Fikri Demirtaş
[email protected]

HEKİMHAN KÖYLÜKÖYÜNDE SARIÇAM ORMANI

29 Ağustos 2023 02:48

HEKİMHAN KÖYLÜKÖYÜNDE SARIÇAM ORMANI

Hayrettin Karaca'nın( Erozyon Dede) Ziyareti

Hekimhan Köylüköyü'nde Sarıçam Koyağı

Türkiye’de en yüksek irtifadaki sarıçamların Hekimhan Köylüköyünde de yetiştiğini biliyor muydunuz?

Hekimhan ilçesine bağlı Sivas yolu üzerinde Hasançelebi beldesinden sonra Köylüköyü Mahallesi, çam koyağında bulunan sarıçam ormanı ile ünlüdür. Mahalle 1700 metre rakımda yer almaktadır ve çam ormanları, yeşilin her tonunu barındırmaktadır. 

Sarıçam Ormanları, gerçek dünyadan, hayaller alemine geçeceğiniz gizli bir geçit gibi. Kışın beyaz kar örtüsüyle, yazın ağaçların arasından süzülen güneş ışıklarıyla, sonbahar ve ilkbaharda da büründüğü bin bir çeşit rengiyle Köylüköyü Sarıçam Ormanları dört mevsim görsel bir şölen sunuyor. 

 Ormanlarımız, doğaseverler ve gezginler için büyük önem arz etmektedir. Her mevsim fotoğrafçılık anlamında turizme ivme kazandıracak fotoğraflar da bu ormanlarda çekilmektedir.

Yol arkadaşım eğitimci araştırmacı yazar Güngör Bebek ile Hekimhan Atatürk heykelinin bulunduğu alanda 26 Ağustos 2023 tarihinde buluştuk. Birlikte 1700 rakımlı Köylüköyünde bulunan Çam Koyağına gidip sarıçam ormanında ağaçların fotoğrafını çekmek için öğlen sıcağında yola çıktık.

Malatya-Sivas kara yolu üzerinde art arda tünellerden geçiyoruz. Tıpkı hayatlarımız gibi!.. eskiyi ardımızda bırakırken, yeni bir kapı açılıyor!.. Karanlıktan, aydınlığa!..

Hasançelebi beldesini geçtikten az sonra yolun sağında  Köylüköyü yol levhası görünce . Köy yoluna saptık. Düşük vitesle sohbet ederek yolumuza devam ettik.  Yol asfalt ve oldukça tenha. Dağların başındaki bu köyün yalnızlığını anlamamıza da ışık tutuyor.

Yolun iki tarafında alıç ağaçları ve çalılıklar var.

 Sarı çiçekli yalangılar, eşek dikenleri, çoğu bitkiler kurumuştu.

Hekimhan'a 21 km uzaklıktaki Köylüköyüne yarım saat içinde ulaştık.  Mezra sessiz ve sakin, taştan yapılı evler ilk bakışta dikkat çekiyor. Yolun iki tarafında kayısı, elma ve ceviz ağaçları. Köylüler evlerinin önüne sebze ekmişler.

Göç diğer köyler gibi buraları da vurmuş.  Evler boşalmış, genç nüfus büyük şehirlere göçmüş ama bazı köyler, akıbetleri her ne olursa olsun kendi toprağını asla terk etmeyen koca çınarlara ve çoban köpeklerine kalmış.  

Köylüler ağırlıklı olarak Malatya ve Ankara’ya göçmüşler. 

Güngör hoca aracını akrabalarının evinin önüne park etti.  Kayısı bahçesinin içinden geçerek greyderle sarıçam ormanına kadar yeni açılmış toprak yolda traktör izlerini takip ederek konuşa konuşa gittik. Yürürken bir taraftan da Köylüköyü'nü seyrediyordum.  Uzaktan köy yeşillikler içinde çok güzel görünüyordu.

Köylüköyü

 Bana göre burada yaşamak pastoral bir şiir gibi.

Ağustos sıcağının öğlen güneşi çok yakıcı ve parıltılıydı. Aşağıdaki dereyi dolduran kavak ve söğüt ağaçlarının dışında çevrede alıç ağaçları, dağ armudu ve çalılıklar var biçilmiş tarlaların anızı sapsarı. Yama dağının eteğinde 

koyağa ulaşınca sarıçam ağaçlarının hafif esen rüzgârda yavaş yavaş başlarını eğerek bize "hoş geldiniz" diye seslenmesi çok etkileyiciydi. Biz de onlara gereken hürmeti gösterdik ve sarıldık ağaçlara. Sarıçamlar arasında mis gibi orman havasını ciğerlerimize doldurduk.

F.Demirtaş 

Sarıçam, ismi: levhalar halinde ayrılan gövde kabuğunun tilki sarısı renginden gelir. Bu ağaç: narin gövdeli, sivri tepeli ve ince dallıdır.

Yetişkin sarıçam ağaçlarını boyu, 40 metreyi aşabilir. Yaprakları ince ve kısadır ve mavimsi yeşil rengi, ilk bakışta diğer çam türlerinden ayırt edilmesini sağlar.

Sarıçam ağaçlarından birinin kökü topraktan dışarı çıkmış koltuğu andırıyordu. Güngör hocamla burada oturduk ve sohbete daldık.

 Moladan sonra sarıçam ağaçlarının olduğu alanı gezdik. Toprak yapısı çok gevşek olduğundan alanda çok şiddetli erozyon göze çarpıyordu. Göğe doğru uzanan ağaçların kökleri erozyon nedeniyle toprak yüzeyine çıkmıştı. Ahtapotun kolları gibi dört bir yana uzanmıştı.

Güngör Bebek

Burada yaklaşık 5-6 ha'lık bir alanda Sarıçam grupları ve bireyleri bulunmaktadır. Alan genel olarak doğu bakıdadır. Alanda çapları 5 cm ile 40 cm arasında değişen 150-200 civarında birey yer almaktadır. En uzun ağacın boyu 12,5 m. olarak ölçülmüştür. Ayrıca çok sayıda küçük fidan bulunmaktadır. 20 cm. boyunda olan bazı fidanların 10 yaşında olduğu tespit edilmiştir. Alanın eğimi % 20 ile % 60 arasında değişmektedir. Toprak tozlu, gevşek ve organik maddece fakirdir. Bu yayılışta üç adet kuru dere bulunmaktadır.  Köylüköyü sarıçam ormanları, yaklaşık 10 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Ormanlarda, sarıçamın yanı sıra, köknar, karaçam, meşe, gürgen ve kavak gibi ağaçlar da bulunmaktadır.

Kendi ekolojik yapısı içinde gelişmeyi sürdürebilen, altı çimen çiçek olup kuru ot ve çalıyı içinde barındırmayan, bu nedenle orman yangınları görülmeyen Pinus Silvetris ( Sarı çam)tipi ormanlık alan kışın beyaz, yazın da yemyeşil görünümüyle fotoğrafçıların ilgi odağı olduğunu belirtmeliyim.  Kartpostallık manzaraların oluştuğu ve Boz Ayı, Vaşak, Kurt, Tilki gibi çok sayıda yırtıcının yanı sıra kuş türlerine ev sahipliği yapan Bölgenin doğal güzellikleri arasında yer alan ve soğuk iklime dayanıklılığıyla ön plana çıkan sarıçam ormanlarının değerini bilip koruyalım.

Ormanlarımızın daha sağlıklı olması ve gençleşmesi. Işık ve boşaltma kesimleri ile biyolojik bağımsızlığını kazanan fidanların üzerindeki yaşlı olanları alandan çıkarırken, tohumlama ve toprak işleme çalışmalarıyla da doğal olarak tohumdan fidanlar, fidanlardan da yeni ormanlar kurulmaya çalışılmalı.

Ağaçların bulunduğu yer köylülerce ziyaret olarak kabul edilmiş ve ağaçları kesmemişler, kuruyan dalları bile Cemlerde ve adaklar kesildiğinde lokmalar yapıldığında yakacak olarak kullanılmış. Böylece orman varlığı kuşaktan kuşağa korunmuş.  Bu ağaçların birkaç tanesi domuzların sürtünmesi ile kurumuş. Köylülerin inançları gereği itina ile korudukları sarıçamlar, dikenli tel örgü ile çevrilerek korunmalı ve kurumaları önlenmelidir.. Bu yayılışta özellikle Köyü'ndeki Sarıçam popülasyonları folklorik ve mistik bir değere sahiptirler. Sarıçam popülasyonları koruma altına alınmalıdır. Domuzlara karşı da önlem alınması gerekmektedir.  Sarıçam meşceresi "anıt meşcere" olarak kayıt altına alınmalıdırlar.

Değerli Bir Gen kaynağı

Orman Bölge Müdürlüğü’nün incelemelerinin ardından hazırlanan bilgi notunda şu ifadeler yer aldı: 

Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Hekimhan’ın Boğazgören Köyü Zorbahan Dağı mevkiinde yapılan incelemelerde, bu bölgede toplam 43 adet sarıçam varlığının tespit edildiği belirtilerek, Hekimhan ilçesinin Köylü Köyünde yapılan incelemede de, bu bölgede toplam 150 ile 200 adet arasında sarıçam tespitinin yapıldığı aktarılarak,  sarıçamların da domuzların sürtünme yapması nedeniyle tehlike altında olduğu belirtildi."

Köyün Muhtarı Oktay Yılmaz ile tlf sohbetimizde; Köylüköyündeki Çam koyağına gitmek için Köy içinden, Seydi Memet mezrası ve Darağanın ağılından üç noktadan yol ulaşımı olduğunu belirtti. 

Köyün dağlarında derelerin de yabani hayvan ayı, kurt, başak, domuz, tilki yaşamının sürdüğü ve Çam koyağının üzerinde Kurt dede ziyareti   " olduğu bilgisini vermişti

 Köylüköyünün merkezi, Seydi Mehmet ve Güvercinlik küme evleri mezraları Türk Kızılbaş alevidir.

Çoban Yusuf mezrası Kürt Sünni olup bu yöreye sonradan yerleşmişlerdir. 

Köyün öğrencileri taşımalı eğitim ile Hasan Çelebiye gidiyorlarmış.  Emekli bir öğretmen olarak köy ilkokullarının kapatılmasına, harabe halde bırakılmasına paslanmış bayrak direklerinde ay yıldızlı bayrağımızın dalgalanmamasına bir türlü anlam veremiyorum.  Yollar asfalt, ulaşım rahat. Elektrik, bilgisayar her tarafta var. 

Sivas Malatya sınırında Amerikan Radar uzay üssü Yama dağı zirvesinde görünüyordu. 

Yama Dağı Radar

Aşağıda, çok ileride derelerde kavak ağaçlarını öbek öbek fark ediyoruz. Bulunduğumuz tepenin dereye inen  tarafında ilginç taş oluşumlar alçalarak uzanıyor. Adeta bir fay kırığı gibi dizi dizi uzanan taş oluşumlar arasından sarıçamların yetişmesi doğal bir görüntü oluşmuş durumda. Seyir için ve fotoğraf çekmek için harika bir yer burası.

Burada doğanın eşsiz manzarasının keyfini sürerek deklanşöre basarak ve cep telefonumuzla da onlarca fotoğraf çektik.

Tema Vakfı Onursal Başkanı

Hayrettin Karaca Malatya'da

Yusuf Kendirli,  Hayrettin Karaca 

Malatya Yeşilyurt  Bostanbaşı'da ki bahçesinde 370 yaşında Kızılcık ağacı olan mimar  Yusuf Kendirli , Hayrettin Karaca'yı   ( Erozyon Dede) kızılcık ağacını Türkiye ulu ağaçlar literatürüne sokmak, korumayı resmileştirmek ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla, kurucusu olduğu TEMA vakfı onursal başkanın sayın Hayrettin Karaca'yı Malatya'ya davet etme hikayesini 29 Ağutos'da 2023 de bahçesinde sohbetimizde anlattı.

F.Demirtaş-Yusuf Kendirli 

"Hayrettin Karaca'yı Yalova Arboretum'da (Ağaç Parkı) bulunan evine iki kez gittim. Bir defada İstanbuldaki  evine giderek 370 yaşındaki kızılcık ağacını görmesi için davet ettim. En sonunda davetiminden kurtulamadı  "Deli oğlan erkek sözü veriyorum geleceğim" dedi.

2007 Mayıs ayında Kahramanmaraş"tan Maraş Tema yetkilileri ile Malatya'ya geldi. Bahçemizdeki evimizde eşitim Nilgün hanım efendi ile iki gece evimizde konuk ettik.

Yusuf Kendirli, Hayrettin Karaca, Nilgün Kendirli 
Hâlâ meyve veren kızılcık ağacını görünce Deli oğlan dünyada yaşlı ağaç olarak görmediğim ağaç kalmadı. Kızılcık ağacı olarak ilk defa böyle bir ağaç görüyorum.

Ağaçın köklerini kapatmak için toprak sermişsin. Bu işlemin yanlış. Bu ağaç ta doğdu büyüdü vakti gelince birgün ölecek.  Sakın ola bu güzel ağaca hiç ilaç atmayası" demişti.

Barguzu Kızılcık ağacı , F.Demirtaş 

O gün Hayrettin Karaca'yı bahçede ki evimde ziyaret etmek için Malatya Tema Vakfı Başkanı Nazmi Değirmenci,  Orman Bölge Müdürü, Kayısı Araştırma Müdürü , Yeşilyurt Kaymakamı, Bostanbaşı Belediye Başkanı  geldiler .

Hayrettin Karaca  Köylüköyü Sarıçam Koyağında

Mimar Yusuf Kendirli bizim evde iki gün kaldktan sonra Mayıs 2007 ' de Hayrettin Karaca ile birlikte Hekimhan Hasan çelebi  Köylüköyünde Sarıçam ormanını görmeye Malatya Tema temsilcisi Nazmi Değirmenci,  Orman Müdürlüğünden bir orman mühendisi ve ismini hatırlamadığım arkadaşlar ile iki araba gittik. 

Orman mühendisi sarıçam ormanı hakkında sunum yaptı. Karaca  ormanı  görünce çok sevindi. Ağacın birine sarıldı. " Buranın köylülerini kutluyorum bu ormanın korudukları yaşattıkları için "demişti.

20 Ocak 2020'de İstanbulda vefat eden Hayrettin Karaca'yı  rahmetle anıyoruz.

Dönüş yolunda Güngör beyin dayısının evine gittik. Eski muhtarla tanıştık.  Hoş sohbetler ile keyifli zaman geçirdik.

Anadolu insanının sakinliği, misafirperverliği, tarihten gelen ağırbaşlılığı var. Ziyaret edeceğiniz her köyde birçok güzel hikâye var.

Harika geçen bir günün ardından geri dönüş yolculuğumuza başlıyoruz.

Göz alabildiğince geniş, altın sarısı arazilerde insanlar buğday, arpa hasadını bitirmişti. Sivas tarafından Biçerdöverler deve kervanı gibi ardı ardına dizilmiş Çukurova’ya doğru yol alıyorlardı. 

Burda (!) bir köy var. Üstelik hiç uzakta değil…

Köylüköyü sarıçam ormanı sizleri bekliyor.

Bu güzel yolculuğa vesile olan aracı ile götüren yol arkadaşım Güngör Bebek öğretmene teşekkürler….

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Yazarın Diğer Yazıları

IŞIKLAR SÖNMESİN
08 Ocak 2024 02:48

Ali Kapısı Derneği Abdal Musa Birlik Lokması
20 Aralık 2023 02:48

Sazlılar Derneğinde Abdal Musa Lokması
07 Aralık 2023 02:48

Zeynel Abidin Vakfında Abdal Musa Lokması
03 Aralık 2023 02:48

Seyituşağı Köyünde Abdal Musa Birlik Lokması
16 Kasım 2023 02:48

MALATYADA REKLAM TABELACILIĞI
03 Kasım 2023 02:48

Endüstri mirası tescili Tuğla Bacası restorasyonu bekliyor
28 Ekim 2023 02:48

GÜNDÜZBEY- PINARBAŞI KAPTAJ GEZİSİ
17 Ekim 2023 02:48

KABAH ABDAL TÜRBESİ ve GÜRGÜR DEDE TÜRBESİ
10 Ekim 2023 02:48

ELEMENDİK PINARI
02 Ekim 2023 02:48

HEKİMHAN'DA 'TORLAKÇILAR' EKMEKLERİNİ ATEŞ VE KÜLDEN ÇIKARIYOR
09 Eylul 2023 02:48

BATTALGAZİ'DE ASIRLIK KARA DUT
22 Ağustos 2023 02:48

Zeynel Abidin'de Aşure Lokma Etkinliği
18 Ağustos 2023 02:48

Hekimhan'da Dört Yüz Yılık Ceviz Ağacı
05 Ağustos 2023 02:48

VEFA KONAĞI, DEPREMZEDELERE MESKEN OLDU!
03 Ağustos 2023 02:48

TARİHİ ESERLERE SAYGI
31 Temmuz 2023 02:48

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
28 Temmuz 2023 02:48

Profesyonel Fotoğrafçı HÜSEYİN KOÇ Son Yolculuğuna Uğurlandı
09 Temmuz 2023 02:48

BİR BOZKIR KÖYÜ GEBELİ / ARAPGİR
09 Temmuz 2023 02:48

Karapınar'da ŞAH -I MERDAN Ziyareti
09 Temmuz 2023 02:48

DOĞANYOL'UN YENİDEN DOĞUŞU
15 Haziran 2023 02:48

GELİNCİK TEPE
07 Haziran 2023 02:48

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ 6 ŞUBAT DEPREMİNİN ARDINDAN
27 Mayıs 2023 02:48

ÂŞIK VEYSEL... Sivrialan köyüne yolculuk...
16 Mayıs 2023 02:48

MEMLEKETİM YIKIK VİRANE OLDU
19 Mart 2023 02:48

MALATYA'DA SITMA SAVAŞ VE BABAMIN ANILARI
13 Ocak 2023 02:48

MALATYA SÜMERBANK FABRİKASI İŞÇİSİNİN RÜYASI
28 Kasım 2022 02:48

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN ' GARİP' MEZARLIĞINA SAHİP ÇIKILDI
25 Kasım 2022 02:48

ENGÜZEKLİLER CEM EVİNDE ABDAL MUSA - BİRLİK CEMİ
08 Kasım 2022 02:48

ADINI YİTİREN OKUL...Akçadağ Köy Enstitüsü
13 Ekim 2022 02:48

Hekimhan Ballıkaya (Mezirme) Mahallesi
22 Eylul 2022 02:48

HEKİMHAN-GİRMANA 1. KÜLTÜR ŞENLİĞİ
01 Eylul 2022 02:48

RUS PAZARI / BİT PAZARI
20 Ağustos 2022 02:48

MALATYA ÜÇ HORAN KİLİSESİNDE İKİNCİ AYİN
14 Ağustos 2022 02:48

Kiliseden Kültür Merkezine
28 Temmuz 2022 02:48

Aspuzu Bağları: Karadut Ağacı
11 Temmuz 2022 02:48

TEMMUZ SICAĞINDA İKİ KARA GÜN
04 Temmuz 2022 02:48

Fetiye Uzun Hasan Cami
30 Haziran 2022 02:48

Vefalı Malatyalıların Doğanşehir Gezisi
29 Haziran 2022 02:48

Malatya'da Venk Şapeli
29 Haziran 2022 02:48

CHP KÖY ENSTİTÜLERİ MASASI VE PROJELERİ
21 Haziran 2022 02:48

MALATYA'DA UMUMİ TUVALETLER SORUNU
20 Haziran 2022 02:48

SEYYİD AZİZ DEDE(Ape Aziz) ANMA ETKİNLİĞİ
15 Haziran 2022 02:48

MAVİ DEĞİRMEN / Seferihisar - İzmir
15 Haziran 2022 02:48

Bir Gezi Anısı
06 Haziran 2022 02:48

ASPUZU BAĞLARI
06 Haziran 2022 02:48

Hüseyin Doğan Dede 39.Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı
25 Mayıs 2022 02:48

MALATYA DEMİRYOLU MENFEZİNİN HAZİN SONU
13 Mayıs 2022 02:48

MELİTA
10 Mayıs 2022 02:48

YAZAR ÖZGÜR SİNAN'LA ÇANAKKALE'DE KEYİFLİ BİR RÖPORTAJ
07 Mayıs 2022 02:48

KARAGÜL
30 Nisan 2022 02:48

TARİHİN İZİNDE... Mezar Taşlarından Yapılan Demir Yolu Menfezi
30 Nisan 2022 02:48

NE BAHARLARIMIZ GEÇTİ ÖMÜRDEN
11 Nisan 2022 02:48

MALATYA'DA KAYISI AĞAÇLARI ÇİÇEK AÇTI
04 Nisan 2022 02:48

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN SAHİPSİZ MEZARLIĞI
01 Nisan 2022 02:48

Akçadağ Köy Enstitüsü 1947 mezunu Öğretmen MUAZZEZ YILMAZ
17 Mart 2022 02:48

ELAZIĞ/ KEBAN- DENİZLİ KÖYÜ KERVANSARAYI
25 Şubat 2022 02:48

Balıkesir'de Tahtakuşlar Köyü
14 Şubat 2022 02:48

GÜLE GÜLE BİLGE İNSAN, İSMAİL KAYGUSUZ...
04 Şubat 2022 02:48

Lütfi Özgünaydın: 'Bir zamanlar Kemaliye'
30 Ocak 2022 02:48

Malatyalı Yazar Necati Güngör beyi İstanbul'da ziyaret
25 Ocak 2022 02:48

KÖY ENSTİTÜLERİNDE KÜTÜPHANELER
24 Ocak 2022 02:48

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
24 Ocak 2022 02:48

Gazateci Hrant Dink katledildiği yerde anıldı.
24 Ocak 2022 02:48

Geçmişin İzinde DAMASCUS Sergisi
13 Aralık 2021 02:48

DEMİRYOLU KÜÇÜK İSTASYONLARI
03 Aralık 2021 02:48

MALATYA’DA YENİ FiDANCILAR SİTESİ HAZIR
22 Kasım 2021 02:48

Malatya'da Vanlı Hoca: Şeyh Hacı Hamid Hamd-î Vânî El- Malatî (1873 – 1955)
22 Kasım 2021 02:48

Malatya'da Venk Manastır ve Kilisesi
16 Kasım 2021 02:48

Malatya'da 'Venk' Manastır ve Kilisesi
25 Eylul 2021 02:48

ARGUVAN YOLLARINDA
15 Eylul 2021 02:48

HEKİMHANLI SADIK BABA
15 Eylul 2021 02:48

Malatya ERHAÇ Askeri Hava üssü Adı Nereden Geliyor
15 Eylul 2021 02:48

HEKİMHANLI ÂŞIK ESİRİ BABA
08 Eylul 2021 02:48

SÜRYANİ KADİM MOR BARSAUM MANASTIRI / DİLBER KALESİ
24 Ağustos 2021 02:48

ASLANTEPE HÖYÜĞÜ'NÜN UNESCO YOLCULUĞU... Temmuz 31, 2021
03 Ağustos 2021 02:48

Malatya'ya kuşbakışı bakanları şaşırtan dairesel tarlalar
27 Temmuz 2021 02:48

Aşağıbağlar Suflâ Cami (1850) Yeşilyurt/Malatya
26 Temmuz 2021 02:48

MALATYA'DA ROMA ODA MEZARLARI... YİNE TOKİ
26 Temmuz 2021 02:48

Okulun Atatürk Anıtına Saygısızlık
08 Temmuz 2021 02:48

MALATYA CASA ŞEHİTLİĞİNİN KÜNYELİ MAHZUN AĞAÇLARI
08 Temmuz 2021 02:48

ŞEKER FABRİKASININ ALKOL ÜNİTESİ KADERİNE TERK EDİLDİ
05 Temmuz 2021 02:48

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ YERLEŞKESİNDEN HÜZÜNLÜ KARELER
28 Haziran 2021 02:48

BİN YILLIK SELÇUKLU KIRK KARDEŞLER MEZARLIĞI İÇLER ACISI HALDE
28 Haziran 2021 02:48

Ulu Camii Sit Alanına 30 yıl önce yapılan okul binası yıkıldı
07 Haziran 2021 02:48

Battalgazi Çolakoğlu Köyü
24 Mayıs 2021 02:48

Malatya’da sebze fidelerini dikme, dönemi başladı
04 Mayıs 2021 02:48

Hurda Depolarının Şehir Dışına Çıkarılması
04 Mayıs 2021 02:48

Malatya'da İlkbahar
14 Nisan 2021 02:48

YOLUM DÜŞTÜ HACI BEKTAŞ'A
05 Nisan 2021 02:48

SANCAKTAR ABDULVAHAP GAZİ TÜRBESİ
18 Mart 2021 02:48

TOPKAPI SARAYI ve CELLAT ÇEŞMESİ
07 Mart 2021 02:48

KARACA AHMET SULTAN TÜRBESİ
07 Mart 2021 02:48

AYASOFYA'YA YOLCULUK.
27 Şubat 2021 02:48

MALATYA ÇINARLI CAMİİ / SURP ASDVADZADZİN Kilisesi
21 Şubat 2021 02:48

ŞAHKULU SULTAN DERGÂHI
07 Şubat 2021 02:48

ZEYNEP- KAMİL HASTANESİ ÖLÜMSÜZ BİR AŞK HİKAYESİ
01 Şubat 2021 02:48

MALATYALI İSMAİL AĞA CAMİİ. HAMAMI, ÇEŞMESİ
30 Ocak 2021 02:48

Koca Vaiz Baba Türbesi
30 Ocak 2021 02:48

TÜRBE VE TABUTDA ÖRTÜ (PÛŞÎDE) KÜLTÜRÜ
28 Aralık 2020 02:48

ŞEYH BEDREDDİN'İN MEZARINI YAPIN
25 Aralık 2020 02:48

UMUMİ TUVALETLER
09 Aralık 2020 02:48

HEKİMHAN, TARİHİ SURP PIRGİÇ KİLİSESİ
03 Aralık 2020 02:48

HEKİMHAN'IN TARİHİ MEZARLIKLARI ve YENİ MEZARLIĞIN HİKAYESİ
29 Kasım 2020 02:48

Hekimhan Hükümet Binası Yangını
26 Kasım 2020 02:48

ARAPGİR'İN KAHVERENGİ YOL LEVHALARI
19 Kasım 2020 02:48

İÇİNDE MEZARLIĞI OLAN OKUL
12 Kasım 2020 02:48

HEKİMHAN DİPSİZ GÖL (SÜLÜK GÖLÜ)
04 Kasım 2020 02:48

Malatya'dan Hatay'a Hafta Sonu Gezisi
28 Ekim 2020 02:48

MALATYA'DA İLYAS TENEKELİ KÖŞK MİNARELİ CAMİ
22 Ekim 2020 02:48

HEKİMHAN CEVİZiNİN HİKAYESİ
16 Ekim 2020 02:48

MALATYA SURP YERRORTUTYUN (Taşhoran ) Kilisenin Yeni Kubbesi.
14 Ekim 2020 02:48

Yüce dağ başında bir garip mezar
11 Ekim 2020 02:48

Hekimhan'ın Tarihi Çeşmeleri Kaderine mi Terk Edildi?
07 Ekim 2020 02:48

Kapatılan Köy okulları kaderine mi terk edildi?
06 Ekim 2020 02:48

DİLEYİCİ ROMANI-Fatma Çağlayan
16 Eylul 2020 02:48

12 EYLÜL KARANLIĞINDA KAYBOLAN BİR NESİL
13 Eylul 2020 02:48

SULTANSUYU HARASINA HİPODROM NEDEN YAPILMIYOR?
25 Temmuz 2020 02:48

MALATYA'DAN ERZİNCAN-BAŞBAĞLAR KÖYÜNE YOLCULUK...
23 Haziran 2020 02:48

Hekimhan-Güzelyurt Ilıca Tıpka Ocağı
19 Haziran 2020 02:48

HEKİMHAN - YAĞCA GEYİK ve DAĞ KEÇİSİ ÜRETİM MERKEZİ
16 Haziran 2020 02:48

FUGACI ABBAS USTA (Abbas Soğukpınar)
15 Haziran 2020 02:48

MALATYA KAYISI ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
22 Mayıs 2020 02:48

Aziz Mor Ahron Kadim Süryani Manastırı (M.S 329)
17 Mayıs 2020 02:48

MALATYA SÜMER İLKOKULU BİNASI YIKILIYOR
11 Mayıs 2020 02:48

IŞIKLAR SÖNMESİN
23 Nisan 2020 02:48

370 YAŞINDA KIZILCIK AĞACI
19 Mart 2020 02:48

MEZAR TAŞLARINDAN YAPILAN DEMİRYOLU KÖPRÜSÜ
18 Mart 2020 02:48

Tüm Yazılar