Fikri Demirtaş
[email protected]

HEKİMHAN'IN TARİHİ MEZARLIKLARI ve YENİ MEZARLIĞIN HİKAYESİ

29 Kasım 2020 09:29

Hekimhan'ın yerleşimi Yücekaya'nın duldasına tünemiş üst üste kibrit kutusu gibi kerpiç evlerden oluşan  merkezi Türk nüfuslu bir ilçe. Üç dilli (Ermenice,Süryanice,Arapça) yazıtlı Selçuklu kervansarayı / Taşhan , Köprülü Mehmet Paşa camii, İstasyona ve Kuruçaya   Zurbahan dağı da  taa uzaklardan, Yücekaya ile birlikte asırlardır. Hekimhan'ı gözetlemeye devam ediyorlar.

( Malatya Ermenileri Coğrafya Tarih, Etnografya / Arşağ Alboyacıyan syf:137-138 ) kitapta

"Hekimhan'da 590 hane, 100 dükkan, 5 han ve yakından geçen Kuruçay üzerinde 10 değirmen, hükümet konağı, 1 telgrafhane, 1 rüştiye, 3 ilkokul, Taşhan adıyla bilinen 20- 30 kağir odalı  geniş bir han ve hamam, 2 kilise bulunuyor...

Der Ğazaryab'ın 1902'de hazırlamış olduğu raporda Hekimhan için yazdıkları ise şöyledir :

Hekimhan, Akçadağ kaymakamlığına bağlıdır  ve Malatya'dan 14 saat uzaklıktadır. Burada 70 hane Ermeni, 1865-1866 tarihli fermanla inşa edilmiş Surp Asdcvadzadzin adında taştan ve tavanı sütunlarla süslü kapalı bir kilise var Kilisenin fermanı son dönemlerde kaybolmuş. 1895'te bir okul ve papazları varmış. Papazlardan biri vefat etmiş, diğeri de Darende'ye taşınmış bulunuyor" diye yazmaktadır.

Hekimhan Müftülüğü - Hekimhan Tarihçesi internet sayfasından alıntıda ise;

"1884 yılında idari olarak belediyelik olan Hekimhan, aynı tarihli Mamerat´ül Aziz Salnamesi´ne göre Akçadağ´a bağlı olarak karşımıza çıkmaktadır. Yalnız salnamede o döneme ait vilayet, sancak ve ilçelere ait bilgilerin daha fazla bulunması, Hekimhan´ ın da o zamanlar bucak olması salnamede Hekimhan ile ilgili verilerin azlığına neden olmuştur. 1310 (miladi 1892-93) tarihli Mamerat´ül Aziz Salnamesi´ nde, Hekimhan´ da, bir hükümet konağı ve bir telgrafhane, 4 tane han, 500 hane, 100 tane ticarethane, Kuruçay Vadisi boyunca yoğunlaşmış 10 tane değirmen bulunduğu ve yaklaşık olarak 2450 - 2950 arasında nüfusun yaşadığı belirtilmektedir. Eğitim kurumu olarak da 1 Sübyan Mektebi ve bir de Rüştiye Mektebi bulunduğu, bu mektebin 30 tane öğrencisi olduğu yazmaktadır.

1892 yılında yayınlanan ´La Turque De Asie adlı Vital Cuinet´ e ait eserde, Hekimhan ile ilgili nüfus verileri ve Hekimhan´ da bulunan hane sayıları verilmektedir. Cuinet´ e göre 1892´ de Akçadağ´ a bağlı belediyelik olan Hekimhan´ da 800 hane ve 2610 nüfus yaşadığı belirtilmektedir.

13 Ağustos 1913´ de, Hekimhan´ da yaşayan ileri gelenlerin, bucaklarının ilçe yapılması için senatoya çektiği telgrafta, Hekimhan; "ortaokul ve ilkokul, telgraf ve postane ve belediye, çarşı-pazar gibi uygar araçları, cami ve otuz-kırk parça İslam ve Hıristiyan güruhun oluşturduğu köyü, beş yüzü aşkın haneyi içine alan bir kasabadır." diye tarif edilmektedir."

Hekimhan'ın ilçe olması için Hekimhan kasabasının ileri gelen Türk ve Ermeni kişilerin Osmanlı Devletine gönderdiği imzalı mektup. 

Araştırmacı - yazar öğretmen Güngör Bebek'in,  Araştırmacı / Yunus Yiğit'in  yayınladığı kitapta olan, Devlet Arşivleri Müdürlüğüne ait 22 Cemâziye'l âhir 1310, ( Miladi 11 Ocak 1893 )bu belgenin fotoğrafını banada göndermişti. Bende bu belgede Ermenice yazan isimleri Malatyalı bir Ermeni arkadaş,  Osmanlıca yazılı olanları Malatya İnönü ünv.'de Prof . bir arkadaş okudu.

Hekimhan'ın ileri gelenleri imzası olanlar

1. Pervâz(?) Ağazade (okunamadı)

Hacı(?) Ömer Efendizade (Sulhi?)

İsmail Efendizade (Mustafa Lütfi)

Şerifzade (Ali)

Reşidzade (Halil)

Said Ağazade (okunmadı)

2- Hâşim Begzade (Mehmed Asım)

Yusuf Efendizade (İsmail Hakkı)

Halil Efendizade (İbrahim)

Hacı Ali Çavuşzade (İbrahim)

Kızıl Koca(?)zade (İshak .....)

3- Halil Efendizade İbrahim Ağazade (Abid Halil)

(Muhtar-ı karye-i ...)

(Muhtar-ı karye)

(Muhtar-ı karye-i ...)

(Muhtar-ı mahalle-i Kasaba)

İlki hariç diğerleri sadece mühür.

4- Hacı Ali Çavuş (es-Seyyid Battal)

Mehmet Ağazade (Osman)

Kürkçüzade (Bende-i Huda)

Osman Ağazade (Murtaza)

Hacı Karazade (Mahmud)

Parantez içindekiler  mühür

5- Ermeni milletinden keşiş

Murtaza Ağazade (Seyyid Osman)

Ali Şahzade (Ebubekir)

Mimarzade (Okunamadı)

Said Ağazade (Okunamadı)

Hacı Yusufzade (Mustafa)

Hekimhan'lı Ermenilerin ileri gelenleri

Hocam, yapabildiğim kadarıyla imzalar;

Sondan 3. Satır, son imza: Der Apraham,

Sondan 2. Satır soldan sağa:

Ohanes

Simon Ohanesyan

Manug

Ovik

Ğudumci Minas

Nerses Ovan

Sondan Satır soldan sağa:

Annayan Kirkor

Toraman Garabed

Kaha Kevo

Annayan Mardiros

www.Malatya. gov.tr. hekimhan sitesinde

Diyarbakır vilayeti, Malatya Sancağı Akçadağ Nahiyesine bağlı köy olan Hekimhan, 18 Haziran 1921 tarihinde T.B.M.M 1. Dönem 39. İçtimada görüşülerek, 1 Temmuz 1921 tarihinden geçerli, Hasançelebi ve Gelengeç bucakları birleştirilip ve merkezi Hekimhan Kasabası olmak üzere ilçelik statüsü kazanmıştır."

Emekli öğretmen Halil Kalaylı ile Güzelyurt ta ayak üstü sohbete Hekimhan'da Ermeni mahellesi Hk. bilgi sorunca.

 "Büyüklerimizden duyduklarımız ve  anlatılanlara göre Ermeni mahellesi ve mezarlığı hakkında söylenenler. "İstasyon yokuşunda şimdiki Postane ve karşıları ,  Sakarya ilkokulu. Adliye binası , Kaymakamlık, Kilise( eski cezaevi) Çağna'ya kadar, şimdiki Anaokulu'nun olduğu yerden aşağı dereye kadar olan yer, Hekimhan jandarma komutanlığı binası, Yeni yapılan cezaevi her ikisinde şimdi terk edilmiş harabe halde  bulunan binaların bulunduğu yerlerde Ermeni mahellesi ve  mezarlığı varmış. " diye söyledi.

Hekimhan'ın mezarlıkları

1)Hekimhan -Malatya Gafla yolunun iki yakasında eski mezarlıkları bulunmaktaymış. Yolun sağında Gümüş pınarın 50 metre ilerisinde  Ebedeliği eteklerinde Bostanpeği yoluna kadar mezarlık

Yolun solunda  ; Askerlik şubesi ,

 Yücekayanın altına düşen Gafla yolu üzerinde yeni hastaneye kadar mezarlık.

1970 yılında Hekimhan Belediye Başkanı olan Ali Akyüz Eflatun Cem Güney Masal Babası Selim Emiroğlu- Ramazan Çiftlikçi - Kemal Deniz'in ' yayımladığı kitapta şöyle anlatıyor. “Eflatun Cem Güney’in evini kamulaştırmak istedik ama paramız olmadığından yapamadıklarını kendisiyle yapılan röportajda söylemiş. İlçenin eski mezarlıklarla ilgili girişimde bulunduğunu 1970 yılında Hekimhan'ın bu eski mezarlığı dolmuştu. Çevresine evlerin yapılmasından ötürü yeni defin işlemi yapma imkânı kalmamıştı. Bugün yeni açılan Sivas yolu üzerinde mezarlığı hizmete açtık ( Marziyaların bağışladığı arazi) Dönemin müftüsünden fetva alarak tahrip olmuş, hangi mezarın kime ait olduğu belli olmayan, bu mezarlığı iş makineleri ile düzelttik. Burayı imara açtım. Malatya’ya giden yolun sol tarafında askerlik şubesi, ilçe Tarım müdürlüğü, Endüstri Meslek Lisesi, eski mezarlığın yerine yapıldı. . Yolun diğer tarafına da yeni bir mahalle kuruldu. Eflatun Cem Güney’in babası ile anasının mezarı yıkılan bu mezarlıktaydı. Diğer mezarlarla yok oldu.”diye ifade etmiş

Burada geriye yaklaşık yüz metrekarelik etrafı çevrili bir bahçede Garipağalardan beş mezar  var. Bunlar Cumhuriyetin ilk Malatya Milletvekillerinden  Hacı Garipağa ve eşi Şatıruşağından Bessey Hatun,Osmanlı döneminde nahiye müdürü Mahmut efendi   lahitin kenarında Osmanlıca - Arapça yazılı bir söz (

2) Belediye başkanı Vahit Mutlu'nun 1999 yılında  yaptırdığı Atatürk heykelinin karşısında ziyaretin olduğu yer.Mahmut Dilek ve Davut Mutlu'nun evi, Çil Mustafanın oğlu Hacı Ömer İzcin'in evini olduğu yerde. Bu eski tarihi mezarlıkta 1964-1965  yılında Belediye Başkanı Hacı Halil Çelebioğlu zamanında   bazı mezarlar sahipleri tarfından yeni mezarlığa taşınmış... Mezarlık bölgesi imara açılmış.

Bu mezarlıktaki, ziyarete sıtma ve sinir hastası olanları götürüyorlarmış.

3) 1915 öncesi Ermeni mezarlığı

Surp Pırgiç kilisesi ( Eski Cezaevi )yeni hükümet binasının arkasında. Vakıflar Sivas bölge müdürlüğü tarfından tescili yapılan kilise restorasyon yapılması için zemin çalışması yapılmıştır. Mezarlıktan hiç bir iz yoktur. O bölgeye ev ve resmi daireler yapılmış.

4) Yeni Mezarlık; Bağ yolu Mahallesi'nde Hekimhan Sivas çevre karayolunun üstündedir. 

Mezarlık Bağyolu çevre yolu köprüsünden başlayıp, tuğla fabrikasına kadar uzanır. .

1940  yılından itibaren  ilçenin içinde başka yerde bulunan mezarlıklarda bulunan bazı eski mezarların bir kısmı  sahipleri tarafından. Marziyalıların Belediyeye mezarlık olarak bağışladıkları bugünkü yeni mezarlığa peyder pey  taşımış veya gömülmüştür...

Marziye Halil ve Marziye Hacı İbrahim annemin babaannesi  Marziye Emine'nin  öz kardeşi , babası Osmanın dayıları olduğunu 90 yaşına merdiven dayayan Sancoğ Ali'nin gelini  annem Fadime Demirtaş'ta mezarlık hakkında bildiklerini anlattı.

 Yeni mezarlığın tarihçesi hakkında bilgiyi  Fatih Dönmez'in  bana gönderdiği iletiden(mesaj)  ve Bizim Hekimhan Facebook'ta gruptaki paylaşımından öğreniyoruz.

"Fikri Demirtaş  hocam, Halil Dönmez dedem 1911 yılında 25 yaşında iken iki Hekimlan'lı arkadaşı ile birlikte biri Avcu'lardan biriside Arıcı Mustafa'lardan  İstanbul dan İspanyol gemi ile 40 günde Amerika'ya  gidiyorlar. Newyork eyaleti Elis adasında maden ocağında 9 yıl yer altında çalışıyor(bu bir kayıtlara ABD maden ocağı kayıtlarından çıkardım) daha sonra iki üç yıl dışarda çalışıyor rivayete görede Bir teneke altınla Hekimhan'a geliyor 1930'lı yıllarda mezarlığın yerini satın alıyor. Araziy iki parça halinde alıyor .Bir parçası İşlaman'lı birisinden diğerini de Garipağalardan aldığı araziyi önceleri ekiyor biçiyor masrafını çıktıktan sonra kalan hasılatıda orduya hibe ediyor. Daha sonra Hekimhan da mezarlık sorunu çıkıyor.

1940 yılın da büyük dedem Marziya Halil ve kardeşi Hacı İbrahim DÖNMEZ  tarafından 350-400 dönümden fazla olarak Hekimhan halkına mezarlık olmak şartı  ile belediyeye  bağışlanmıştır .  Büyük dedem 1945 yılında vefat etmiş, ardından  kardeşide 1967 vefat eder. Bağışladıkları bu yeni mezarlığa gömülürler.

 Hekimhan'da 1969'da hükümet konağının yanıp tüm kayıtların silinmesi belediyeden bağış belgesinin kaybolması sonucunda ne yazıkki şuan da Hekimhan mezarlığı bağışlanan  dönümden epey  kazalmıştır. Normelde mezarlığın sınırı dereler olaması gerekiyor yani şuandaki çevre yolu fabrika deveci yolunun girişine kadar  mezarlık olması gerekli lakin zamanla bir şeklide iç edilmiş şahıslara satılmış  farklı amaçlarla kullanılmıştır dedem 1940 yılında mezarlığı bağışladığında o zamanın  Mülki Amiri dedeme ; Hekimhan'a 1000 yıl yetecek kadar mezarlık sorunu olmaz  senden Allah razı olsun demiş ama maalesef bu gidişle 1000 yıl değil 100 yıl bile yetmiyor Dedelerimden Allah razı olsun onlar hayrını yapmış ama biz sahip çıkamamışız."

Hekimhan Belediyesi Başkanlarından Vahit Mutlu ile Hekimhan'ın şu an ki mezarlık hakkında  telefonla yaptığım  görüşmesinde;

Başkanım mezarlık kaç dönüm ?

Mezarlığın tamamı 280 dönüm .

Belediye Başkanı Ali Akyüz döneminde encümen kararıyla 1990 'lı yıllarda yaklaşık 60 dönüm özel idareye Tuğla fabrikası yapılması için ortaklık olarak verilmiş. 25 dönüm Kur'an Kursuna derneğine verilmiş. Ama dernek feshedildiğinden . Arazi dernek üyelerine satılmış.  Mezarlığa ait arazilerden çeşitli dönemlerde siyeseten kıyısından köşesinden yararlananların olduğu söylenmektedir.

Vahit Mutlu geriye kalan 195 dönüm de benim zamanımda  Hekimhan Belediyesine  tapu yapıldığını söyledi.

Malatya Büyükşehir belediyesi Mezarlıklar müdürlüğünden edindiğim bilgilere göre;

Hekimhan'ın yeni mezarlık 94 bin 344 metre kare. 1986'yılında kadastroda   Hekimhan Belediyesine kayıtlı iken 2014 yılında Malatya Büyükşehir belediyesine devir olmuş.

 Malatya Büyükşehir belediyesi Mezarlıklar müdürlüğünde mezarlığın  bağış kaydı ile ilgili bir evrak yokmuş.

Mezarlığın arazisini bağışlayan Marziya Halil'in  ve eşinin mezarı caminin, elektrik trafosunun  arkasında . Marziya Hacı İbrahim ve kız kardeşleri Marziye Emine'nin  mezarları  bağyolu genişletmesi yapılırken mezarlar yola gider, kaybolur.

Vahit beye mezarlıktaki  Paşa Kandemir Camisi

 ne zaman yapıldığını sordum.

Vahit bey Cami benim Başkanlığım zamanında 2000-2003 yılları arasında  meclis kararı ve hayır severlerin desteği ile yapıldı. Büyük bir bölümünü Kandıllı  Paşa Kandemir yaptırdı. Geri kalan kısımlarını Belediye tamamladı. Ayrıca caminin önüde ki kapalı alanla cami minaresinin yapılmasında yarı masrafını Celal Süslü karşıladı. Geri kalanı belediye karşıladı.

 Cami ve etrafında hangi sosyal bölümler var?

Caminin çok amaçlı yapıldı.

Caminin alt katında iki gasilhane odası ( cenaze yıkama yeri),  abdest alma yerleri, çamaşır hane,  kadın ve  erkek ayrı morg odaları, Tuvalatler mevcut ve faal durmdadır. Sıcak suyuda mevcuttur. İçme suyu  doğal hiçbir karışım olmadan Zurbahan dağından gelmektedir.

 2020 yılında  ilave olarak  yeni Belediye Başkanı  Turan Karadağ'ın gayretiyle  masrafları belediyeden karşılanarak modern bir kapalı  taziye evi yapılmıştır.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Selahattin Gürkan ve  Hekimhan Belediyesi işbirliği ile Mezarlığın içindeki yolların asvaltlaması yapıldı.  Mezarlığın çevresi beton direk ve tel örgü ile çevrilmesi yine Büyük şehir mezarlıklar müdürlüğü tarafından yapılmıştı.

Sanki yeni yerleşim yeri yokmuş gibi, tarihi mezarlıklarının imara açılması için mezarlıkların, tarihi eserlerin kaldırması, o ilçenin ,şehrin o tarihi yerin  hafızasının silinmesi demektir . Mezarlıklar hangi millete, dine, inanca ait olursa olsun insanlığın ortak tarihidir. 

Mezar taşlarımız yaşamakta olduğumuz topraklar üzerinde de var olduğumuzun birer göstergesi, birer tapu belgesidir. Tarihi yerleşim yeri olan Hekimhan'da imar çalışmaları nedeniyle eski tarihi  mezarlıklarımız yok edilmiş. Hekimhan mezarlığı daha  80 yaşındadır.

Hekimhan mezarlığı için  büyük araziyi  bağışlayan Marziya Halil ,Marziya Hacı' ve mezarlıkta yatan merhum Hekimhan'lılara Allah Rahmet eylesin. Ruhları şad olsun.

 Malatya Büyükşehir belediyesine , Hekimhan ilçe belediyesine ve Belediye Başkanlarına mezarlık camisini ve ilavelerine katkıda bulunan ,emeği geçen  herkese Hekimhan Dergisi olarak teşekkür ederiz.

 

   

 

 

 

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Yazarın Diğer Yazıları

IŞIKLAR SÖNMESİN
08 Ocak 2024 09:29

Ali Kapısı Derneği Abdal Musa Birlik Lokması
20 Aralık 2023 09:29

Sazlılar Derneğinde Abdal Musa Lokması
07 Aralık 2023 09:29

Zeynel Abidin Vakfında Abdal Musa Lokması
03 Aralık 2023 09:29

Seyituşağı Köyünde Abdal Musa Birlik Lokması
16 Kasım 2023 09:29

MALATYADA REKLAM TABELACILIĞI
03 Kasım 2023 09:29

Endüstri mirası tescili Tuğla Bacası restorasyonu bekliyor
28 Ekim 2023 09:29

GÜNDÜZBEY- PINARBAŞI KAPTAJ GEZİSİ
17 Ekim 2023 09:29

KABAH ABDAL TÜRBESİ ve GÜRGÜR DEDE TÜRBESİ
10 Ekim 2023 09:29

ELEMENDİK PINARI
02 Ekim 2023 09:29

HEKİMHAN'DA 'TORLAKÇILAR' EKMEKLERİNİ ATEŞ VE KÜLDEN ÇIKARIYOR
09 Eylul 2023 09:29

HEKİMHAN KÖYLÜKÖYÜNDE SARIÇAM ORMANI
29 Ağustos 2023 09:29

BATTALGAZİ'DE ASIRLIK KARA DUT
22 Ağustos 2023 09:29

Zeynel Abidin'de Aşure Lokma Etkinliği
18 Ağustos 2023 09:29

Hekimhan'da Dört Yüz Yılık Ceviz Ağacı
05 Ağustos 2023 09:29

VEFA KONAĞI, DEPREMZEDELERE MESKEN OLDU!
03 Ağustos 2023 09:29

TARİHİ ESERLERE SAYGI
31 Temmuz 2023 09:29

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
28 Temmuz 2023 09:29

Profesyonel Fotoğrafçı HÜSEYİN KOÇ Son Yolculuğuna Uğurlandı
09 Temmuz 2023 09:29

BİR BOZKIR KÖYÜ GEBELİ / ARAPGİR
09 Temmuz 2023 09:29

Karapınar'da ŞAH -I MERDAN Ziyareti
09 Temmuz 2023 09:29

DOĞANYOL'UN YENİDEN DOĞUŞU
15 Haziran 2023 09:29

GELİNCİK TEPE
07 Haziran 2023 09:29

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ 6 ŞUBAT DEPREMİNİN ARDINDAN
27 Mayıs 2023 09:29

ÂŞIK VEYSEL... Sivrialan köyüne yolculuk...
16 Mayıs 2023 09:29

MEMLEKETİM YIKIK VİRANE OLDU
19 Mart 2023 09:29

MALATYA'DA SITMA SAVAŞ VE BABAMIN ANILARI
13 Ocak 2023 09:29

MALATYA SÜMERBANK FABRİKASI İŞÇİSİNİN RÜYASI
28 Kasım 2022 09:29

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN ' GARİP' MEZARLIĞINA SAHİP ÇIKILDI
25 Kasım 2022 09:29

ENGÜZEKLİLER CEM EVİNDE ABDAL MUSA - BİRLİK CEMİ
08 Kasım 2022 09:29

ADINI YİTİREN OKUL...Akçadağ Köy Enstitüsü
13 Ekim 2022 09:29

Hekimhan Ballıkaya (Mezirme) Mahallesi
22 Eylul 2022 09:29

HEKİMHAN-GİRMANA 1. KÜLTÜR ŞENLİĞİ
01 Eylul 2022 09:29

RUS PAZARI / BİT PAZARI
20 Ağustos 2022 09:29

MALATYA ÜÇ HORAN KİLİSESİNDE İKİNCİ AYİN
14 Ağustos 2022 09:29

Kiliseden Kültür Merkezine
28 Temmuz 2022 09:29

Aspuzu Bağları: Karadut Ağacı
11 Temmuz 2022 09:29

TEMMUZ SICAĞINDA İKİ KARA GÜN
04 Temmuz 2022 09:29

Fetiye Uzun Hasan Cami
30 Haziran 2022 09:29

Vefalı Malatyalıların Doğanşehir Gezisi
29 Haziran 2022 09:29

Malatya'da Venk Şapeli
29 Haziran 2022 09:29

CHP KÖY ENSTİTÜLERİ MASASI VE PROJELERİ
21 Haziran 2022 09:29

MALATYA'DA UMUMİ TUVALETLER SORUNU
20 Haziran 2022 09:29

SEYYİD AZİZ DEDE(Ape Aziz) ANMA ETKİNLİĞİ
15 Haziran 2022 09:29

MAVİ DEĞİRMEN / Seferihisar - İzmir
15 Haziran 2022 09:29

Bir Gezi Anısı
06 Haziran 2022 09:29

ASPUZU BAĞLARI
06 Haziran 2022 09:29

Hüseyin Doğan Dede 39.Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı
25 Mayıs 2022 09:29

MALATYA DEMİRYOLU MENFEZİNİN HAZİN SONU
13 Mayıs 2022 09:29

MELİTA
10 Mayıs 2022 09:29

YAZAR ÖZGÜR SİNAN'LA ÇANAKKALE'DE KEYİFLİ BİR RÖPORTAJ
07 Mayıs 2022 09:29

KARAGÜL
30 Nisan 2022 09:29

TARİHİN İZİNDE... Mezar Taşlarından Yapılan Demir Yolu Menfezi
30 Nisan 2022 09:29

NE BAHARLARIMIZ GEÇTİ ÖMÜRDEN
11 Nisan 2022 09:29

MALATYA'DA KAYISI AĞAÇLARI ÇİÇEK AÇTI
04 Nisan 2022 09:29

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN SAHİPSİZ MEZARLIĞI
01 Nisan 2022 09:29

Akçadağ Köy Enstitüsü 1947 mezunu Öğretmen MUAZZEZ YILMAZ
17 Mart 2022 09:29

ELAZIĞ/ KEBAN- DENİZLİ KÖYÜ KERVANSARAYI
25 Şubat 2022 09:29

Balıkesir'de Tahtakuşlar Köyü
14 Şubat 2022 09:29

GÜLE GÜLE BİLGE İNSAN, İSMAİL KAYGUSUZ...
04 Şubat 2022 09:29

Lütfi Özgünaydın: 'Bir zamanlar Kemaliye'
30 Ocak 2022 09:29

Malatyalı Yazar Necati Güngör beyi İstanbul'da ziyaret
25 Ocak 2022 09:29

KÖY ENSTİTÜLERİNDE KÜTÜPHANELER
24 Ocak 2022 09:29

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
24 Ocak 2022 09:29

Gazateci Hrant Dink katledildiği yerde anıldı.
24 Ocak 2022 09:29

Geçmişin İzinde DAMASCUS Sergisi
13 Aralık 2021 09:29

DEMİRYOLU KÜÇÜK İSTASYONLARI
03 Aralık 2021 09:29

MALATYA’DA YENİ FiDANCILAR SİTESİ HAZIR
22 Kasım 2021 09:29

Malatya'da Vanlı Hoca: Şeyh Hacı Hamid Hamd-î Vânî El- Malatî (1873 – 1955)
22 Kasım 2021 09:29

Malatya'da Venk Manastır ve Kilisesi
16 Kasım 2021 09:29

Malatya'da 'Venk' Manastır ve Kilisesi
25 Eylul 2021 09:29

ARGUVAN YOLLARINDA
15 Eylul 2021 09:29

HEKİMHANLI SADIK BABA
15 Eylul 2021 09:29

Malatya ERHAÇ Askeri Hava üssü Adı Nereden Geliyor
15 Eylul 2021 09:29

HEKİMHANLI ÂŞIK ESİRİ BABA
08 Eylul 2021 09:29

SÜRYANİ KADİM MOR BARSAUM MANASTIRI / DİLBER KALESİ
24 Ağustos 2021 09:29

ASLANTEPE HÖYÜĞÜ'NÜN UNESCO YOLCULUĞU... Temmuz 31, 2021
03 Ağustos 2021 09:29

Malatya'ya kuşbakışı bakanları şaşırtan dairesel tarlalar
27 Temmuz 2021 09:29

Aşağıbağlar Suflâ Cami (1850) Yeşilyurt/Malatya
26 Temmuz 2021 09:29

MALATYA'DA ROMA ODA MEZARLARI... YİNE TOKİ
26 Temmuz 2021 09:29

Okulun Atatürk Anıtına Saygısızlık
08 Temmuz 2021 09:29

MALATYA CASA ŞEHİTLİĞİNİN KÜNYELİ MAHZUN AĞAÇLARI
08 Temmuz 2021 09:29

ŞEKER FABRİKASININ ALKOL ÜNİTESİ KADERİNE TERK EDİLDİ
05 Temmuz 2021 09:29

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ YERLEŞKESİNDEN HÜZÜNLÜ KARELER
28 Haziran 2021 09:29

BİN YILLIK SELÇUKLU KIRK KARDEŞLER MEZARLIĞI İÇLER ACISI HALDE
28 Haziran 2021 09:29

Ulu Camii Sit Alanına 30 yıl önce yapılan okul binası yıkıldı
07 Haziran 2021 09:29

Battalgazi Çolakoğlu Köyü
24 Mayıs 2021 09:29

Malatya’da sebze fidelerini dikme, dönemi başladı
04 Mayıs 2021 09:29

Hurda Depolarının Şehir Dışına Çıkarılması
04 Mayıs 2021 09:29

Malatya'da İlkbahar
14 Nisan 2021 09:29

YOLUM DÜŞTÜ HACI BEKTAŞ'A
05 Nisan 2021 09:29

SANCAKTAR ABDULVAHAP GAZİ TÜRBESİ
18 Mart 2021 09:29

TOPKAPI SARAYI ve CELLAT ÇEŞMESİ
07 Mart 2021 09:29

KARACA AHMET SULTAN TÜRBESİ
07 Mart 2021 09:29

AYASOFYA'YA YOLCULUK.
27 Şubat 2021 09:29

MALATYA ÇINARLI CAMİİ / SURP ASDVADZADZİN Kilisesi
21 Şubat 2021 09:29

ŞAHKULU SULTAN DERGÂHI
07 Şubat 2021 09:29

ZEYNEP- KAMİL HASTANESİ ÖLÜMSÜZ BİR AŞK HİKAYESİ
01 Şubat 2021 09:29

MALATYALI İSMAİL AĞA CAMİİ. HAMAMI, ÇEŞMESİ
30 Ocak 2021 09:29

Koca Vaiz Baba Türbesi
30 Ocak 2021 09:29

TÜRBE VE TABUTDA ÖRTÜ (PÛŞÎDE) KÜLTÜRÜ
28 Aralık 2020 09:29

ŞEYH BEDREDDİN'İN MEZARINI YAPIN
25 Aralık 2020 09:29

UMUMİ TUVALETLER
09 Aralık 2020 09:29

HEKİMHAN, TARİHİ SURP PIRGİÇ KİLİSESİ
03 Aralık 2020 09:29

Hekimhan Hükümet Binası Yangını
26 Kasım 2020 09:29

ARAPGİR'İN KAHVERENGİ YOL LEVHALARI
19 Kasım 2020 09:29

İÇİNDE MEZARLIĞI OLAN OKUL
12 Kasım 2020 09:29

HEKİMHAN DİPSİZ GÖL (SÜLÜK GÖLÜ)
04 Kasım 2020 09:29

Malatya'dan Hatay'a Hafta Sonu Gezisi
28 Ekim 2020 09:29

MALATYA'DA İLYAS TENEKELİ KÖŞK MİNARELİ CAMİ
22 Ekim 2020 09:29

HEKİMHAN CEVİZiNİN HİKAYESİ
16 Ekim 2020 09:29

MALATYA SURP YERRORTUTYUN (Taşhoran ) Kilisenin Yeni Kubbesi.
14 Ekim 2020 09:29

Yüce dağ başında bir garip mezar
11 Ekim 2020 09:29

Hekimhan'ın Tarihi Çeşmeleri Kaderine mi Terk Edildi?
07 Ekim 2020 09:29

Kapatılan Köy okulları kaderine mi terk edildi?
06 Ekim 2020 09:29

DİLEYİCİ ROMANI-Fatma Çağlayan
16 Eylul 2020 09:29

12 EYLÜL KARANLIĞINDA KAYBOLAN BİR NESİL
13 Eylul 2020 09:29

SULTANSUYU HARASINA HİPODROM NEDEN YAPILMIYOR?
25 Temmuz 2020 09:29

MALATYA'DAN ERZİNCAN-BAŞBAĞLAR KÖYÜNE YOLCULUK...
23 Haziran 2020 09:29

Hekimhan-Güzelyurt Ilıca Tıpka Ocağı
19 Haziran 2020 09:29

HEKİMHAN - YAĞCA GEYİK ve DAĞ KEÇİSİ ÜRETİM MERKEZİ
16 Haziran 2020 09:29

FUGACI ABBAS USTA (Abbas Soğukpınar)
15 Haziran 2020 09:29

MALATYA KAYISI ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
22 Mayıs 2020 09:29

Aziz Mor Ahron Kadim Süryani Manastırı (M.S 329)
17 Mayıs 2020 09:29

MALATYA SÜMER İLKOKULU BİNASI YIKILIYOR
11 Mayıs 2020 09:29

IŞIKLAR SÖNMESİN
23 Nisan 2020 09:29

370 YAŞINDA KIZILCIK AĞACI
19 Mart 2020 09:29

MEZAR TAŞLARINDAN YAPILAN DEMİRYOLU KÖPRÜSÜ
18 Mart 2020 09:29

Tüm Yazılar