Fikri Demirtaş
[email protected]

ZEYNEP- KAMİL HASTANESİ ÖLÜMSÜZ BİR AŞK HİKAYESİ

01 Şubat 2021 00:22

ÜSKÜDAR / ZEYNEP- KAMİL HASTANESİ ÖLÜMSÜZ BİR AŞK 

Zeynep Kâmil hastanesinde Ortapedi Doktoru Başhekim yardımcısı  Malatyalı  Bülent Topaloğlu' nu  ziyarete gitmiştim. Başhekimlik binasının ikinci katına çıkarken merdivenlerde iki yanında büst dikkatimi çekti.Büst'ün birinde Malatyalı Yusuf Kamil Paşa, diğeride eşi Zeynep Sultan aitti.  Hemşerim Dr. Bülent Topaloğlu ile Malatya sohbet i ettikten sonra hastane hakkında da kısa bir bilgi verdi .

Zeynep Kâmil hastanesinden görünüm

" Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın kızı Prenses Zeynep Hanım ve eşi Sadrazam Yusuf Kâmil Paşa tarafından 1862'de yaptırılan ve İstanbul'un ilk özel hayır kurumu olan Zeynep Kâmil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin tarihi binası ile türbesinin restorasyonuna 5 yıl önce başlandı. İstanbul Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda baştan aşağı yenilenen tarihi hastane binası, idari hizmet binası olarak hizmet vermeye devam edecek.157 yıllık tarihi hastane binası ve hemen bahçesinde bulunan türbede resterosyon yapılarak halk hizmetine açılmıştır . " Dedikten sonra türbenin kapalı olduğunu anahtarının Üsküdar Belediyesinde olduğunu söyledi. Çaylarımızı içtikten sonra hastanenin ,türbenin fotoğraflarını çekmek için Dr. Bülent Bey'in odasında ayrıldım.

 

Hastane güvenlik görevlisi türbenin yerini tarif etti. Türbenin girişinde bir görevli kulübesi var.  Türbe kapalı kapısına zincir bağlanmış asma kilit takılmıştı. Fotoğrafı demir pencerelerin arasından çektim. 

Türbenin kapısı zincirli kilitli

 

Zeynep- Kamil Paşa'nın mezarının ortasında evlatlıklarının  mezarı vardı. Türbenin dört bir yanını gezdim baktım türbe ile ilgili ne yapılış ne de tamir kitabesi vardı.  Yetkililerin bir an önce bu eksikliği gidermesi için  Tarihi Hastanenin ve Türbenin tarihçesini bir levhaya yazıp asmaları   gerekirdi.

 

Kâmil Paşa - Zeynep Sultan ve evlatlıklarının türbe içinde mezarı

 Sizlere günümüzde de hizmete devam etmekte olan bir hastanenin kuruluşunun altında yatan aşk hikayesinden bahsedeceğim. 

"Bulunduğu semte de adını veren Zeynep Kamil Hastanesi 1862'de kuruldu ve bulunduğu semte de adını verdi. 

Zeynep­ -Kâmil Hastanesi, Üsküdar’ın, sağlık hizmetini günümüze dek sürdürebilmiş  en  eski sağlık kuruluşudur. Bir diğer özelliği de, İstanbul’un ilk  “hususi bir hayır müessesesi” olmasıdır.1 Kuruluşundaki bu  özellik  nedeniyle, Osmanlı dönemi hastaneleri içinde ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Hastane, YusufKamil Paşa ile eşi Zeynep Hanım’ın özel mülkleri olarak, hastalara “meccanen”

hizmet  vermek  amacıyla yaptırılmıştır.

Zeynep­Kamil Hastanesi’nin kitabesi: fihi şifaun li’n­nas  “Onda insanlar için sağlık vardır." yazılmaktadır.

 

                        *****

Zeynep -  Kâmil Hastanesi

Ancak bu hastanenin hikayesi biraz farklı. "Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi” adıyla bilinen o yer aslında ölümsüz bir aşka ev sahipliği yapmakta. Mısırda doğan ve İstanbul'da sona eren bir sevginin hikayesini barındırıyor. 18'inci yüzyılın Ferhat ile Şirin'i olarak bilinen Zeynep ve Kamil'in hayatı bir hikaye değil gerçek. İşte 155 yaşındaki hastanenin hikayesi...

Yoksul bir ailenin çocuğu olan Yusuf Kamil, Malatya'nın Arapgir ilçesinde doğdu. Küçük yaşta yetim kalan Yusuf Kamil'i amcası Osman Paşa yanına alarak okuttu. Zeki, becerikli, dürüst ve çalışkan olan Yusuf Kamil, 21 yaşında Divan-ı Hümayun Kalemi'nde katip oldu. Yaklaşık 5 yıl İstanbul'da çalıştıktan sonra Mısır'a Vali Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın sarayına atandı.

Züheyla Zeynep Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın 3 kızından biriydi. Hidiv Sarayı'nın prensesiydi. Kahire'nin yoksullarına yardım eder, elinden geldiğince herkesin dertleriyle ilgilenirdi. Züheyla Zeynep ile evlenmek isteyenler çoktu ancak babası üzerine titriyor, kızına layık birini arıyordu.

Pek çok blogda ve sosyal medyada da yer bulan hikayeye göre kader Yusuf Kamil ile Züheyla Zeynep'i Kahire'de buluşturdu. Katip Kamil, Hidiv Sarayı'nda işe başladıktan sonra Vali Mehmet Ali Paşa ile tanıştı. Kısa sürede gözüne girerek güvenini kazandı. Konuşması ve yazılarıyla Vali Paşa'yı öylesine etkiledi ki bir süre sonra Mısır Hazinesi'nin katibi oldu. Yeni görevi nedeniyle sık sık valinin yanına çıkıyor, kızı Züleyha Zeynep'i görüyordu. İkisi de birbirinden etkilenmişti.

 Kâmil Paşa ve eşi Zeynep Sultan heykeli

Bir süre sonra Yusuf Kamil, Vali Mehmet Ali Paşa'nın evladı gibi oldu. Hızla rütbe atlayan Yusuf Kamil, 30'lu yaşlarına geldiğinde Albay olmuştu. Bir gün Vali Mehmet Ali Paşa, Yusuf Kamil'i yanına çağırarak, "Zeynep ile birbirinize yakışıyorsunuz, kızımı sana nikahlıyorum" dedi. Dillere destan bir düğün sonrası Prenses Zeynep, Kamil ile nikahlandı.

Ancak sarayla bu evliliğe karşı çıkanlar çoktu. Kim oluyor da bu Kamil denen sıradan bir halk çocuğu Kavalalı ailesinden kız alıyordu. Evlilik o kadar tepki aldı ki Saray'ın huzuru kaçtı. Mehmet Ali Paşa, ortalık yatışsın diye Kamil'i İstanbul'a gönderdi. 1845 yılıydı, Sultan Abdülmecid kızı Adile Sultan'ı evlendiriyordu. Kamil, Mehmet Ali Paşa'nın tebriklerini ve hediyelerini sunacaktı.

       Kâmil Paşa'nın Heykeli

Adile Sultan ile Kamil arasında sıcak bir dostluk oluştu. Abdülmecid, Kamil'i Mirimiranlık rütbesine yükseltti. Kamil Mısır'a geri döndüğünde bütün kayınbiraderleri ile Mısır'ın ileri gelen eşraf ve devletlilerini kendisine cephe almıştı.

Bir süre sonra Kamil ile Zeynep’in hayatı kabusa dönüştü. Önce Mehmet Ali Paşa, ardından yerine geçen oğlu İbrahim Paşa öldü. Yeni Vali Abbas Paşa, Kamil’e diş bileyenlerin başında geliyordu. Koltuğa oturur oturmaz Kamil’e boşanacaksın dedi. Direnince Asvan’a sürgüne gönderildi. Hastalandı, doktor istedi verilmedi

Ya boşanacaksın, ya zindanı boylayacaksın” dediler.. Tam zindanı boylayacakken, prenses Zeynep’in gönderdiği terliği aldı Kamil. Ve terliğin astarındaki gizli aşk mektubunu okudu. Mektupta, “Hastasın, zindana girme..Seni ömrümün sonuna kadar bekleyeceğim” yazıyordu. Kamil bu satırları okuduktan sonra gönül rahatlığıyla ve hiç tereddüt etmeden kendisine zorla uzatılan boşanma belgesini imzaladı.

Kamil’in sürgündeki üç ayı dolmuştu. Sultan Abdülmecid’i durumundan haberdar etti. Çok sinirlenen sultan Abdülmecid, Mısır Valisi Abbas Paşa’ya sert bir ferman gönderdi. Fermanda “Bizzat kendin Asvan’a gidip, Yusuf Kamil’i sağ salim buraya göndereceksin” yazıyordu. Ferman padişahındı.

Sürgün bitmiş, Kamil İstanbul’a dönmüştü.. Sıra Zeynep’i getirmeye kalmıştı. Yine bir yolunu buldu ve derdini Sultan Abdülmecid'e açtı. Abdülmecid, Abbas Paşa’ya yine bir ferman yolladı, “Tez elden Züheyla Zeynep hanımı İstanbul’a gönder” dedi. Abbas Paşa tez elden gönderdi Prenses Zeynep’i. Yıllar sonra Kamil ile Zeynep nihayet birbirine kavuşmuştu.. Zeynep ve Kamil'e ikinci kez nikah kıyıldı . Damadın şahidi Sadrazam Reşit Paşa, gelinin şahidi ise Şeyhülislam Arif Hikmet Bey oldu

Üsküdar’da bir yalıya yerleştiler. Zeynep, kocasına kavuşmasının mutluluğuna tutunmuş, iyiliklerini de artırmıştı. Tüm bu iyiliklerin ve aşklarının arasında yaş aldılar. Ama çocukları olmadı. Onlar da birçok yetime ana baba oldu. Sonra Üsküdar Nuhkuyusu'nda bir arsa aldılar ve 100 yataklı bir hastane kurdular. Hastalar burada ücretsiz bir şekilde şifalarını buldu.

Geri kalan her şey de en ufacık bir noktasına kadar düşünülmüştü. Göz kamaştıran bahçesi, külliyesi… Hatta külliyeyi bir de camii ile taçlandırdılar. Hatta zamanı geldiğinde yan yana ölümsüz aşklarıyla yatacakları türbeyi bile unutmadılar…

155 yıl sonra bugün, Zeynep Kamil Hastanesi'nin bahçesindeki türbede Prenses Zeynep ile yoksul delikanlı Kamil yan yana yatmaktadır.." Alıntı

 

*****            

AŞKLARI SONSUZA KADAR BU HASTANEDE YAŞAYACAK

 

Zeynep Kâmil kadın ve çocuk hastalıkları eğitim araştırma hastanesi

Hatta zamanı geldiğinde yan yana ölümsüz aşklarıyla yatacakları türbeyi bile unutmadılar. Yıllar sonra bugün, Hastanenin bahçesindeki türbede Prenses Zeynep ile yoksul delikanlı Kamil yan yana yatmaktadır. Çok insan Zeynep Kamil’i tek bir kişi sanır. Oysa bu hastane bize Zeynep Hanım ile Kamil Bey'den kalan bir hatıradır. 1862’de kurulmuş bu hastane, bugün bulunduğu semte de adını veren, “Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi” adıyla bildiğimiz o yer.

Mısır’da doğan, tarihin sevgi bahçesinde yeşeren ve İstanbul’da ölümsüzleşen bir aşktır “Zeynep Kamil Aşkı” Onlar 19’ncu yüzyılın “Ferhat İle Şirin’idir. Ve bu aşk hikâyesi efsane değil, gerçektir. 

Üsküdar’ın Zeynep Kâmil semtine adını veren Zeynep Kâmil Çocuk Hastanesinde, yüzyılı aşkın bir süreden buyana dünyaya gelen tüm kız bebeklerin göbek bağları Zeynep, erkek bebeklerin göbek bağları ise Kâmil adıyla kesiliyor…

*****

ZEYNEP  -  KAMİL  PAŞA  TÜRBESİ

 

Zeynep - Kamil Türbesi Hastane içinde

Türbe, eski Zeynep-Kâmil Hastahanesi önünde ve Salı Sokağı'na açılan bahçe kapısının sağ tarafındadır. İlk nazarda dört yüzlü gibi görülen türbe, köşe kırmalarının da sayılması ile sekiz yüzlüdür. Kurşun kaplı tek sağır kubbesi, bu yüzlere uydurulduğundan, parçalıdır. Tepesine pirinç bir alem yerleştirilen kubbe, mermer kaplı bir kasnak üzerine oturtulmuştur. Bu kasnağın altında mermer bir silme, türbeyi çepeçevre dolaşır. Türbenin köşe bağlantıları, pencere, kapı söveleri ve başlıkları, pencere altları tamamen mermerdir. Türbe, üç pencereden ve tek kapıdan ışık alır. Türbede üç mezar vardır. Kamil Paşa , Eşi Zeynep Sultan ve evlatlıklarının Ruhları şad olsun.

Yazı fotoğraflar: Fikri Demirtaş

    Zeynep -  Kamil Hastanesi

 

Arapgir'li Yusuf Kâmil Paşa

Arapgir Belediyesi Heykeltıraş Furkan Ekici

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Yazarın Diğer Yazıları

IŞIKLAR SÖNMESİN
08 Ocak 2024 00:22

Ali Kapısı Derneği Abdal Musa Birlik Lokması
20 Aralık 2023 00:22

Sazlılar Derneğinde Abdal Musa Lokması
07 Aralık 2023 00:22

Zeynel Abidin Vakfında Abdal Musa Lokması
03 Aralık 2023 00:22

Seyituşağı Köyünde Abdal Musa Birlik Lokması
16 Kasım 2023 00:22

MALATYADA REKLAM TABELACILIĞI
03 Kasım 2023 00:22

Endüstri mirası tescili Tuğla Bacası restorasyonu bekliyor
28 Ekim 2023 00:22

GÜNDÜZBEY- PINARBAŞI KAPTAJ GEZİSİ
17 Ekim 2023 00:22

KABAH ABDAL TÜRBESİ ve GÜRGÜR DEDE TÜRBESİ
10 Ekim 2023 00:22

ELEMENDİK PINARI
02 Ekim 2023 00:22

HEKİMHAN'DA 'TORLAKÇILAR' EKMEKLERİNİ ATEŞ VE KÜLDEN ÇIKARIYOR
09 Eylul 2023 00:22

HEKİMHAN KÖYLÜKÖYÜNDE SARIÇAM ORMANI
29 Ağustos 2023 00:22

BATTALGAZİ'DE ASIRLIK KARA DUT
22 Ağustos 2023 00:22

Zeynel Abidin'de Aşure Lokma Etkinliği
18 Ağustos 2023 00:22

Hekimhan'da Dört Yüz Yılık Ceviz Ağacı
05 Ağustos 2023 00:22

VEFA KONAĞI, DEPREMZEDELERE MESKEN OLDU!
03 Ağustos 2023 00:22

TARİHİ ESERLERE SAYGI
31 Temmuz 2023 00:22

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
28 Temmuz 2023 00:22

Profesyonel Fotoğrafçı HÜSEYİN KOÇ Son Yolculuğuna Uğurlandı
09 Temmuz 2023 00:22

BİR BOZKIR KÖYÜ GEBELİ / ARAPGİR
09 Temmuz 2023 00:22

Karapınar'da ŞAH -I MERDAN Ziyareti
09 Temmuz 2023 00:22

DOĞANYOL'UN YENİDEN DOĞUŞU
15 Haziran 2023 00:22

GELİNCİK TEPE
07 Haziran 2023 00:22

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ 6 ŞUBAT DEPREMİNİN ARDINDAN
27 Mayıs 2023 00:22

ÂŞIK VEYSEL... Sivrialan köyüne yolculuk...
16 Mayıs 2023 00:22

MEMLEKETİM YIKIK VİRANE OLDU
19 Mart 2023 00:22

MALATYA'DA SITMA SAVAŞ VE BABAMIN ANILARI
13 Ocak 2023 00:22

MALATYA SÜMERBANK FABRİKASI İŞÇİSİNİN RÜYASI
28 Kasım 2022 00:22

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN ' GARİP' MEZARLIĞINA SAHİP ÇIKILDI
25 Kasım 2022 00:22

ENGÜZEKLİLER CEM EVİNDE ABDAL MUSA - BİRLİK CEMİ
08 Kasım 2022 00:22

ADINI YİTİREN OKUL...Akçadağ Köy Enstitüsü
13 Ekim 2022 00:22

Hekimhan Ballıkaya (Mezirme) Mahallesi
22 Eylul 2022 00:22

HEKİMHAN-GİRMANA 1. KÜLTÜR ŞENLİĞİ
01 Eylul 2022 00:22

RUS PAZARI / BİT PAZARI
20 Ağustos 2022 00:22

MALATYA ÜÇ HORAN KİLİSESİNDE İKİNCİ AYİN
14 Ağustos 2022 00:22

Kiliseden Kültür Merkezine
28 Temmuz 2022 00:22

Aspuzu Bağları: Karadut Ağacı
11 Temmuz 2022 00:22

TEMMUZ SICAĞINDA İKİ KARA GÜN
04 Temmuz 2022 00:22

Fetiye Uzun Hasan Cami
30 Haziran 2022 00:22

Vefalı Malatyalıların Doğanşehir Gezisi
29 Haziran 2022 00:22

Malatya'da Venk Şapeli
29 Haziran 2022 00:22

CHP KÖY ENSTİTÜLERİ MASASI VE PROJELERİ
21 Haziran 2022 00:22

MALATYA'DA UMUMİ TUVALETLER SORUNU
20 Haziran 2022 00:22

SEYYİD AZİZ DEDE(Ape Aziz) ANMA ETKİNLİĞİ
15 Haziran 2022 00:22

MAVİ DEĞİRMEN / Seferihisar - İzmir
15 Haziran 2022 00:22

Bir Gezi Anısı
06 Haziran 2022 00:22

ASPUZU BAĞLARI
06 Haziran 2022 00:22

Hüseyin Doğan Dede 39.Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı
25 Mayıs 2022 00:22

MALATYA DEMİRYOLU MENFEZİNİN HAZİN SONU
13 Mayıs 2022 00:22

MELİTA
10 Mayıs 2022 00:22

YAZAR ÖZGÜR SİNAN'LA ÇANAKKALE'DE KEYİFLİ BİR RÖPORTAJ
07 Mayıs 2022 00:22

KARAGÜL
30 Nisan 2022 00:22

TARİHİN İZİNDE... Mezar Taşlarından Yapılan Demir Yolu Menfezi
30 Nisan 2022 00:22

NE BAHARLARIMIZ GEÇTİ ÖMÜRDEN
11 Nisan 2022 00:22

MALATYA'DA KAYISI AĞAÇLARI ÇİÇEK AÇTI
04 Nisan 2022 00:22

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN SAHİPSİZ MEZARLIĞI
01 Nisan 2022 00:22

Akçadağ Köy Enstitüsü 1947 mezunu Öğretmen MUAZZEZ YILMAZ
17 Mart 2022 00:22

ELAZIĞ/ KEBAN- DENİZLİ KÖYÜ KERVANSARAYI
25 Şubat 2022 00:22

Balıkesir'de Tahtakuşlar Köyü
14 Şubat 2022 00:22

GÜLE GÜLE BİLGE İNSAN, İSMAİL KAYGUSUZ...
04 Şubat 2022 00:22

Lütfi Özgünaydın: 'Bir zamanlar Kemaliye'
30 Ocak 2022 00:22

Malatyalı Yazar Necati Güngör beyi İstanbul'da ziyaret
25 Ocak 2022 00:22

KÖY ENSTİTÜLERİNDE KÜTÜPHANELER
24 Ocak 2022 00:22

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
24 Ocak 2022 00:22

Gazateci Hrant Dink katledildiği yerde anıldı.
24 Ocak 2022 00:22

Geçmişin İzinde DAMASCUS Sergisi
13 Aralık 2021 00:22

DEMİRYOLU KÜÇÜK İSTASYONLARI
03 Aralık 2021 00:22

MALATYA’DA YENİ FiDANCILAR SİTESİ HAZIR
22 Kasım 2021 00:22

Malatya'da Vanlı Hoca: Şeyh Hacı Hamid Hamd-î Vânî El- Malatî (1873 – 1955)
22 Kasım 2021 00:22

Malatya'da Venk Manastır ve Kilisesi
16 Kasım 2021 00:22

Malatya'da 'Venk' Manastır ve Kilisesi
25 Eylul 2021 00:22

ARGUVAN YOLLARINDA
15 Eylul 2021 00:22

HEKİMHANLI SADIK BABA
15 Eylul 2021 00:22

Malatya ERHAÇ Askeri Hava üssü Adı Nereden Geliyor
15 Eylul 2021 00:22

HEKİMHANLI ÂŞIK ESİRİ BABA
08 Eylul 2021 00:22

SÜRYANİ KADİM MOR BARSAUM MANASTIRI / DİLBER KALESİ
24 Ağustos 2021 00:22

ASLANTEPE HÖYÜĞÜ'NÜN UNESCO YOLCULUĞU... Temmuz 31, 2021
03 Ağustos 2021 00:22

Malatya'ya kuşbakışı bakanları şaşırtan dairesel tarlalar
27 Temmuz 2021 00:22

Aşağıbağlar Suflâ Cami (1850) Yeşilyurt/Malatya
26 Temmuz 2021 00:22

MALATYA'DA ROMA ODA MEZARLARI... YİNE TOKİ
26 Temmuz 2021 00:22

Okulun Atatürk Anıtına Saygısızlık
08 Temmuz 2021 00:22

MALATYA CASA ŞEHİTLİĞİNİN KÜNYELİ MAHZUN AĞAÇLARI
08 Temmuz 2021 00:22

ŞEKER FABRİKASININ ALKOL ÜNİTESİ KADERİNE TERK EDİLDİ
05 Temmuz 2021 00:22

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ YERLEŞKESİNDEN HÜZÜNLÜ KARELER
28 Haziran 2021 00:22

BİN YILLIK SELÇUKLU KIRK KARDEŞLER MEZARLIĞI İÇLER ACISI HALDE
28 Haziran 2021 00:22

Ulu Camii Sit Alanına 30 yıl önce yapılan okul binası yıkıldı
07 Haziran 2021 00:22

Battalgazi Çolakoğlu Köyü
24 Mayıs 2021 00:22

Malatya’da sebze fidelerini dikme, dönemi başladı
04 Mayıs 2021 00:22

Hurda Depolarının Şehir Dışına Çıkarılması
04 Mayıs 2021 00:22

Malatya'da İlkbahar
14 Nisan 2021 00:22

YOLUM DÜŞTÜ HACI BEKTAŞ'A
05 Nisan 2021 00:22

SANCAKTAR ABDULVAHAP GAZİ TÜRBESİ
18 Mart 2021 00:22

TOPKAPI SARAYI ve CELLAT ÇEŞMESİ
07 Mart 2021 00:22

KARACA AHMET SULTAN TÜRBESİ
07 Mart 2021 00:22

AYASOFYA'YA YOLCULUK.
27 Şubat 2021 00:22

MALATYA ÇINARLI CAMİİ / SURP ASDVADZADZİN Kilisesi
21 Şubat 2021 00:22

ŞAHKULU SULTAN DERGÂHI
07 Şubat 2021 00:22

MALATYALI İSMAİL AĞA CAMİİ. HAMAMI, ÇEŞMESİ
30 Ocak 2021 00:22

Koca Vaiz Baba Türbesi
30 Ocak 2021 00:22

TÜRBE VE TABUTDA ÖRTÜ (PÛŞÎDE) KÜLTÜRÜ
28 Aralık 2020 00:22

ŞEYH BEDREDDİN'İN MEZARINI YAPIN
25 Aralık 2020 00:22

UMUMİ TUVALETLER
09 Aralık 2020 00:22

HEKİMHAN, TARİHİ SURP PIRGİÇ KİLİSESİ
03 Aralık 2020 00:22

HEKİMHAN'IN TARİHİ MEZARLIKLARI ve YENİ MEZARLIĞIN HİKAYESİ
29 Kasım 2020 00:22

Hekimhan Hükümet Binası Yangını
26 Kasım 2020 00:22

ARAPGİR'İN KAHVERENGİ YOL LEVHALARI
19 Kasım 2020 00:22

İÇİNDE MEZARLIĞI OLAN OKUL
12 Kasım 2020 00:22

HEKİMHAN DİPSİZ GÖL (SÜLÜK GÖLÜ)
04 Kasım 2020 00:22

Malatya'dan Hatay'a Hafta Sonu Gezisi
28 Ekim 2020 00:22

MALATYA'DA İLYAS TENEKELİ KÖŞK MİNARELİ CAMİ
22 Ekim 2020 00:22

HEKİMHAN CEVİZiNİN HİKAYESİ
16 Ekim 2020 00:22

MALATYA SURP YERRORTUTYUN (Taşhoran ) Kilisenin Yeni Kubbesi.
14 Ekim 2020 00:22

Yüce dağ başında bir garip mezar
11 Ekim 2020 00:22

Hekimhan'ın Tarihi Çeşmeleri Kaderine mi Terk Edildi?
07 Ekim 2020 00:22

Kapatılan Köy okulları kaderine mi terk edildi?
06 Ekim 2020 00:22

DİLEYİCİ ROMANI-Fatma Çağlayan
16 Eylul 2020 00:22

12 EYLÜL KARANLIĞINDA KAYBOLAN BİR NESİL
13 Eylul 2020 00:22

SULTANSUYU HARASINA HİPODROM NEDEN YAPILMIYOR?
25 Temmuz 2020 00:22

MALATYA'DAN ERZİNCAN-BAŞBAĞLAR KÖYÜNE YOLCULUK...
23 Haziran 2020 00:22

Hekimhan-Güzelyurt Ilıca Tıpka Ocağı
19 Haziran 2020 00:22

HEKİMHAN - YAĞCA GEYİK ve DAĞ KEÇİSİ ÜRETİM MERKEZİ
16 Haziran 2020 00:22

FUGACI ABBAS USTA (Abbas Soğukpınar)
15 Haziran 2020 00:22

MALATYA KAYISI ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
22 Mayıs 2020 00:22

Aziz Mor Ahron Kadim Süryani Manastırı (M.S 329)
17 Mayıs 2020 00:22

MALATYA SÜMER İLKOKULU BİNASI YIKILIYOR
11 Mayıs 2020 00:22

IŞIKLAR SÖNMESİN
23 Nisan 2020 00:22

370 YAŞINDA KIZILCIK AĞACI
19 Mart 2020 00:22

MEZAR TAŞLARINDAN YAPILAN DEMİRYOLU KÖPRÜSÜ
18 Mart 2020 00:22

Tüm Yazılar