Fikri Demirtaş
[email protected]

HEKİMHAN - YAĞCA GEYİK ve DAĞ KEÇİSİ ÜRETİM MERKEZİ

16 Haziran 2020 05:02

Bugünkü gezi rotam Hekimhan- Yağca Geyik ve Dağ Keçisi üretim Merkezi. Beydağından aşıp Malatya ovasının topraklarında günü selamlayan güneş sarı çarşaf gibi serilmişti.

Sabah serinliğinde Dilek kasabasından geçerken kayısı bahçelerinin kenarlarında sıralanmış dut ağaçlarının altına serilmiş bezlerden dut toplayan kadınlar allı güllü giymişler bir çiçek bahçesi gibi görünüyorlardı. Karakaya Baraj gölü uzantısında olan karayolu ve demiryolu köprüsünü geçtikten sonra tarlalar ekilmiş. Tarlalar alabildiğine yeşil. Malatya’nın en verimli, en mamur Yazılıhan ovasında yol almaktayım.

Yol kenarlarında al bayrağımız gibi dizilmiş gelincik çiçekleri görsel bir şov sunuyordu. Arabayı sağa çekip gelincik fotoğraflarını çektim. Sarsap tünelini geçip dağlara doğru tırmanırken sağ tarafta Boztepe baraj gölünün suları çevredeki köylere kadar yükselmişti. Göl içinde küçük küçük adacıklar oluşmuştu. Bitki örtüsü değişmiş tepeleri meşe ağaçları kaplanmıştı.Malatya- Hekimhan arası 80 km. Hekimhan'a yaklaşık 20 km. kala köy yollarının kavşağında yol tabelasında Yağca yaban hayvanı üretme istasyonu yazıyordu. Meşe ağaçları ormanı arasında tel örgüsü üzerinde "Yaban hayvanı üretme istasyonu Avlanmak yasaktır" tabelasını görünce tel örgü çitini takip ederek asvalt yapılmamış stabilize yoldan yaklaşık bir km sonra varış noktasına ulaştım. Bahçenin çardağında oturanların merkezde görevli veteriner , şoför , bekçi olduğunu öğrendim. Sohbet esnasında

Hekimhanlı Emekli Görsel sanatlar öğretmeni olduğumu
Malatya Sonsöz gazetesinde Araştırma ve inceleme , tanıtım yazıları yazdığımı, Yağca Geyik ve Dağ Keçisi üretim Merkezinin tanıtımını yapmak yaban hayvanların fotoğrafını çekmek için geldiğimi söyledim.

Çardakta çay ikram ettiler. İstasyon hakkında sohbet ettikten sonra görevli bekçi hayvanların olduğu bölgelere girilmesinin yasak olduğunu. Müdürlükten resmi izin almam gerektiğini ama gözetleme kulesine çıkarak fotoğraf çekip, teleskopla araziyi seyredebilirsin dedi.Kuleye çıkarak yeşil deniz gibi meşe ormanı ağaçların arasında hayvanları izledim fotoğraf çektim.
***
Meşe ağacı ile ilgili araştırmalarımda
Meşe ağacı Anadolu insanının yaşamını ve kültürünü en derin etkileyen ağaçlardandır. Adına türkü yakılan meşe ağacı . Meşe ağacı bazı yörelerde halkın koruyup kolladığı, bazen de dilek ağacına dönüştürdüğü, Meşeler de görevli memurlar gibi konukseverdi...

"Antik çağlarda meşe dallarının rüzgârda hışırdamasıyla çıkan ses Baştanrı Zeus’un nefesi olarak algılanır ve Tanrısal bir işaret sayılırmış.

Meşe ağacının meyvesi ise palamuttur. İlkbahar başında çiçek veren, sonbaharda da meyve veren meşe ağacının tohumuna ise pelit denir. Pelit, palamudun içerisinde yer alan ve kestane benzeri bir yemiştir. Meşe ağaçları birçok hayvana da yuva olmaktadır. Kuşlar ve kemirgen hayvanlar bu ağaçları ev olarak kullanmakta, ek olarak kemirgen hayvanları ağaç kabuklarını yemektedir. Meşe ağacı kabukları oldukça besleyicidir ve bu yalnızca hayvanlar için geçerli bir besin değildir.
Meşe ağacının diğer ağaç ve otların yetişmesini engellememesi, onlarla birlikte yaşaması, antik-çağlarda bu ağacın konuksever ve barışçı olduğu şeklinde algılanması sonucunu doğurmuş olabilir. Nitekim Anadolu’da çok nadir ve tehlike altındaki endemik türler meşe ormanlarında
endemik acı çiğdem, inci sümbülü yetişir.

Malatya il müdürlüğünde ayrı bir binada bulunan Malatya Yaban Hayatı Tanıtma Merkezi koronavirüs salgını nedeniyle kapatılmıştı. Daha önceleri bu merkezi gezip içeride bulunan hastalanmış ve telef olmuş yabani hayvanların içi doldurularak sergilendiği
Ölü hayvanları doldurma sanatı (taksidermi)gezerek fotoğraf çekmiştim. Müzelerdeki dioramalar, ziyaretçilere hayvanları doğal yaşam alanlarının yeniden yapılandırılmış halinde görebilme imkanı sunmaktadır.Bu kadar güzel bir müze beklemiyordum; Burada görevli kişi halka açık bu müzenin özellikle okul gezilerinde öğrenciler tarafından beğeni ile izlendiğini söylemiştir.
***
Yeryüzünde ormanlar, meralar ve sulak alanlar gibi yabanıl alanlar yaban hayatının barındığı, beslendiği ve ürediği doğal alanlardır. Bu alanlar yenilenebilir doğal kaynaklarımızı içermektedir. Ancak, bu kaynakların devamlılığı koruma ve kullanım dengesinin kurulması ile mümkün olacaktır. Geçtiğimiz yüzyılda özellikle gelişmiş ülkelerdeki hızlı nüfus artışı tarım alanlarına ve ürünlerine olan talebi arttırmıştır. Yabanıl alanların tarım alanlarına dönüştürülmesi, sanayileşme, tarımın mekanizasyonu, tarım ilaçlarının bilinçsiz kullanımı ve kontrolsüz avcılık yaban hayatı habitatlarını olumsuz yönde etkilemiştir. Bu nedenlerle yaban hayatı habitatlarında meydana gelen bozulmanın boyutları tehlikeli seviyelere ulaşmış ve birçok bitki ve hayvan popülasyonları kaybolmuş veya nesilleri tehlike altına düşmüştür.

Av ve Yaban Hayatı
Yaban hayatının kendi içerisinde kuralları ve doğal yasaları vardır. Yaban Hayatının devamlılığı, sistem içerisindeki kurallara saygı gösterilmesi ve doğal yasalar çerçevesinde oluşan dengenin korunmasına bağlıdır. Bu ise koruma ve kullanma dengesinin sağlanması ile mümkündür

Türkiye’de av ve yaban hayatı T. C. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğal Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yönetilmektedir.
Av ve yaban hayvanı üretme yeri ve istasyonları ile kurma merkezlerinin kuruluşu yönetim ve denetim hakkında yönetmelikte av ve yaban hayvanlarının doğadaki popülasyonlarını koruyarak devamını sağlamak amacıyla üretme yeri ve istasyonları ile av ve yaban hayvanlarının bakım ve tedavilerinin yapılacağı kurtarma merkezlerinin kuruluşu, yönetimi ve denetimine ilişkin usul ve esasları düzenler.” yazmaktadır.

Yaban Hayatı Geliştirme Sahaları Türkiye'de 82 adet Yaban Hayatı Geliştirme Sahası bulunmaktadır. 15. Bölge Müdürlüğü’nün ( Malatya )kapsadığı İller: Kahramanmaraş, Malatya, Sivas, Tunceli, Elazığ, Diyarbakır, Batman.

HEKİMHAN - YAĞCA GEYİK ve DAĞ KEÇİSİ ÜRETİM MERKEZİ

Hekimhan'da karasal iklim özellikleri ağır basan bir iklim kuşağındadır.; yazları sıcak ve kurak,kışları soğuk ve kar yağışlı geçer. 2005 yılında 1180 rakımlı 70 hektarlık alana Yağca mevkisinde kurulmuştur. Burada Geyik ve Dağ Keçisi Üretim İstasyonunda memeli yaban hayvanı üretimi yapılmaktadır.
Kuruluş amacı nesli tehlike altında olan tükenmeye yön tutmuş hayvanların bu bölgede tekrar yetiştirilerek, belli bölgelere yerleştirilerek yaban hayatına canlandırma sağlamak, bu üretim istasyonunda barınan hayvanlar hakkında edindiğim bilgilere göre.

15 yıllık geçmişi olan bu kurumda Haziran 2020 tarihi itibariyle İle Yaban hayvanların sayısı
Karaca: 6 baş (3 erkek, 2 dişi, 1 yavru)
Ceylan: 21 baş
Yaban Keçisi: 4 erkek, 3 dişi. 2 yavru. Bugünlerde yeni doğum bekleniyormuş.
Yaban koyunu ?

Önceki yıllarda yaban keçileri üretimi başarılı neticeler alınmış. Hatta av turizmi için dışarıdan gelen avcılar Bakanlıktan yasal avlanma izini alarak avlanma yapmışlar.

Bu istasyonda biyo çeşitliliğin takibi ve yasadışı avcılığın önlenmesi amacıyla foto kapan kurulum çalışmaları yapılmış.
Fotokapanlarla yaban hayatı kontrol edilmektedir.

Hayvanların takibi kontrolü için bir veteriner hekim görev yapmaktadır.

İstasyon tel örgülerle çevirili girilmez uyarı levhaları asılmıştır.24 saat kamerayla izlenmekte.

Bekçiler tur sistemine göre nöbet tutmaktalar. Gözetleme kulesinde dürbün ve teleskopla koruma memurlarca izlenmektedir.

Yağca Üretim İstasyonunda gelen ziyaretçilerin gözetleme kulesinde bulunan teleskop ve dürbünler ile üretim alanındaki hayvanları yakından görme imkanı bulunmaktadır.Üretim tesisine girişlerin ücretsiz İsteyen herkesin buraya gelerek yaban hayatını tanıma fırsatına bulabilir.

Yabani hayvanlar tedavi ediliyor:
Ceylan,dağ keçisi ,karaca üretiminin yanı sıra doğada yaralı olarak bulunan yabani hayvanlar da istasyonda rehabilitasyona giriyor. Çeşitli bölgelerde doğada yaralı olarak bulunan hayvanlar istasyona getirilerek tedavi altına alınıyormuş. Doğal uyumu gerçekleştirdikten sonra tekrar doğaya salınıyormuş..

Hayvanlar doğal bir ortamda yetiştirilmektedir.

Bitki örtüsü; Palamut meşesi, mazı meşesi, yaban armudu, alıç, dağın, ardıç ağacı ve maki bitkiler yetişmektedir. Nisan yağmurlarından sonra ağaçların altında yetişen kuzugöbeği mantarlar ,kır çiçekleri, ağaçlara yuva yapan kuş çeşitleri, sürüngenler ile sakin bir evren oluştur. İstasyonda iklime uygun ağaçlandırma çeşitleri yapılıp yapılamayacağı merak edilen sorular arasındadır.

Yemlemede şu hususlara dikkat ediyorlarmış. yetkili kişi “Yemleme aşırı kar yağışı olduğu zamanlar, aşırı soğuk olduğunda veya doğal bir afet olduğunda yapılmakta.Hayvanlara arpa ezmesi, kuru yonca ve yem bitkisi verilmektedir. Bunların dışında bilinçsiz yemleme yaban hayvanlarının yem bulma becerilerinin kaybolmasına neden olabileceği gibi hazırcılığa alışması nedeniyle doğada yaşamını sürdürmede zorlanırlar. Bilinçsiz sürekli yemlemede Karnı tok olması nedeniyle hareketsiz kalır donma tehlikesi geçirebilir ama yem bulmak için hareket eden yaban hayvanı hem aktif olur hem de yem bulma becerileri körelmez gelişir.” diyerek bilgi edindim.

Hayvanların Su Kaynağı;
Arazide kaynak su ve dere olmadığından , sondaj kuyusu açılmış.. İki farklı yere 3 er beton, bir toprak gölet yapılmıştır. Hayvanlar su ihtiyaçlarını buralardan karışılmaktadır.

2006 yılında Ulusal ve yerel medyada yer alan haberlere göre, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın, salgın hastalık nedeniyle neslinin tükenmesini engellemek için Karaman'daki yaşam alanından Malatya'nın Hekimhan ilçesindeki
Yağca istasyonuna on adet yaban koyunu getirilmiş. Yaban koyunları bölgeye uyum sağlayamadığından telef olduğu yazılmıştır.
Bu istasyonda bir ara geçiçi olarakta kanatlı hayvanlardan sülün de yetiştirilmiş.
***

Ulusal Medyada."Türkiye Yaban Hayatı İlk Yardım Hattı, WWF Türkiye tarafından hizmete açıldığını yazıyordu. Bu hat, haftanın 7 günü ve 24 saat yardıma ihtiyacı olan yaban hayvanlarını korumak amacıyla danışmanlık hizmeti veriyor. Yaralı bir yaban hayvanı gördüğünüzde, 0850 203 09 93 numaralı ihbar hattını arayarak, yardıma ihtiyacı olan yabani bir hayvana nasıl yaklaşmanız ve müdahale etmeniz gerektiği konusunda bilgi sahibi olabilir, bir hayvanın sağlığına kavuşarak doğaya geri dönmesine yardımcı olabilirsiniz.
Yaban hayvanlara zarar veren kişilerin para cezasına çarptırılmaktadır. “Bu suç, ‘Sahibi olmayan hayvanlara karşı işlenen suçlar ‘kabahatler’ kapsamına giriyor. Kara Avcılığı Kanunu’nun 4915 numaralı kararına göre yırtıcı hayvanların tüm yıl avlanılması yasak. İdari para cezası ise yaklaşık 12-13 bin lira’’ olduğu .bilgisi vardı.
***

Dünyanın son on yılda hayvan koruma yasaları açısından önemli ölçüde ilerlediği su götürmez bir gerçek."Doğal yaşamın insanlara sunduğu kaynakların korunması için devlet olarak kurumlarımızın bu konuda yasalara bağlı olarak görevleri var. Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezleri, insan kaynaklı olarak doğada zarar gören yaban hayvanlarına, ikinci bir yaşam şansı tanır. Ancak el- bette ki yaban hayvanlarına karşı önceliğimiz, onlara yaşamlarında ikinci bir şans vermekten ziyade, onları KORUMAK olmalıdır. Çünkü her canlı yaşama hakkına sahiptir. Yaban hayatı bilincinin toplumda geliştirilmesi ve yerleştirilmesi önemli bir konudur. Bu konuda yediden yetmişe toplumda her kesimin eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Özellikle yaban hayatına duyarlılık, çocuk yaşta verilecek eğitimler ile şekillendirilmesi gereken bir bilinçlilik halidir. Çocuklarımıza sadece yaban hayatı değil, biyolojik çeşitliliğimiz ve bu çeşitliliğin önemi, nasıl korunacağı, çevreye duyarlılık konuları da öğretilmeli ve hatta ilkokul ders müfredatlarında bu konulara yer verilmelidir.Unutulmamalıdır ki biyolojik çeşitliliğine sahip çıkamayan bir toplum, geleceğine de sahip çıkamaz!"

***
Öğretmen gözü ile Yağca Yaban hayvanlarının üretme istasyonunu için önerilerim.

Gözetleme kulesinin içi ve dışı bekçi binası ve bahçesinin açık hava müzesi olarak da değerlendirilmesi

İstasyonun tarihçesi yazılıp burada yaşayan hayvanların fotoğrafları çekilerek hayvanlarla ilgili bilgiler yazılarak pano halinde duvarlara asılarak sergilenmesi.

Tanıtım kitapçık ve katalogları yapılması. duvarlarda hayvan sevgisini anlatan veciz sözler, şiirler asılması.

Yaban hayvanları kitaplığı oluşturulması.

İstasyonla ilgili kısa tanıtım belgeseli yapılıp. Sergi salonunda ziyaretçilere izletilmesi.

Gözetleme kulesi ve idare binası etrafına Malatya İnönü üniversitesi Güzel sanatlar fakültesi , A.Kadir Eriş Güzel Sanatlar lisesi resim bölümü ile işbirliği yaparak öğrenciler tarafından yaban hayvanları resim, ve heykellerinin yapılması.
T.C.Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar15. Bölge Müdürlüğünün Malatya'daki binasının önündeki Atatürk büstünün etrafı çok güzel peyzaj düzenlemesi yapılmış. Büstün kaidesine Atatürk'ün orman ile ilgili bir vecizesi yazılmamış. Bir vecize yazılırsa eksiklik tamamlanmış olur.

Böylelikle Hekimhan-Yağça'daki gözetleme kulesi ve bekçi binası değerlendirilerek gelen öğrenciler ve ziyaretçilerin de ilgisini çekecektir. Uygulamaya geçirilen bu proje birçok ile Üniversite ve Eğitim kurumunun da araştırma ve ilgi odağı olacaktır.

 

   

   

   

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Yazarın Diğer Yazıları

IŞIKLAR SÖNMESİN
08 Ocak 2024 05:02

Ali Kapısı Derneği Abdal Musa Birlik Lokması
20 Aralık 2023 05:02

Sazlılar Derneğinde Abdal Musa Lokması
07 Aralık 2023 05:02

Zeynel Abidin Vakfında Abdal Musa Lokması
03 Aralık 2023 05:02

Seyituşağı Köyünde Abdal Musa Birlik Lokması
16 Kasım 2023 05:02

MALATYADA REKLAM TABELACILIĞI
03 Kasım 2023 05:02

Endüstri mirası tescili Tuğla Bacası restorasyonu bekliyor
28 Ekim 2023 05:02

GÜNDÜZBEY- PINARBAŞI KAPTAJ GEZİSİ
17 Ekim 2023 05:02

KABAH ABDAL TÜRBESİ ve GÜRGÜR DEDE TÜRBESİ
10 Ekim 2023 05:02

ELEMENDİK PINARI
02 Ekim 2023 05:02

HEKİMHAN'DA 'TORLAKÇILAR' EKMEKLERİNİ ATEŞ VE KÜLDEN ÇIKARIYOR
09 Eylul 2023 05:02

HEKİMHAN KÖYLÜKÖYÜNDE SARIÇAM ORMANI
29 Ağustos 2023 05:02

BATTALGAZİ'DE ASIRLIK KARA DUT
22 Ağustos 2023 05:02

Zeynel Abidin'de Aşure Lokma Etkinliği
18 Ağustos 2023 05:02

Hekimhan'da Dört Yüz Yılık Ceviz Ağacı
05 Ağustos 2023 05:02

VEFA KONAĞI, DEPREMZEDELERE MESKEN OLDU!
03 Ağustos 2023 05:02

TARİHİ ESERLERE SAYGI
31 Temmuz 2023 05:02

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
28 Temmuz 2023 05:02

Profesyonel Fotoğrafçı HÜSEYİN KOÇ Son Yolculuğuna Uğurlandı
09 Temmuz 2023 05:02

BİR BOZKIR KÖYÜ GEBELİ / ARAPGİR
09 Temmuz 2023 05:02

Karapınar'da ŞAH -I MERDAN Ziyareti
09 Temmuz 2023 05:02

DOĞANYOL'UN YENİDEN DOĞUŞU
15 Haziran 2023 05:02

GELİNCİK TEPE
07 Haziran 2023 05:02

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ 6 ŞUBAT DEPREMİNİN ARDINDAN
27 Mayıs 2023 05:02

ÂŞIK VEYSEL... Sivrialan köyüne yolculuk...
16 Mayıs 2023 05:02

MEMLEKETİM YIKIK VİRANE OLDU
19 Mart 2023 05:02

MALATYA'DA SITMA SAVAŞ VE BABAMIN ANILARI
13 Ocak 2023 05:02

MALATYA SÜMERBANK FABRİKASI İŞÇİSİNİN RÜYASI
28 Kasım 2022 05:02

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN ' GARİP' MEZARLIĞINA SAHİP ÇIKILDI
25 Kasım 2022 05:02

ENGÜZEKLİLER CEM EVİNDE ABDAL MUSA - BİRLİK CEMİ
08 Kasım 2022 05:02

ADINI YİTİREN OKUL...Akçadağ Köy Enstitüsü
13 Ekim 2022 05:02

Hekimhan Ballıkaya (Mezirme) Mahallesi
22 Eylul 2022 05:02

HEKİMHAN-GİRMANA 1. KÜLTÜR ŞENLİĞİ
01 Eylul 2022 05:02

RUS PAZARI / BİT PAZARI
20 Ağustos 2022 05:02

MALATYA ÜÇ HORAN KİLİSESİNDE İKİNCİ AYİN
14 Ağustos 2022 05:02

Kiliseden Kültür Merkezine
28 Temmuz 2022 05:02

Aspuzu Bağları: Karadut Ağacı
11 Temmuz 2022 05:02

TEMMUZ SICAĞINDA İKİ KARA GÜN
04 Temmuz 2022 05:02

Fetiye Uzun Hasan Cami
30 Haziran 2022 05:02

Vefalı Malatyalıların Doğanşehir Gezisi
29 Haziran 2022 05:02

Malatya'da Venk Şapeli
29 Haziran 2022 05:02

CHP KÖY ENSTİTÜLERİ MASASI VE PROJELERİ
21 Haziran 2022 05:02

MALATYA'DA UMUMİ TUVALETLER SORUNU
20 Haziran 2022 05:02

SEYYİD AZİZ DEDE(Ape Aziz) ANMA ETKİNLİĞİ
15 Haziran 2022 05:02

MAVİ DEĞİRMEN / Seferihisar - İzmir
15 Haziran 2022 05:02

Bir Gezi Anısı
06 Haziran 2022 05:02

ASPUZU BAĞLARI
06 Haziran 2022 05:02

Hüseyin Doğan Dede 39.Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı
25 Mayıs 2022 05:02

MALATYA DEMİRYOLU MENFEZİNİN HAZİN SONU
13 Mayıs 2022 05:02

MELİTA
10 Mayıs 2022 05:02

YAZAR ÖZGÜR SİNAN'LA ÇANAKKALE'DE KEYİFLİ BİR RÖPORTAJ
07 Mayıs 2022 05:02

KARAGÜL
30 Nisan 2022 05:02

TARİHİN İZİNDE... Mezar Taşlarından Yapılan Demir Yolu Menfezi
30 Nisan 2022 05:02

NE BAHARLARIMIZ GEÇTİ ÖMÜRDEN
11 Nisan 2022 05:02

MALATYA'DA KAYISI AĞAÇLARI ÇİÇEK AÇTI
04 Nisan 2022 05:02

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN SAHİPSİZ MEZARLIĞI
01 Nisan 2022 05:02

Akçadağ Köy Enstitüsü 1947 mezunu Öğretmen MUAZZEZ YILMAZ
17 Mart 2022 05:02

ELAZIĞ/ KEBAN- DENİZLİ KÖYÜ KERVANSARAYI
25 Şubat 2022 05:02

Balıkesir'de Tahtakuşlar Köyü
14 Şubat 2022 05:02

GÜLE GÜLE BİLGE İNSAN, İSMAİL KAYGUSUZ...
04 Şubat 2022 05:02

Lütfi Özgünaydın: 'Bir zamanlar Kemaliye'
30 Ocak 2022 05:02

Malatyalı Yazar Necati Güngör beyi İstanbul'da ziyaret
25 Ocak 2022 05:02

KÖY ENSTİTÜLERİNDE KÜTÜPHANELER
24 Ocak 2022 05:02

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
24 Ocak 2022 05:02

Gazateci Hrant Dink katledildiği yerde anıldı.
24 Ocak 2022 05:02

Geçmişin İzinde DAMASCUS Sergisi
13 Aralık 2021 05:02

DEMİRYOLU KÜÇÜK İSTASYONLARI
03 Aralık 2021 05:02

MALATYA’DA YENİ FiDANCILAR SİTESİ HAZIR
22 Kasım 2021 05:02

Malatya'da Vanlı Hoca: Şeyh Hacı Hamid Hamd-î Vânî El- Malatî (1873 – 1955)
22 Kasım 2021 05:02

Malatya'da Venk Manastır ve Kilisesi
16 Kasım 2021 05:02

Malatya'da 'Venk' Manastır ve Kilisesi
25 Eylul 2021 05:02

ARGUVAN YOLLARINDA
15 Eylul 2021 05:02

HEKİMHANLI SADIK BABA
15 Eylul 2021 05:02

Malatya ERHAÇ Askeri Hava üssü Adı Nereden Geliyor
15 Eylul 2021 05:02

HEKİMHANLI ÂŞIK ESİRİ BABA
08 Eylul 2021 05:02

SÜRYANİ KADİM MOR BARSAUM MANASTIRI / DİLBER KALESİ
24 Ağustos 2021 05:02

ASLANTEPE HÖYÜĞÜ'NÜN UNESCO YOLCULUĞU... Temmuz 31, 2021
03 Ağustos 2021 05:02

Malatya'ya kuşbakışı bakanları şaşırtan dairesel tarlalar
27 Temmuz 2021 05:02

Aşağıbağlar Suflâ Cami (1850) Yeşilyurt/Malatya
26 Temmuz 2021 05:02

MALATYA'DA ROMA ODA MEZARLARI... YİNE TOKİ
26 Temmuz 2021 05:02

Okulun Atatürk Anıtına Saygısızlık
08 Temmuz 2021 05:02

MALATYA CASA ŞEHİTLİĞİNİN KÜNYELİ MAHZUN AĞAÇLARI
08 Temmuz 2021 05:02

ŞEKER FABRİKASININ ALKOL ÜNİTESİ KADERİNE TERK EDİLDİ
05 Temmuz 2021 05:02

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ YERLEŞKESİNDEN HÜZÜNLÜ KARELER
28 Haziran 2021 05:02

BİN YILLIK SELÇUKLU KIRK KARDEŞLER MEZARLIĞI İÇLER ACISI HALDE
28 Haziran 2021 05:02

Ulu Camii Sit Alanına 30 yıl önce yapılan okul binası yıkıldı
07 Haziran 2021 05:02

Battalgazi Çolakoğlu Köyü
24 Mayıs 2021 05:02

Malatya’da sebze fidelerini dikme, dönemi başladı
04 Mayıs 2021 05:02

Hurda Depolarının Şehir Dışına Çıkarılması
04 Mayıs 2021 05:02

Malatya'da İlkbahar
14 Nisan 2021 05:02

YOLUM DÜŞTÜ HACI BEKTAŞ'A
05 Nisan 2021 05:02

SANCAKTAR ABDULVAHAP GAZİ TÜRBESİ
18 Mart 2021 05:02

TOPKAPI SARAYI ve CELLAT ÇEŞMESİ
07 Mart 2021 05:02

KARACA AHMET SULTAN TÜRBESİ
07 Mart 2021 05:02

AYASOFYA'YA YOLCULUK.
27 Şubat 2021 05:02

MALATYA ÇINARLI CAMİİ / SURP ASDVADZADZİN Kilisesi
21 Şubat 2021 05:02

ŞAHKULU SULTAN DERGÂHI
07 Şubat 2021 05:02

ZEYNEP- KAMİL HASTANESİ ÖLÜMSÜZ BİR AŞK HİKAYESİ
01 Şubat 2021 05:02

MALATYALI İSMAİL AĞA CAMİİ. HAMAMI, ÇEŞMESİ
30 Ocak 2021 05:02

Koca Vaiz Baba Türbesi
30 Ocak 2021 05:02

TÜRBE VE TABUTDA ÖRTÜ (PÛŞÎDE) KÜLTÜRÜ
28 Aralık 2020 05:02

ŞEYH BEDREDDİN'İN MEZARINI YAPIN
25 Aralık 2020 05:02

UMUMİ TUVALETLER
09 Aralık 2020 05:02

HEKİMHAN, TARİHİ SURP PIRGİÇ KİLİSESİ
03 Aralık 2020 05:02

HEKİMHAN'IN TARİHİ MEZARLIKLARI ve YENİ MEZARLIĞIN HİKAYESİ
29 Kasım 2020 05:02

Hekimhan Hükümet Binası Yangını
26 Kasım 2020 05:02

ARAPGİR'İN KAHVERENGİ YOL LEVHALARI
19 Kasım 2020 05:02

İÇİNDE MEZARLIĞI OLAN OKUL
12 Kasım 2020 05:02

HEKİMHAN DİPSİZ GÖL (SÜLÜK GÖLÜ)
04 Kasım 2020 05:02

Malatya'dan Hatay'a Hafta Sonu Gezisi
28 Ekim 2020 05:02

MALATYA'DA İLYAS TENEKELİ KÖŞK MİNARELİ CAMİ
22 Ekim 2020 05:02

HEKİMHAN CEVİZiNİN HİKAYESİ
16 Ekim 2020 05:02

MALATYA SURP YERRORTUTYUN (Taşhoran ) Kilisenin Yeni Kubbesi.
14 Ekim 2020 05:02

Yüce dağ başında bir garip mezar
11 Ekim 2020 05:02

Hekimhan'ın Tarihi Çeşmeleri Kaderine mi Terk Edildi?
07 Ekim 2020 05:02

Kapatılan Köy okulları kaderine mi terk edildi?
06 Ekim 2020 05:02

DİLEYİCİ ROMANI-Fatma Çağlayan
16 Eylul 2020 05:02

12 EYLÜL KARANLIĞINDA KAYBOLAN BİR NESİL
13 Eylul 2020 05:02

SULTANSUYU HARASINA HİPODROM NEDEN YAPILMIYOR?
25 Temmuz 2020 05:02

MALATYA'DAN ERZİNCAN-BAŞBAĞLAR KÖYÜNE YOLCULUK...
23 Haziran 2020 05:02

Hekimhan-Güzelyurt Ilıca Tıpka Ocağı
19 Haziran 2020 05:02

FUGACI ABBAS USTA (Abbas Soğukpınar)
15 Haziran 2020 05:02

MALATYA KAYISI ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
22 Mayıs 2020 05:02

Aziz Mor Ahron Kadim Süryani Manastırı (M.S 329)
17 Mayıs 2020 05:02

MALATYA SÜMER İLKOKULU BİNASI YIKILIYOR
11 Mayıs 2020 05:02

IŞIKLAR SÖNMESİN
23 Nisan 2020 05:02

370 YAŞINDA KIZILCIK AĞACI
19 Mart 2020 05:02

MEZAR TAŞLARINDAN YAPILAN DEMİRYOLU KÖPRÜSÜ
18 Mart 2020 05:02

Tüm Yazılar