Fikri Demirtaş
[email protected]

KÖY ENSTİTÜLERİNDE KÜTÜPHANELER

24 Ocak 2022 05:49

Gezgin Öğretmenin Güncesi 

Malatya

 

Köy Enstitülerinden 

Öğretmen Okullarına,

Öğretmen Okullarından 

Öğretmen Liselerine ve Öğretmen Liselerinden 

Anadolu  Öğretmen Liselerinin kapanmasına doğru uzayan süreçte Kütüphane ve ve Kitap okuma alışkanlığının geçirdiği evrim.

Cumhurbaşkanı İsmet İnönü

Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel, İlköğretim genel md. İsmail Hakkı Tonguç

Köy Enstitülerinde kurulan kütüphanelerin neden, nasıl kurulduğunu ve daha sonra neden ve nasıl yok edildiğini anlayabilmek için Osmanlı’daki kültürel değişim sürecini değerlendirmek gerekir. 

Fotoğraf: Pilot Atilla Özdemir

Akçadağ Köy Enstitüsü  Yerleşkesi Helikopterden görünüşü

Üç kıtada geniş topraklar edinen Osmanlı İmparatorluğu 18 yüzyıl” Lale Devri”nin sarhoşluğundan ayılınca, Avrupa’da ne olup bittiğini öğrenmek için aydınlarını 19 yüzyılın en büyük değişimlerin yaşandığı Fransa’ya göndermeye başladı. Şinasi, Ziya Paşa, Namık Kemal Avrupa’ya giden önemli düşünür ve yazarlardır.  Bu düşünürlerin Avrupa’da yani Fransa’da öğrendikleri en önemli kavramlar şunlardı: Hak, adalet, özgürlük, eşitlik ve halkın kendi kendini yönettiği yeni bir yönetim anlayışı olan cumhuriyet. Bu düşünürler sayesinde edebiyatta yepyeni bir dönem başladı. Nihayet büyük bir gecikmeyle matbaanın da Osmanlı’ya gelmesiyle şiirin yanında nesir alanında yepyeni türler edebiyatımıza girdi. Roman, hikaye, tiyatro, gazete, makale, eleştiri… Bütün bu yenilikler dönemin yönetimine başta cazip gelse de, daha sonra padişah olan Abdulhamit’e ağır geldi. Düşünürleri, edebiyatçıları çürümüş yönetimine en büyük düşman olarak gördü. 30 yıl İmparatorlukta basın yayına sansür uyguladı, düşünmeyi askıya aldı. Ama Namık Kemal tüm baskılara rağmen direndi: “insanın zihninde düşünme gücü yok edilemez anlamında şu beyiti haykırdı.

 “Ne mümkün zulm ile bî-dâd ile imhâ-yı hürriyet

Çalış idraki kaldır muktedirsen âdemiyetten” 

Köy Enstitüsünde okuma etkinliği

Karahanlılar döneminden itibaren 1299 yılında kurulan Osmanlı İmparatorluğunda edebiyat iki kolda ilerledi. Saray edebiyatı olan Divan Edebiyatı ve halk içinde gelişen Halk edebiyatı. Divan şairleri Anadolu’daki halktan bihaber; sarayın saltanatı içinde yaşayan (Fuzuli hariç) ve İstanbul dışına çıkmamış şairlerdi. Milli edebiyat döneminde Anadolu halkının kaderi değişti. Osmanlı İmparatorluğu Fransız İhtilali’yle dünyaya yayılan “milliyetçilik” akımının etkisiyle üç kıtadaki topraklarını bir bir kaybetti.  İşte vatansever Milli Edebiyatçılar da Anadolu kültürünü ve Anadolu’da halkın içinde yaşayan halk ozanlarını araştırmaya başladılar. 1299- 1911 yılları arasında süre gelen Divan şiiri anlayışını reddederek Milli ve yerli kültüre yöneldiler. En önemlisi de edebiyatın dilini Arapça ve Farsça sözcüklerden arındırarak, halkın anlayacağı dilde eserler yazmaya başladılar. 

Derler ki:” Sel gider kum kalır.” 

Anadolu halkının elinde üç kıtaya yayılan İmparatorluk’tan geriye Anadolu kalmıştı ve sahip çıkılmazsa o da Emperyelizme peşkeş çekilmek üzereydi. “Sarı saçlı, mavi gözlü” bir vatansever Anadolu’nun kurtuluşu için Samsun’dan yola çıktı.  Dönemin aydınlarını ve Anadolu halkını yanına alan Atatürk Anadolu’da yepyeni bir devlet kurdu: Türkiye Cumhuriyeti…

İşte zifiri bir karanlık noktadan sonra gün aydınlanmıştı ve aydınlar gün ışığında gördükleri geri kalmış Anadolu gerçeği karşısında şoka uğradılar. Faruk Nafiz Çamlıbel “Han Duvarları” şiirinde ilk kez Anadolu’yu atlı arabayla gezerken hanların duvarında rastladığı şair arkadaşına şöyle seslendi:

 Aradan yıllar geçti işte o günden beri

Ne zaman yolda bir hana rastlasam irkilirim,

Çünkü sizde gizlenen dertleri ben bilirim.

Ey köyleri hududa bağlayan yaşlı yollar,

Dönmeyen yolculara ağlayan yaslı yollar!

Ey garip çizgilerle dolu han duvarları,

Ey hanların gönlümü sızlatan duvarları! 

Türkiye Cumhuriyeti’nin göz bebeği Anadolu özellikle eğitimde geri kalmışlığın ilkelliğini yaşıyordu. Bu durum dönemin şiirlerinin, romanlarının temel konularından biri oldu. Reşat Nuri Güntekin’in “Çalıkuşu”, Yakup Kadri Karaosanoğlu’nun “Yaban” romanları bunların başında gelir. 

Köy Enstitülerinde okuma

1940’lı yıllara geldiğimizde Anadolu’yu eğitim yönünden kalkındırmaya kafa yoran önemli isimlerden biri de dönemin Milli Eğitim Bakan’ı Hasan Ali Yücel’di. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun ardından Anadolu'da okul ve öğretmen eksikliği konusu gündeme geldi. Dönemin cumhurbaşkanı olan İsmet İnönü önderliğinde Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç'un çabaları sayesinde köylerde yaşayan ve ilkokul mezunu vasfı taşıyan çocukların Köy Enstitüleri'nde eğitim görüp tekrar yaşadıkları köylere dönerek öğretmenlik yapmaları amaçlandı.

Cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllarda okuma yazma oranı yüzde 5'i bile geçmiyor ve nüfusun yüzde 80'i köylerde yaşıyordu. Bu sebeple 1940 yılı itibariyle ulaşım durumu da göz önüne alınarak demiryollarına ve karayollarına yakın, su kaynakları olan tarıma elverişli topraklarda Köy Enstitüleri kuruldu. Bu enstitüler her yönüyle çevrelerindeki köylere örnek model olma özelliği taşıyordu. İçinde insanları belli bir refahta yaşatacak her türlü donanım vardı: Elektrik santrali, sinema ve tiyatro salonu, marangoz atölyesi, fırını, hamamı ; öğrencileri sanatsal yönden geliştirecek resim, müzik atölyeleri; el becerilerini geliştirecek atölyeler; spor faaliyetleri için kapalı spor salonu, yüzme havuzu, jimnastik aletleri ve en önemlisi Tanzimat dönemiyle başlayan kültürel aydınlanmanın simgesi kütüphaneler kuruldu.

Akçadağ Köy Enstitüsünden 

Müdür Şerif Tekben  ( Siyah elbiseli oturan)ve öğrenciler

Ali Doğan Arşivi

21 Köy Enstitüsü Anadolu’nun dört bir yanında açıldı.

            1940’ta açılan 21 Köy Enstitüsünden biri de güzel Malatyamızın Akçadağ ilçesinde kurulan Akçadağ Köy Enstitüsüdür. Kurucu Müdürü Şerif Tekben’dir. 

Diğer köy enstitülerinde olduğu gibi Akçadağ Köy Enstitüsü’nde de öğrencilerin okuma alışkanlığı kazanmaları, kültürlü birer öğretmen olmaları, gittikleri köylerde halkı aydınlatan birer meşale olmaları için kütüphaneler ayrıca çok önemsendi. 

Akçadağ Köy Enstitüsünden 

1949 mezunu Ali Doğan Arşivi.

Köy Enstitülü öğrenciler 17 Nisan 1940 yılından itibaren gece demeden gündüz demeden Anadolu’nun bin yıllık yazgısını değiştirmek için arı gibi çalıştılar. Bu çalışmaların yanında enstitülerde en fazla önem verilen şey serbest okuma saatleriydi. Köy Enstitülerinde görev yapan tüm öğretmenlerin en büyük hedeflerinden biri öğrencilere okuma ve okuduklarını kendi zihin süzgecinden geçirerek yazma becerisi kazandırmaktı. Bu yürekli öğretmenlerin çabaları boşa çıkmıyordu. Enstitülerin kitaplıkları arı kovanı gibi işliyordu. Ulusal Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel döneminde kurulan tercüme bürolarında çevrilen dünya klasikleri öğrenciler tarafından büyük bir keyifle okunuyordu.  Köy Enstitülerinde kurulan kütüphanelerde binlerce kitap toplanmıştı.

Akçadağ Köy Enstitüsünden 

1949 mezunu Ali Doğan Arşivi.

Köy Enstitülerinde matbaalar kurulmuş; öğretmenlerin rehberliğinde okul gazeteler, dergiler çıkarılmaya başlanmıştı. Öğrenciler makaleler, şiirler, hikayeler, romanlar yazıyorlardı. Okulun matbu resmi evraklarını basıyorlardı.

Akçadağ  Enstitülü öğrencilerin yaptığı tuğlalar

Fotoğraf: Fikri Demirtaş

Heykeller, resimler yapıyor. Okul dergilerinin desenlerini çiziyorlardı. Yıpranan kitapları tamir ediyor, onları yeniden ciltliyorlardı. Enstitü Müdürlerinden İ. Sefa Güner, o ölmez anılarında köy çocuklarını betimlerken, “çok az kelime bilirler. Sorulara ’hı’ ya da ‘cık’ diye cevap verirler. Onları yeni tanıyanlar umutsuzluğa düşerler” diyor. (İ. S. Güner, Köy Enstitüsü Hatıraları, 1963, s. 34). İşte bu büyük kütüphaneler Köy enstitüsü öğrencilerine “hı”, “cık” demenin ötesinde binlerce yeni kelime öğretti ve zihinleri geliştikçe gelişti. 

Okulumun son hali...

Şimdi soralım? Her yönüyle bütünlük içinde işleyen, geleceğin eğitim mimarlarını yetiştiren bu okullar ve kütüphaneleri kimleri rahatsız etti? Halkın kendi kendini yönetmesine dayalı Cumhuriyet yönetim biçimini benimsemeyen kral kafalıları mı? Bir kralın tek başına bir ülkeye hükmedemeyeceği gerçeğinden hareket edersek; kralları destekleyen kraldan daha kralcıları mı? Yoksa insana gönüllü kul olmaya hevesli demokrasiyi anlayamamış insanlar mı?

1951’de ülkenin geri kalmışlık kaderini değiştirecek; ülkeyi refah seviyesi yüksek ülkeler seviyesine çıkaracak beyinleri yetiştirecek öğretmenlerin yetiştiği Köy Enstitüleri kapatıldı. 1954’ten sonra Köy Enstitülerinin adı İlköğretmen Okulu olarak değiştirildi. Hiçbir yatırım yapılmayarak kendi kendine yok olmanın kaderine terk edildi. Birden kapatılmaya cesaret edilemedi; çünkü çocuklarına yepyeni bir kader çizen bu okullar halk tarafından çok benimsenmişti. Kral kafalılar; kraldan daha kralcılar ve gönüllü kul olmaya hevesliler, kurbağayı birden kaynar suda öldürmeye cesaret edemediler; ılık suya atıp suyu yavaş yavaş ısıtarak öldürdüler. 

Fotoğraf: Fikri Demirtaş 

İnsan zihni var olanın üstüne yeni bir varlık ekleyerek daha iyiye adım atmaya uygunken, bizim toplumumuzda neden bu tersine işliyor anlamak mümkün değil. Enstitülülerin zengin kütüphanelerinde zihinleri beslenen “Köy Enstitülü Yazarlar Kuşağı” diye, yazın tarihine geçecek bir kesimi oluşmuştu. Gelişmiş ülkelerde geçmişten geleceğe köprü oluşturan kütüphanelere büyük önem verilirken ve bunlara büyük yatırımlar yapılırken acaba bizim ülkemizde neden kitaplara suç unsuru muamelesi yapıldı? 

Okulun mezarlığını Ziyaret eden Cumhur Başkanı İsmet İnönü Tonguç ve öğretmenler

Köy Enstitülerinde kurulan zengin kütüphaneler, kütüphane memurları ve öğrencilerin okuma alışkanlıkları Köy enstitüleri dönemindeki kadar bilinçli olmasa da Öğretmen Okulları ve Öğretmen Liselerinde de devam etti. 

Akçadağ  Köy Enstitüsünden  kitaplar. F.Demirtaş 

 Anadolu Öğretmen Liseleri döneminde ise bu kütüphanelerdeki kitaplar tamamen kendi kaderlerine terk edildi. Bunlardan biri de göz bebeğimiz olması gereken Akçadağ Köy Enstitüsü Kütüphanesiydi. Peki ne oldu kütüphane? Sahip çıkılmayan bu kitaplar önce okulun nemli bodrum katına indirildi , hepsi rastgele yerlere atıldı; sonra da  çuvallar dolduruldu. Tarihsel değeri göz önünde bulundurulmadan bir kısmı sekaya gönderildi. Maalesef acı gerçek bu… 

Malatya Lisesi ( Turan Emeksiz Lis.)

Akçadağ Köy Enstitüsü yerleşkesindeki Anadolu öğretmen Lisesi kapatılıp Malatya Akçadağ Fen Lisesine dönüştürüldü. Yeni okul Akçadağ merkeze taşındı. Okulun binaları her ne kadar tescil edilse de tıpkı bir zamanlar çok zengin olan kütüphanesi gibi kendi kaderine terk edilmiş haldeler. Bu binalar sözde Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından koruma altına alınmış. Bugünkü durumuyla binalar adeta yıkılmaya terk edilmiş. Her halde şimşekleri üzerlerine çekmemek için oldu bittiye getirip halkın çok sevdiği ve benimsediği kültür yuvalarını birden yok edemiyorlar. Kurbağanın yavaş yavaş ısınan suda ölmesini bekliyorlar.

Akçadağ Fatih Fen Lisesi

Öğretmeni olduğum öğrencim   Fatih Fen Lisesi Md.yrd Mehmet Özdemir, Akçadağ  Köy Enstitüsünden artta kalan yaklaşık on çuval kitabı kurtarabilmiş. Arşivde koruma altına almış. 

Akçadağ  Fatih Fen Lisesi

Araştırmama göre Akçadağ Köy Enstitüsü - Öğretmen Okulu, öğretmen lisesi resmi evrakları arşivi; az da olsa bir kısım araç gereç , doküman, fotoğraflar Fatih Fen lisesinde muhafaza edilmekte okul koridorlaronda sergilenmektedir. Köy Enstitüsüne ait bir kısım malzemeler Malatya Lisesinde (Turan Emeksiz Lisesi) okul müzesinde sergilenmektedir.

1

Malatya Lisesi ( Turan Emeksiz Lis.)okul müzesi

md. Yusuf Ziya İlhan ve Fikri Demirtaş

Benim ve benim gibi binlerce öğrencinin ikinci evi olan Köy Enstitüsü çizgisinden gelen ve halkın bağrına bastığı bu okullardan geriye kalan tüm kültür ve yerleşeke içindeki binalar müzeye dönüştürülmeli ve köy enstitülerinde uygulanan eğitim modelleri örnek alınarak eğitim öğretim sistemi kendi kültür gerçeğimiz içinde yeniden değerlendirilmeli ve öğrencilerimiz modern eğitim anlayışıyla yetiştirilmelidir. 

Resim 2

Malatya Lisesi ( Turan Emeksiz Lis.)okul müzesi

Genç Cumhuriyetimizin Dünya’ya  örnek bu eğitim kurumlarını ve uygulamalarını gelecek nesillere taşımak ve unuturmamak bizlerin asli görevi olmalıdır. 

Resim 3

Malatya Lisesi ( Turan Emeksiz Lis.)okul müzesi

 

4

5

Resim 6

Resim  7

Resim 8

Resim  9

Fotoğraf: Hüseyin Koç

Öğretmen  okulunu ziyeret 

Fotoğraf: Hüseyin Koç

Akçadağ Köy Enstitüsü  yerleşkesinde

Yönetmen Oğlum Oğuzhan Demirtaş’ın 49 mezunu Ali Doğan ile röportajı.

Okulun Demir , marangoz atölyesi . Fotoğraftaki Tabut gibi karanlık zihniyet okuluda tabuta koyup gömdüler.

Okulun mimari çeşmesi Binlerce öğrencinin anısı  var 

Akçadağ Köy Enstitüsünden 

İmece Akçadağ Köy Enstitüsün Arşiv çalışması Adil Ertaş, Cafer Doğan, Fikri Demirtaş 

Fatih Fen lisesinde 

Akçadağ  Köy Enstitüsünün mezarlığı. Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürü Osman Gönültaş. Kudep Başkanı Gökçek hanım.  Emekli Edebiyat öğretmeni Nurten Ertaş Çolak( annesinin de mezarı burada) Gezgin öğretmen  Fikri Demirtaş 

 

Öğretmen  Nurten Çolakın  annesinin mezarı ( 35 yıl önce gömülmüş)

Öğretmen  Nurten , annesinin mezarı başında

1970'li  yılların başı Akçadağ  Öğretmen Okulu.  Açık çizgili ayakta F.Demirtaş ve arkadaşları 

 

 

 

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Yazarın Diğer Yazıları

IŞIKLAR SÖNMESİN
08 Ocak 2024 05:49

Ali Kapısı Derneği Abdal Musa Birlik Lokması
20 Aralık 2023 05:49

Sazlılar Derneğinde Abdal Musa Lokması
07 Aralık 2023 05:49

Zeynel Abidin Vakfında Abdal Musa Lokması
03 Aralık 2023 05:49

Seyituşağı Köyünde Abdal Musa Birlik Lokması
16 Kasım 2023 05:49

MALATYADA REKLAM TABELACILIĞI
03 Kasım 2023 05:49

Endüstri mirası tescili Tuğla Bacası restorasyonu bekliyor
28 Ekim 2023 05:49

GÜNDÜZBEY- PINARBAŞI KAPTAJ GEZİSİ
17 Ekim 2023 05:49

KABAH ABDAL TÜRBESİ ve GÜRGÜR DEDE TÜRBESİ
10 Ekim 2023 05:49

ELEMENDİK PINARI
02 Ekim 2023 05:49

HEKİMHAN'DA 'TORLAKÇILAR' EKMEKLERİNİ ATEŞ VE KÜLDEN ÇIKARIYOR
09 Eylul 2023 05:49

HEKİMHAN KÖYLÜKÖYÜNDE SARIÇAM ORMANI
29 Ağustos 2023 05:49

BATTALGAZİ'DE ASIRLIK KARA DUT
22 Ağustos 2023 05:49

Zeynel Abidin'de Aşure Lokma Etkinliği
18 Ağustos 2023 05:49

Hekimhan'da Dört Yüz Yılık Ceviz Ağacı
05 Ağustos 2023 05:49

VEFA KONAĞI, DEPREMZEDELERE MESKEN OLDU!
03 Ağustos 2023 05:49

TARİHİ ESERLERE SAYGI
31 Temmuz 2023 05:49

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
28 Temmuz 2023 05:49

Profesyonel Fotoğrafçı HÜSEYİN KOÇ Son Yolculuğuna Uğurlandı
09 Temmuz 2023 05:49

BİR BOZKIR KÖYÜ GEBELİ / ARAPGİR
09 Temmuz 2023 05:49

Karapınar'da ŞAH -I MERDAN Ziyareti
09 Temmuz 2023 05:49

DOĞANYOL'UN YENİDEN DOĞUŞU
15 Haziran 2023 05:49

GELİNCİK TEPE
07 Haziran 2023 05:49

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ 6 ŞUBAT DEPREMİNİN ARDINDAN
27 Mayıs 2023 05:49

ÂŞIK VEYSEL... Sivrialan köyüne yolculuk...
16 Mayıs 2023 05:49

MEMLEKETİM YIKIK VİRANE OLDU
19 Mart 2023 05:49

MALATYA'DA SITMA SAVAŞ VE BABAMIN ANILARI
13 Ocak 2023 05:49

MALATYA SÜMERBANK FABRİKASI İŞÇİSİNİN RÜYASI
28 Kasım 2022 05:49

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN ' GARİP' MEZARLIĞINA SAHİP ÇIKILDI
25 Kasım 2022 05:49

ENGÜZEKLİLER CEM EVİNDE ABDAL MUSA - BİRLİK CEMİ
08 Kasım 2022 05:49

ADINI YİTİREN OKUL...Akçadağ Köy Enstitüsü
13 Ekim 2022 05:49

Hekimhan Ballıkaya (Mezirme) Mahallesi
22 Eylul 2022 05:49

HEKİMHAN-GİRMANA 1. KÜLTÜR ŞENLİĞİ
01 Eylul 2022 05:49

RUS PAZARI / BİT PAZARI
20 Ağustos 2022 05:49

MALATYA ÜÇ HORAN KİLİSESİNDE İKİNCİ AYİN
14 Ağustos 2022 05:49

Kiliseden Kültür Merkezine
28 Temmuz 2022 05:49

Aspuzu Bağları: Karadut Ağacı
11 Temmuz 2022 05:49

TEMMUZ SICAĞINDA İKİ KARA GÜN
04 Temmuz 2022 05:49

Fetiye Uzun Hasan Cami
30 Haziran 2022 05:49

Vefalı Malatyalıların Doğanşehir Gezisi
29 Haziran 2022 05:49

Malatya'da Venk Şapeli
29 Haziran 2022 05:49

CHP KÖY ENSTİTÜLERİ MASASI VE PROJELERİ
21 Haziran 2022 05:49

MALATYA'DA UMUMİ TUVALETLER SORUNU
20 Haziran 2022 05:49

SEYYİD AZİZ DEDE(Ape Aziz) ANMA ETKİNLİĞİ
15 Haziran 2022 05:49

MAVİ DEĞİRMEN / Seferihisar - İzmir
15 Haziran 2022 05:49

Bir Gezi Anısı
06 Haziran 2022 05:49

ASPUZU BAĞLARI
06 Haziran 2022 05:49

Hüseyin Doğan Dede 39.Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı
25 Mayıs 2022 05:49

MALATYA DEMİRYOLU MENFEZİNİN HAZİN SONU
13 Mayıs 2022 05:49

MELİTA
10 Mayıs 2022 05:49

YAZAR ÖZGÜR SİNAN'LA ÇANAKKALE'DE KEYİFLİ BİR RÖPORTAJ
07 Mayıs 2022 05:49

KARAGÜL
30 Nisan 2022 05:49

TARİHİN İZİNDE... Mezar Taşlarından Yapılan Demir Yolu Menfezi
30 Nisan 2022 05:49

NE BAHARLARIMIZ GEÇTİ ÖMÜRDEN
11 Nisan 2022 05:49

MALATYA'DA KAYISI AĞAÇLARI ÇİÇEK AÇTI
04 Nisan 2022 05:49

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN SAHİPSİZ MEZARLIĞI
01 Nisan 2022 05:49

Akçadağ Köy Enstitüsü 1947 mezunu Öğretmen MUAZZEZ YILMAZ
17 Mart 2022 05:49

ELAZIĞ/ KEBAN- DENİZLİ KÖYÜ KERVANSARAYI
25 Şubat 2022 05:49

Balıkesir'de Tahtakuşlar Köyü
14 Şubat 2022 05:49

GÜLE GÜLE BİLGE İNSAN, İSMAİL KAYGUSUZ...
04 Şubat 2022 05:49

Lütfi Özgünaydın: 'Bir zamanlar Kemaliye'
30 Ocak 2022 05:49

Malatyalı Yazar Necati Güngör beyi İstanbul'da ziyaret
25 Ocak 2022 05:49

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
24 Ocak 2022 05:49

Gazateci Hrant Dink katledildiği yerde anıldı.
24 Ocak 2022 05:49

Geçmişin İzinde DAMASCUS Sergisi
13 Aralık 2021 05:49

DEMİRYOLU KÜÇÜK İSTASYONLARI
03 Aralık 2021 05:49

MALATYA’DA YENİ FiDANCILAR SİTESİ HAZIR
22 Kasım 2021 05:49

Malatya'da Vanlı Hoca: Şeyh Hacı Hamid Hamd-î Vânî El- Malatî (1873 – 1955)
22 Kasım 2021 05:49

Malatya'da Venk Manastır ve Kilisesi
16 Kasım 2021 05:49

Malatya'da 'Venk' Manastır ve Kilisesi
25 Eylul 2021 05:49

ARGUVAN YOLLARINDA
15 Eylul 2021 05:49

HEKİMHANLI SADIK BABA
15 Eylul 2021 05:49

Malatya ERHAÇ Askeri Hava üssü Adı Nereden Geliyor
15 Eylul 2021 05:49

HEKİMHANLI ÂŞIK ESİRİ BABA
08 Eylul 2021 05:49

SÜRYANİ KADİM MOR BARSAUM MANASTIRI / DİLBER KALESİ
24 Ağustos 2021 05:49

ASLANTEPE HÖYÜĞÜ'NÜN UNESCO YOLCULUĞU... Temmuz 31, 2021
03 Ağustos 2021 05:49

Malatya'ya kuşbakışı bakanları şaşırtan dairesel tarlalar
27 Temmuz 2021 05:49

Aşağıbağlar Suflâ Cami (1850) Yeşilyurt/Malatya
26 Temmuz 2021 05:49

MALATYA'DA ROMA ODA MEZARLARI... YİNE TOKİ
26 Temmuz 2021 05:49

Okulun Atatürk Anıtına Saygısızlık
08 Temmuz 2021 05:49

MALATYA CASA ŞEHİTLİĞİNİN KÜNYELİ MAHZUN AĞAÇLARI
08 Temmuz 2021 05:49

ŞEKER FABRİKASININ ALKOL ÜNİTESİ KADERİNE TERK EDİLDİ
05 Temmuz 2021 05:49

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ YERLEŞKESİNDEN HÜZÜNLÜ KARELER
28 Haziran 2021 05:49

BİN YILLIK SELÇUKLU KIRK KARDEŞLER MEZARLIĞI İÇLER ACISI HALDE
28 Haziran 2021 05:49

Ulu Camii Sit Alanına 30 yıl önce yapılan okul binası yıkıldı
07 Haziran 2021 05:49

Battalgazi Çolakoğlu Köyü
24 Mayıs 2021 05:49

Malatya’da sebze fidelerini dikme, dönemi başladı
04 Mayıs 2021 05:49

Hurda Depolarının Şehir Dışına Çıkarılması
04 Mayıs 2021 05:49

Malatya'da İlkbahar
14 Nisan 2021 05:49

YOLUM DÜŞTÜ HACI BEKTAŞ'A
05 Nisan 2021 05:49

SANCAKTAR ABDULVAHAP GAZİ TÜRBESİ
18 Mart 2021 05:49

TOPKAPI SARAYI ve CELLAT ÇEŞMESİ
07 Mart 2021 05:49

KARACA AHMET SULTAN TÜRBESİ
07 Mart 2021 05:49

AYASOFYA'YA YOLCULUK.
27 Şubat 2021 05:49

MALATYA ÇINARLI CAMİİ / SURP ASDVADZADZİN Kilisesi
21 Şubat 2021 05:49

ŞAHKULU SULTAN DERGÂHI
07 Şubat 2021 05:49

ZEYNEP- KAMİL HASTANESİ ÖLÜMSÜZ BİR AŞK HİKAYESİ
01 Şubat 2021 05:49

MALATYALI İSMAİL AĞA CAMİİ. HAMAMI, ÇEŞMESİ
30 Ocak 2021 05:49

Koca Vaiz Baba Türbesi
30 Ocak 2021 05:49

TÜRBE VE TABUTDA ÖRTÜ (PÛŞÎDE) KÜLTÜRÜ
28 Aralık 2020 05:49

ŞEYH BEDREDDİN'İN MEZARINI YAPIN
25 Aralık 2020 05:49

UMUMİ TUVALETLER
09 Aralık 2020 05:49

HEKİMHAN, TARİHİ SURP PIRGİÇ KİLİSESİ
03 Aralık 2020 05:49

HEKİMHAN'IN TARİHİ MEZARLIKLARI ve YENİ MEZARLIĞIN HİKAYESİ
29 Kasım 2020 05:49

Hekimhan Hükümet Binası Yangını
26 Kasım 2020 05:49

ARAPGİR'İN KAHVERENGİ YOL LEVHALARI
19 Kasım 2020 05:49

İÇİNDE MEZARLIĞI OLAN OKUL
12 Kasım 2020 05:49

HEKİMHAN DİPSİZ GÖL (SÜLÜK GÖLÜ)
04 Kasım 2020 05:49

Malatya'dan Hatay'a Hafta Sonu Gezisi
28 Ekim 2020 05:49

MALATYA'DA İLYAS TENEKELİ KÖŞK MİNARELİ CAMİ
22 Ekim 2020 05:49

HEKİMHAN CEVİZiNİN HİKAYESİ
16 Ekim 2020 05:49

MALATYA SURP YERRORTUTYUN (Taşhoran ) Kilisenin Yeni Kubbesi.
14 Ekim 2020 05:49

Yüce dağ başında bir garip mezar
11 Ekim 2020 05:49

Hekimhan'ın Tarihi Çeşmeleri Kaderine mi Terk Edildi?
07 Ekim 2020 05:49

Kapatılan Köy okulları kaderine mi terk edildi?
06 Ekim 2020 05:49

DİLEYİCİ ROMANI-Fatma Çağlayan
16 Eylul 2020 05:49

12 EYLÜL KARANLIĞINDA KAYBOLAN BİR NESİL
13 Eylul 2020 05:49

SULTANSUYU HARASINA HİPODROM NEDEN YAPILMIYOR?
25 Temmuz 2020 05:49

MALATYA'DAN ERZİNCAN-BAŞBAĞLAR KÖYÜNE YOLCULUK...
23 Haziran 2020 05:49

Hekimhan-Güzelyurt Ilıca Tıpka Ocağı
19 Haziran 2020 05:49

HEKİMHAN - YAĞCA GEYİK ve DAĞ KEÇİSİ ÜRETİM MERKEZİ
16 Haziran 2020 05:49

FUGACI ABBAS USTA (Abbas Soğukpınar)
15 Haziran 2020 05:49

MALATYA KAYISI ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
22 Mayıs 2020 05:49

Aziz Mor Ahron Kadim Süryani Manastırı (M.S 329)
17 Mayıs 2020 05:49

MALATYA SÜMER İLKOKULU BİNASI YIKILIYOR
11 Mayıs 2020 05:49

IŞIKLAR SÖNMESİN
23 Nisan 2020 05:49

370 YAŞINDA KIZILCIK AĞACI
19 Mart 2020 05:49

MEZAR TAŞLARINDAN YAPILAN DEMİRYOLU KÖPRÜSÜ
18 Mart 2020 05:49

Tüm Yazılar