Fikri Demirtaş
[email protected]

MALATYA'DAN ERZİNCAN-BAŞBAĞLAR KÖYÜNE YOLCULUK...

23 Haziran 2020 08:54

Erzincan Kemaliye'li usta fotoğrafçı – yazar, öğretmen Lütfi Özgünaydın'la geçen yıl Malatya'da Bakırcılar çarşısında fotoğraf çekerken tanışmıştım. Bir çay ocağında oturup sohbet ettik. Sonra Lütfi beyin Kuş da Öldü, ", Dönüş zamanı - Eğin Üçlemesi 1, Sevda Zamanı- Eğin üçlemesi 2 ," kitaplarını okudum. Doğduğu yerleri bölgeyi o kadar güzel anlatmış Yazıcıoğlu köprüsünün yapılması için yazdığı makalelerle dikkat çekmiş ki. Çektiği fotoğraflarla adından söz edilen sayısız ödüller alan duayyen bir sanatçı. İlerlemiş yaşına rağmen bitip tükenmez bir enerji ile Ulusal bir gazetede haftada bir Fotoğraf ve sanat üzerine söyleşiler yapıyor. Bu yol hikayesini de Lütfi beye borçluyum.

17 Haziran 2020 tarihinde gezi rotam Malatya Erzincan Kemaliye Başbağlar köyü. Yol arkadaşım Malatya'da yıllar önce fotoğrafçılık yapan Arkadaş Fotonun sahibi Arguvanlı Hüseyin Koç.

Sabahın ilk ışıkları Malatya'ya düşerken Arapgi're doğru yola çıktık.

Karakaya Baraj göletine karışan Tohma çayının üzerindeki demiryolu ve karayolu köprüsünden geçdikten sonra benzinlikte ki sosyal tesislerde sabah çorbası. İçip yolumuza devam ettik.

Malatya Sivas yolunun 25. km'de Yazıhan ilçesine varmadan yolun sağında tabelalar Arguvan, Arapgir, Keban, Ağın, Kemaliye Erzincan yönünü gösteriyordu.

Elazığ Baskil Karakaya Barajı karşısında Muşar dağında kartal yuvası gibi her taraftan görülen Süryani Mor Ahron manastırı masalımsı bir görünüm veriyordu . Malatya'dan beri yol boyunca hep bizi gözetledi...

Kuruçay köprüsünü geçtikten sonra yolun iki tarafı pancar, kavun , karpuz tarlalarıyla dolu.
Arguvan yolunda uçsuz bucaksız bozkır sürüp gidiyor. Her taraf Van Gogh sarısı ekin tarlaları göz alabildiğine uzanıyordu. tarlalarda biçer döğerler , traktörler harıl harıl çalışıyordu. Sap sarı hozanlardan ekin tarlaların arasında simsiyah yılan gibi kıvrılarak parlayan asvalt yoldan gidiyoruz...

Ekinleri biçilen hozan tarlalarında aşiretlerin koyunları arda arda dizilmişlerdi. Çoban sürünün ardında yanında bir eşek , Kangal Çoban köpeği yamaça doğru gidiyorlardı. Hozan tarlasının toprağından kalkan toz bulutu içinde sürü görsel bir şov sunuyordu.

Deregezen köyü yakınlarında yol kenarında elktrik direğinin tepesinde leylek yuvasını görünce durduk.Kadrajımıza düşen karelerde leylek yuvasında bir anne bir baba iki leylek yavrusunu besliyordu...

Yol güzergahında tarıma elverişli olmayan tepelerin yamaçlarındaki tel örgülerle çevrilmiş tarlalarda güneş enerjisi santralleri kurulmuştu. Toprak sahipleri akıllıca bir yatırım yaparak susuz tarlalarına güneşe yatırım yaparak buğday yerine güneş enerjisi ekmişlerdi.

Elazığ yol ayrımından sonra Keban, Ağın Arapgir ve Kemaliye'ye ayrılıyor yol...

Malatya'nın ilk rüzgar enerji santrali Arapgir ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıkta yol kenarında bir tepede Onar köyü ,yol ayrımında kurulan üç rüzgar türbünü göğün maviliğinde dönüyordu...Görüntüler insanın iç dünyasını aydınlatıyordu.

Türkmen Alevi köyü olan Onar köyünde bulunan Göktürkçe yazılı mezar taşları. Taşın üzerinde" Her şey ölümlüdür" yazılmış. Anadolu Aleviliğin en eski kırlangıç çatılı 800 yıllık Cem evi , Roma dönemi kral Kaya mezarları buradadır. Anayoldan köye kadar 5 km'lik asvalt yolun iki tarafı badem ağaçları, meşeler ve üzüm bağları ile kaplıdır...

Göl Dağı'nın önünde; Göl Dağı'nın kucakladığı sahiplendiği güzel insanların yaşadığı Malatya'nın güzel ve çok kültürlü hüzünlü ilçesi Arapgir'deydik.,
Düzlükler bitince bir tepeden aşağı . Arapgir'li İşadamı Mehmet Ali Aydınlar'ın yaptırdığı okul ve tesislerin önünden geçip, meyve bahçelerinin arasından giden bir yolla babamın 1960'lı yıllarda Sıtma Savaş Şube Şefi olarak görev görev yaptığı , yedi yaşına kadar çocukluğumun geçtiği Arapgir ' e geldik. Arapgir'de Demirkapı mah. Tekel deposu karşısında iki katlı taş yapılı bahçeli bir evde oturmuşuz. Doksan yaşına merdiven dayayan annem Ermeni komşularını hala anlatır.

"Günün güzellikleri sizlerle olsun
G Ü N A Y D I N, Huzurlu ve mutlu bir akşam geçirmeniz dileğiyle İyi akşamlar,
İçinde yaşarken de özleyeceğin tek şehir ARAPGİR...fotoğrafları ve güzel paylaşımları ile tanınan Muhasebeci fotoğraf sanatçısı Celal Denizi evinde ziyaret ettik. Başbağlar yolu güzargahı ve fotoğraf sohbetini yaptık. Celal beyin kendi eliyle yaptığı kahveyi içerek soluklandık.

Arapgir Belediye Başkanını Haluk Cömertoğlunu ziyaret etmeye gittik . Malatya'da toplantısı olduğundan görüşemedik.

İlçeye gelen yerli ve yabancı turistlerin evi olan tarihi Millet Han’da Reyhan şerbeti içip yolumuza devam ettik.

Türkiye bitki çeşitliği kategorisinde Coğrafi İşaret Belgesi alan ilk ürün Arapgir’in Köhnü Üzümünün ardından Coğrafi İşaret Belgesi alan ikinci Arapgir ürünü Reyhan olmuş.

Kemaliye yolu üzerindeki karayolunun ortasında kalan refüjler ve boş alanlara çiçek yerine meşhur mor reyhanlar ekiliyormuş. Biz bu yoldan geçerken belediye işçileri reyhan ekmek için refüjlerde çalışıyorlardı.

Yolun iki tarafında ceviz, dut ağaçları ile kavaklık ve söğüt ağaçları , yamaçlar üzüm bağları arasında Kemaliye'ye doğru yol aldık.

Arapgir'de başta Siyah Köhnü, Aşıkbeyazı ve Kışlık Amasya üzüm çeşitleri olmak üzere toplam 13 üzüm çeşidinin üretimi yapılmaktaymış.

Yolun sol tarafında kahverengi tabelada Ocak Köyü Hıdır Abdal Sultan türbesi yazıyordu.

Yolun 3–4 kilometre uzağında ve tepelerde bulunan yaklaşık bin yıllık Ocak isimli Alevi Türk köyü görünüyordu. Bu köye 3-4 kez gitmiştim.

Köyün girişine kesme taştan bir tak yaptırılmış. Dostluk kapısını geçer geçmez Ali Yolu başlıyor. Yolun sağ tarafındaki badem ağaçların arasına eşit aralıklarla demirler sabitlenmiş. Bu demirlere süslü, tabelalar asılmış. Tabelaların her birinin iki yüzünde de aynı yazı görülüyor. Alevi ulu ozanlar dan, şairlerinden birkaç dörtlük, çoğunluğu Alevi önderlerden uyaklı sözler, felsefi yoğunluk içeren ilkeler sergilenmiş.

Müzenin önüne oldukça heybetli bir Pir Sultan Abdal heykeli var. Pir Sultan Abdal’ın “ Gelin Canlar Bir Olalım” sözü ile bir de şu dörtlük heykelin kaidesine yazılmış.

Pir Sultan Abdal’ım can göğe ağmaz
Hak’tan emr’olmazsa irahmet yağmaz
Şu ellerin taşı hiç bana değmez

13. Yüzyıl erenlerinden Gözcü Karacaahmet Sultan’ın göz bebeği ,
Hıdır Abdal Sultan Türbesi ( Düşkünler Ocağı) 850 yaşında kara dut ağacı, Köyde müze, kitaplık , Cem evi, Cami, kültür merkezi, köy odası, tiyatro salonu, hamamı vardı.Bu konuda belki Türkiye’de tek bir köydür.

Gerçekten Türkiye’de Ocak’a benzer ikinci bir köyün olacağını sanmıyorum. Düşünün köyde helikopter pisti bile var.

Biraz sonra yol aşağı doğru kıvrılmaya başladı. Alabildiğine uçurumdu önümde yol peş peşe kıvrılıyordu. Fırat inanılmayacak kadar küçülmüştü, gözlerime inanamadım koca nehir sanki büyücek bir çay ya da ırmak gibi. Yollar
öylesine keskin virajlıydı ki..Ayağım frende düşük vitesle yavaş yavaş inmeye başladım. Allah korusun, buradan bir araç yuvarlansa parça parça olur. Fırat vadinin tabanına yayılmıştı. Güneş ışığı dimdik iniyordu turkuaz renkli nehrin üstüne. Yolun iki yakasını meşe, ardıç , alıç ağaçları, çalılar, kuş üzümleri, endemik bitkiler çiçekler kaplamıştı. Binbir çiçek... .Aşağıya inip Başpınar Vali Recep Yazıcıoğlu köprüsünde mola verince bir oh çektik yol arkadaşım Hüseyinle. Fırat'ın suyu parlıyordu . Vadi sessizdi. İkimizde konuşmadan Fırat'ın sesini dinleyip demir köprünün üstünde fotoğraflar çektik.

Nice devlet, nice yaşam,nice sevgi ve düşmanlık gelip geçmiştir Fırat'ın etrafından. Ne uğurda olursa olsun Fırat'ın aldığı canlar pek çok yürek yakmış, pek çok aileyi, yıkmıştır. Toprağa can veren Fırat'ta bazen kan aktığı yıllar olmuş .Her milletin dilinde türkü olmuş ağıt olmuştur.

Zalim Fırat Türküsü
"Aldın Fırat aldın benden kuzumu
Bana düşmanın neydi ey"

Malatya yöresine ait bir türküde...

"Fırat Kenarında Yüzen Kayıklar

Fırat kenarında yüzen kayıklar ölem kayıklar n'edem kayıklar
Anam ağlar bacım beni sayıklar ölem sayıklar n'edem sayıklar
Başına toplanmış bağrı yanıklar ölem yanıklar n'edem yanıklar"

Fırat'ın göl olmasından sonra bu köprü kurulmuş. Önceleri Fırat'ın karşı kıyısında yol son bulurmuş.Salla karşıya Erzincan a, Kemaliye , Arapgi're Malatya'ya giderlermiş.
***
Kebane baraj gölü dolmaya başlayınca köprüler bir bir sular altında kalıyor. 1973 yılı Keban Baraj Gölü, her bir şeyi yutuyor; Başpınar Köprüsü de sular altında kalır. Karşı yakada Munzur Dağları önünde Başpınar ve 22 köy mahsur kalır.

"Recep Yazıcıoğlu Erzincan’a atandığında Kemaliye’nin iki önemli sorunu vardı. Birisi köprü diğeri taş yolu sorunu idi. Önce köprünün yapımı için halkın İstanbul ve Ankara’da yaptığı toplantılara katıldı. “Siz ne veriyorsanız ben iki katını veriyorum” dedi ve bir meblağ meydana getirdi. Sonra köprüyü yaptırdı, çelikten bir köprü. Barajın iki yakasına. Ayaklar yaptırdı karşı kıyıda çelikten monte ettirdiği köprüyü bir feribot üzerinde bir yakadan bir yakaya taşıdı. Dünyada ilk kez böyle bir iş yapılıyordu. Ve Yazıcıoğlu hiç kıpırdamadan 7 saat köprünün bir yakadan bir yakaya sürülmesine baktı o gün. Çünkü küçük bir hata olsa çelik köprü barajın içerisine düşerdi. Köprü kuruldu 22 köyün çilesi bitti. Köprünün adı “Recep Yazıcıoğlu Köprüsü” oldu."(Alıntı- Lütfi Özgünaydın )
***
Vali Recep Yazıcıoğlu Demir köprünün üzerinden geçtik dağlara doğru tırmanmaya başladık yine kıvrım kıvrım uçurumlu yollardan . Öğlen güneş ışığında meşe ağaçlarının yaprakları ışıl ışıldı... Fotoğrafçı arkadaşım arkada uyuyordu. İleride , başı dumanlı Munzur dağlarının kuzeye bakan yamaçlarında hala kar vardı. Tepeye çıkınca bulutlara komşu olduk, kuşlar bizden aşağıda uçuyorlardı. Yol kenarlarında kesme taştan yapılmış hayratlık çeşmeler dikkat çekiciydi. Her çeşme başında üstü kapalı oturma yerleri yapmışlar.Arabayı kıyıya çekip buz gibi su içip elimizi yüzümüzü suyla yıkadık. Fotoğraf makinesinin kadrajında Fırat aşağıda küçük bir dere gibi görünüyordu. Defalarca uçurumlu yollardan indik çıktık. Barasor vadisine saatler sonra vardık.

Barasor , Erzincan iline bağlı Kemaliye (Eğin) ilçesinin doğusunda ilçe merkezine yaklaşık 60-70 km uzaklıkta doğal güzellikler içinde Tunceli il sınırına doğru uzanan bir vadide yer almaktadır. Barasor adlı bu vadinin bulunduğu yer deniz seviyesinden yaklaşık 1500 metre yüksekliktedir.Barasor Vadisinde batıdan doğuya doğru sırası ile Aşağıumutlu, Yukarıumutlu ve Başbağlar köyü yer almaktadır.
Barasor vadisindeki bu köyler 1950 yıllarına kadar oldukça kalabalık bir nüfusa sahipken, bu yıllardan sonra nüfusun büyük bir kısmı İstanbul’a göç etmiş ve burada yerleşmiştir.

Yolda karşıdan sırtında kocaman bir çuvalla gelen yaşlı bir adama " Amcab Başbağlar yolu ne kadar sürer" deyince bize " Aşağıumutlu ve Dereler mezrası, Yukarıumutlu en son köy Başbağlar. Buradan öte yol bitiyor. Yarım saatlik yolunuz var" dedi...

Yukarıumutlu köyünde cami önünde dut ağaçların altında oturan köylülere selam verip biraz oturup sohbet ettik. Çeşmeden buz gibi akan dağ suyunun sesi yorgunlukta ninni gibi geliyordu.Köylüler sohbet esnasında köylerini anlatmaya başladılar.

Köyler dağlık bir arazinin ortasında yer alan bir vadinin yamacında kurulmuş olup tarıma elverişli pek fazla arazisi yoktur. Köylerde narenciye hariç her çeşit meyve ve sebze yetiştirilmektedir.
Köylerin bahçeleri derelerden sonra başlıyordu. Köyden derelere kadar olan eğimdeki sekili bahçelerde türlü meyve ağaçlarını vardı. Yol kenarlarında koca gövdeli ceviz ağaçları , asırlık dut ağaçları dikkat çekiyordu... Dereden bahçelere gelen suyla sebzeler dikerlermiş... Ballı armutlar, elmalar,, sapsarı ayvalar, nar ,incir ağaçları varmış. Geniş meraları ve çok çeşitli bitkileri olduğundan köylerinde hayvancılık ve arıcılık yapılmaktaymış.

Köylerinde dağ ve meralarında çok miktarda dağ keçisi, ayı, domuz, kurt, sansar, tilki, şahin, doğan kartal, keklik ve tavşan gibi yabani hayvan ve av hayvanı bulunmaktaymış. Ayrıca bu dağlarda Uşgun, çiriş, kekik, nane, zetiren, mantar(göbek), ısırgan otu, anuk, kenger, kuzu kulağı, yarpuz, yerliyen otu(kökünden sakız çıkar), keven, çaşır yetişmektedir.Gene köylerinin çevresinde ve dağlarında nergiz, navruz, guccili, kardelen, kar çiçeği, gelincik, tutiye, menekşe, sümbül gibi çiçekler bol miktarda bulunduğunu anlattılar.

Köyler ve yöresinde karasal iklim hüküm sürdüğünden. Kışları çok sert ve soğuk yazları ise oldukça sıcak geçmektedir.
Kışın çok kar yağdığından Taş evlerinin çatıları saçla kaplıydı.

***
Başbağlar Köyüne, Fırat Nehri üzerinde inşa edilen Recep Yazıcıoğlu Köprüsünü geçtikten sonra, kilometrelerce dağ yamaçlarındaki yolları aşarak binbir güzellikle karşılaşarak ulaşırsınız. Yeşil vadilerin ve billur suların eşliğinde yolculuk edersiniz. Başbağlar, dağın eteğine kurulmuş güzel bir köydür. İnsanı da köyleri gibi sıcak ve güzeldir.

Erzincan Kemaliye'ye bağlı Başbağlar köyünde 5 Temmuz 1993'te yaşanan katliamın üzerinden 27 yıl geçti.

Medyada yer alan haberlerde;"
2 Temmuz 1993'te yaşanan Sivas Madımak katliamından üç gün sonra 5 Temmuz 1993 akşam Erzincan Kemaliye ilçesi Başbağlar köyüne üç.koldan gelen PKK'lı salgırganlar 60 kişi kadardı. Saat 20.00 sularında köyün girişinde mevzilenlerden bir grub telefon kablolarını keserler. İki kadın saldırgan yatsı ezanı okuyan imamı öldürür. Saldırganlar bütün erkekleri köyün üst kısmında tepede , kadınlarında derede toplarlar.
Köyün erkekleri tepenin üzerinde tek sıraya dizildi.. Saldırgan grubun elebaşısı 1,5 saat örgütsel bir propoganda yapar. " Sivas şehitleri ölümsüzdür" şeklinde solagan atarlar.Ardından silah ile köylüleri taramaya başladı. Diğer terörüstlerde uzun namlulu silahlarla bir yaylım ateşine tutarlar. Tam 28 kişinin cansız bedeni yan yana devrildi. Diğer saldırgan grub evleri ateşe verdiler. 5 kişide yakılan evlerde can verdiler. 69 ev, bir cami, bir okul, 4 araba yakıldı..33 ölü, 30 dul kadın, 100'e yakın yetim çocuk geriye köyün enkazı kaldı. Salgırdanlar olay yerine bir bildiri bırakırlar. Gece yarısı sabaha doğru köyü terk ederler. Gayeleri yüzlerce yıldır birlikte yaşayan komşu olan, ticaret yapan, yurt savunmasında birlikte olan aynı coğrafyada yaşayan halklar arasında Erzincan ve Sivas'ta bir Alevi Sünni çatışması başlatmak ve Türkiye sathına yaymaktı.

katliamdan sonra geride kalanların yaptığı tek şey ölülerine ağıt yakmaktı.


Bir cinayet şebekesi olan PKK’nın yaşattığı o büyük acıya rağmen Başbağlar köylüleri duruşlarıyla baş eğmediklerini gösteriyorlar. Sivasta , Başbağlar da yaşanan vahşet ve katliamlar tarihe kara bir leke olarak yerini aldı. Devleti idare eden yetkililerin ve insanların bu acı olaylardan ders çıkartmaları. Sorumlular hakkında yasal işlemlerin yapılması, gerekmektedir.

insanları kutuplaştırmak ve bu ayrımcılıktan beslenen zalim kişiler her devir de var olmuştur. Bundan dolayı akıllarını kullanmayanların yada akıllarını birilerinin emrine veren kişilerin, başlarının pislikten çıkmayacağı bir gerçektir.

Başbağlar köyünü ziyaret eden vatandaşlar,gibi bizde köyde katliamın yaşandığı jandarma karakolunun altındaki şehitlik anıtında katledilenlerin defnedildiği Başpınar köyündeki şehitlikte dua ettik.

Yıllar önce Sivasta 2 Temmuz 1993 Tarihinde Sivas’ta yapılan, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında radikal İslamcılardan kaçarak sığındıkları Madımak Otelinde Türk vatandaşı 32 Alevi yazar, düşünür, araştırmacı ve gazeteci, 1 Hollandalı Öğrenci, 2 Otel Çalışanı olmak üzere toplamda 35 kişinin yanarak ve dumandan zehirlenerek hunharca öldürülmüştü.
Sivas'a yaptığım gezide Madımak otelinede gitmiştim. Otelin giriş lobi kısmında 35 canın fotoğrafı asılıydı.
Sivas Katliamı için " Sivas Madımak'ta Canlar"şiirini yazmıştım.
Bu olayın ardından Başbağlar da katledilen ,33 can için bir şiir yazdım.

"Başbağlar
5 Temmuz 1993…
Alaca karanlık çökmüş Başbağlar’a.
Ay ağladı, yıldızlar ağladı o gece;
Bülbül figan eder gül dalında,
Otuz üç pınar kurudu Başbağlar’da.
Yer ağlar, gök ağlar, karalar bağlar Başbağlar"

Akşam üzeri güneş tepelerden aşarken dönüşte Başpınar'a varmadan, Tunceli Çemişgezek üzeri Feribotla Elazığ tarafına geçtik. Elazığ tarafından değil Keban yolu üzerinden Malatya'ya gitmeye karar verdik. Keban'da yemek molası verip akşam ,21.00' sularında Malatya'ya döndük...

Günü yorgun bitirdik ama herşeye değdi. Buralara gidecekler . Bir gece Kemaliye'de veya Arapgir'de kalırlarsa gezileri daha verimli olur.

 

 

   

   

    

   

   

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Yazarın Diğer Yazıları

IŞIKLAR SÖNMESİN
08 Ocak 2024 08:54

Ali Kapısı Derneği Abdal Musa Birlik Lokması
20 Aralık 2023 08:54

Sazlılar Derneğinde Abdal Musa Lokması
07 Aralık 2023 08:54

Zeynel Abidin Vakfında Abdal Musa Lokması
03 Aralık 2023 08:54

Seyituşağı Köyünde Abdal Musa Birlik Lokması
16 Kasım 2023 08:54

MALATYADA REKLAM TABELACILIĞI
03 Kasım 2023 08:54

Endüstri mirası tescili Tuğla Bacası restorasyonu bekliyor
28 Ekim 2023 08:54

GÜNDÜZBEY- PINARBAŞI KAPTAJ GEZİSİ
17 Ekim 2023 08:54

KABAH ABDAL TÜRBESİ ve GÜRGÜR DEDE TÜRBESİ
10 Ekim 2023 08:54

ELEMENDİK PINARI
02 Ekim 2023 08:54

HEKİMHAN'DA 'TORLAKÇILAR' EKMEKLERİNİ ATEŞ VE KÜLDEN ÇIKARIYOR
09 Eylul 2023 08:54

HEKİMHAN KÖYLÜKÖYÜNDE SARIÇAM ORMANI
29 Ağustos 2023 08:54

BATTALGAZİ'DE ASIRLIK KARA DUT
22 Ağustos 2023 08:54

Zeynel Abidin'de Aşure Lokma Etkinliği
18 Ağustos 2023 08:54

Hekimhan'da Dört Yüz Yılık Ceviz Ağacı
05 Ağustos 2023 08:54

VEFA KONAĞI, DEPREMZEDELERE MESKEN OLDU!
03 Ağustos 2023 08:54

TARİHİ ESERLERE SAYGI
31 Temmuz 2023 08:54

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
28 Temmuz 2023 08:54

Profesyonel Fotoğrafçı HÜSEYİN KOÇ Son Yolculuğuna Uğurlandı
09 Temmuz 2023 08:54

BİR BOZKIR KÖYÜ GEBELİ / ARAPGİR
09 Temmuz 2023 08:54

Karapınar'da ŞAH -I MERDAN Ziyareti
09 Temmuz 2023 08:54

DOĞANYOL'UN YENİDEN DOĞUŞU
15 Haziran 2023 08:54

GELİNCİK TEPE
07 Haziran 2023 08:54

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ 6 ŞUBAT DEPREMİNİN ARDINDAN
27 Mayıs 2023 08:54

ÂŞIK VEYSEL... Sivrialan köyüne yolculuk...
16 Mayıs 2023 08:54

MEMLEKETİM YIKIK VİRANE OLDU
19 Mart 2023 08:54

MALATYA'DA SITMA SAVAŞ VE BABAMIN ANILARI
13 Ocak 2023 08:54

MALATYA SÜMERBANK FABRİKASI İŞÇİSİNİN RÜYASI
28 Kasım 2022 08:54

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN ' GARİP' MEZARLIĞINA SAHİP ÇIKILDI
25 Kasım 2022 08:54

ENGÜZEKLİLER CEM EVİNDE ABDAL MUSA - BİRLİK CEMİ
08 Kasım 2022 08:54

ADINI YİTİREN OKUL...Akçadağ Köy Enstitüsü
13 Ekim 2022 08:54

Hekimhan Ballıkaya (Mezirme) Mahallesi
22 Eylul 2022 08:54

HEKİMHAN-GİRMANA 1. KÜLTÜR ŞENLİĞİ
01 Eylul 2022 08:54

RUS PAZARI / BİT PAZARI
20 Ağustos 2022 08:54

MALATYA ÜÇ HORAN KİLİSESİNDE İKİNCİ AYİN
14 Ağustos 2022 08:54

Kiliseden Kültür Merkezine
28 Temmuz 2022 08:54

Aspuzu Bağları: Karadut Ağacı
11 Temmuz 2022 08:54

TEMMUZ SICAĞINDA İKİ KARA GÜN
04 Temmuz 2022 08:54

Fetiye Uzun Hasan Cami
30 Haziran 2022 08:54

Vefalı Malatyalıların Doğanşehir Gezisi
29 Haziran 2022 08:54

Malatya'da Venk Şapeli
29 Haziran 2022 08:54

CHP KÖY ENSTİTÜLERİ MASASI VE PROJELERİ
21 Haziran 2022 08:54

MALATYA'DA UMUMİ TUVALETLER SORUNU
20 Haziran 2022 08:54

SEYYİD AZİZ DEDE(Ape Aziz) ANMA ETKİNLİĞİ
15 Haziran 2022 08:54

MAVİ DEĞİRMEN / Seferihisar - İzmir
15 Haziran 2022 08:54

Bir Gezi Anısı
06 Haziran 2022 08:54

ASPUZU BAĞLARI
06 Haziran 2022 08:54

Hüseyin Doğan Dede 39.Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı
25 Mayıs 2022 08:54

MALATYA DEMİRYOLU MENFEZİNİN HAZİN SONU
13 Mayıs 2022 08:54

MELİTA
10 Mayıs 2022 08:54

YAZAR ÖZGÜR SİNAN'LA ÇANAKKALE'DE KEYİFLİ BİR RÖPORTAJ
07 Mayıs 2022 08:54

KARAGÜL
30 Nisan 2022 08:54

TARİHİN İZİNDE... Mezar Taşlarından Yapılan Demir Yolu Menfezi
30 Nisan 2022 08:54

NE BAHARLARIMIZ GEÇTİ ÖMÜRDEN
11 Nisan 2022 08:54

MALATYA'DA KAYISI AĞAÇLARI ÇİÇEK AÇTI
04 Nisan 2022 08:54

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN SAHİPSİZ MEZARLIĞI
01 Nisan 2022 08:54

Akçadağ Köy Enstitüsü 1947 mezunu Öğretmen MUAZZEZ YILMAZ
17 Mart 2022 08:54

ELAZIĞ/ KEBAN- DENİZLİ KÖYÜ KERVANSARAYI
25 Şubat 2022 08:54

Balıkesir'de Tahtakuşlar Köyü
14 Şubat 2022 08:54

GÜLE GÜLE BİLGE İNSAN, İSMAİL KAYGUSUZ...
04 Şubat 2022 08:54

Lütfi Özgünaydın: 'Bir zamanlar Kemaliye'
30 Ocak 2022 08:54

Malatyalı Yazar Necati Güngör beyi İstanbul'da ziyaret
25 Ocak 2022 08:54

KÖY ENSTİTÜLERİNDE KÜTÜPHANELER
24 Ocak 2022 08:54

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
24 Ocak 2022 08:54

Gazateci Hrant Dink katledildiği yerde anıldı.
24 Ocak 2022 08:54

Geçmişin İzinde DAMASCUS Sergisi
13 Aralık 2021 08:54

DEMİRYOLU KÜÇÜK İSTASYONLARI
03 Aralık 2021 08:54

MALATYA’DA YENİ FiDANCILAR SİTESİ HAZIR
22 Kasım 2021 08:54

Malatya'da Vanlı Hoca: Şeyh Hacı Hamid Hamd-î Vânî El- Malatî (1873 – 1955)
22 Kasım 2021 08:54

Malatya'da Venk Manastır ve Kilisesi
16 Kasım 2021 08:54

Malatya'da 'Venk' Manastır ve Kilisesi
25 Eylul 2021 08:54

ARGUVAN YOLLARINDA
15 Eylul 2021 08:54

HEKİMHANLI SADIK BABA
15 Eylul 2021 08:54

Malatya ERHAÇ Askeri Hava üssü Adı Nereden Geliyor
15 Eylul 2021 08:54

HEKİMHANLI ÂŞIK ESİRİ BABA
08 Eylul 2021 08:54

SÜRYANİ KADİM MOR BARSAUM MANASTIRI / DİLBER KALESİ
24 Ağustos 2021 08:54

ASLANTEPE HÖYÜĞÜ'NÜN UNESCO YOLCULUĞU... Temmuz 31, 2021
03 Ağustos 2021 08:54

Malatya'ya kuşbakışı bakanları şaşırtan dairesel tarlalar
27 Temmuz 2021 08:54

Aşağıbağlar Suflâ Cami (1850) Yeşilyurt/Malatya
26 Temmuz 2021 08:54

MALATYA'DA ROMA ODA MEZARLARI... YİNE TOKİ
26 Temmuz 2021 08:54

Okulun Atatürk Anıtına Saygısızlık
08 Temmuz 2021 08:54

MALATYA CASA ŞEHİTLİĞİNİN KÜNYELİ MAHZUN AĞAÇLARI
08 Temmuz 2021 08:54

ŞEKER FABRİKASININ ALKOL ÜNİTESİ KADERİNE TERK EDİLDİ
05 Temmuz 2021 08:54

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ YERLEŞKESİNDEN HÜZÜNLÜ KARELER
28 Haziran 2021 08:54

BİN YILLIK SELÇUKLU KIRK KARDEŞLER MEZARLIĞI İÇLER ACISI HALDE
28 Haziran 2021 08:54

Ulu Camii Sit Alanına 30 yıl önce yapılan okul binası yıkıldı
07 Haziran 2021 08:54

Battalgazi Çolakoğlu Köyü
24 Mayıs 2021 08:54

Malatya’da sebze fidelerini dikme, dönemi başladı
04 Mayıs 2021 08:54

Hurda Depolarının Şehir Dışına Çıkarılması
04 Mayıs 2021 08:54

Malatya'da İlkbahar
14 Nisan 2021 08:54

YOLUM DÜŞTÜ HACI BEKTAŞ'A
05 Nisan 2021 08:54

SANCAKTAR ABDULVAHAP GAZİ TÜRBESİ
18 Mart 2021 08:54

TOPKAPI SARAYI ve CELLAT ÇEŞMESİ
07 Mart 2021 08:54

KARACA AHMET SULTAN TÜRBESİ
07 Mart 2021 08:54

AYASOFYA'YA YOLCULUK.
27 Şubat 2021 08:54

MALATYA ÇINARLI CAMİİ / SURP ASDVADZADZİN Kilisesi
21 Şubat 2021 08:54

ŞAHKULU SULTAN DERGÂHI
07 Şubat 2021 08:54

ZEYNEP- KAMİL HASTANESİ ÖLÜMSÜZ BİR AŞK HİKAYESİ
01 Şubat 2021 08:54

MALATYALI İSMAİL AĞA CAMİİ. HAMAMI, ÇEŞMESİ
30 Ocak 2021 08:54

Koca Vaiz Baba Türbesi
30 Ocak 2021 08:54

TÜRBE VE TABUTDA ÖRTÜ (PÛŞÎDE) KÜLTÜRÜ
28 Aralık 2020 08:54

ŞEYH BEDREDDİN'İN MEZARINI YAPIN
25 Aralık 2020 08:54

UMUMİ TUVALETLER
09 Aralık 2020 08:54

HEKİMHAN, TARİHİ SURP PIRGİÇ KİLİSESİ
03 Aralık 2020 08:54

HEKİMHAN'IN TARİHİ MEZARLIKLARI ve YENİ MEZARLIĞIN HİKAYESİ
29 Kasım 2020 08:54

Hekimhan Hükümet Binası Yangını
26 Kasım 2020 08:54

ARAPGİR'İN KAHVERENGİ YOL LEVHALARI
19 Kasım 2020 08:54

İÇİNDE MEZARLIĞI OLAN OKUL
12 Kasım 2020 08:54

HEKİMHAN DİPSİZ GÖL (SÜLÜK GÖLÜ)
04 Kasım 2020 08:54

Malatya'dan Hatay'a Hafta Sonu Gezisi
28 Ekim 2020 08:54

MALATYA'DA İLYAS TENEKELİ KÖŞK MİNARELİ CAMİ
22 Ekim 2020 08:54

HEKİMHAN CEVİZiNİN HİKAYESİ
16 Ekim 2020 08:54

MALATYA SURP YERRORTUTYUN (Taşhoran ) Kilisenin Yeni Kubbesi.
14 Ekim 2020 08:54

Yüce dağ başında bir garip mezar
11 Ekim 2020 08:54

Hekimhan'ın Tarihi Çeşmeleri Kaderine mi Terk Edildi?
07 Ekim 2020 08:54

Kapatılan Köy okulları kaderine mi terk edildi?
06 Ekim 2020 08:54

DİLEYİCİ ROMANI-Fatma Çağlayan
16 Eylul 2020 08:54

12 EYLÜL KARANLIĞINDA KAYBOLAN BİR NESİL
13 Eylul 2020 08:54

SULTANSUYU HARASINA HİPODROM NEDEN YAPILMIYOR?
25 Temmuz 2020 08:54

Hekimhan-Güzelyurt Ilıca Tıpka Ocağı
19 Haziran 2020 08:54

HEKİMHAN - YAĞCA GEYİK ve DAĞ KEÇİSİ ÜRETİM MERKEZİ
16 Haziran 2020 08:54

FUGACI ABBAS USTA (Abbas Soğukpınar)
15 Haziran 2020 08:54

MALATYA KAYISI ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
22 Mayıs 2020 08:54

Aziz Mor Ahron Kadim Süryani Manastırı (M.S 329)
17 Mayıs 2020 08:54

MALATYA SÜMER İLKOKULU BİNASI YIKILIYOR
11 Mayıs 2020 08:54

IŞIKLAR SÖNMESİN
23 Nisan 2020 08:54

370 YAŞINDA KIZILCIK AĞACI
19 Mart 2020 08:54

MEZAR TAŞLARINDAN YAPILAN DEMİRYOLU KÖPRÜSÜ
18 Mart 2020 08:54

Tüm Yazılar