Fikri Demirtaş
[email protected]

HEKİMHANLI ÂŞIK ESİRİ BABA

08 Eylul 2021 02:14

Fotoğraf - Yazı : Fikri Demirtaş

                              

Hekimhan'lı Aşık Esiri Babanın Mezarı

 

                                                       Esiri Babanın eski mezarı.

                                            Fotoğraf: Muhtar Cemalettin Topçu

 

          Ülkemizde kahverengi yol levhası olmayan nice tarihi, turistik yerler var. Bu yerlerin  kahverengi levhası olmayınca yerli ve yabancı gezginler bu yerleri görmekten mahrum kalıyorlar. 

 

                                          

      Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği,  Aşık Esiri Baba anısına 11.Halk ozanları Hacıbektaş buluşması Afişi.

 

2021 Bektaş Veli anısına 4-5 Eylül  2021 tarihinde Nevşehir Hacı Bektaş Kültür  Merkezindeki etkinliğe katılamadığımdan 3 Eylül 2021 tarihli gezi planım önce  Hekimhan’ın  Türk Alevi  Güvenç köyünde Sadık Babanın türbesi ve  sonra Türk Alevi Yukarı Çulhalı köyünde mezarı bulunan Esiri Babaya ziyaret etmekti. Yol arkadaşlarım. Hekimhan- Güzelyurt'tan Ozan Birfani (Öğretmen Metin Özer), ve emekli öğretmen kayınım Burhan Soğukpınar.

 

  

Çulhalı Cemevi  

 Fotoğraf: Muhtar Cemalettin Topçu 

   Eylül ile başlayan sonbahar, yılın en güzel ayı ne yaza ne de güze ait hisseder kendini. En güzel gezme ayıdır...Yorgun Eylül güneşi  tepedeyken Hekimhan'dan yola çıktık... Birinci durağımız Güvenç köyü, İkinci  durağımız Yukarı Çulhalı mahallesi ( köy)olacak. 

      Hekimhan'da  önerilen yol tarifine göre  Yukarı Çulhalı köyünde bulunan Esiri Babanın türbesine gitmek için  Sivas yolu istikametinde bulunan Hekimhan- Çulhalı köyü arası 11 km. 

 

   3 Eylül Cuma günü minarelerde öğlen ezanları okunurken yola çıkıyoruz.  Sırasıyla Hekimhan Belediyesinin önünden geçip  Kursıçan, Küllühan, Nato tesisleri( ANT)Boğazgören (Çırzı) yol ayrımı,  Kolin Şirketinin maden işletme tesisinin görüldüğü yerde  Güvenç , Basak levhasını gördükten sonra anayoldan ayrılıyoruz.  Hekimhan'dan gelirken sol tarafımız Kuruçay, onu takip eden Malatya- Sivas demiryolu geçiyor.. Kuruçay'ın geçtiği yerlerin yamaçları dere boyu kavaklar kayısı ve meyve bahçeleri ile süslenmiş.

 

                                    

                             Kolin Şirketinin Hekimhan Demir madeni paketleme fabrikası

 

Kolin şirketi Demir madeni tesislerinden sonra   köprüyü geçip yolun solunda   bahçe içindeki evin önünde duran bir kadına gideceğimiz yeri sorduk. Evinin önünde toprak yoldan geçerek gitmemizi söyledi. Bu yol ayrımında  Yukarı Çulhalı yazılı bir levha bile yoktu.  Yani çok mu zor bir yön levhası  koymak? 

 

Traktör yoluna girerek başlıyoruz  yolumuza . Yol ayrımında sonra Çulhalı köyünün 5 km. Olduğunu öğrenmiştik. Hayli yokuş tırmandıktan sonra yol ayrımında küçük bir tahta parçası üzerine gelişi güzel elle yazılmış Yukarı Çulhalı yön levhasını gördük. 

 

Yukarı Çulhanın tozlu, taşlı bozuk yollarına düştük. Bir yanımız uçurum. Toprak yolları yavaş yavaş geçtik. Yüce dağların dik yamaçları küçük yeşil meşeliklerle süslenmişti.

       İlginç bir coğrafya dağlar tepeler bozkır ve steplerden oluşurken dere yamaçları, su kaynaklarının olduğu yerler yemyeşil birer vaha.

 

                                       

                            Esiri Babanın  oğlu Alinin Kızı Selver Çelebi Ana

       Doğanın kucağında ilerleyen yolculuk, yaşamın ve zamanın sonsuz bir döngüye hiç durmaksızın nasıl aktığını gösteriyor yolcularına. Sürekli yükselen bu dağ çıkışı, başımızı döndürüyor.  Arabayla bir - ikinci vitesle çıkıyoruz. Yol stabilize, taş, toprak, keskin virajlar...Bir saate yakın süren tırmanış sırasında göz ucuyla yöremizi seyretmeye  fırsat buldukça altımızda uçurumlara boşluklarda yüreğim korkunun en tatlı yanı ile doluyor. Ama bu durumu yol arkadaşlarıma belli etmemeye çalışıyorum.   

 

 

      Dağda çağşırlar, kevenlar, yemlikler, dağ naneleri, kekikler, çeşitli kokulu otlar dağın bağrına süslemekte. İşte bu kokulu otlar dağın meltemlerini bile öyle hoş ediyorlar ki. Yol boyunca  bizi giderken ve dönerken kınalı keklik zurbaları karşıladı...

 

     Dağlar ne de güzel taşıyor üstünden gelip geçen bulutları bağrına bastığı canları. Yaban hayvanları, bitkileri ...Çobanlarını, sürülerini, köyleri...Yolun kenarında nahırları görünce nasılda sevindik. Demek ki Çulhalı köyüne yaklaşmıştık. Her kilometrede doğanın eşsiz sergisine tanık oluyoruz. Manzaranın aklınızı alacağı bu müthiş serüven. Çulhalı köyü, deniz seviyesinden 1500 metre yükseklikte, az da sayılmaz yani.

 

                                                        Çulhalı Köyü

 

       Köyün girişinde tepede  yolun iki yamacında mezarlık. İlerde mezarlığın bitiminde bir çeşme başında katır üstünde bir kadın ve  katırın yularını tutan bir adamın yanına yaklaştık. Arabadan inip soruyoruz." Eseri Babanın türbesi nerede? Köylü  eliyle göstererek " Aha şu yeni yapılan çeşmenin 10 metre arkasındaki mermer büyük mezarı" diye gösterdi. 

Kabristanda  bazı mezarlar yapılı çoğu mermer mezar taşlarında adları yazılı. Çoğu eski yapılı adı yazılı olmayan çok mezar var. Ölüler güneşte , kızgın taşlar, mermerler  altında , bizce bilinmeyen kendi inanç alemlerini yaşıyorlar...

 

 

    Çulhalı köyü yolun altında kalıyor.. Mezarlığın tepesinden bakıp kuşbakışı  aşağılarda  kalan köyleri, mezraları geniş bir alanı seyrediyoruz.  Fotoğraf panoraması çekiyoruz. Bu köyler Boğazgören (Çırzı), Erdehen, Hacılar,  Dereköy,  daha uzaklarda Leylek dağı.  Yukarı  Çulhalı'da  saysan 15-20 evi geçmez. 

 

Mezarlıkta   rüzgar sesinde konuşmalarımızı zor duyuyoruz . Fotoğrafları ellimiz titremeden zor çektik. Burhan öğretmen videoya alırken  Birfani ile birlikte Esiri babanın mezar taşındaki yazıları ve nakşedilmiş şiirini okudum.

 

                                           Birfani ile birlikte Esiri Babanın mezarındayız

 

      Esiri Baba'ya Köyün mezarlığının içinde yolun kenarına Çulhalı köyünden Kürt Hüseyin lakaplı biri hayrına mermerden bir mezar yaptırmış. Mezarın yan  alt yüzeyinde M. Yapılış tarihi: 20.05.2011 yaptıran: (Kürt Hüseyin Tanrıverdi) yazılmıştı.

Yine mezar taşının baş kısmına ve yan yüzüne Esiri 'den iki şiir  nakşedilmişti. Üst kısmında bir küçük silindir şeklinde  siyah, diğeri büyük turuncu renginde silindir taş bırakılmıştı. Ayak tarafındaki taşta Hz. Alinin, Zülfikar ve teslim taşı  kazınmış, kırmızı ile boyanmıştı.

 

      Bazı Alevi türbelerinde Esiri Babanın mezarının üstünde olduğu gibi, mezar üzerinde oval biçimde kaygan parlak  taş vardır. Bu taşı ziyarete gelen canlar şifa niyetiyle sağ ellerine alarak ağrıyan yerlerine kollarına, ayakların vücuduna sürerler. Bu esnada ana dillerinde içinden geldiği gibi dua ederler. En sonunda da can, taşı sırtına  birer  kez hafifçe vururken "Allah, Muhammet ,Ya Ali "der. Ve taşı hafifçe aldığı yere bırakırlar.

 

 

Gerek mezarlar ve gerekse türbeler ölümün son mekânsal durakları olmasının ötesinde çok büyük sembolik anlama sahiptirler. Ölüm algısından, dünyevi ihtiraslara karşı ahireti hatırlatmaktan tutun da geride kalanlarla ölenin ilişkisinin insani boyutuna, şehrin kültürel kimliğine kadar bir çok husus bu sembolik anlamlar dünyasından neşet eder. 

 

Aslında kabirler, türbeler ve mezarlar bir toprağı vatan yapan en önemli semboldür. 

Anadolu'da türbeler âlim, ulema, evliya, komutan, devlet yöneticisi, vs bu topraklarda korunduğu muhafaza edildiği, onların ziyaret edildiği yerlerdir .

 

                                       Fotoğraf: Muhtar Cemalettin Topçu

 

  Adına onlarca tebliğ, tez yazılan, anma günleri yapılan , kitap yazılan Âşık Esiri Babaya neden bir türbe yaptırılmamış?  Merak etmekteyim... Acaba mezarımın üstüne türbe yapılmasın diye vasiyetimi var?

 

Benim önerim Esiri Baba için bir mimar marifetiyle   bir türbe yaptırılması.  Türbede kullanılacak taşların yöreye ait taşların kullanılması.  Çünkü iklim şartları onu gerektiriyor.   Yazılacak yazıların  kabartma olması.

 

Aşık Esiri Baba'ya  Türbe yapılması için İnönü Üniversitesi, Malatya Valiliği, Kültür ve Turizm il Müdürlüğünü, Malatya Büyükşehir  Belediyesi ve Hekimhan ilçe Belediyesini  bu Kültür değerimize sahip çıkılmasını mezarın yeniden elden geçirilerek eski doğal taşlı durumuna getirilmesi ,  mezarın üstüne türbe yapılmasını başta köylüleri ve emekli bir öğretmen olarak  bekliyoruz...

 

                                     

                                   Fotoğraf: Muhtar Cemalettin Topçu

 

   Köy yolunun asfaltlanması,  eğer türbe yapılırsa,      türbenin bahçesine Esiri Babanın temsili bir büstünün yapılması. Etrafının ağaçlandırılması, Çeşme ile birlikte sosyal ihtiyaçlar için bir mekan yapılması güzel olacaktır. Yapılacak her iş türbe, mezar yazısı, örtüsü Alevi inanç ve yol erkanına göre yapılmalıdır.

                                       

     Dönüş vaktimize kadar tabiatın dağ güzelliklerini doya doya seyrettik. Dağların  havasını ciğerlerimizin en derin yerlerine kadar gönderdik. Saat akşamın yedisini geçiyordu. Güneş nerdeyse ise batacak. Çevremizdeki dağlar, bizi uğurlamaya hazırlanarak   Mor renkli giysilerini giyinmeye başladı.

 

                           ***

 

Çulhalı tarihi

     Hekimhan, Sivas yolu üzerinden Çulhalı Köyü  Hekimhan ilçe merkezine 11 kilometre mesafe uzaklıktadır.


"Çulhalı Köyü 14. yüzyılın ortalarında (1350'lerde) kurulmuş bir yerleşimdir. Köye ilk yerleşenler Oğuzların ( Türkmenlerin ) Avşar Boyunun Beylikli kolundandır. Bunlar aynı zamanda Halep Türkmenleridir. Köyün ilk yerleşimleri Eski Kent, Delüler (Deller ya da günümüzdeki Dellal Baba. (Günümüzde ziyarettir), Buldi (Buldu), Konik mezralarıdır."

(Alıntı Türkçe bilgi.com.)

     

HEKİMHANLI ESİRİ

           Esiri'nin asıl adı Mehmet'tir. Babası Kasım Ağa Hekimhan'ın Hasançelebi bucağına bağlı Basak köyü halkından olup XVIII. yüzyılda yörenin en ünlü aşıklarından biri olarak bilinen Baboğ Dede'nin dördüncü oğludur. Kasım Ağa, Baboğ Dede'nin vefatından sonra kardeşlerinden ayrılarak Basak köyü yakınlarında bulunan Güvenç köyüne yerleşmiştir.
Mehmet (Esiri) 1259 (miladi 1843)'da ailenin üçüncü çocuğu olarak Güvenç köyünde dünyaya gelmiştir. Köyde okuma yazma öğrenip günlerini çobanlık yaparak geçiren Mehmet, dedesi Aşık Baboğ gibi iyi saz çalar, usta malı şiirlerin yanında kendi deyişlerini de söylemeye başlayarak yakın çevresinde Aşık Mehmet olarak adını duyurur.
Bir şiirinde :
                  ''Pir elinden dolu içip mest oldum 
                   Aldım sattım her kıymetten üst oldum
                   Mürşit meydanında kemerbest oldum

                   Yüzümde yedi hat ağlara düştü''
  
diyen Esiri , badeli aşıklardan olduğunu belirtir. Yine bir şiirinde:

''Gönül kuşu ulağına gelince 
 
Aşıklar mest olur bade dolunca 
 
Kaşların yayına nazar kılınca 
 
Dedim Hak'tan ola yardım erenler''

  
deyişinde, bir şiirinde :

''Erenler yaktı çıramız
Çok şükür rüşan olduk
Aşıklıkta bu töremiz
İçtik bade sultan olduk''
  
biçimindeki söyleyişinde ve:


"Aşık olmayınca bade içilmez
Okuyup yazmasan mana seçilmez
Har biten yerlerde gülşen açılmaz
Bülbüle bu nale efgan elverir''
biçimindeki söyleyişlerinden badeli aşıklardan olduğu anlaşılmaktadır.


           Aşık Mehmet 20 yaşına geldiği zaman artık kabuğuna sığmaz olur ve bir gün kardeşlerine "Benim özümde muhabbet coş eyledi. Ben Hacı Bektaş'ta Feyzullah Çelebi'yi ziyarete  gideceğim" diyerek köyünü terk edip  Hacı Bektaş'a gider. Feyzullah Çelebi'den manevi himmet alarak aşıklığını beyan eder. Aşığın sazını ve sözünü dinleyen Feyzullah Çelebi "Söyle Esiri'm sakla sırrımı" deyince  artık şiirlerinde Esiri mahlasını kullanmaya başlar.
Güvenç köyünde evlenen Esiri , ileri yaşına rağmen köyünü terk ederek çocuklarıyla yine Hekimhan 'ın merkez köylerinden Çulhalı köyüne yerleşir. 1329 (miladi 1913) yılında 70 yaşındayken Çulhalı köyünde vefat eden Esiri, bu köyde defnedilmiştir.
Esiri'nin şiirlerinin toplandığı iki büyük defter mevcuttur. Bunlardan biri Hamza adlı torununda kalmış, diğeri de 1952 yılında Malatya ili Yazıhan ilçesi Karaca köyünden Abdurrahman Ünlüer tarafından alınıp Ankara'da Avukat Cemal Özbey'e verilmiştir. Cemal Özbey tarafından uzun yıllar saklanan bu defter Cemal Özbey'in vefatından kısa bir süre önce 1993'te Malatya 'ya gelişinde bizzat kendisi ''yaşlandım ve rahatsızım. Bu şiirleri değerlendiremedim. Bunların kıymetini ancak siz bilirsiniz'' diyerek bana vermiştir. Halen bende olan bu defterde 250 şiir bulunmaktadır. Hekimhan ve çevresinde yaptığımız araştırmalar sonucu elimizdeki şiir sayısı 270'e ulaşmıştır. Şiirlerinin bu kadar olmadığı, sayının daha da artabileceği kanısındayız.
Cemal Özbey'e Yazıhan'ın Karaca köyünden 4.2.1956'da yazılan ve Özbey tarafından fotokopisi bana verilen bir mektupla yine Cemal Özbey'e yazılan isim yerinde bir imza bulunan tarihsiz bir mektupta belirtildiğine göre Esiri hayatında 17 defa Hacı Bektaş'a gitmiş olup dergahtan ilgisini hiç kesmemiştir. Yine aynı mektuplardaki ifadelere göre Esiri uzun boylu, kumral, ince uzun sakallı, uzun bıyıklı bir zattır.
Bilindiği gibi Hacı Bektaş dergahı dönemin bir eğitim kurumu niteliğindedir. Ham gelen, hizmeti ölçüsünde pişmiş döner. Hacı Bektaş'a gelen Esiri dini tasavvufi ve manevi kültürünün yanı sıra ilmini de bir hayli artırmış ve divan-gazel gibi türlerde aruz ölçüsü ile olgun şiirler yazabilecek duruma gelmiştir.
Bir şiirinde:
                    "Batıl dava kılmam birdir pazarım
                     Anın için böyle sermest gezerim
                     Üç huruftan dört kitabı yazarım
                     Okudum defteri divana geldim

deyişinde bu durumunu dile getiren Esiri'nin aynı şiirde
  

"Gel Esiri; oku dercet bu dersi
İsm-i azam budur ayet-i kürsi
Ne Süryani ne Arabi ne Farsi
Aşka düşüp Türk; lisana geldim"
  
deyişi öz be öz Anadolu Türkü olan aşığın Türkçe'ye olan sevgisinin bir ifadesidir.
Bazı şiirlerinde sosyal konuları da dile getirip gelecek kuşaklara dizelerini tarihi birer belge gibi aktarmıştır. 23 dörtlükten oluşan "Ağ Yeli'' isimli destanında:

"Hep takavüt oldu dağların kışı
Ömürde görmedik böylesi kışı
Ne bir çalı kaldı ne bir taş başı
Kerem edip ihsan eyle ağ yeli
Sene bin iki yüz doksan bir tarih
Hem dasıtan olsun hem bir tavarih
Ne şiddetten gayrı candan bi zarih
Kerem edip ihsan eyle ağ yeli''
biçimindeki söyleyişi ile miladi 1875'teki büyük kışı çarpıcı dizelerle anlatılan aşığın şiirlerinden engin bir kültüre sahip olduğu sezilmektedir.
***
PARELENDİMİ
  
(Sarı Turnam)
Fırgatlı fırgatlı ne inilersin

Sarı turnam sinen parelendi mi

Niçin el değmeden sen inilersin

Sarı turnam sinen parelendi mi
Sazım sana yad düzen mi düzdüler 
Tellerini haddeden mi süzdüler

Yad el değip perdelerin bozdular

Sarı turnam sinen parelendi mi
Sana kelam söyler davudi diller
Şu senin sedana maildir eller
Göğsüne takayım alışkın teller
Sarı turnam sinen parelendi mi
Beş perdeden çalınıyor bağlama
Esip fırgatınan sinem dağlama
Bulam ustasını canan ağlama
Sarı turnam sinen parelendi mi
Niçin yas tutarsın giydin karalar
Ahiret derdine nedir çareler
Esiri der nedir derde çareler
Sarı turnam sinen parelendi mi
   (Alıntı, Türküler.com / Ozan)

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Yazarın Diğer Yazıları

IŞIKLAR SÖNMESİN
08 Ocak 2024 02:14

Ali Kapısı Derneği Abdal Musa Birlik Lokması
20 Aralık 2023 02:14

Sazlılar Derneğinde Abdal Musa Lokması
07 Aralık 2023 02:14

Zeynel Abidin Vakfında Abdal Musa Lokması
03 Aralık 2023 02:14

Seyituşağı Köyünde Abdal Musa Birlik Lokması
16 Kasım 2023 02:14

MALATYADA REKLAM TABELACILIĞI
03 Kasım 2023 02:14

Endüstri mirası tescili Tuğla Bacası restorasyonu bekliyor
28 Ekim 2023 02:14

GÜNDÜZBEY- PINARBAŞI KAPTAJ GEZİSİ
17 Ekim 2023 02:14

KABAH ABDAL TÜRBESİ ve GÜRGÜR DEDE TÜRBESİ
10 Ekim 2023 02:14

ELEMENDİK PINARI
02 Ekim 2023 02:14

HEKİMHAN'DA 'TORLAKÇILAR' EKMEKLERİNİ ATEŞ VE KÜLDEN ÇIKARIYOR
09 Eylul 2023 02:14

HEKİMHAN KÖYLÜKÖYÜNDE SARIÇAM ORMANI
29 Ağustos 2023 02:14

BATTALGAZİ'DE ASIRLIK KARA DUT
22 Ağustos 2023 02:14

Zeynel Abidin'de Aşure Lokma Etkinliği
18 Ağustos 2023 02:14

Hekimhan'da Dört Yüz Yılık Ceviz Ağacı
05 Ağustos 2023 02:14

VEFA KONAĞI, DEPREMZEDELERE MESKEN OLDU!
03 Ağustos 2023 02:14

TARİHİ ESERLERE SAYGI
31 Temmuz 2023 02:14

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
28 Temmuz 2023 02:14

Profesyonel Fotoğrafçı HÜSEYİN KOÇ Son Yolculuğuna Uğurlandı
09 Temmuz 2023 02:14

BİR BOZKIR KÖYÜ GEBELİ / ARAPGİR
09 Temmuz 2023 02:14

Karapınar'da ŞAH -I MERDAN Ziyareti
09 Temmuz 2023 02:14

DOĞANYOL'UN YENİDEN DOĞUŞU
15 Haziran 2023 02:14

GELİNCİK TEPE
07 Haziran 2023 02:14

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ 6 ŞUBAT DEPREMİNİN ARDINDAN
27 Mayıs 2023 02:14

ÂŞIK VEYSEL... Sivrialan köyüne yolculuk...
16 Mayıs 2023 02:14

MEMLEKETİM YIKIK VİRANE OLDU
19 Mart 2023 02:14

MALATYA'DA SITMA SAVAŞ VE BABAMIN ANILARI
13 Ocak 2023 02:14

MALATYA SÜMERBANK FABRİKASI İŞÇİSİNİN RÜYASI
28 Kasım 2022 02:14

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN ' GARİP' MEZARLIĞINA SAHİP ÇIKILDI
25 Kasım 2022 02:14

ENGÜZEKLİLER CEM EVİNDE ABDAL MUSA - BİRLİK CEMİ
08 Kasım 2022 02:14

ADINI YİTİREN OKUL...Akçadağ Köy Enstitüsü
13 Ekim 2022 02:14

Hekimhan Ballıkaya (Mezirme) Mahallesi
22 Eylul 2022 02:14

HEKİMHAN-GİRMANA 1. KÜLTÜR ŞENLİĞİ
01 Eylul 2022 02:14

RUS PAZARI / BİT PAZARI
20 Ağustos 2022 02:14

MALATYA ÜÇ HORAN KİLİSESİNDE İKİNCİ AYİN
14 Ağustos 2022 02:14

Kiliseden Kültür Merkezine
28 Temmuz 2022 02:14

Aspuzu Bağları: Karadut Ağacı
11 Temmuz 2022 02:14

TEMMUZ SICAĞINDA İKİ KARA GÜN
04 Temmuz 2022 02:14

Fetiye Uzun Hasan Cami
30 Haziran 2022 02:14

Vefalı Malatyalıların Doğanşehir Gezisi
29 Haziran 2022 02:14

Malatya'da Venk Şapeli
29 Haziran 2022 02:14

CHP KÖY ENSTİTÜLERİ MASASI VE PROJELERİ
21 Haziran 2022 02:14

MALATYA'DA UMUMİ TUVALETLER SORUNU
20 Haziran 2022 02:14

SEYYİD AZİZ DEDE(Ape Aziz) ANMA ETKİNLİĞİ
15 Haziran 2022 02:14

MAVİ DEĞİRMEN / Seferihisar - İzmir
15 Haziran 2022 02:14

Bir Gezi Anısı
06 Haziran 2022 02:14

ASPUZU BAĞLARI
06 Haziran 2022 02:14

Hüseyin Doğan Dede 39.Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı
25 Mayıs 2022 02:14

MALATYA DEMİRYOLU MENFEZİNİN HAZİN SONU
13 Mayıs 2022 02:14

MELİTA
10 Mayıs 2022 02:14

YAZAR ÖZGÜR SİNAN'LA ÇANAKKALE'DE KEYİFLİ BİR RÖPORTAJ
07 Mayıs 2022 02:14

KARAGÜL
30 Nisan 2022 02:14

TARİHİN İZİNDE... Mezar Taşlarından Yapılan Demir Yolu Menfezi
30 Nisan 2022 02:14

NE BAHARLARIMIZ GEÇTİ ÖMÜRDEN
11 Nisan 2022 02:14

MALATYA'DA KAYISI AĞAÇLARI ÇİÇEK AÇTI
04 Nisan 2022 02:14

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN SAHİPSİZ MEZARLIĞI
01 Nisan 2022 02:14

Akçadağ Köy Enstitüsü 1947 mezunu Öğretmen MUAZZEZ YILMAZ
17 Mart 2022 02:14

ELAZIĞ/ KEBAN- DENİZLİ KÖYÜ KERVANSARAYI
25 Şubat 2022 02:14

Balıkesir'de Tahtakuşlar Köyü
14 Şubat 2022 02:14

GÜLE GÜLE BİLGE İNSAN, İSMAİL KAYGUSUZ...
04 Şubat 2022 02:14

Lütfi Özgünaydın: 'Bir zamanlar Kemaliye'
30 Ocak 2022 02:14

Malatyalı Yazar Necati Güngör beyi İstanbul'da ziyaret
25 Ocak 2022 02:14

KÖY ENSTİTÜLERİNDE KÜTÜPHANELER
24 Ocak 2022 02:14

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
24 Ocak 2022 02:14

Gazateci Hrant Dink katledildiği yerde anıldı.
24 Ocak 2022 02:14

Geçmişin İzinde DAMASCUS Sergisi
13 Aralık 2021 02:14

DEMİRYOLU KÜÇÜK İSTASYONLARI
03 Aralık 2021 02:14

MALATYA’DA YENİ FiDANCILAR SİTESİ HAZIR
22 Kasım 2021 02:14

Malatya'da Vanlı Hoca: Şeyh Hacı Hamid Hamd-î Vânî El- Malatî (1873 – 1955)
22 Kasım 2021 02:14

Malatya'da Venk Manastır ve Kilisesi
16 Kasım 2021 02:14

Malatya'da 'Venk' Manastır ve Kilisesi
25 Eylul 2021 02:14

ARGUVAN YOLLARINDA
15 Eylul 2021 02:14

HEKİMHANLI SADIK BABA
15 Eylul 2021 02:14

Malatya ERHAÇ Askeri Hava üssü Adı Nereden Geliyor
15 Eylul 2021 02:14

SÜRYANİ KADİM MOR BARSAUM MANASTIRI / DİLBER KALESİ
24 Ağustos 2021 02:14

ASLANTEPE HÖYÜĞÜ'NÜN UNESCO YOLCULUĞU... Temmuz 31, 2021
03 Ağustos 2021 02:14

Malatya'ya kuşbakışı bakanları şaşırtan dairesel tarlalar
27 Temmuz 2021 02:14

Aşağıbağlar Suflâ Cami (1850) Yeşilyurt/Malatya
26 Temmuz 2021 02:14

MALATYA'DA ROMA ODA MEZARLARI... YİNE TOKİ
26 Temmuz 2021 02:14

Okulun Atatürk Anıtına Saygısızlık
08 Temmuz 2021 02:14

MALATYA CASA ŞEHİTLİĞİNİN KÜNYELİ MAHZUN AĞAÇLARI
08 Temmuz 2021 02:14

ŞEKER FABRİKASININ ALKOL ÜNİTESİ KADERİNE TERK EDİLDİ
05 Temmuz 2021 02:14

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ YERLEŞKESİNDEN HÜZÜNLÜ KARELER
28 Haziran 2021 02:14

BİN YILLIK SELÇUKLU KIRK KARDEŞLER MEZARLIĞI İÇLER ACISI HALDE
28 Haziran 2021 02:14

Ulu Camii Sit Alanına 30 yıl önce yapılan okul binası yıkıldı
07 Haziran 2021 02:14

Battalgazi Çolakoğlu Köyü
24 Mayıs 2021 02:14

Malatya’da sebze fidelerini dikme, dönemi başladı
04 Mayıs 2021 02:14

Hurda Depolarının Şehir Dışına Çıkarılması
04 Mayıs 2021 02:14

Malatya'da İlkbahar
14 Nisan 2021 02:14

YOLUM DÜŞTÜ HACI BEKTAŞ'A
05 Nisan 2021 02:14

SANCAKTAR ABDULVAHAP GAZİ TÜRBESİ
18 Mart 2021 02:14

TOPKAPI SARAYI ve CELLAT ÇEŞMESİ
07 Mart 2021 02:14

KARACA AHMET SULTAN TÜRBESİ
07 Mart 2021 02:14

AYASOFYA'YA YOLCULUK.
27 Şubat 2021 02:14

MALATYA ÇINARLI CAMİİ / SURP ASDVADZADZİN Kilisesi
21 Şubat 2021 02:14

ŞAHKULU SULTAN DERGÂHI
07 Şubat 2021 02:14

ZEYNEP- KAMİL HASTANESİ ÖLÜMSÜZ BİR AŞK HİKAYESİ
01 Şubat 2021 02:14

MALATYALI İSMAİL AĞA CAMİİ. HAMAMI, ÇEŞMESİ
30 Ocak 2021 02:14

Koca Vaiz Baba Türbesi
30 Ocak 2021 02:14

TÜRBE VE TABUTDA ÖRTÜ (PÛŞÎDE) KÜLTÜRÜ
28 Aralık 2020 02:14

ŞEYH BEDREDDİN'İN MEZARINI YAPIN
25 Aralık 2020 02:14

UMUMİ TUVALETLER
09 Aralık 2020 02:14

HEKİMHAN, TARİHİ SURP PIRGİÇ KİLİSESİ
03 Aralık 2020 02:14

HEKİMHAN'IN TARİHİ MEZARLIKLARI ve YENİ MEZARLIĞIN HİKAYESİ
29 Kasım 2020 02:14

Hekimhan Hükümet Binası Yangını
26 Kasım 2020 02:14

ARAPGİR'İN KAHVERENGİ YOL LEVHALARI
19 Kasım 2020 02:14

İÇİNDE MEZARLIĞI OLAN OKUL
12 Kasım 2020 02:14

HEKİMHAN DİPSİZ GÖL (SÜLÜK GÖLÜ)
04 Kasım 2020 02:14

Malatya'dan Hatay'a Hafta Sonu Gezisi
28 Ekim 2020 02:14

MALATYA'DA İLYAS TENEKELİ KÖŞK MİNARELİ CAMİ
22 Ekim 2020 02:14

HEKİMHAN CEVİZiNİN HİKAYESİ
16 Ekim 2020 02:14

MALATYA SURP YERRORTUTYUN (Taşhoran ) Kilisenin Yeni Kubbesi.
14 Ekim 2020 02:14

Yüce dağ başında bir garip mezar
11 Ekim 2020 02:14

Hekimhan'ın Tarihi Çeşmeleri Kaderine mi Terk Edildi?
07 Ekim 2020 02:14

Kapatılan Köy okulları kaderine mi terk edildi?
06 Ekim 2020 02:14

DİLEYİCİ ROMANI-Fatma Çağlayan
16 Eylul 2020 02:14

12 EYLÜL KARANLIĞINDA KAYBOLAN BİR NESİL
13 Eylul 2020 02:14

SULTANSUYU HARASINA HİPODROM NEDEN YAPILMIYOR?
25 Temmuz 2020 02:14

MALATYA'DAN ERZİNCAN-BAŞBAĞLAR KÖYÜNE YOLCULUK...
23 Haziran 2020 02:14

Hekimhan-Güzelyurt Ilıca Tıpka Ocağı
19 Haziran 2020 02:14

HEKİMHAN - YAĞCA GEYİK ve DAĞ KEÇİSİ ÜRETİM MERKEZİ
16 Haziran 2020 02:14

FUGACI ABBAS USTA (Abbas Soğukpınar)
15 Haziran 2020 02:14

MALATYA KAYISI ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
22 Mayıs 2020 02:14

Aziz Mor Ahron Kadim Süryani Manastırı (M.S 329)
17 Mayıs 2020 02:14

MALATYA SÜMER İLKOKULU BİNASI YIKILIYOR
11 Mayıs 2020 02:14

IŞIKLAR SÖNMESİN
23 Nisan 2020 02:14

370 YAŞINDA KIZILCIK AĞACI
19 Mart 2020 02:14

MEZAR TAŞLARINDAN YAPILAN DEMİRYOLU KÖPRÜSÜ
18 Mart 2020 02:14

Tüm Yazılar