Fikri Demirtaş
[email protected]

GÜNDÜZBEY- PINARBAŞI KAPTAJ GEZİSİ

17 Ekim 2023 02:33

GÜNDÜZBEY- PINARBAŞI KAPTAJ GEZİSİ

GÜNDÜZBEY- PINARBAŞI KAPTAJ GEZİSİ

MALATYA, GÜNDÜZBEY- PINARBAŞI (DERME SUYU ) KAPTAJ GEZİSİ

GÜNDÜZBEY PINARBAŞI 

"Pınarbaşı dedikleri yer Derme suyunun kaynağı.

Malatya şehir merkezine 19 Km. mesafede, 1110 metre yükseltide, Yeşilyurt İlçesi Gündüzbey beldesinin güneyindeki Kozluk Köyü sınırları içerisinde, Adıyaman - Çelikhan yolu üzerinde Beydağı eteklerinden çıkan su kaynağıdır. Roma İmparatorluğu döneminden bugüne Malatya'nın içme ve sulama suyu ihtiyacını karşılayan ana kaynaktır.

Suyun doğal akış güzergahı Gündüzbey beldesinden ve Yeşilyurt ilçelerinden geçen Büyükçay'dır. Beylerderesi ve Tohma üzerinden Fırat'a ulaşır. Ancak Gündüzbey'den itibaren başlayan kanallarla su daha yükseğe alınmış ve sırasıyla Gündüzbey, Yeşilyurt, Yakınca, Bostanbaşı, Tecde, il merkezindeki Kernek’ten akarak şehri terk etmiştir.

Pınarbaşı'na Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin yapıp MASKİ'nin işlettiği kaptaj vasıtasıyla suyun önemli bir kısmı şebekeye alınmıştır. 1995 yılından itibaren suyun tamamı içmesuyu olarak kullanılmaktadır. Kanala Çat barajından gelen su verilmektedir. Gayet soğuk olan suda yengeç balık ve kurbağa gibi hayvanlar yaşamamaktadır. " Alıntı maski


Malatya'da her nereye gitmiş olsanız muhakkak Gündüz beye gitmemişseniz.  Malatya’ya gitmiş sayılmazsınız. Burası  Tanrı tarafından seçilmiş  kutsal bir belde. Hayatın kaynağı suyun çıktığı bir dağ sayfiyesidir.

Gündüzbey'de Çat barajından gelen su Aspuzu bağ köylerinde sulamada kullanıyor. Keklicek Hes'te elektrik üretiliyor. Dağlarında yaban hayvanları kurt, tilki domuz, geyik, dağ keçiler, ayı, keklikler yaşarmış. Kaptajın bulunduğu yerin karşındaki tepenin adı Tottik. Suyun çıktığı yerin aşağıda eskiden kilise ve  değirmen varmış.

Kaptaj'ın aşağılardan çıktınızmı kanal boyuna düşersiniz.  Bir tarafta  bağlar, bahçeler bir tarafta gürül gürül akan sular. Hava  serinliktir. İçinizin serinlediğini hissedersiniz burada. Dermede kaynar Gündüzbeyden akar Aspuzu bağ köylerine hayat verir. Tohma ırmağına dökülür. 

Gündüzbey, özellikle yaz aylarında serinliği, yemyeşil doğal güzelliği ve bol oksijenli temiz havası ile hem turistler hem de Malatya halkı tarafından çok ziyaret ediliyor. 

 Pınarbaşı yolunun her iki yanı yeşil denizin içinde onlarca mesire alanları, kır lokantaları, cafeler yapılmış.

Gündüzbeyin yeşil, serin ve sulak bahçelerinin her biri bir mesiredir. 

 Mayıs ayından , Sonbaharın Kasım ayına kadar olan zaman diliminde helede yaz aylarında Gündüzbey'in kanalın etrafı  bağları, bahçeleri şehrin keşmekeşinden kısa bir an da olsa kaçmak isteyenler, çeşit çeşit kuşların seslerini dinleyerek doğa yürüyüşü yapmaya ve tüm yorgunluğun giderildiği bir mesire yeri

Gündüzbeyde yerli halkın köyün  meydanı  körpü( köprü)dediği yerde kahvelerde, çınar, söğüt ağaçları altında,  kanalın yanı başında  oturur, bir yandan suları, suların akışlarının sesini dinleyerek, kasaplarda hazırlanan lahmacun içi, tavalar fırınlarında odun ateşinde pişirilen  yemekler yaptırılıp yenir. Bir yandanda taze, demli çayınızı yudumlar, arkadaşlarınızla sohbet eder, tavla, okey, iskambil kağıdı oynar. Dinlenirsiniz, serinlersiniz...

Ramazan ayı yaz  mevsimine rasatlamışsa Gündüzbey manevi bir havaya bürünür. İftarlar açılır, sahura kadar oturulur.

Gündüzbey kanalı

Gündüzbeyde meyva ağaçları bir korudur.  Bağ köylüleri hepsi bahçelerine meyve vermeyen ağaç dikmezler.  Kayısı, ceviz, badem, ayva, kiraz, vişne, elma, armut,  şeftali çeşitleri (Gündüzbeğ dönüğü,şam, tüysüz, incir - teker şeftali )incir, tahnebi, kureyiş üzümleri,  kızılcık, ayva, hurma, yabani böğürtlen daha nice meyvelerin yetiştiği cennetten bir köşe.

Gündüzbey deprem sonrası 

 

6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan deprem felaketinde

Malatya büyük yara aldı. 1.400 kişi hayatını kaybederken binlerce kişi yaralandı; binlerce bina yıkıldı; on binlerce bina ağır, orta ve hafif derecede hasar gördü ve sonuç olarak yaklaşık 400 bin kişi şehri terk ettiği söyleniyor.

Aradan aylar geçti ama Malatya’nın yaraları tam anlamıyla sarılmış değil. Onbinlerce kişi kışı konteynir kentlerde geçirecek.

Yıllar önce Konak ( Banazı) Tecde, Bostanbaşı(Barguzu)Yakınca, meyve kayısı bahçelerini, tarım arazilerini imara açılırken hemde on beş katlı binaların yapılmasına izin verilirken buna karşı çıkanların dikkate alınmadığı şehir, hâlen enkaz görünümde... 

  Gündüzbeyde, ağır hasar alan ve yıkımın en fazla olduğu yerlerden biriydi. O güzelim beldede koruma altına alınan tescilli tarihi evlerde yerle bir oldu.

Yeni (Teze-Hacı Yusuf Taş) Camii’nin şu anki durumu içler acısı...

"Asrın felaketi diye nitelendirilen 6 Şubat depremlerinin ardından şehrin içme suyu ihtiyacını karşılayan Gündüzbey Kaptaj Tesisi doğal su kaynağı depremin hemen sonrasında tamamen kaybolmuştu. Bir süre sonra tekrar gelen suda toprak kaynaklı bulanıklık meydana gelmişti. Farklı laboratuvarlarda yapılan analiz neticesinde suyun içerisinde herhangi bir ağır metale ve mikrobiyolojik bulguya rastlanmadı. Oluşan bulanıklığın toprak kaynaklı olduğu tespit edildi. Konu ile ilgili Genel Müdürlüğümüz birkaç kez basın bülteni ile suyun içilebilirliği ile ilgili herhangi bir sıkıntının olmadığını açıklamıştı." Maski Bülteni

1930 yıllarda Malatya Lisesi’nde edebiyat öğretmenliği yapan Bayrak şairimiz Arif Nihat Asya Malatya’da bulunduğu dönemde, kentin değişik semtlerini, köy ve kasabalarını tanımış, buraların doğal güzelliklerinden etkilenmiş ve duygularını da dizelere aktarmıştır. 

 Arif Nihat Asya'yı rahmetle anarken Malatya ile ilgili şiirlerinden 'Pınarbaşı' şiiri;

PINARBAŞI

Bir gün çık Pınarbaşı’na

Beyaz köpüklere eğil.

Alnın çizgilerini suyla yıka

Bulutla sil.

 

Fısıltısı yaprakların

Bırakmayacak peşini

Rüzgârlar kendiliğinden

Üfleyecek ateşini.

.......

.......

KAPTAJ  GEZİSİ 

Bu gezide yol arkadaşlarım konuklarım.İstanbul'dan gelen Malatya’nın yerlisi  ünlü  Ermeni terzi rahmetli  Lapon ustanın  oğlu, Malatya HAYDER'in (Malatyalı Ermeniler Derneği) eski başkanı iş adamı Hosrof Köletavitoğlu,  Arapgir’li Tatyos Hanessian torunu İsviçre'den gelen mühendis Paul Puzant Hanessian  ve Ermenistan Erivan'dan  gelen Püzant'ın arkadaşı Anuş hanım ( İç mimari ve eski anıtların urbanistik çalışmaları) birlikte 16 eylül 2023 tarihinde  Malatya merkezde yapacağımız  gezi rotamız. Gündüzbey Dêr Mesih- Kaptaj, Ermeni Aziz Krikor Lusavoriç (aydınlatıcı Krikor) Venk kilisesi, Surp Yerrortutyun  üç horan ( Taşhoran Kültür ve Sanat Merkezi, Ermeni mezarlığı,  Mimar  Yusuf Kendir'linin Barguzudaki  bahçesinde 370 yıllık kızılcık ağacı, Dünyaca ünlü Damascus ustası  Yusuf Yusuf Bayyiğitin Büyükşehir Sanat Merkezindeki atölyesi, Orduzu Çınar Park, Furuncu köyü,  Kent Müzesi .

Büyükşehir Sanat Merkezi  Y.Bayyiğit'in Damascus  atölyesi  

F.Demirtaş,  H.Köletavitoğlu, Puzant Hanessian,  Anuş hanım

Aziz Krikor Lusavoriç (aydınlatıcı Krikor) Venk kilisesi

Büyükşehir Belediyesi Maski Genel Müdürlüğünden aldığımız izin onayı ile  Malatya  Yeşilyurt Gündüzbeydeki kaptaj'a gittik.  Kaptajın  her tarafı taşduvar ve tel örgülerle çekilmiş.  7- 24 saat kamera sistemi ile her alan kontrol altına alınarak yeterli güvenlik önlemleri alınmıştı.

Güvenlik görevlisi bizi kapıda karşıladı. Arabamızı park ettikten sonra güvenlik görevlisi ile Kaptaja doğru sohbet ederek yürüdük. Yolun iki kenarında tonlarca ağırlığında kocaman  kayalar dikkatimizi çekti. Yanlarına yaklaşınca levhada     "16 Mayıs 1991 günü meydana gelen selin getirdiği kayadır" yazıyordu.

Kapitaj olarak da ifade edilen kelimenin aslı “Kaptaj” dır. Suların kaynaktan alınması ve toplanması “kaptaj” kelimesi ile ifade edilir.

Yeraltı sularının yeryüzüne çıktığı noktaya 'kaynak' adı verilir. Kaynak sularından yararlanmak için bunlar belirli yerlerde çeşitli yöntemlerle toplanması ve muhafaza altına alınması gerekir. Kaynak sularının toplanması, muhafaza edilmesi ve yönlendirilmesi işlemlerinin tamamına Kaptaj adı verilir.

Kaptaj, “Su toplama yapısı” olarak da adlandırılan bir mühendislik terimidir.

Görevli Kaptajın kapısını açınca gök gürültüsünü andıran bir sesle karşılaştık. Gövde kalınlığında suların kayaların arasından yol alarak havuza şelalelerden akar gibi dökülmesi insanı hayretler içerisinde bırakıyor. 

Havuz kısmından sonra görevli ile birlikte su kaynaklarının çıktığı yerlere tünelden yürüyerek gittik.  

Suların yer yer nasıl kaynayıp aktıklarını görmek çok hoşumuza gitti. Bu bayağı heyecan verici bir şey. O soğuk ve berrak suların yerden , kayaların arasından, şuradan, buradan kâh sızması, fışkırması, kah küçük havuzlaşmış yerlerden kayaları üzerinden koca hava kabarcıklar meydane getirerek taşması görülmeye değer...

Malatyanın dualarla akıtılan suyu Kaptaj

Herhangi bir arıtma yada farklı bir işleme tâbi tutulmadan dağıtımı yapılan yüzdeyüz doğal kaynak suyunun çıktığı yerde aralıksız 24 saat Kuran- ı Kerim banttan okunuyor.

 Duvarlarda Kuran-ı Kerimden su ile ilgili Ayetlerin mealleri , Hz. Muhammedin sözleri türkçe levhalara yazılıp asılmış.

Bu kaynak Malatya'nın içme suyu efsanesi olarak toplumun hafızasına kaydedilmiştir. Malatya içmesuyu efsaneleri şöyledir;

1.Efsane 

"  Dêr Mesih, Arapça veya Süryanicede “İsa’nın Kilisesi” veya “İsa’nın Evi” anlamını taşır. Su, adını üzerine inşa edilmiş bu kutsal mekândan almıştır (şimdilerde harabe). Türkler ise suyu birçok kaynaktan fışkırdığı için Derme deresi diye adlandırırlar. Söylenceye göre, Hz. İsa’nın talebelerinden biri (büyük ihtimalle Aziz Tateos) bu yörelere seyahat ettiği  zaman çok susamış ama yakınlarda su bulamayınca bir taşın gölgesine uzanmış. Uykusunda kalkmasını ve asasını yere vurmasını söylemişler. Hemen kalkıp asasını vurunca su fışkırmış ve mucizevi bir şekilde suyun yüzeyinde onun asasının şekli kalmış .

Der Mesih:* Melidine’nin bu en nadide suyu şehrin güneybatı kısmında, dört saatlik mesafede, Kündübeg’in üst tarafında ve Kayır Uşağı adlı dağın eteği yakınındaki kaynaklardan doğar. Su henüz bir kayalığa varamadan eklenen pek çok kaynakla beraber o kadar gürleşir ki, geçitvermez hale gelir.

Der Mesih’in bir kısmı Kapuluk denilen yerde bir çeşme ile ayrılır ve İnek Pınar ile beraber pirinç tarlalarını sular. Diğer kısmı ise Kündübeg ve Çırmıkti üzerinden kuzeydeki Keleyik’e kadar, oradan da Tecde, Barğuzi [Bostanbaşı] ve Adafi civarlarından Karnak’a kadar doğuya doğru akar. Her bir adımda kendisinden ayrılan çeşmelerle altı saatlik mesafedeki sayısız bahçe ve bağı sulayıp değirmenleri çevirdikten ve evlere su temin ettikten sonra tekrar kuzeye dönerek eski Melidine’nin alt tarafındaki Pınarbaşı deresini de içine katarak Kırkgöz ile Fırat arasında Melas’a  katılır. Kaynağından iki saatlik uzaklığa kadar suyun yüzeyinde asa şeklinde beyaz bir hat görülür. Sanki ırmağın ortasından bir süt deresi akıyor gibi bir manzara oluşur.

Der Mesih, Melidine’deki tüm suların anasıdır ve o olmadan Melidine’nin de var olamayacağını söyleyebiliriz. Zira her yıl baharda suları temizlenmek için akış yönünü başka tarafa çevirdiklerinde şehrin tüm kuyuları ve kaynakları kurur. Öyle ki, bazen her tür ihtiyaç için su getirmeye kilometrelerce uzağa gitmek zorunda kalırlar.

Biri Kündübeg’in üst tarafında Yel Köprü, diğeri ise Barğudi’de Çatal Köprü adında iki büyük köprü inşa edilmiştir. Tavşan deresi ve Horata’yı çaprazlama kestiği için Der Mesih bu köprülerin altından geçer.

Bu köprülerin haricinde Der Mesih’in üstünde taş ve tahtadan yapılmış 50-60 kadar köprü yer almaktadır."

(Benneyan).

Malatya Ermenileri - Coğrafya ,Tarih , Etnografya kitabı

Arşag Alboyacıyan 

2. Efsane 

"Derme suyu başka bir rivayete göre : İsa peygamber Hristiyanlığı yaymak için diyar diyar dolaşır dururmuş. Az gitmiş, uz gitmiş yolu Pınarbaşı'na düşmüş . Yanındakiler kan ter içinde.O zaman :

 - Ya İsa! Eğer sen peygambersen bir mucize gösterde Peygamberliğine inanalım. Buradan bize su çıkar, demişler. İsa peygamber de: 

- Ya Rab! Bize su ver! Bu insanları dinime bağışla ! diye Allah yalvarmış ve âsasını yere vurmuş. Başlamış yerden sular fışkırmaya: dereler, çaylar, ırmaklar bağları, bahçeleri sulamaya. Su isteyenler şaşırmışlar bu mucizeye. İsa'ya tapmışlar, sonra suların başına geçip başlamışlar kana kana içmeye, yıkanıp dökülmeye, gene yollara düşmüşler.Az gitmişler uz gitmişler, dere tepe düz gitmişler. Gele gele bir kasabaya gelmişler. Bakmışlar ki kasaba halkı hiç yoktan taşıp gelen, bahçeleri , bostanları sulayan sular karşısında şaşkına dönmüşler. Olanı biteni anlayınca onlarda İsa'nın dinine girmişler. Suyun fışkırdığı yerde bir ayazma kurmuşlar. Bu ayazma sonradan büyük bir kilise olmuş. Adına da Dar-ı Mesih demişler. Derme suyu da ismini bundan almış. Bu kilisenin kalıntılarının yakın zamana kadar orada durduğunu söylerler.

 Vaktiyle Mesih'in evi dedikleri ayazma varken Pınarbaşı bütün Hıristiyanlar için Venk , hem bir ziyaretgâh hem de bir mesire yeri imiş. Zaman zaman orası panayır yerlerine dönermiş. Hatta uzak diyarlardan bile İsa kulları buraya gerler, adaklarını yerlerine getirirler, günlerce burada kalırlarmış.

Pınarbaşında da kilisenin hiç olmazsa bir kısmı ayakta kalsaydı!!!"

Yeşil Malatya Kitabı, M.Ziya Ünsal

3. Efsane 

Malatya içmesuyu efsanesi şöyledir; Hz. İsa'nın Hristiyanlığı yaymaya çalıştığı yıllarda Gündüzbey yakınlarında putlara tapan ve bu inanışı büyük ölçüde yakın çevreye kabul ettiren biri yaşarmış. Hz. İsa Hristiyanlığı tanıtmak için gezerken Malatya'ya da gelmiş ve ününü duyduğu bu putperestin yaşadığı yer olan Pınarbaşı’na da uğramış. Putperest kendisine rakip olarak gördüğü Hz. İsa'yı halkın gözünde küçük düşürüp ona inanmalarını engellemek için çeşitli hilelere başvurmuş. Bunlardan birinde de tapınak haline getirdiği yerde kayaların içine önceden su dolu tulumları yerleştirerek üzerlerini toprakla sıvamış.

Tüm hazırlıklarını tamamladıktan sonra ahalinin önünde elindeki şiş ile toprak görünümlü yerlere vurarak içindeki tulumlardan su akıtmış ve Hz. İsa'ya dönerek,

“Aynı şeyi sen de yaparsan dinine inanacağım ya İsa, aksi takdirde buralardan gideceksin.” demiş. 

Hz. İsa putperestin yaptığı bu hileyi fark etmiş ve: “Senin akıttığın su az sonra bitecektir ama bu su sonsuza kadar akacaktır!” diyerek asasını kayalara vurunca Derme Suyu gürül gürül akmaya başlamış. Hz. İsa elindeki asayı sürükleyerek Gündüzbey yönüne doğru yürümeye başlamış. Su da onu takip ederek akmış." Alıntı,Malatya Büyükşehir Belediyesi Maski gov.tr.

Fotoğraf Galerisi:

Malatya Battalgazi Kent Müzesi

Barguzuda 370 yaşında Kızılcık ağacı 

Venk Ermeni kilisesi

ErmeniSurp Yerrortutyun ( Taşhoran Kültür ve Sanat Merkezi Kilisesi)

Ermeni Surp Yerrortutyun Kilisesi( Taşhoran Sanat ve Kültür Merkezi)

Battalgazi Furuncu Köyü

Kiltepe Malatya Ermeni Mezarlığı 

Battalgazi Orduzu Tarihi Çınar 

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Yazarın Diğer Yazıları

IŞIKLAR SÖNMESİN
08 Ocak 2024 02:33

Ali Kapısı Derneği Abdal Musa Birlik Lokması
20 Aralık 2023 02:33

Sazlılar Derneğinde Abdal Musa Lokması
07 Aralık 2023 02:33

Zeynel Abidin Vakfında Abdal Musa Lokması
03 Aralık 2023 02:33

Seyituşağı Köyünde Abdal Musa Birlik Lokması
16 Kasım 2023 02:33

MALATYADA REKLAM TABELACILIĞI
03 Kasım 2023 02:33

Endüstri mirası tescili Tuğla Bacası restorasyonu bekliyor
28 Ekim 2023 02:33

KABAH ABDAL TÜRBESİ ve GÜRGÜR DEDE TÜRBESİ
10 Ekim 2023 02:33

ELEMENDİK PINARI
02 Ekim 2023 02:33

HEKİMHAN'DA 'TORLAKÇILAR' EKMEKLERİNİ ATEŞ VE KÜLDEN ÇIKARIYOR
09 Eylul 2023 02:33

HEKİMHAN KÖYLÜKÖYÜNDE SARIÇAM ORMANI
29 Ağustos 2023 02:33

BATTALGAZİ'DE ASIRLIK KARA DUT
22 Ağustos 2023 02:33

Zeynel Abidin'de Aşure Lokma Etkinliği
18 Ağustos 2023 02:33

Hekimhan'da Dört Yüz Yılık Ceviz Ağacı
05 Ağustos 2023 02:33

VEFA KONAĞI, DEPREMZEDELERE MESKEN OLDU!
03 Ağustos 2023 02:33

TARİHİ ESERLERE SAYGI
31 Temmuz 2023 02:33

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
28 Temmuz 2023 02:33

Profesyonel Fotoğrafçı HÜSEYİN KOÇ Son Yolculuğuna Uğurlandı
09 Temmuz 2023 02:33

BİR BOZKIR KÖYÜ GEBELİ / ARAPGİR
09 Temmuz 2023 02:33

Karapınar'da ŞAH -I MERDAN Ziyareti
09 Temmuz 2023 02:33

DOĞANYOL'UN YENİDEN DOĞUŞU
15 Haziran 2023 02:33

GELİNCİK TEPE
07 Haziran 2023 02:33

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ 6 ŞUBAT DEPREMİNİN ARDINDAN
27 Mayıs 2023 02:33

ÂŞIK VEYSEL... Sivrialan köyüne yolculuk...
16 Mayıs 2023 02:33

MEMLEKETİM YIKIK VİRANE OLDU
19 Mart 2023 02:33

MALATYA'DA SITMA SAVAŞ VE BABAMIN ANILARI
13 Ocak 2023 02:33

MALATYA SÜMERBANK FABRİKASI İŞÇİSİNİN RÜYASI
28 Kasım 2022 02:33

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN ' GARİP' MEZARLIĞINA SAHİP ÇIKILDI
25 Kasım 2022 02:33

ENGÜZEKLİLER CEM EVİNDE ABDAL MUSA - BİRLİK CEMİ
08 Kasım 2022 02:33

ADINI YİTİREN OKUL...Akçadağ Köy Enstitüsü
13 Ekim 2022 02:33

Hekimhan Ballıkaya (Mezirme) Mahallesi
22 Eylul 2022 02:33

HEKİMHAN-GİRMANA 1. KÜLTÜR ŞENLİĞİ
01 Eylul 2022 02:33

RUS PAZARI / BİT PAZARI
20 Ağustos 2022 02:33

MALATYA ÜÇ HORAN KİLİSESİNDE İKİNCİ AYİN
14 Ağustos 2022 02:33

Kiliseden Kültür Merkezine
28 Temmuz 2022 02:33

Aspuzu Bağları: Karadut Ağacı
11 Temmuz 2022 02:33

TEMMUZ SICAĞINDA İKİ KARA GÜN
04 Temmuz 2022 02:33

Fetiye Uzun Hasan Cami
30 Haziran 2022 02:33

Vefalı Malatyalıların Doğanşehir Gezisi
29 Haziran 2022 02:33

Malatya'da Venk Şapeli
29 Haziran 2022 02:33

CHP KÖY ENSTİTÜLERİ MASASI VE PROJELERİ
21 Haziran 2022 02:33

MALATYA'DA UMUMİ TUVALETLER SORUNU
20 Haziran 2022 02:33

SEYYİD AZİZ DEDE(Ape Aziz) ANMA ETKİNLİĞİ
15 Haziran 2022 02:33

MAVİ DEĞİRMEN / Seferihisar - İzmir
15 Haziran 2022 02:33

Bir Gezi Anısı
06 Haziran 2022 02:33

ASPUZU BAĞLARI
06 Haziran 2022 02:33

Hüseyin Doğan Dede 39.Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı
25 Mayıs 2022 02:33

MALATYA DEMİRYOLU MENFEZİNİN HAZİN SONU
13 Mayıs 2022 02:33

MELİTA
10 Mayıs 2022 02:33

YAZAR ÖZGÜR SİNAN'LA ÇANAKKALE'DE KEYİFLİ BİR RÖPORTAJ
07 Mayıs 2022 02:33

KARAGÜL
30 Nisan 2022 02:33

TARİHİN İZİNDE... Mezar Taşlarından Yapılan Demir Yolu Menfezi
30 Nisan 2022 02:33

NE BAHARLARIMIZ GEÇTİ ÖMÜRDEN
11 Nisan 2022 02:33

MALATYA'DA KAYISI AĞAÇLARI ÇİÇEK AÇTI
04 Nisan 2022 02:33

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN SAHİPSİZ MEZARLIĞI
01 Nisan 2022 02:33

Akçadağ Köy Enstitüsü 1947 mezunu Öğretmen MUAZZEZ YILMAZ
17 Mart 2022 02:33

ELAZIĞ/ KEBAN- DENİZLİ KÖYÜ KERVANSARAYI
25 Şubat 2022 02:33

Balıkesir'de Tahtakuşlar Köyü
14 Şubat 2022 02:33

GÜLE GÜLE BİLGE İNSAN, İSMAİL KAYGUSUZ...
04 Şubat 2022 02:33

Lütfi Özgünaydın: 'Bir zamanlar Kemaliye'
30 Ocak 2022 02:33

Malatyalı Yazar Necati Güngör beyi İstanbul'da ziyaret
25 Ocak 2022 02:33

KÖY ENSTİTÜLERİNDE KÜTÜPHANELER
24 Ocak 2022 02:33

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
24 Ocak 2022 02:33

Gazateci Hrant Dink katledildiği yerde anıldı.
24 Ocak 2022 02:33

Geçmişin İzinde DAMASCUS Sergisi
13 Aralık 2021 02:33

DEMİRYOLU KÜÇÜK İSTASYONLARI
03 Aralık 2021 02:33

MALATYA’DA YENİ FiDANCILAR SİTESİ HAZIR
22 Kasım 2021 02:33

Malatya'da Vanlı Hoca: Şeyh Hacı Hamid Hamd-î Vânî El- Malatî (1873 – 1955)
22 Kasım 2021 02:33

Malatya'da Venk Manastır ve Kilisesi
16 Kasım 2021 02:33

Malatya'da 'Venk' Manastır ve Kilisesi
25 Eylul 2021 02:33

ARGUVAN YOLLARINDA
15 Eylul 2021 02:33

HEKİMHANLI SADIK BABA
15 Eylul 2021 02:33

Malatya ERHAÇ Askeri Hava üssü Adı Nereden Geliyor
15 Eylul 2021 02:33

HEKİMHANLI ÂŞIK ESİRİ BABA
08 Eylul 2021 02:33

SÜRYANİ KADİM MOR BARSAUM MANASTIRI / DİLBER KALESİ
24 Ağustos 2021 02:33

ASLANTEPE HÖYÜĞÜ'NÜN UNESCO YOLCULUĞU... Temmuz 31, 2021
03 Ağustos 2021 02:33

Malatya'ya kuşbakışı bakanları şaşırtan dairesel tarlalar
27 Temmuz 2021 02:33

Aşağıbağlar Suflâ Cami (1850) Yeşilyurt/Malatya
26 Temmuz 2021 02:33

MALATYA'DA ROMA ODA MEZARLARI... YİNE TOKİ
26 Temmuz 2021 02:33

Okulun Atatürk Anıtına Saygısızlık
08 Temmuz 2021 02:33

MALATYA CASA ŞEHİTLİĞİNİN KÜNYELİ MAHZUN AĞAÇLARI
08 Temmuz 2021 02:33

ŞEKER FABRİKASININ ALKOL ÜNİTESİ KADERİNE TERK EDİLDİ
05 Temmuz 2021 02:33

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ YERLEŞKESİNDEN HÜZÜNLÜ KARELER
28 Haziran 2021 02:33

BİN YILLIK SELÇUKLU KIRK KARDEŞLER MEZARLIĞI İÇLER ACISI HALDE
28 Haziran 2021 02:33

Ulu Camii Sit Alanına 30 yıl önce yapılan okul binası yıkıldı
07 Haziran 2021 02:33

Battalgazi Çolakoğlu Köyü
24 Mayıs 2021 02:33

Malatya’da sebze fidelerini dikme, dönemi başladı
04 Mayıs 2021 02:33

Hurda Depolarının Şehir Dışına Çıkarılması
04 Mayıs 2021 02:33

Malatya'da İlkbahar
14 Nisan 2021 02:33

YOLUM DÜŞTÜ HACI BEKTAŞ'A
05 Nisan 2021 02:33

SANCAKTAR ABDULVAHAP GAZİ TÜRBESİ
18 Mart 2021 02:33

TOPKAPI SARAYI ve CELLAT ÇEŞMESİ
07 Mart 2021 02:33

KARACA AHMET SULTAN TÜRBESİ
07 Mart 2021 02:33

AYASOFYA'YA YOLCULUK.
27 Şubat 2021 02:33

MALATYA ÇINARLI CAMİİ / SURP ASDVADZADZİN Kilisesi
21 Şubat 2021 02:33

ŞAHKULU SULTAN DERGÂHI
07 Şubat 2021 02:33

ZEYNEP- KAMİL HASTANESİ ÖLÜMSÜZ BİR AŞK HİKAYESİ
01 Şubat 2021 02:33

MALATYALI İSMAİL AĞA CAMİİ. HAMAMI, ÇEŞMESİ
30 Ocak 2021 02:33

Koca Vaiz Baba Türbesi
30 Ocak 2021 02:33

TÜRBE VE TABUTDA ÖRTÜ (PÛŞÎDE) KÜLTÜRÜ
28 Aralık 2020 02:33

ŞEYH BEDREDDİN'İN MEZARINI YAPIN
25 Aralık 2020 02:33

UMUMİ TUVALETLER
09 Aralık 2020 02:33

HEKİMHAN, TARİHİ SURP PIRGİÇ KİLİSESİ
03 Aralık 2020 02:33

HEKİMHAN'IN TARİHİ MEZARLIKLARI ve YENİ MEZARLIĞIN HİKAYESİ
29 Kasım 2020 02:33

Hekimhan Hükümet Binası Yangını
26 Kasım 2020 02:33

ARAPGİR'İN KAHVERENGİ YOL LEVHALARI
19 Kasım 2020 02:33

İÇİNDE MEZARLIĞI OLAN OKUL
12 Kasım 2020 02:33

HEKİMHAN DİPSİZ GÖL (SÜLÜK GÖLÜ)
04 Kasım 2020 02:33

Malatya'dan Hatay'a Hafta Sonu Gezisi
28 Ekim 2020 02:33

MALATYA'DA İLYAS TENEKELİ KÖŞK MİNARELİ CAMİ
22 Ekim 2020 02:33

HEKİMHAN CEVİZiNİN HİKAYESİ
16 Ekim 2020 02:33

MALATYA SURP YERRORTUTYUN (Taşhoran ) Kilisenin Yeni Kubbesi.
14 Ekim 2020 02:33

Yüce dağ başında bir garip mezar
11 Ekim 2020 02:33

Hekimhan'ın Tarihi Çeşmeleri Kaderine mi Terk Edildi?
07 Ekim 2020 02:33

Kapatılan Köy okulları kaderine mi terk edildi?
06 Ekim 2020 02:33

DİLEYİCİ ROMANI-Fatma Çağlayan
16 Eylul 2020 02:33

12 EYLÜL KARANLIĞINDA KAYBOLAN BİR NESİL
13 Eylul 2020 02:33

SULTANSUYU HARASINA HİPODROM NEDEN YAPILMIYOR?
25 Temmuz 2020 02:33

MALATYA'DAN ERZİNCAN-BAŞBAĞLAR KÖYÜNE YOLCULUK...
23 Haziran 2020 02:33

Hekimhan-Güzelyurt Ilıca Tıpka Ocağı
19 Haziran 2020 02:33

HEKİMHAN - YAĞCA GEYİK ve DAĞ KEÇİSİ ÜRETİM MERKEZİ
16 Haziran 2020 02:33

FUGACI ABBAS USTA (Abbas Soğukpınar)
15 Haziran 2020 02:33

MALATYA KAYISI ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
22 Mayıs 2020 02:33

Aziz Mor Ahron Kadim Süryani Manastırı (M.S 329)
17 Mayıs 2020 02:33

MALATYA SÜMER İLKOKULU BİNASI YIKILIYOR
11 Mayıs 2020 02:33

IŞIKLAR SÖNMESİN
23 Nisan 2020 02:33

370 YAŞINDA KIZILCIK AĞACI
19 Mart 2020 02:33

MEZAR TAŞLARINDAN YAPILAN DEMİRYOLU KÖPRÜSÜ
18 Mart 2020 02:33

Tüm Yazılar