespiti için iki defa Köy Enstitüsü yerleşkesine gitmemize rağmen bulamadık.

Nihayet 30 Ekim 2019 Tarihinde Karapınar köyünden çiftçi bir kişi Ediz Bozay mezarlığın yerini tespit edip fotoğrafını  gönderdi.

1949 Akçadağ Köy Enstitüsü Mezunu ve aynı zamanda okulun bitişiğindeki  Karapınar  köyünden Ali Doğan öğretmen ve medyadan, kitaplardan, görgü tanıdıklarından edindiğim araştırmaya göre  Ali Doğan'ın anlatımında Akçadağ Köy Enstitüsü yerleşkesinde  okula ait  mezarlıkta 1940’lı yıllardan sonra gömülen öğrenci ve personele ait mezarlarda; Köy Enstitüsünde Öğretmen Ahmet Kun'un eşi öğretmen Hüsniye Kun genç yaşta yavrusunun doğumunda ölür.

Mezarını İsmet İnönü, Tonguç ve öğretmenler ziyaret etmiştir.

 Sultansuyu çayında pişirilen tuğlaların  öğrenciler tarafından elden ele taşınması zor olduğundan , kamyonla malzemeyi okula taşıyan Muhlis tuğla usta Ölümü 1944’de .

Karapınar İstasyon bölgesinde oturan evi yakılarak ölen Adanalı şoför Azmi ve altı aylık oğlu. İki katlı ev yanınca Azmi oğlunu kucağına alır tahta merdivenlere yönelir.  İkisi de çöken merdivende yanarak ölür. Eşi pencereden atladığı için kurtulur. Fakat kadıncağız aklını kaybeder. Baba oğlu kucağında aynı mezara gömerler.

Hüseyin İpek tuğla için kazılan yerde uyurken çöken toprağın altında kalarak ölür. Darende, Germiter  (Balaban)’lı, ölüm tarihi 1943. Şerif Tekbenin  torunu Çağla Ormanlar Ok'dan aldığım notta Şerif Tekben'in Enstitü matbaasında basılan kitabı "Canlandırılacak Köy Yolunda"  öğrencisi Hüseyin İpek'e ithaf edildiğini söylemiştir.…

Kayınvalidem İsmihan Soğukpınar'ın anlatımına göre Salih Kurak Hekimhan-Karamahmut köyünden. Bu öğrenci 1951 yıllarında okulun yonca tarlasını sularken şiddetli rüzgârdan kopan elektrik teline kapılır ve orada ölür.

Facebook'ta paylaştığım bu yazıyı  bir arkadaşımın kendisine göndermesi ile okuyan Çanakkale'de Edebiyat öğretmeni Nurten Çolak hanımdan bir ileti aldım. İleti de aynen şunlar yazıyor:

"Fikri bey merhaba,

Öncelikle yaptığınız çalışmadan dolayı size teşekkür ediyorum. Annemin mezarı da o mezarlıkta. Annemin adı İnsaf Ertaş ( Koşal kızlık soyadı) . Öğretmen Okulundan emekli Haydar Ertaş’ın eşi.  Ben kızı Nurten Ertaş Çolak. O ıssız mezarlığa gömülmeyi kendisi babama vasiyet etti. Kendim de buna şahidim. Annem 5 Ekim 1987’de pazartesi günü rahmetli oldu. Kan kanseri hastasıydı ve tam iki yıl yatalak geçirdi hastalığı. Rahmetli olmadan üç gün önceydi. Cuma günüydü. Kardeşlerim evde yoktu. Ben kapının önündeydim. Benim konuşmalarını duyduğumdan habersizlerdi. Annem babama: ” "Beni hastaneye götür, evde ölmek istemiyorum; çocuklar eve rahat giremez” dedi. Babam, bir şey demedi, onun ağladığını duydum. Annem : "Beni ne Çobanuşağı köyünün mezarlığına göm, ne de Malatya mezarlığına. Beni Öğretmen Okulunun mezarlığına göm” dedi.  Babam: “ Ben seni yazı yabana nasıl gömeyim” dedi ve başladı hıçkırarak ağlamaya. Ben de kapının önünde sessiz ağlıyordum. “Annem yoksa sana hakkımı helal etmem” dedi. Bu konuşmadan sonra babam çıktı evden, bir taksi bulup annemi Malatya Devlet Hastanesine götürdü. Pazartesi günü de rahmetli oldu.

Yıllarca, annemin gömülmek için neden yazı yabanda bir yeri tercih ettiğini bir türlü anlayamadım. Hatta mezarını ziyaret ettiğimde onun yalnızlığı bu kadar tercih etmesini içim el vermezdi. Bu yaz geldim ziyaret ettim. Yine çok üzüldüm. Şimdi oraya neden gömülmek istediğini anlıyorum. Hatta öldüğümde benim tercihim de annemin yanı olur. Oraya mezarlık statüsü verilmesini çok isterim. Koruma altına alınırsa çok sevinirim. Gösterdiğiniz duyarlılığı kendi adıma takdir ediyorum."

Diğer mezarlar hakkında bilgi sahibi olanlar olursa yazıya ilave edeceğim.Diğer mezarlar hakkında bilgi sahibi olamadım.

***

Türkiye'de içinde kabristanı bulunan ender okullardan  biridir.

Mezarlık, okulun Malatya-Adana karayolu istikametine giderken yolun sağında yıkılmış harabe binası duran marangozhane ve demir atölyesi geçtikten sonra. Aynı yolun solunda bahçe içinde tel örgü ile çevrilmiş  su deposu  ve işçi lojmanının karşısında arazinin içinden geçen toprak yol ile ulaşım sağlanan mezarlık. Şimdi Malatya Kayısı Araştırma müdürlüğüne tahsis edilen 2146 dekarlık arazinin içinde kayısı fidanları ve su kanalını alt tarafına düşmektedir.

Köy Enstitüsü yerleşkesi Milli Emlak tarafından kullanılması için Tarım il müdürlüğüne, Meyvecilik araştırmaya, bir kısmı da Askeriyeye verildiği söylenmektedir. Binaların olduğu kısım Malatya Valiliği Kültür Müdürlüğünce tescillenen yerler, sözde koruma altına alınmış. Ne bekçi var ne koruyan.

Akçadağ Köy Enstitüsü ve öğretmen okulunda yatılı okudukları okulda hayatını kaybeden öğrenci, öğretmen, memur ve işçilerin yaklaşık 80 yıllık kabri okulun arazisi içinde  oluşturulan kabristanda bulunuyor.

Köy Enstitüsü, 1940 yılından beri    bu kabirleri bağrında saklıyor. Mezarlık tahrip edilmiş , bir kısmı toprak altında kalmış, bazıları yan yatmış. Mezar taşları yok, kime ait olduğu bilinmiyor. Sararmış otlar içinde kalmış. Etrafına ne koruma duvarı nede tel örgü çekilmiş.

Cumhuriyeti eğitim hafızası İlk Köy Enstitülerinden Akçadağ köy enstitüsü, öğretmen okulu, Anadolu öğretmen lisesi sırasıyla kapana kapana sonunda Fen lisesine dönüştürülüp Akçadağ merkezde Fatih Fen Lisesine taşınmıştır. Köy Enstitüsünden okuldan ancak birkaç dolap dolusu resmi evrakın dışında bir şey kalmamıştır. Kütüphanesinin on binlerce kitapları, atölyelerin, müzik odası, laboratuarlar, sinema makinesi, koca yerleşkenin her şeyi talan edilmiş. Binalar yıkılmış, yakılmış.

Akçadağ Köy Enstitüsü ve öğretmen okuluna ait azda olsa kalan bazı malzemeler , resmi belgeler Akçadağ Fatih Fen Lisesinde. Okula ait başka diğer malzemeler Malatya Anadolu Lisesi (Emeksiz Lisesi) Bodrum katında okul müzesinde sergilenmektedir. Okul kütüphanesinin binlerce kitabı yakılmış, talan edilmiş akıbeti meçhul.

 Kurucu müdür Şerif Tekben, öğretmenler, usta öğreticiler, öğrenciler ve köylülerin imece ile yaptıkları o yeşil vahası yok artık. Geceleri gökyüzünde yıldızlarla cilveleşen okulun elektrikleri sönmüş. Anıt çeşmeden, sulama kanallarından sular akmıyor.  Okulun kampanası çalmıyor.

Bu okullardan mezun olan on binlerce cumhuriyet öğretmeninin, öğrencilerin, yöneticilerin hayallerinde rüyalarında sararmış fotoğraflarında kaldı… Okulda dört bin dönümlük araziye, kendi mezarlığına gömüldü...

Valilik ve belediyeden gerekli izinlerin alınarak tahrip olan yıkılan mezarların  kime ait oldukları yeniden araştırılarak yapılması. Mezarların bulunduğu alana Akçadağ Köy Enstitüsü meçhul öğretmen anıtı dikilmesi, Akçadağ Köy Enstitüsü yerleşkesinde bulunan sağlam kalan bir kaç binanın resterosyon yapılarak müze haline getirilmesi Türkiye Cumhuriyet dönemi eğitim tarihi hafızamızı canlı tutmaya yarayacaktır.

Kime ait olursa olsun renk, dil, ırk ve din, hiç bir hatıra kaybolmasın, nice yaşanmış güzellikleri  zamana karşı bir umutla işleyerek bir mermere, taşa kazınan mezar taşları, köprüler,

mabetler tarihi eserler yaşayabildiği kadar yaşasın, yok edilmesin ...

   

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Yazarın Diğer Yazıları

IŞIKLAR SÖNMESİN
08 Ocak 2024 04:54

Ali Kapısı Derneği Abdal Musa Birlik Lokması
20 Aralık 2023 04:54

Sazlılar Derneğinde Abdal Musa Lokması
07 Aralık 2023 04:54

Zeynel Abidin Vakfında Abdal Musa Lokması
03 Aralık 2023 04:54

Seyituşağı Köyünde Abdal Musa Birlik Lokması
16 Kasım 2023 04:54

MALATYADA REKLAM TABELACILIĞI
03 Kasım 2023 04:54

Endüstri mirası tescili Tuğla Bacası restorasyonu bekliyor
28 Ekim 2023 04:54

GÜNDÜZBEY- PINARBAŞI KAPTAJ GEZİSİ
17 Ekim 2023 04:54

KABAH ABDAL TÜRBESİ ve GÜRGÜR DEDE TÜRBESİ
10 Ekim 2023 04:54

ELEMENDİK PINARI
02 Ekim 2023 04:54

HEKİMHAN'DA 'TORLAKÇILAR' EKMEKLERİNİ ATEŞ VE KÜLDEN ÇIKARIYOR
09 Eylul 2023 04:54

HEKİMHAN KÖYLÜKÖYÜNDE SARIÇAM ORMANI
29 Ağustos 2023 04:54

BATTALGAZİ'DE ASIRLIK KARA DUT
22 Ağustos 2023 04:54

Zeynel Abidin'de Aşure Lokma Etkinliği
18 Ağustos 2023 04:54

Hekimhan'da Dört Yüz Yılık Ceviz Ağacı
05 Ağustos 2023 04:54

VEFA KONAĞI, DEPREMZEDELERE MESKEN OLDU!
03 Ağustos 2023 04:54

TARİHİ ESERLERE SAYGI
31 Temmuz 2023 04:54

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
28 Temmuz 2023 04:54

Profesyonel Fotoğrafçı HÜSEYİN KOÇ Son Yolculuğuna Uğurlandı
09 Temmuz 2023 04:54

BİR BOZKIR KÖYÜ GEBELİ / ARAPGİR
09 Temmuz 2023 04:54

Karapınar'da ŞAH -I MERDAN Ziyareti
09 Temmuz 2023 04:54

DOĞANYOL'UN YENİDEN DOĞUŞU
15 Haziran 2023 04:54

GELİNCİK TEPE
07 Haziran 2023 04:54

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ 6 ŞUBAT DEPREMİNİN ARDINDAN
27 Mayıs 2023 04:54

ÂŞIK VEYSEL... Sivrialan köyüne yolculuk...
16 Mayıs 2023 04:54

MEMLEKETİM YIKIK VİRANE OLDU
19 Mart 2023 04:54

MALATYA'DA SITMA SAVAŞ VE BABAMIN ANILARI
13 Ocak 2023 04:54

MALATYA SÜMERBANK FABRİKASI İŞÇİSİNİN RÜYASI
28 Kasım 2022 04:54

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN ' GARİP' MEZARLIĞINA SAHİP ÇIKILDI
25 Kasım 2022 04:54

ENGÜZEKLİLER CEM EVİNDE ABDAL MUSA - BİRLİK CEMİ
08 Kasım 2022 04:54

ADINI YİTİREN OKUL...Akçadağ Köy Enstitüsü
13 Ekim 2022 04:54

Hekimhan Ballıkaya (Mezirme) Mahallesi
22 Eylul 2022 04:54

HEKİMHAN-GİRMANA 1. KÜLTÜR ŞENLİĞİ
01 Eylul 2022 04:54

RUS PAZARI / BİT PAZARI
20 Ağustos 2022 04:54

MALATYA ÜÇ HORAN KİLİSESİNDE İKİNCİ AYİN
14 Ağustos 2022 04:54

Kiliseden Kültür Merkezine
28 Temmuz 2022 04:54

Aspuzu Bağları: Karadut Ağacı
11 Temmuz 2022 04:54

TEMMUZ SICAĞINDA İKİ KARA GÜN
04 Temmuz 2022 04:54

Fetiye Uzun Hasan Cami
30 Haziran 2022 04:54

Vefalı Malatyalıların Doğanşehir Gezisi
29 Haziran 2022 04:54

Malatya'da Venk Şapeli
29 Haziran 2022 04:54

CHP KÖY ENSTİTÜLERİ MASASI VE PROJELERİ
21 Haziran 2022 04:54

MALATYA'DA UMUMİ TUVALETLER SORUNU
20 Haziran 2022 04:54

SEYYİD AZİZ DEDE(Ape Aziz) ANMA ETKİNLİĞİ
15 Haziran 2022 04:54

MAVİ DEĞİRMEN / Seferihisar - İzmir
15 Haziran 2022 04:54

Bir Gezi Anısı
06 Haziran 2022 04:54

ASPUZU BAĞLARI
06 Haziran 2022 04:54

Hüseyin Doğan Dede 39.Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı
25 Mayıs 2022 04:54

MALATYA DEMİRYOLU MENFEZİNİN HAZİN SONU
13 Mayıs 2022 04:54

MELİTA
10 Mayıs 2022 04:54

YAZAR ÖZGÜR SİNAN'LA ÇANAKKALE'DE KEYİFLİ BİR RÖPORTAJ
07 Mayıs 2022 04:54

KARAGÜL
30 Nisan 2022 04:54

TARİHİN İZİNDE... Mezar Taşlarından Yapılan Demir Yolu Menfezi
30 Nisan 2022 04:54

NE BAHARLARIMIZ GEÇTİ ÖMÜRDEN
11 Nisan 2022 04:54

MALATYA'DA KAYISI AĞAÇLARI ÇİÇEK AÇTI
04 Nisan 2022 04:54

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN SAHİPSİZ MEZARLIĞI
01 Nisan 2022 04:54

Akçadağ Köy Enstitüsü 1947 mezunu Öğretmen MUAZZEZ YILMAZ
17 Mart 2022 04:54

ELAZIĞ/ KEBAN- DENİZLİ KÖYÜ KERVANSARAYI
25 Şubat 2022 04:54

Balıkesir'de Tahtakuşlar Köyü
14 Şubat 2022 04:54

GÜLE GÜLE BİLGE İNSAN, İSMAİL KAYGUSUZ...
04 Şubat 2022 04:54

Lütfi Özgünaydın: 'Bir zamanlar Kemaliye'
30 Ocak 2022 04:54

Malatyalı Yazar Necati Güngör beyi İstanbul'da ziyaret
25 Ocak 2022 04:54

KÖY ENSTİTÜLERİNDE KÜTÜPHANELER
24 Ocak 2022 04:54

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
24 Ocak 2022 04:54

Gazateci Hrant Dink katledildiği yerde anıldı.
24 Ocak 2022 04:54

Geçmişin İzinde DAMASCUS Sergisi
13 Aralık 2021 04:54

DEMİRYOLU KÜÇÜK İSTASYONLARI
03 Aralık 2021 04:54

MALATYA’DA YENİ FiDANCILAR SİTESİ HAZIR
22 Kasım 2021 04:54

Malatya'da Vanlı Hoca: Şeyh Hacı Hamid Hamd-î Vânî El- Malatî (1873 – 1955)
22 Kasım 2021 04:54

Malatya'da Venk Manastır ve Kilisesi
16 Kasım 2021 04:54

Malatya'da 'Venk' Manastır ve Kilisesi
25 Eylul 2021 04:54

ARGUVAN YOLLARINDA
15 Eylul 2021 04:54

HEKİMHANLI SADIK BABA
15 Eylul 2021 04:54

Malatya ERHAÇ Askeri Hava üssü Adı Nereden Geliyor
15 Eylul 2021 04:54

HEKİMHANLI ÂŞIK ESİRİ BABA
08 Eylul 2021 04:54

SÜRYANİ KADİM MOR BARSAUM MANASTIRI / DİLBER KALESİ
24 Ağustos 2021 04:54

ASLANTEPE HÖYÜĞÜ'NÜN UNESCO YOLCULUĞU... Temmuz 31, 2021
03 Ağustos 2021 04:54

Malatya'ya kuşbakışı bakanları şaşırtan dairesel tarlalar
27 Temmuz 2021 04:54

Aşağıbağlar Suflâ Cami (1850) Yeşilyurt/Malatya
26 Temmuz 2021 04:54

MALATYA'DA ROMA ODA MEZARLARI... YİNE TOKİ
26 Temmuz 2021 04:54

Okulun Atatürk Anıtına Saygısızlık
08 Temmuz 2021 04:54

MALATYA CASA ŞEHİTLİĞİNİN KÜNYELİ MAHZUN AĞAÇLARI
08 Temmuz 2021 04:54

ŞEKER FABRİKASININ ALKOL ÜNİTESİ KADERİNE TERK EDİLDİ
05 Temmuz 2021 04:54

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ YERLEŞKESİNDEN HÜZÜNLÜ KARELER
28 Haziran 2021 04:54

BİN YILLIK SELÇUKLU KIRK KARDEŞLER MEZARLIĞI İÇLER ACISI HALDE
28 Haziran 2021 04:54

Ulu Camii Sit Alanına 30 yıl önce yapılan okul binası yıkıldı
07 Haziran 2021 04:54

Battalgazi Çolakoğlu Köyü
24 Mayıs 2021 04:54

Malatya’da sebze fidelerini dikme, dönemi başladı
04 Mayıs 2021 04:54

Hurda Depolarının Şehir Dışına Çıkarılması
04 Mayıs 2021 04:54

Malatya'da İlkbahar
14 Nisan 2021 04:54

YOLUM DÜŞTÜ HACI BEKTAŞ'A
05 Nisan 2021 04:54

SANCAKTAR ABDULVAHAP GAZİ TÜRBESİ
18 Mart 2021 04:54

TOPKAPI SARAYI ve CELLAT ÇEŞMESİ
07 Mart 2021 04:54

KARACA AHMET SULTAN TÜRBESİ
07 Mart 2021 04:54

AYASOFYA'YA YOLCULUK.
27 Şubat 2021 04:54

MALATYA ÇINARLI CAMİİ / SURP ASDVADZADZİN Kilisesi
21 Şubat 2021 04:54

ŞAHKULU SULTAN DERGÂHI
07 Şubat 2021 04:54

ZEYNEP- KAMİL HASTANESİ ÖLÜMSÜZ BİR AŞK HİKAYESİ
01 Şubat 2021 04:54

MALATYALI İSMAİL AĞA CAMİİ. HAMAMI, ÇEŞMESİ
30 Ocak 2021 04:54

Koca Vaiz Baba Türbesi
30 Ocak 2021 04:54

TÜRBE VE TABUTDA ÖRTÜ (PÛŞÎDE) KÜLTÜRÜ
28 Aralık 2020 04:54

ŞEYH BEDREDDİN'İN MEZARINI YAPIN
25 Aralık 2020 04:54

UMUMİ TUVALETLER
09 Aralık 2020 04:54

HEKİMHAN, TARİHİ SURP PIRGİÇ KİLİSESİ
03 Aralık 2020 04:54

HEKİMHAN'IN TARİHİ MEZARLIKLARI ve YENİ MEZARLIĞIN HİKAYESİ
29 Kasım 2020 04:54

Hekimhan Hükümet Binası Yangını
26 Kasım 2020 04:54

ARAPGİR'İN KAHVERENGİ YOL LEVHALARI
19 Kasım 2020 04:54

HEKİMHAN DİPSİZ GÖL (SÜLÜK GÖLÜ)
04 Kasım 2020 04:54

Malatya'dan Hatay'a Hafta Sonu Gezisi
28 Ekim 2020 04:54

MALATYA'DA İLYAS TENEKELİ KÖŞK MİNARELİ CAMİ
22 Ekim 2020 04:54

HEKİMHAN CEVİZiNİN HİKAYESİ
16 Ekim 2020 04:54

MALATYA SURP YERRORTUTYUN (Taşhoran ) Kilisenin Yeni Kubbesi.
14 Ekim 2020 04:54

Yüce dağ başında bir garip mezar
11 Ekim 2020 04:54

Hekimhan'ın Tarihi Çeşmeleri Kaderine mi Terk Edildi?
07 Ekim 2020 04:54

Kapatılan Köy okulları kaderine mi terk edildi?
06 Ekim 2020 04:54

DİLEYİCİ ROMANI-Fatma Çağlayan
16 Eylul 2020 04:54

12 EYLÜL KARANLIĞINDA KAYBOLAN BİR NESİL
13 Eylul 2020 04:54

SULTANSUYU HARASINA HİPODROM NEDEN YAPILMIYOR?
25 Temmuz 2020 04:54

MALATYA'DAN ERZİNCAN-BAŞBAĞLAR KÖYÜNE YOLCULUK...
23 Haziran 2020 04:54

Hekimhan-Güzelyurt Ilıca Tıpka Ocağı
19 Haziran 2020 04:54

HEKİMHAN - YAĞCA GEYİK ve DAĞ KEÇİSİ ÜRETİM MERKEZİ
16 Haziran 2020 04:54

FUGACI ABBAS USTA (Abbas Soğukpınar)
15 Haziran 2020 04:54

MALATYA KAYISI ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
22 Mayıs 2020 04:54

Aziz Mor Ahron Kadim Süryani Manastırı (M.S 329)
17 Mayıs 2020 04:54

MALATYA SÜMER İLKOKULU BİNASI YIKILIYOR
11 Mayıs 2020 04:54

IŞIKLAR SÖNMESİN
23 Nisan 2020 04:54

370 YAŞINDA KIZILCIK AĞACI
19 Mart 2020 04:54

MEZAR TAŞLARINDAN YAPILAN DEMİRYOLU KÖPRÜSÜ
18 Mart 2020 04:54

Tüm Yazılar