ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Mustafa Kemal Paşa'nın çok yakınında üç Malatyalı vardı: İsmet Paşa, Ruşen Eşref ve General Cevat Çobanlı.
Yazar Ruşen Eşref'i, öteki yazarlarla birlikte özellikle Ankara'ya çağırmıştı Kemal Paşa. Kurtuluş Savaşı'ni yazsınlar diye... (Ötekiler Halide Edip, Yakup Kadri, Falih Rıfkı idi.)
Malatyalı Vaizoğulları'ndan olan Ruşen Eşref, arkadaşımız Mehmet Ünaydın'ın babasının amcasıdır.
1892'de İstanbul'da doğan Ünaydın, 1959'da yaşamdan ayrıldı. Yazar, siyasetçi ve diplomattı. Galatasaray Sultanisi'ni ve Edebiyat Fakültesi'ni bitirdi. Türkçe ve Fransızca öğretmenliği yaptı. Yazarlık hayatına 1914'te çevirmenlikle başladı. 1918'de Yeni Gün muhabiri olarak Kafkasya'ya, Tasviri Efkâr muhabiri olarak Sivas'a gitti. Dergi ve gazetelerde mülakat ve gezi türünde yazıları yayımlandı.
1920'de Anadolu hükümetinin çağrısı üzerine İnebolu yoluyla Ankara'ya gitti; Türk Kurtuluş Savaşı'na katıldı. 1922 yılında Buhara elçiliği başkâtibi oldu. Lozan Konferansı'nda matbuat müşavirliği yaptı. TBMM II., III. ve IV. dönemlerinde Afyonkarahisar Milletvekili olarak görev yaptı. Riyaseti Cumhur Umumi Katipliği'nde (Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği), Tiran, Atina, Budapeşte Elçiliğinde ve Roma, Londra ve Atina Büyükelçiliğinde bulundu. 1937 yılında yapılan Trakya Manevraları'na katılarak yabancı heyetlere eşlik etti. 1952'de emekliye ayrıldı.
Anafartalar Kumandanı Mustafa Kemal ile Mülakat'ın yazarı ve Mustafa Kemal Paşa'nın yakın çalışma arkadaşlarından biri olarak Ruşen Eşref Ünaydın, Mustafa Kemal Paşa'yı Türk basınında ilk defa tanıtmasıyla ünlüdür. Bu yönden önemli bir yere sahiptir.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.