Fikri Demirtaş
[email protected]

DOĞANYOL'UN YENİDEN DOĞUŞU

15 Haziran 2023 00:03

Doğanyol genel görünüş

2020 Elazığ-Sivrice Depremi Sonrası Doğanyol 3 Yılda Yeniden İnşa Edilmiş.
6 Şubat 2023 depremin üzerinden tam olarak dört ay geçti. İnsan ömründen 120 gün. Doğanyol (Keferdiz) Belediye Başkanı Hakan Bay'ın, 2020 Elâzığ- Sivrice depremi sonrası ilçede yapılan çalışmaları yerinde görmeleri için Malatya yerel medya gazetecilerini davet etmişti.

Geziye Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner ile Net Haber Gazetesinden Nevzat Kanat, Bu Sabah’tan gazeteci Recep Akdağ ile Yönetim Kurulu Başkanı Umut Bozkurtoğlu, Sonsöz’den Vahap Kaygusuz, gazeteci Kadir Değirmenci, Yeni Malatya Gazetesi sahibi Hakan Karaduman, Kültür Bakanlığından emekli eğitimci-şube müdürü Adil Aktaş ile benim de katıldığım gezi için sabah 08.30’da minibüsle Malatya’dan yola koyulduk.

Belediye Başkanı ve Gazeteciler

1990 yılında ilçe statüsüne kavuşan Doğanyol ilçesinin tarihi çok eskilere dayanmakta. 500 yıl kadar önce köy olarak kurulduğu, 80 yıllık belediyelik ve nahiye olduğu söylenmek. Doğanyol'un eski ismi Keferdiz olarak geçmesine rağmen, bazı kaynaklarda Kefersut ve Kefersük diye de bahsediliyor. (kafrô dêşô, kferdis Süryanice Kapı Köy anlamındadır.)

Osmanlı İmparatorluğu zamanında şimdiki Adıyaman ilinin Kâhta ilçesine bağlı olan Keferdiz daha sonra Elâzığ iline, Cumhuriyetten sonra da Malatya’ya bağlanmıştır. Doğanyol, Malatya'ya 1 saat 21 dakika (83,7 km.) mesafede olup, ilçenin doğusunda Diyarbakır ilinin Çüngüş ve Çermik ilçeleri, batısında Pütürge ilçesi, güneyinde Adıyaman ilinin Gerger ilçesi, kuzeyinde Elâzığ ilinin Sivrice ilçesi ile komşudur.

Malatya Pütürge yolu üzerinden Doğanyol'a Elâzığ istikametinde İnönü Üniversitesini, Çiftlik köyünü geçtikten sonra kahverengi yol tabelası Nemrut'u 70 km, mavi yol tabelası, Pütürge, Doğanyol (77km) ilçelerini gösteriyor.

Dağların arasından boynunu uzatan kor gibi süzülen güneş her canlıyı ayrm gözetmeden  kucaklıyordu, ısıtıyordu.

Sessiz ve sakin görünen tepelerin her biri diğerinden güzeldi; sanki avuç dolusu yemyeşil inciler serpilmişti.

 Yaygın mahallesinde (köyünde) yolun sağında harabe halde kahverengi tabelası bulunan Selçuklu dönemi Sevserek Han ağaçlar içinde kalmış, Sevserek han bir önce  restore edilip  Malatya Kültür ve Turizmine kazandırılması beklenyor.

Sevserek Han

Yaygın'dan sonra araçla kıvrıla kıvrıla Kubbe Dağına (rakımı 1930 metre) çıkıyoruz. En uzak uçta dağların tepelerin ardında koni biçimde en yüksekte görünen Nemrut Dağının bir boşlukta el kaldırır gibi selamını alıyorsunuz. O dağ hala tanrılarını bekleyen krallara ev sahipliği yapıyor ve güneşe en güzel yerden bakıyor. Güneşin doğuşunu ve batışını seyretmeye dünyanın öbür ucundan insanlar geliyor. 

Malatyadan, Pütürge yolu üzeri Nemrut'a  defalarca gitmeme rağmen Malatya - Elazığ yol ayrımında  asılan Kahverengi tabeladan başka   Nemrut'a kadar  Pütürgenin , Doğanyolun tarihi turistik yerlerini , ayrıca Nemrut' u tanıtan yol kenarlarında bilboard (reklam panosı) nedense yoktur.  Malatya tarafından Nemrut'a çıkmak daha yakın ve heykellere yürüme mesafesi 100 m. Adıyaman tarafı daha uzak yaklaşık 900 metre ve yaşlılar, engelliler yürüyemiyor. Halbuki Elazığ Pütürge yol ayrımına Kültür Turizim İl Müdürlüğünce, Belediyelerce   yolun iki yanına büyük resimli Nemrur ve Pütürge, Doğanyolu tanıtan bir pano asılsa güzel olmaz mı? Ama Kubbe dağından inerken Pütürge yolu üzerinde  yol üzerinde Pütürge Belediyesinin reklam panoları dikkatimi çekti.

Kış aylarında geçit vermeyen Kubbe Dağı Geçidinin ne kadar zor şartlarda aşıldığını hatta aylarca aşılamadığını ve Pütürge’nin Dünya ile bağının kesilmesine sebep olduğunu bilirsiniz kış aylarında ismini en çok duyduğumuz Kubbe Dağının saklı güzellikleri de var.

Koruma Statüleri: Doğal sit alanı

Bölgede geniş kayalık ve taşlık alanlar bulunur ve dağlık alan genel olarak yüksek eğimli yamaçlardan oluşur. Yamaçlarda seyrek ağaç toplulukları bulunur. Arazinin büyük bölümü dağ bozkırı karakterindedir. Dere kenarları ve su kaynaklarının çevresi başta olmak üzere yer yer yüksek dağ çayırları bulunur. Yamaçlarda seyrek meşe ormanları ve daha az oranda ardıç toplulukları mevcuttur. Akarsu kenarlarında yoğun olarak kavaklıklara, söğüt topluluklarına ve meyve bahçelerine rastlanır. Dağ endemik bitkiler açısından zengindir. 

Kubbe Dağı’ndan geçmek yöre halkı için kışın çekilmez bir çile. Buranın makus talihinin değişmesi için çok önemli bir adım olan Kubbe Dağı Tünel Projesi yakın zamanda hayata geçirilecekmiş. Proje 4 kilometre uzunluğunda tüneli ve 3 kilometrelik bağlantı yolunu kapsıyor. Bu projeyle Malatya ili ile Çüngüş, Çermik, Gerger ve Siverek ilçelerinin yolları yaklaşık 150-200 kilometre kadar kısalacak. Tünelin ve grup yollarının hizmete girmesi ile Malatya-Pütürge-Doğanyol arasının 20 kilometre kısalacağı, Kubbe Dağı’ndaki virajlardan kurtularak, Malatya Pütürge, Doğanyol, Nemrut daha güvenli bir ulaşıma kavuşmuş olacak. Karlı buzlu 1930 rakımlı Kubbe Dağı karayolu da tünelin hizmete girmesiyle devre dışı kalacak.

Kubbe dağından inerken yolun sağında ve solundaki tesislerde kavurma yemenizi tavsiye ederim. Petrol istasyonun ve marketi geçince yol ikiye ayrılıyor.

Sağda kahverengi tabelada Nemrut 29 km. yazıyor. Tepehan üzeri gidiliyor. Nemrut yolu üzerinde başka bir petrol istasyonu yok. Pütürge’ye bağlı Uzuntaş Köyünde Perieş (Dilbersen) Kalesi bulunmakta. Bu kale M.S. 450.M.S 985 yılında yapılmış.

Mor Barsavmo Manastırı

Mor (Aziz) Barsavmo Manastırı, yani Süryanilerin en önemli dini merkezi buradaydı. Ünlü tarihi eser ''Dünya Tarihi'' ve ''Abu'l-Farac Tarihi" burada yazılmış (Türk Tarih Kurumu yayını, 1134).

Sol tarafta tabela Pütürge, Doğanyol yönünü gösteriyor. Yol ayrımında fırın var. Taş fırında pişmiş açık ekmek, somun ve mısır ekmeğinin lezzeti harika. Yoldan virajları döne döne inişe geçtik. Yol boyunca küme küme yapılmış deprem konutlarının kırmızı çatıları gelincik tarlalarının andırıyor.Yol boyunca, yeşil otlar arasında sığır ve koyun sürüleri yayılıyordu. Arıcılar çadırlarını kurmuşlar  tepelerde, yamaçlarda  binbir çeşit çiçekler arasına arı kovanlarını koymuşlardı.

Şiro Çayı(Facebook'dan alıntı)

ŞİRO ÇAYI

1560'lı yıllardaki yazılı kaynaklarda Nahiye-i ''ŞÜRE'' ili ve Mırün köyü yazılmıştır. Pütürge, ŞÜRE ismini o bölgenin en önemli su kaynağı olan Şiro çayından alıyordu. Şiro Kürtçede "hızlı akan su" demektir. Pütürge ve Doğanyol'un dünyaya açılan Kapısı Şiro Çayı türkülere, ağıtlara, şiirlere, romanlara konu olmuştur.

Şiro Çayı’nın köprüsünde rakım giderek düşüyordu. Daha önce Şiro çayına gelmiştim. Kadrajıma çok güzel görüntüler düşmüştü. Çay yatağının zengin toprağında göğe doğru tırmanmış kavak, söğüt, dişbudak ağaçları, şakırdayıp şarkı söyleyen kuşlara böceklere ev sahipliği yapıyordu. Çayın kenarında suya değen söğüt ağacının dalları usul usul sallanırken, Şiro Çayı türküsü de gönlü telimizi titretiyordu.

“Pütürgenin Şiro Çayı

Akar dolanı dolanı

Gözlerinde kanlı yaşı

Akar bulanı bulanı”

Kürtlerin de destanlarını anlatan dengbêjlerin sadece ses ile söylenen klam stranların sesi dağlarda yankılanırdı.

"Pötürge’nin yaylaları/Zozané pöturgon

Mis kokuyor havaları/bıuhıné xoş te la azmanan

Buzdan soğuktur suları/Avéxa camada sare

Çağlar bulanı bulanı /coşdabı şellı şellı

Aydıl aydıl aydıl aydıl aydıl/Aydıl aydıl aydıl aydıl aydı"

Şiro Çayının kendine özgü hamsi büyüklüğünde lezzetli balığı vardır. Fırat Nehri'nden gelen diğer balıklar da bu çayda yaşar. Son zamanlarda aşırı kuraklık ve sulama için Çay'ın kullanılması sonucu kurak zamanlarda Çay neredeyse dere seviyesine kadar çekilir, ama Şiro çayının Fırat’la buluşmasını bunlar engelleyemez.

Şiro Çayı'nın geçtiği vadide, akarsu yatağı boyunca oluşan kıvrımlar ve dönemeçler doğal bir örgü şekli oluşturur. Bu örgülü akarsu vadisi, çevresindeki yeşilliklerle birlikte görsel olarak etkileyici bir manzara sunar sizlere...

Şiro çayının köprüsünün üzerinden geçip Gökçe köyünden sonra karşı tepenin yamacında kırmızı çatılı binaları ile Doğanyol (Keferdiz) ilçesi görülüyor.

Arabamız ilçe merkezinde parkın girişinde durdu.

DOĞANYOL BELEDİYE BAŞKANI HAKAN BAY 

Belediye Başkanı Hakan Bay 

 Belediye Başkanı Hakan Bay gazetecileri ilçe parkının girişinde  karşıladı.

 Tanışma faslından sonra Parkın içinde yöresel ürünlerle kahvaltı yapıldı. Yörenin ünlü balı, tereyağı, peyniri, kaymağı, yoğurdu, kavurması, yeni çıkan çileği ve dutu masayı süslemişti.

Parkta Gazeteciler Sabah Kahvaltısı 

Malatya’nın diğer ilçeleri arasında fark yaratan genç ilçenin Genç  Belediye Başkanı Hakan Bay doğduğu ve büyüdüğü topraklara hizmet etmek ideali ile gelmiş.

Doğanyol Belediye Başkanı Hakan Bay 1985 yılında Malatya'nın Doğanyol ilçesinde doğdu. İnönü üniversitesi İİBF iktisat bölümünden 2008 yılında mezun oldu. 2007 yılında Ak Parti Malatya il gençlik kolları yönetiminde görev aldı, il gençlik kolları başkan yardımcılığı yaptı.

Sırasıyla Türk Telekomünikasyon A.Ş. de uzman yardımcısı, Malatya SGK İl Müdürlüğünde memur, Ankara SGK il müdürlüğünde şef, Malatya SGK İl müdürlüğünde merkez müdür yardımcısı ve merkez müdürlüğü görevlerinde bulundu. Bay, evli ve iki çocuk babasıdır.

 

Belediye Başkan Hakan Bay

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak 2020'de meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremden etkilenen Malatya'nın Doğanyol ilçesinde üç yılda yapılan yatırımlarla,

 depremi sonrası ilçede yapılan hizmetleri, çalışmaları ve gelecek projelerini yerinde göstererek gazetecilerin sorularına yanıt vererek bilgilendirdi.

 "Elâzığ- Sivrice de 24 Ocak 2020 depreminde 4 can kaybımız vardı. Yüzlerce konut, iş yeri kullanılamaz hale geldi. Deprem sonrasında devletimizin bütün bakanlıkları, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın koordinasyonuyla iş ve işlemlere başladılar.

 Doğanyol ilçe merkezimiz ve Gökçe mahallemizin kentsel dönüşümle yapıların yenilenmesini istedik. İsteğimiz kabul edildi. 

TOKİ tarafından üç mahallemizde 600'den fazla modern konut, 75 ticarethane, 2 cami ve 85 ahırdan oluşan bir kentsel dönüşüm çalışması 3 yıl içinde başarıyla tamamlandı. Kırsal mahallemizde 110 tane Tarım Köy projesiyle yeni konutlar yapıldı. 

En çok hasar gören İshak, Çolak ve Gökçe olmak üzere ilçemiz genelin de kentsel dönüşüm yapıldı.

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak 2020'de meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremden etkilenen Malatya'nın Doğanyol içesinde vatandaşlar 

Malatya Valimiz Aydın Baruş, AK Parti MKYK üyesi Malatya Milletvekilimiz Öznur Çalık ve AK Parti Malatya İl Başkanı İhsan Koca'nın katılımlarıyla

TOKİ tarafından yerel mimariye uygun yapılan modern konutların anahtar teslimi hak sahiplerine törenle teslim edildi.

2023 yılının başından itibaren de deprem mağduru hak sahibi vatandaşlarımız konutlarına yerleştiler." diye konuştu. 

Konut sahiplerinin ödeme yapmaları için bakanlık tarafından herhangi bir planlama daha belirlenmemiş. 

        Eski Doğanyol
O yıkıntı ahşap, kerpiç evlerin yerinde bugün benzeri tatil yörelerinde rastlayacağımız konutlar yer alıyordu. Adı deprem konutu ama görünümü, mimari yapısı villa. İki katlı ve her binada 25 ton demir kullanılmış. 2+1'den 3+1'e varan dubleks konutlar yapılmıştı.

Hakan Bay, "6 Şubat depreminde ilçemizde hamdolsun can kaybımız, yaralımız ve yıkım olmadı. Sadece bazı binalarımız hasar aldı. Hemşerilerimiz nasıl 24 Ocak depreminde bizlere sahip çıktılarsa biz de vatandaşlarımıza imkanlarımız ölçüsünde üzerimize düşeni, yardımları yaptık.

6 Şubat depreminde Malatya'da yaşayan ve burada yeni konutları olan vatandaşlarımız ilçemize geri geldi. İstanbul'da yaşayan bazı vatandaşlarımız da Doğanyol’a geri döndüler.

Arıtma Tesisi hizmete girdi

Belediye Başkanı Hakan Bay, "İlçemizin alt yapısı yenilendi. Malatya Büyükşehir Belediyesinin yaptığı Atıksu Arıtma Tesisi hizmete girdi. 24 kilometrelik Pütürge ilçe karayolunda çalışmalar devam etmektedir. Kapalı Spor Salonu ve halı saha kullanılmakta. 

Belediyemizin yaptırdığı güneş enerjisi santralı (GES) devreye girdi. Karakaya Barajından su çekerek bahçe sulamalarında kullanılmak koşuluyla çiftçilerimize ücretsiz elektrik desteği veriyoruz" diye belirtti.

İlçede Belediye Binası, Kaymakamlık Binası Devlet Hastanesinin mimari yapıları muhteşem olmuş. 

Ayrıca Öğretmen Evi ve misafirhanesi, Belediye Konuk Evi, PTT, Ziraat Bankası şubesi ve eczane,Tarım kredi marketi, itfaiye merkezi,  mezbahanesi var.

Doğanyol meydanının iki yanı işyeri, mağaza, dükkân ve parti teşkilatları olarak kullanılmakta. Meydanın ortasına güzel bir park yapılmış. 

Doğanyol Sosyal Yaşam Merkezi açıldı.

Doğanyol Belediyesi, Doğanyol Kaymakamlığı, iş adamları ve çeşitli sivil toplum kuruluşların desteği ile Doğanyol Sosyal Yaşam Merkezi açıldı.

Yaklaşık 30 koltuk kapasiteli sinema salonunda ilçe halkının güncel sinema filmleri izlemenin yanı sıra farklı sosyal aktivitelerin de burada gerçekleştirebilecek.

Merkez içerisinde gençlerin ders çalışası için kütüphanenin de yer aldığı Merkezde müzik kursu, kadın el sanatları merkezi, bilgisayar sınıfı, resim kursu gibi etkinlik alanları da bulunuyor...

 İlçeye makine ikmal garajı kazandırıldı ve aynı zamanda ilçedeki Pazar yeri sorununu da çözüme kavuşturuldu.

Fırat, Karakaya Barajı

Karakaya Barajının uzantısı ilçeye 1,5 km. Hakan Başkan, Doğanyol İskelesiyle Battalgazi Atabey Feribot iskelesi arasında gidip gelecek feribot seferlerini de proje olarak düşündüklerini bu yolda çalışma yaptıklarını söyledi. Gelecek yıllarda turizme kapısı açılacak bir proje.

GÖKÇE (AĞVAN) MAHALLESİ

Gökçe Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm çalışması da yine 105 konut, 1 cami ve 65 ticarethaneden oluşan bir kentsel dönüşüm çalışmasıydı. Bunun akabinde kırsal mahallelerimizde yine vatandaşlarımızın ihtiyacına çözüm bulacak şekilde bir yapılaşmaya gidildi. Yine TOKİ tarafından burada yaklaşık 150 Tarımköy projesi kapsamında ahırlı konutlar yapıldı ve depremzedeler bu konutlarda yaşamaktadır."

Türk Sinemasının güldüren yüzü Kemal Sunal'ın köyü Gökçe'deyiz. Halk eski ismi olan Ağvan’ı kullanıyor. Gökçe sadece tabelada ve resmi yazışmalarda kullanılıyor. Gökçe mahallesi de yerinde yapılanma ile villa köy olmuş...

Alıntı afiş(mynet)
Kemal Sunal Doğanyol'da yaşatılacak

Türk Sinemasının gülen yüzü sanatçımız rahmetli Kemal Sunal Gökçe mahallesindeki baba evinde doğmuştur. Bu ev Elâzığ- Sivrice depreminde ağır hasar aldı ve kentsel dönüşüm kapsamında bu evi de diğer evler gibi yıkılarak yeniden yapılmış. Yeni evde halen sanatçının amca çocukları yaşamaktadır.

Kemal Sunal'ın yıkılan  Baba evi

Kemal Sunal'ın babasının yıkılan  eski evi yerine  yapılan Toki evi 

Kemal Sunal Kütüphanesi ve Müzesi Yapılıyor.

Geçmiş dönemlerde belediye hizmet binası olarak ve 2014 yılında Büyükşehir yasası ile Doğanyol Belediyesine devredilen ve bugüne kadar atıl durumda bulunan Gökçe Mahallesinde bulunan bu bina Kemal Sunal adına kütüphane ve Kemal Sunal anılarının yaşayacağı müzeye dönüştürülecekmiş.

Malatya Doğanyol Okulları

Doğanyol Çok programlı Anadolu Lisesi

T.C Mili Eğitim Bakanlığı 

Malatya, Doğanyol İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü 

- Doğanyol Tanrıverdi Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu

- Doğanyol Halk Eğitim Merkezi

-Doğanyol Çok programlı Anadolu Lisesi

- Şehit Türkan Türkmen Ortaokulu

- Doğanyol İlkokulu

- Doğanyol Konurtay İlkokulu 

- Doğanyol Koldere İlkokulu

- Doğanyol Koldere Ortaokulu

- Gökçe Ortaokulu

- Gökçe İmam Hatip Ortaokulu

- Gökçe İlkokulu 

- Gümüşsu İlkokulu

Doğanyol 'un mahalleleri

Bağlı Mahalleler: Çolak, İshak, Akkent, Behramlı, Burç, Damlı, Gevheruşağı, Gökçe, Gümüşsu, Koldere, Konurtay, Mezra, Poyraz, Ulutaş, Yalınca, Yeşilköy.

Genç Başkan "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri, Sağlık, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bakanlarımız, Valimiz, Kaymakamımız, Milletvekilimiz Öznur Çalık Malatya milletvekillerimiz, Büyükşehir Belediyesi Başkanı, bürokratlarımız, emeği geçen herkese ve özellikle vergilerini veren milletimize minnettarız" diye teşekkür etti.

Yurdumuzda yaşanan büyük depremlerden sonra rahmetli Ecevit’in Köy Kentleri, Alparslan Türkeş'in Tarım Kentleri projesi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından deprem bölgesinde gerçekleştirilmiştir.

Bu günüm yeşilin her tonuna bürünmüş Doğanyol denilen coğrafyada yeşillikler arasında geçti. Gökçe köyünde ve Doğanyol’un bahçelerinde dut ağaçlarının altına sergenler serilmişti. Yörede dutlar silkelenmez, kendiliğinden yere dökülürmüş. Ağaçların dibinde, alaca gölgede, sergenler üstünde kuruyan dutlar; üç dört günde bir tek tek elle toplanır. Toplanan bu kuru dutlar, alaca gölgelik bir alana yığılır. Doğrudan güneş altında kurumaya bırakılan dutlar ise kararırmış.

         Kaymakamlık

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. İlçede tarımsal üretim olarak kayısı yetiştiriciliği ön plana çıkmıştır. Buğday-arpa; mısır, fiğ ve yonca yetiştirilmekte, sebze üretimi yapılmaktadır. Ayrıca kayısı dışında ceviz, nar, üzüm, badem, dut gibi meyvelerde yetiştirilmektedir. İlçede kayısıya alternatif olarak nar yetiştiriciliği, çilek yetiştiriciliği ön plana çıkmıştır. Pandemi ve depremden önceki yıllarda ilçede Dut ve Nar Festivali yapılırmış.

Şu yeryüzü yuvarlağının bir noktası olan Doğanyol'da manzaralar bakıp görenlere adeta gülümsüyordu. Dağından ovasına, deresinden, ırmağına Tanrı'nın yarattığı ne kadar doğa güzelliği varsa hepsi burada... Tanrı öbür dünyanın şu bilinmez cennetini sanki buraya bağışlamış. Yüksek gerilim nakil hattını taşıyan elektrik direklerinde de onlarca leyleğin barındığı yuvaları göze çarpıyordu.

İğde çiçeği kokusu burnumuza doluyor. Sararmaya yüz tutmuş ekin tarlalarında kırmızı gelincikler...Yol boyunca sığır kuyruğu sapsarı çiçekleri ile gösteriye çıkmış bal arılarını konuk ediyor. Doğada hepsi kardeşçe birlikte yaşıyorlar... Adeta bize bir mesaj veriyorlar.

Fikri Demirtaş , Hakan Bay, Adil Aktaş

Deprem nedeniyle  yıkılan  Doğanyol  aziz milletimizn vergilerinden idarecilerin hizmet aşkıyla  yeniden  doğmuştur.  

Ayrılık vakti gelince minibüse her gelen konuğa bir kutu çilek hediye edildi. Malatya’ya kadar çileğin kokusunu burnumuza çekerek yol aldık. Kentsel dönüşüm yapacak belediye başkanlarına bu örnek beldeye uğramalarını öneririm.

Teşekkürler genç Başkan Hakan Bay. Yolun açık olsun...

Yazı- Fotoğraf: Fikri Demirtaş 

Fotoğraf  Galerisi:

 

 

 

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Yazarın Diğer Yazıları

IŞIKLAR SÖNMESİN
08 Ocak 2024 00:03

Ali Kapısı Derneği Abdal Musa Birlik Lokması
20 Aralık 2023 00:03

Sazlılar Derneğinde Abdal Musa Lokması
07 Aralık 2023 00:03

Zeynel Abidin Vakfında Abdal Musa Lokması
03 Aralık 2023 00:03

Seyituşağı Köyünde Abdal Musa Birlik Lokması
16 Kasım 2023 00:03

MALATYADA REKLAM TABELACILIĞI
03 Kasım 2023 00:03

Endüstri mirası tescili Tuğla Bacası restorasyonu bekliyor
28 Ekim 2023 00:03

GÜNDÜZBEY- PINARBAŞI KAPTAJ GEZİSİ
17 Ekim 2023 00:03

KABAH ABDAL TÜRBESİ ve GÜRGÜR DEDE TÜRBESİ
10 Ekim 2023 00:03

ELEMENDİK PINARI
02 Ekim 2023 00:03

HEKİMHAN'DA 'TORLAKÇILAR' EKMEKLERİNİ ATEŞ VE KÜLDEN ÇIKARIYOR
09 Eylul 2023 00:03

HEKİMHAN KÖYLÜKÖYÜNDE SARIÇAM ORMANI
29 Ağustos 2023 00:03

BATTALGAZİ'DE ASIRLIK KARA DUT
22 Ağustos 2023 00:03

Zeynel Abidin'de Aşure Lokma Etkinliği
18 Ağustos 2023 00:03

Hekimhan'da Dört Yüz Yılık Ceviz Ağacı
05 Ağustos 2023 00:03

VEFA KONAĞI, DEPREMZEDELERE MESKEN OLDU!
03 Ağustos 2023 00:03

TARİHİ ESERLERE SAYGI
31 Temmuz 2023 00:03

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
28 Temmuz 2023 00:03

Profesyonel Fotoğrafçı HÜSEYİN KOÇ Son Yolculuğuna Uğurlandı
09 Temmuz 2023 00:03

BİR BOZKIR KÖYÜ GEBELİ / ARAPGİR
09 Temmuz 2023 00:03

Karapınar'da ŞAH -I MERDAN Ziyareti
09 Temmuz 2023 00:03

GELİNCİK TEPE
07 Haziran 2023 00:03

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ 6 ŞUBAT DEPREMİNİN ARDINDAN
27 Mayıs 2023 00:03

ÂŞIK VEYSEL... Sivrialan köyüne yolculuk...
16 Mayıs 2023 00:03

MEMLEKETİM YIKIK VİRANE OLDU
19 Mart 2023 00:03

MALATYA'DA SITMA SAVAŞ VE BABAMIN ANILARI
13 Ocak 2023 00:03

MALATYA SÜMERBANK FABRİKASI İŞÇİSİNİN RÜYASI
28 Kasım 2022 00:03

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN ' GARİP' MEZARLIĞINA SAHİP ÇIKILDI
25 Kasım 2022 00:03

ENGÜZEKLİLER CEM EVİNDE ABDAL MUSA - BİRLİK CEMİ
08 Kasım 2022 00:03

ADINI YİTİREN OKUL...Akçadağ Köy Enstitüsü
13 Ekim 2022 00:03

Hekimhan Ballıkaya (Mezirme) Mahallesi
22 Eylul 2022 00:03

HEKİMHAN-GİRMANA 1. KÜLTÜR ŞENLİĞİ
01 Eylul 2022 00:03

RUS PAZARI / BİT PAZARI
20 Ağustos 2022 00:03

MALATYA ÜÇ HORAN KİLİSESİNDE İKİNCİ AYİN
14 Ağustos 2022 00:03

Kiliseden Kültür Merkezine
28 Temmuz 2022 00:03

Aspuzu Bağları: Karadut Ağacı
11 Temmuz 2022 00:03

TEMMUZ SICAĞINDA İKİ KARA GÜN
04 Temmuz 2022 00:03

Fetiye Uzun Hasan Cami
30 Haziran 2022 00:03

Vefalı Malatyalıların Doğanşehir Gezisi
29 Haziran 2022 00:03

Malatya'da Venk Şapeli
29 Haziran 2022 00:03

CHP KÖY ENSTİTÜLERİ MASASI VE PROJELERİ
21 Haziran 2022 00:03

MALATYA'DA UMUMİ TUVALETLER SORUNU
20 Haziran 2022 00:03

SEYYİD AZİZ DEDE(Ape Aziz) ANMA ETKİNLİĞİ
15 Haziran 2022 00:03

MAVİ DEĞİRMEN / Seferihisar - İzmir
15 Haziran 2022 00:03

Bir Gezi Anısı
06 Haziran 2022 00:03

ASPUZU BAĞLARI
06 Haziran 2022 00:03

Hüseyin Doğan Dede 39.Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı
25 Mayıs 2022 00:03

MALATYA DEMİRYOLU MENFEZİNİN HAZİN SONU
13 Mayıs 2022 00:03

MELİTA
10 Mayıs 2022 00:03

YAZAR ÖZGÜR SİNAN'LA ÇANAKKALE'DE KEYİFLİ BİR RÖPORTAJ
07 Mayıs 2022 00:03

KARAGÜL
30 Nisan 2022 00:03

TARİHİN İZİNDE... Mezar Taşlarından Yapılan Demir Yolu Menfezi
30 Nisan 2022 00:03

NE BAHARLARIMIZ GEÇTİ ÖMÜRDEN
11 Nisan 2022 00:03

MALATYA'DA KAYISI AĞAÇLARI ÇİÇEK AÇTI
04 Nisan 2022 00:03

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN SAHİPSİZ MEZARLIĞI
01 Nisan 2022 00:03

Akçadağ Köy Enstitüsü 1947 mezunu Öğretmen MUAZZEZ YILMAZ
17 Mart 2022 00:03

ELAZIĞ/ KEBAN- DENİZLİ KÖYÜ KERVANSARAYI
25 Şubat 2022 00:03

Balıkesir'de Tahtakuşlar Köyü
14 Şubat 2022 00:03

GÜLE GÜLE BİLGE İNSAN, İSMAİL KAYGUSUZ...
04 Şubat 2022 00:03

Lütfi Özgünaydın: 'Bir zamanlar Kemaliye'
30 Ocak 2022 00:03

Malatyalı Yazar Necati Güngör beyi İstanbul'da ziyaret
25 Ocak 2022 00:03

KÖY ENSTİTÜLERİNDE KÜTÜPHANELER
24 Ocak 2022 00:03

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
24 Ocak 2022 00:03

Gazateci Hrant Dink katledildiği yerde anıldı.
24 Ocak 2022 00:03

Geçmişin İzinde DAMASCUS Sergisi
13 Aralık 2021 00:03

DEMİRYOLU KÜÇÜK İSTASYONLARI
03 Aralık 2021 00:03

MALATYA’DA YENİ FiDANCILAR SİTESİ HAZIR
22 Kasım 2021 00:03

Malatya'da Vanlı Hoca: Şeyh Hacı Hamid Hamd-î Vânî El- Malatî (1873 – 1955)
22 Kasım 2021 00:03

Malatya'da Venk Manastır ve Kilisesi
16 Kasım 2021 00:03

Malatya'da 'Venk' Manastır ve Kilisesi
25 Eylul 2021 00:03

ARGUVAN YOLLARINDA
15 Eylul 2021 00:03

HEKİMHANLI SADIK BABA
15 Eylul 2021 00:03

Malatya ERHAÇ Askeri Hava üssü Adı Nereden Geliyor
15 Eylul 2021 00:03

HEKİMHANLI ÂŞIK ESİRİ BABA
08 Eylul 2021 00:03

SÜRYANİ KADİM MOR BARSAUM MANASTIRI / DİLBER KALESİ
24 Ağustos 2021 00:03

ASLANTEPE HÖYÜĞÜ'NÜN UNESCO YOLCULUĞU... Temmuz 31, 2021
03 Ağustos 2021 00:03

Malatya'ya kuşbakışı bakanları şaşırtan dairesel tarlalar
27 Temmuz 2021 00:03

Aşağıbağlar Suflâ Cami (1850) Yeşilyurt/Malatya
26 Temmuz 2021 00:03

MALATYA'DA ROMA ODA MEZARLARI... YİNE TOKİ
26 Temmuz 2021 00:03

Okulun Atatürk Anıtına Saygısızlık
08 Temmuz 2021 00:03

MALATYA CASA ŞEHİTLİĞİNİN KÜNYELİ MAHZUN AĞAÇLARI
08 Temmuz 2021 00:03

ŞEKER FABRİKASININ ALKOL ÜNİTESİ KADERİNE TERK EDİLDİ
05 Temmuz 2021 00:03

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ YERLEŞKESİNDEN HÜZÜNLÜ KARELER
28 Haziran 2021 00:03

BİN YILLIK SELÇUKLU KIRK KARDEŞLER MEZARLIĞI İÇLER ACISI HALDE
28 Haziran 2021 00:03

Ulu Camii Sit Alanına 30 yıl önce yapılan okul binası yıkıldı
07 Haziran 2021 00:03

Battalgazi Çolakoğlu Köyü
24 Mayıs 2021 00:03

Malatya’da sebze fidelerini dikme, dönemi başladı
04 Mayıs 2021 00:03

Hurda Depolarının Şehir Dışına Çıkarılması
04 Mayıs 2021 00:03

Malatya'da İlkbahar
14 Nisan 2021 00:03

YOLUM DÜŞTÜ HACI BEKTAŞ'A
05 Nisan 2021 00:03

SANCAKTAR ABDULVAHAP GAZİ TÜRBESİ
18 Mart 2021 00:03

TOPKAPI SARAYI ve CELLAT ÇEŞMESİ
07 Mart 2021 00:03

KARACA AHMET SULTAN TÜRBESİ
07 Mart 2021 00:03

AYASOFYA'YA YOLCULUK.
27 Şubat 2021 00:03

MALATYA ÇINARLI CAMİİ / SURP ASDVADZADZİN Kilisesi
21 Şubat 2021 00:03

ŞAHKULU SULTAN DERGÂHI
07 Şubat 2021 00:03

ZEYNEP- KAMİL HASTANESİ ÖLÜMSÜZ BİR AŞK HİKAYESİ
01 Şubat 2021 00:03

MALATYALI İSMAİL AĞA CAMİİ. HAMAMI, ÇEŞMESİ
30 Ocak 2021 00:03

Koca Vaiz Baba Türbesi
30 Ocak 2021 00:03

TÜRBE VE TABUTDA ÖRTÜ (PÛŞÎDE) KÜLTÜRÜ
28 Aralık 2020 00:03

ŞEYH BEDREDDİN'İN MEZARINI YAPIN
25 Aralık 2020 00:03

UMUMİ TUVALETLER
09 Aralık 2020 00:03

HEKİMHAN, TARİHİ SURP PIRGİÇ KİLİSESİ
03 Aralık 2020 00:03

HEKİMHAN'IN TARİHİ MEZARLIKLARI ve YENİ MEZARLIĞIN HİKAYESİ
29 Kasım 2020 00:03

Hekimhan Hükümet Binası Yangını
26 Kasım 2020 00:03

ARAPGİR'İN KAHVERENGİ YOL LEVHALARI
19 Kasım 2020 00:03

İÇİNDE MEZARLIĞI OLAN OKUL
12 Kasım 2020 00:03

HEKİMHAN DİPSİZ GÖL (SÜLÜK GÖLÜ)
04 Kasım 2020 00:03

Malatya'dan Hatay'a Hafta Sonu Gezisi
28 Ekim 2020 00:03

MALATYA'DA İLYAS TENEKELİ KÖŞK MİNARELİ CAMİ
22 Ekim 2020 00:03

HEKİMHAN CEVİZiNİN HİKAYESİ
16 Ekim 2020 00:03

MALATYA SURP YERRORTUTYUN (Taşhoran ) Kilisenin Yeni Kubbesi.
14 Ekim 2020 00:03

Yüce dağ başında bir garip mezar
11 Ekim 2020 00:03

Hekimhan'ın Tarihi Çeşmeleri Kaderine mi Terk Edildi?
07 Ekim 2020 00:03

Kapatılan Köy okulları kaderine mi terk edildi?
06 Ekim 2020 00:03

DİLEYİCİ ROMANI-Fatma Çağlayan
16 Eylul 2020 00:03

12 EYLÜL KARANLIĞINDA KAYBOLAN BİR NESİL
13 Eylul 2020 00:03

SULTANSUYU HARASINA HİPODROM NEDEN YAPILMIYOR?
25 Temmuz 2020 00:03

MALATYA'DAN ERZİNCAN-BAŞBAĞLAR KÖYÜNE YOLCULUK...
23 Haziran 2020 00:03

Hekimhan-Güzelyurt Ilıca Tıpka Ocağı
19 Haziran 2020 00:03

HEKİMHAN - YAĞCA GEYİK ve DAĞ KEÇİSİ ÜRETİM MERKEZİ
16 Haziran 2020 00:03

FUGACI ABBAS USTA (Abbas Soğukpınar)
15 Haziran 2020 00:03

MALATYA KAYISI ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
22 Mayıs 2020 00:03

Aziz Mor Ahron Kadim Süryani Manastırı (M.S 329)
17 Mayıs 2020 00:03

MALATYA SÜMER İLKOKULU BİNASI YIKILIYOR
11 Mayıs 2020 00:03

IŞIKLAR SÖNMESİN
23 Nisan 2020 00:03

370 YAŞINDA KIZILCIK AĞACI
19 Mart 2020 00:03

MEZAR TAŞLARINDAN YAPILAN DEMİRYOLU KÖPRÜSÜ
18 Mart 2020 00:03

Tüm Yazılar