Fikri Demirtaş
[email protected]

Akçadağ Köy Enstitüsü 1947 mezunu Öğretmen MUAZZEZ YILMAZ

17 Mart 2022 09:10

 

Akçadağ İmecesi” nasıl oluştu? 

Akçadağ Eğitmen Kursu, 1938 yılında Şerif Tekben müdürlüğünde açılır. Akçadağ Eğitmen Kursu Nisan 1938'de, Akçadağ İlçesinde Hamidiye Kışlası denilen yer ile Aziziye Kışlası adı verilen Sultansuyu Harası içerisinde  eğitime başlamıştır. 

17 Nisan 1940 Köy Enstitüleri yasası çıkınca Eğitmen Kursu yeni kurulan Akçadağ Köy Enstitüsü içine alınır. Akçadağ, Tunceli, Malatya, Adıyaman ve Elazığ’dan öğrenci alır. 1940’ta Akçadağ Köy Enstitüsü Müdürü Şinasi Tamer ve Eğitim başı da Şerif Tekben olur. 

17 Nisan 1940 tarihinde çıkarılan 3803 Sayılı Köy Enstitüleri Yasası ile öğretmen yetiştiren okullar ve eğitmen kursları köy enstitüleri adını almıştır.

 

Akçadağ merkezdeki Hamidiye Kışlası eğitime uygun olmadığı için, Malatya-Adana Demiryolunun 30.km.sinde bulunan ve Akçadağ ilçesine bağlı Karapınar Köyü'nün sınırları içinde yer belirlenmiştir.

Yöre halkı eğitim ve öğretime inandıkları ve Atatürk ilkelerine içtenlikle bağlı oldukları için arazilerini düşük fiyatlarla enstitüye vermişlerdir. Böylece 3160 dönüm arazi istimlak edilmiş ve Akçadağ Köy Enstitüsü burada yeniden kurulmuştur. Akçadağ Köy Enstitüsü'nün kurucu müdürü Şinasi TAMER,

 

Eğitim başı da Şerif Tekben olur. Şerif Tekben, 1942 yılında, Şinasi Tamer’in Akçadağ’dan ayrılışı ile enstitünün müdürlüğüne getirilir. Akçadağ Köy Enstitüsünün gelişiminde Şerif Tekben ve Eğitim Başı Reyzi Pamir, öğretmenlerin, öğrencilerin imece ruhu emeği ve çabaları belirleyici olmuştur.”

Akçadağ Köy Enstitüsü öğrencileri Malatya ve çevre illerden gelen öğrencilerdir. Başlangıçta Akçadağ Köy Enstitüsü'ne Sivas, Erzincan, Diyarbakır,Mardin, Urfa, Bingöl, Muş, Elazığ, Tunceli, Adıyaman ve Kahramanmaraş İllerinden gelen öğrenciler alınmıştır. 

1940-1954 Akçadağ Köy Enstitüsü, 1954-1974 Akçadağ İlköğretmen Okulu, 1974-2014 Akçadağ Öğretmen Lisesi-Anadolu Öğretmen Lisesi olarak çevre illerdeki yoksul köy çocuklarına parasız, yatılı, laik, karma, demokratik, bilimsel eğitim ile ışık olmuş aydınlanma kurumlarıydı.

 

Anadolu öğretmen liselerinin 2013 yılında kapatılması benim gözümde köy enstitülerinin kapatılması kadar kritik düşündürücü sorgulanması gereken bir olay. Böylelikle Köy enstitülerine son darbe vuruldu. Bu okulları kapatarak sonrada bu Köy Enstitüleri yerleşkelerine Köy Enstitüsü'nün kaderine terk edilen korunamayan binalarına sahip çıkmayarak tarihe tanıklık etmesin diye öğrenci emekleriyle üretilmiş, Cumhuriyetin “en kıymetli eseri” denilen enstitü mekânları yıkılarak, yakılarak tümüyle silinmek isteniyordu.

 

EĞİTİME ADANAN BİR ÖMÜR

Muazzez Öğretmen,

Benimde yatılı okuyarak 1976 yılında mezun olduğum Akçadağ Öğretmen lisesinden.  

 Akçadağ Köy Enstitüsü 1947 mezunu Cumhuriyetçi Atatürkçü öğretmen Muazzez Yılmazı Malatya’da ki evinde 23 Ekim 2019 Salı günü hayatımın en anlamlı ziyaretinden birini yaptım. Muazzez öğretmen ilerlemiş yaşına rağmen hayli dinç kalmıştı.  Saçları kısa ve griydi.1.50 boylarındaydı. Gözleri koyu kahverengi rengiydi. Sesi, beklenmedik bir biçimde nazik ve anlamlı geliyordu.. Yürümekte zorluk çekiyordu. Elleri yaşlılıktan titremeye başlamıştı. Ancak o bunu umursamıyordu. Muazzez öğretmenin ikram ettiği sıcak ıhlamurun mis gibi kokusunda saatlerce sohbet ettik. Evinin her odası Atatürk ve köy enstitüsü fotoğrafları ve anılar albümü, duvarlarda kitaplıklar ve karanlığı aydınlatan bir öğretmenin evindeydim.

 

   Albümlerin sayfalarını çevirirken yüreğindeki acıyla, tatlı tebessümü birleştirerek yaşadığı sihirli rüyanın başladığı yere götürdü yüreğini. Muazzez öğretmenin evinin her köşesinin fotoğrafını çekerken o da duvardaki fotoğraflarını anılarını gösteriyordu. Ve hüzünleniyor… Gözleri doluyor, hayıflanıyor, iç çekiyordu. Balkon kapısını açıp evlerinin küçük bahçesini gösterdi. Bahçede ağaçlar sararmış, kızarmış turuncu yapraklar yerlere halı gibi serilmişti. Bende Muazzez öğretmenin balkondan bahçeye bakarken bir portre fotoğrafını çektim. 

 

    Muazzez Yılmaz Çağdaş Türkiye'nin temeli Köy enstitülerinden Akçadağ Köy 1941-1942 döneminde kayıt olup, 1947 yılında mezun olmuş. Eşi Bekir Yılmazda aynı okuldan 1948 yılında mezun olmuş. Üç erkek bir kızının çocuğunun adlarının da Enstitüde Eğitim Başı Reyzi Pamir kendisini okulda yeni öğrenci iken evine alır çocukları ile birlikte kalır. Öğretmenin adını ve çocuklarının isimlerini evlenince kendi çocuklarına koyar. Çocuklarının isimlerinin Temel, Emel, Osman ve Pamir olduğunu söyledi. 

 

     Çocukluğundan, Akçadağ Bahri(Çat yol) köyü ilkokulu öğretmenliğinden itibaren emekli olduğu 1980 yılına kadar geçen 35 yıl 5 aylık öğretmenlik yıllarının anılarını günlük tutmuştur. Reşat Nuri’nin ilk, en önemli ve en güzel romanı ”Çalıkuşu” romanın kahramanlarından Feride'nin anı defteri biçimde yıllarca kaleme almıştır. Muazzez öğretmende babasının ölümünden 15 gün sonra doğmuş. Annesi Malatya’da dayısının yanında kardeşleriyle birlikte büyütmüş. İlkokulu bitirdikten sonra Yatılı Köy enstitüsüne kayıt yaptırmıştır.

Köy enstitüsünden mezun olan binlerce Çalıkuşundan biridir Muazzez öğretmen…

Muazzez öğretmenin bu anılarını akrabası M.Suat Gülşen  WWW:suatgulsen.com / [email protected] tarafından kitaplarını Derleme, düzenleme ve Baskıya hazırlamıştır.

Bir yetim Kızın Anıları- 1 Muazzez Yılmaz

Bir yetim Kızın Anıları-2 Akçadağ Köy Enstitüsünden Doğan Güneş. Muazzez Yılmaz

Bir yetim Kızın Anıları- 3 Eğitime Adnan Bir Ömür. Muazzez Yılmaz

Dostlardan Dostlara,  Dostluk Şiirleri. Muazzez Yılmaz

Bu bilgi ve kültür yüklü anılarını okudukça sayfaların içinde, yüzlerce Akçadağ Köy Enstitüsü, öğretmenlik yılları siyah-beyaz fotoğraflarına da baktıkça anılarının derinliğinde kayboluyor, olayların içinde yaşıyorsunuz.

 

Muazzez Öğretmen Bir Yetim Kızın anıları -1 kitabından 25.sayfada 70. Yılında bir aydınlanma atılımı köy enstitüleri yazısını okumaya başladı. Gözleri ışıl ışıldı. Sanki sınıfta ders anlatıyordu. Çok duygulandım.

 “ Cumhuriyeti kuran çağdaş aydın kadrolar, Yalnızca köylüyü kalkındırmayı değil, onu bilinçlendirerek çağdaş bir yaşama kavuşturmayı da amaçlayan Köy Enstitüleri devrimci bir hareketti. Böylece 17 Nisan 1940 ‘da Köy Enstitüleri kurulmaya başlandı. O günün şartlarında kalkınmanın köyden başlayacağına inanıyorlardı. Eğitim köylere inmeliydi. Köyden gelen yetenekli öğrenciler, bu okullarda eğitim gördükten sonra köylerine dönerek, okuma fırsatı bulamayanlara okuma-yazma öğreteceklerdi. Pratik ve teorinin bir arada gösterildiği Köy Enstitülerinde yaşama dair ne varsa öğretiliyordu…

 

    Enstitülerde kararlar, öğretmen-öğrenci iş birlikteliği sonucunda alınırdı. Okul yöneticileri ile öğrenciler her konuyu özgürce tartışırlardı. Okul içinde demokrasi vardı. “Eğitim üretim içindedir” hedefiyle hareket eden bu okulların ana amacı ülkeyi kalkındırmaktı.  Bu çağdaşlaşma atılımı kısa zamanda etkilerini gösterdi.

   Köylerden gelen ürkek üstü başı yırtık köy çocukları, artık Dünya klasikleri okuyor, müzik aletleri kullanıyor ve tiyatro yapıyordu. Bunun yanında duvar ören, marangozluk, demircilik ve tarım yapan genç dinamik, eğitimli bir nesil yetişiyordu.

 

     Tonguç Hoca’nın yönetiminde yürütülen Köy Enstitülerini UNESCO tüm geri kalmış ülkelere çağdaş bir kalkınma modeli olarak gösterdi. Enstitülü köylü kız çocukları başlarında okul şapkalarıyla özgür ve eşitlikçi bir birey olmanın hazzını yaşadılar.

     Bu okullardan mezun olan öğretmenler, gittikleri köylerde hemen işe sarıldılar. Köylerde sosyal çalışmalar başladı. Köy okuma odaları, tiyatrolar kuruldu. Ekilen tohumlar yeşeriyor, geri kalmışlık, cehalet terk ediliyordu. O dönemin milli Eğitim bakanı Hasan Ali Yücel bu aydınlanma projesini yönlendiriyordu. Köy Enstitülerinin etkileri bütün ülkeye yayılıyordu.

Amerika hükumetinin hazırladığı raporda :”Dikkatli olun Türkler büyük bir eğitim atılımıyla gelmektedirler” deniliyordu.  İçeride ise büyük toprak sahipleri, ağalar, gericiler bu gelişmelerden hiç memnun değillerdi. Enstitüleri karalama kampanyası başlatmışlardı. Köylünün uyanışı, eğitilmesi, Köy Enstitülü öğretmenlerin varlığı onları çok rahatsız ediyordu.

Amerika'nın, toprak ağalarının baskısı sonucunda, oy kaybetme korkusuyla CHP,1946 sonrası bu okulların özünü kaybettirecek değişiklikler yaparak büyük darbe vurdu. Yüksek Köy Enstitülerini kapattı! Daha sonra ise bundan cesaret alan DP, 1954 bu aydınlanma okullarını kapatarak, Öğretmen okullarına dönüştürdü. Bu okullardan birçok sanatçı, yazar yetişti ve yapıtlarıyla kültür yaşantımıza renk kattılar.

 Cumhuriyetin bu okulları kapatılmasıydı bugün çok çok ilerilerde olacaktık!”

Sonsöz olarak Muazzez öğretmen dönemin güzide okullarından biri olan; Atatürkçü, hürriyet aşkı, yenilikçi ve kalkınmanın öncüsü aydın öğretmenler yetiştiren; Akçadağ Köy Enstitüsü mezunu olmaktan gurur duyarak, öğretmenlik anılarımı kitaplarımda anlattım diyerek kitaplıktan yayımlanan dört kitabını bana hediye etti… Yurdumuzda az sayıda kalan bozkırda açan çiçekler, sonbahar yaprakları gibi vakti gelen toprağa kavuşuyordu.

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Yazarın Diğer Yazıları

IŞIKLAR SÖNMESİN
08 Ocak 2024 09:10

Ali Kapısı Derneği Abdal Musa Birlik Lokması
20 Aralık 2023 09:10

Sazlılar Derneğinde Abdal Musa Lokması
07 Aralık 2023 09:10

Zeynel Abidin Vakfında Abdal Musa Lokması
03 Aralık 2023 09:10

Seyituşağı Köyünde Abdal Musa Birlik Lokması
16 Kasım 2023 09:10

MALATYADA REKLAM TABELACILIĞI
03 Kasım 2023 09:10

Endüstri mirası tescili Tuğla Bacası restorasyonu bekliyor
28 Ekim 2023 09:10

GÜNDÜZBEY- PINARBAŞI KAPTAJ GEZİSİ
17 Ekim 2023 09:10

KABAH ABDAL TÜRBESİ ve GÜRGÜR DEDE TÜRBESİ
10 Ekim 2023 09:10

ELEMENDİK PINARI
02 Ekim 2023 09:10

HEKİMHAN'DA 'TORLAKÇILAR' EKMEKLERİNİ ATEŞ VE KÜLDEN ÇIKARIYOR
09 Eylul 2023 09:10

HEKİMHAN KÖYLÜKÖYÜNDE SARIÇAM ORMANI
29 Ağustos 2023 09:10

BATTALGAZİ'DE ASIRLIK KARA DUT
22 Ağustos 2023 09:10

Zeynel Abidin'de Aşure Lokma Etkinliği
18 Ağustos 2023 09:10

Hekimhan'da Dört Yüz Yılık Ceviz Ağacı
05 Ağustos 2023 09:10

VEFA KONAĞI, DEPREMZEDELERE MESKEN OLDU!
03 Ağustos 2023 09:10

TARİHİ ESERLERE SAYGI
31 Temmuz 2023 09:10

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
28 Temmuz 2023 09:10

Profesyonel Fotoğrafçı HÜSEYİN KOÇ Son Yolculuğuna Uğurlandı
09 Temmuz 2023 09:10

BİR BOZKIR KÖYÜ GEBELİ / ARAPGİR
09 Temmuz 2023 09:10

Karapınar'da ŞAH -I MERDAN Ziyareti
09 Temmuz 2023 09:10

DOĞANYOL'UN YENİDEN DOĞUŞU
15 Haziran 2023 09:10

GELİNCİK TEPE
07 Haziran 2023 09:10

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ 6 ŞUBAT DEPREMİNİN ARDINDAN
27 Mayıs 2023 09:10

ÂŞIK VEYSEL... Sivrialan köyüne yolculuk...
16 Mayıs 2023 09:10

MEMLEKETİM YIKIK VİRANE OLDU
19 Mart 2023 09:10

MALATYA'DA SITMA SAVAŞ VE BABAMIN ANILARI
13 Ocak 2023 09:10

MALATYA SÜMERBANK FABRİKASI İŞÇİSİNİN RÜYASI
28 Kasım 2022 09:10

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN ' GARİP' MEZARLIĞINA SAHİP ÇIKILDI
25 Kasım 2022 09:10

ENGÜZEKLİLER CEM EVİNDE ABDAL MUSA - BİRLİK CEMİ
08 Kasım 2022 09:10

ADINI YİTİREN OKUL...Akçadağ Köy Enstitüsü
13 Ekim 2022 09:10

Hekimhan Ballıkaya (Mezirme) Mahallesi
22 Eylul 2022 09:10

HEKİMHAN-GİRMANA 1. KÜLTÜR ŞENLİĞİ
01 Eylul 2022 09:10

RUS PAZARI / BİT PAZARI
20 Ağustos 2022 09:10

MALATYA ÜÇ HORAN KİLİSESİNDE İKİNCİ AYİN
14 Ağustos 2022 09:10

Kiliseden Kültür Merkezine
28 Temmuz 2022 09:10

Aspuzu Bağları: Karadut Ağacı
11 Temmuz 2022 09:10

TEMMUZ SICAĞINDA İKİ KARA GÜN
04 Temmuz 2022 09:10

Fetiye Uzun Hasan Cami
30 Haziran 2022 09:10

Vefalı Malatyalıların Doğanşehir Gezisi
29 Haziran 2022 09:10

Malatya'da Venk Şapeli
29 Haziran 2022 09:10

CHP KÖY ENSTİTÜLERİ MASASI VE PROJELERİ
21 Haziran 2022 09:10

MALATYA'DA UMUMİ TUVALETLER SORUNU
20 Haziran 2022 09:10

SEYYİD AZİZ DEDE(Ape Aziz) ANMA ETKİNLİĞİ
15 Haziran 2022 09:10

MAVİ DEĞİRMEN / Seferihisar - İzmir
15 Haziran 2022 09:10

Bir Gezi Anısı
06 Haziran 2022 09:10

ASPUZU BAĞLARI
06 Haziran 2022 09:10

Hüseyin Doğan Dede 39.Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı
25 Mayıs 2022 09:10

MALATYA DEMİRYOLU MENFEZİNİN HAZİN SONU
13 Mayıs 2022 09:10

MELİTA
10 Mayıs 2022 09:10

YAZAR ÖZGÜR SİNAN'LA ÇANAKKALE'DE KEYİFLİ BİR RÖPORTAJ
07 Mayıs 2022 09:10

KARAGÜL
30 Nisan 2022 09:10

TARİHİN İZİNDE... Mezar Taşlarından Yapılan Demir Yolu Menfezi
30 Nisan 2022 09:10

NE BAHARLARIMIZ GEÇTİ ÖMÜRDEN
11 Nisan 2022 09:10

MALATYA'DA KAYISI AĞAÇLARI ÇİÇEK AÇTI
04 Nisan 2022 09:10

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN SAHİPSİZ MEZARLIĞI
01 Nisan 2022 09:10

ELAZIĞ/ KEBAN- DENİZLİ KÖYÜ KERVANSARAYI
25 Şubat 2022 09:10

Balıkesir'de Tahtakuşlar Köyü
14 Şubat 2022 09:10

GÜLE GÜLE BİLGE İNSAN, İSMAİL KAYGUSUZ...
04 Şubat 2022 09:10

Lütfi Özgünaydın: 'Bir zamanlar Kemaliye'
30 Ocak 2022 09:10

Malatyalı Yazar Necati Güngör beyi İstanbul'da ziyaret
25 Ocak 2022 09:10

KÖY ENSTİTÜLERİNDE KÜTÜPHANELER
24 Ocak 2022 09:10

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
24 Ocak 2022 09:10

Gazateci Hrant Dink katledildiği yerde anıldı.
24 Ocak 2022 09:10

Geçmişin İzinde DAMASCUS Sergisi
13 Aralık 2021 09:10

DEMİRYOLU KÜÇÜK İSTASYONLARI
03 Aralık 2021 09:10

MALATYA’DA YENİ FiDANCILAR SİTESİ HAZIR
22 Kasım 2021 09:10

Malatya'da Vanlı Hoca: Şeyh Hacı Hamid Hamd-î Vânî El- Malatî (1873 – 1955)
22 Kasım 2021 09:10

Malatya'da Venk Manastır ve Kilisesi
16 Kasım 2021 09:10

Malatya'da 'Venk' Manastır ve Kilisesi
25 Eylul 2021 09:10

ARGUVAN YOLLARINDA
15 Eylul 2021 09:10

HEKİMHANLI SADIK BABA
15 Eylul 2021 09:10

Malatya ERHAÇ Askeri Hava üssü Adı Nereden Geliyor
15 Eylul 2021 09:10

HEKİMHANLI ÂŞIK ESİRİ BABA
08 Eylul 2021 09:10

SÜRYANİ KADİM MOR BARSAUM MANASTIRI / DİLBER KALESİ
24 Ağustos 2021 09:10

ASLANTEPE HÖYÜĞÜ'NÜN UNESCO YOLCULUĞU... Temmuz 31, 2021
03 Ağustos 2021 09:10

Malatya'ya kuşbakışı bakanları şaşırtan dairesel tarlalar
27 Temmuz 2021 09:10

Aşağıbağlar Suflâ Cami (1850) Yeşilyurt/Malatya
26 Temmuz 2021 09:10

MALATYA'DA ROMA ODA MEZARLARI... YİNE TOKİ
26 Temmuz 2021 09:10

Okulun Atatürk Anıtına Saygısızlık
08 Temmuz 2021 09:10

MALATYA CASA ŞEHİTLİĞİNİN KÜNYELİ MAHZUN AĞAÇLARI
08 Temmuz 2021 09:10

ŞEKER FABRİKASININ ALKOL ÜNİTESİ KADERİNE TERK EDİLDİ
05 Temmuz 2021 09:10

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ YERLEŞKESİNDEN HÜZÜNLÜ KARELER
28 Haziran 2021 09:10

BİN YILLIK SELÇUKLU KIRK KARDEŞLER MEZARLIĞI İÇLER ACISI HALDE
28 Haziran 2021 09:10

Ulu Camii Sit Alanına 30 yıl önce yapılan okul binası yıkıldı
07 Haziran 2021 09:10

Battalgazi Çolakoğlu Köyü
24 Mayıs 2021 09:10

Malatya’da sebze fidelerini dikme, dönemi başladı
04 Mayıs 2021 09:10

Hurda Depolarının Şehir Dışına Çıkarılması
04 Mayıs 2021 09:10

Malatya'da İlkbahar
14 Nisan 2021 09:10

YOLUM DÜŞTÜ HACI BEKTAŞ'A
05 Nisan 2021 09:10

SANCAKTAR ABDULVAHAP GAZİ TÜRBESİ
18 Mart 2021 09:10

TOPKAPI SARAYI ve CELLAT ÇEŞMESİ
07 Mart 2021 09:10

KARACA AHMET SULTAN TÜRBESİ
07 Mart 2021 09:10

AYASOFYA'YA YOLCULUK.
27 Şubat 2021 09:10

MALATYA ÇINARLI CAMİİ / SURP ASDVADZADZİN Kilisesi
21 Şubat 2021 09:10

ŞAHKULU SULTAN DERGÂHI
07 Şubat 2021 09:10

ZEYNEP- KAMİL HASTANESİ ÖLÜMSÜZ BİR AŞK HİKAYESİ
01 Şubat 2021 09:10

MALATYALI İSMAİL AĞA CAMİİ. HAMAMI, ÇEŞMESİ
30 Ocak 2021 09:10

Koca Vaiz Baba Türbesi
30 Ocak 2021 09:10

TÜRBE VE TABUTDA ÖRTÜ (PÛŞÎDE) KÜLTÜRÜ
28 Aralık 2020 09:10

ŞEYH BEDREDDİN'İN MEZARINI YAPIN
25 Aralık 2020 09:10

UMUMİ TUVALETLER
09 Aralık 2020 09:10

HEKİMHAN, TARİHİ SURP PIRGİÇ KİLİSESİ
03 Aralık 2020 09:10

HEKİMHAN'IN TARİHİ MEZARLIKLARI ve YENİ MEZARLIĞIN HİKAYESİ
29 Kasım 2020 09:10

Hekimhan Hükümet Binası Yangını
26 Kasım 2020 09:10

ARAPGİR'İN KAHVERENGİ YOL LEVHALARI
19 Kasım 2020 09:10

İÇİNDE MEZARLIĞI OLAN OKUL
12 Kasım 2020 09:10

HEKİMHAN DİPSİZ GÖL (SÜLÜK GÖLÜ)
04 Kasım 2020 09:10

Malatya'dan Hatay'a Hafta Sonu Gezisi
28 Ekim 2020 09:10

MALATYA'DA İLYAS TENEKELİ KÖŞK MİNARELİ CAMİ
22 Ekim 2020 09:10

HEKİMHAN CEVİZiNİN HİKAYESİ
16 Ekim 2020 09:10

MALATYA SURP YERRORTUTYUN (Taşhoran ) Kilisenin Yeni Kubbesi.
14 Ekim 2020 09:10

Yüce dağ başında bir garip mezar
11 Ekim 2020 09:10

Hekimhan'ın Tarihi Çeşmeleri Kaderine mi Terk Edildi?
07 Ekim 2020 09:10

Kapatılan Köy okulları kaderine mi terk edildi?
06 Ekim 2020 09:10

DİLEYİCİ ROMANI-Fatma Çağlayan
16 Eylul 2020 09:10

12 EYLÜL KARANLIĞINDA KAYBOLAN BİR NESİL
13 Eylul 2020 09:10

SULTANSUYU HARASINA HİPODROM NEDEN YAPILMIYOR?
25 Temmuz 2020 09:10

MALATYA'DAN ERZİNCAN-BAŞBAĞLAR KÖYÜNE YOLCULUK...
23 Haziran 2020 09:10

Hekimhan-Güzelyurt Ilıca Tıpka Ocağı
19 Haziran 2020 09:10

HEKİMHAN - YAĞCA GEYİK ve DAĞ KEÇİSİ ÜRETİM MERKEZİ
16 Haziran 2020 09:10

FUGACI ABBAS USTA (Abbas Soğukpınar)
15 Haziran 2020 09:10

MALATYA KAYISI ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
22 Mayıs 2020 09:10

Aziz Mor Ahron Kadim Süryani Manastırı (M.S 329)
17 Mayıs 2020 09:10

MALATYA SÜMER İLKOKULU BİNASI YIKILIYOR
11 Mayıs 2020 09:10

IŞIKLAR SÖNMESİN
23 Nisan 2020 09:10

370 YAŞINDA KIZILCIK AĞACI
19 Mart 2020 09:10

MEZAR TAŞLARINDAN YAPILAN DEMİRYOLU KÖPRÜSÜ
18 Mart 2020 09:10

Tüm Yazılar