ALTIN
 2.449,87
DOLAR
 32,8463
STERLİN
41,6020
EURO
 35,1808

MASKİ’Yİ BU HALE NASIL GETİRDİNİZ…

Vahap GÜNER Yazdı 

01 Mayıs 2024 13:28
MASKİ’Yİ BU HALE NASIL GETİRDİNİZ…

Kısa adı MASKİ…

Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü…

Bakanlar Kurulu’nun 13.03.2014 tarih ve 2014/6072 sayılı kararının, 31.03.2014 tarih ve 28958 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanması ile kurulmuştur.

MASKİ, Malatya Büyükşehir Belediyesine bağlı olarak görev yapan, farklı bir tüzel kişiliğe sahip, bağımsız bütçeli bir kuruluştur.

"MASKİ Genel Müdürlüğü, 2560 Sayılı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun, 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu, 5393 Sayılı Belediye Kanunu ve diğer ilgili mevzuat hükümlerine göre Genel Müdür, 3 Genel Müdür Yardımcısı,  1. Hukuk Müşaviri, 12 Daire Başkanı ve 34 Şube Müdürü, olmak üzere toplam 944 personel ile çalışmalarını yürütmektedir." (MASKİ İnternet Sitesi)

Bugün itibariyle çalışanların sayısı bin 100 olarak ifade edilmektedir.

2015 Yılında kuruldu, Kayseri’den bir de Genel Müdür atadılar.

Malatya’nın alt yapısını yeniliyoruz, kayıp kaçak oranının önlemek için skala sistemini kurduk diyerekten yüksek katılımlarla toplantılar yaptılar.

Taa Turgut Temelli ve Nuri Nebioğlu döneminde yerden giden çoğu da çeşmelere su akıtan boruları yerden çıkartarak MASKİ binasında bir de teşhir ettiler.

İşte alt yapı dün böyleydi, bu gün işte böyle yeniliyoruz diyerek alt yapıya el attıklarının havasını bastılar. Malatya’nın kazılmadık yerini bırakmadılar.

Suya en büyük zamları yaparak, en ucuz su Malatya’da satılıyor dediler. Malatya’nın suyunu içilemez hale getirdiler.

Rahmetli Turgut Özal’ın “Malatya’da kalırsam Kaptaj da kalırım” demesi üzerine restore edilen o daireyi mesken tuttu Kayserili diplomalı kardeşlerimiz!

Belediyede kızağa çekilmiş eski bir yönetici Cemiyete kadar gelerek, “Özal’ın kaldığı dairede adeta tepiniyorlar, zoruma gidiyor” diye dert yanmıştı.

Mangal partileri düzenleyip bir de sohbet toplantıları yaptılar.

Sanki Malatya’da MASKİ Müdürlüğü yapacak yönetici yokmuş gibi sarıldılar onlara. Birkaç yalaka da onlara sürekli güzellemeler yapıp pohpohluyordu.

Neyse Hacı Uğur Polat görevi Ahmet Çakır’dan devir alınca ilk işi Kayseri ekibinin işine son vererek hayırlı bir iş yaptı.

Ertan Mumcu Genel Müdür olmuştu, toparlamaya çalıştı ancak gelen yönetim onu da gönderiverdi.

MASKİ’de çok sayıda istihdam yapıldığı söyleniyordu ama borçlardan bahseden birileri yoktu.

Sonra nasıl oldu anlayamasak da Yol ve Asfalt konusunda oldukça uzmanlaştığı iddia edilen Mehmet Mert, sanki su konusunda bir bilgisi varmış gibi MASKİ’nin başına konduruldu.

MASKİ’de her şey yolunda diyordu…

Batı Kolektörüne başladık diyordu…

Artık derelere kanalizasyon karışmayacak diyordu.

İyi yönetimden bahsediyordu…

Ancak balon İkizce konutlarına başlanıldığında patladı. MASKİ binasının hemen arkasında temeli atılan konutların alt yapısını niye yapmıyorsunuz diye yazdığımda Sayın Genel Müdürü “Bunun maliyeti  1.5 milyar tutar” deyip işi TOKİ’ye yuvarladığında MASKİ’nin hali ortaya çıkmıştı.

“Yarın bu konutlar bittiğinde alt yapı ne olacak?” diye yazdığımda da tüm basına, o bildiğimiz abartılı ve algı yaratmaya dayalı bir basın açıklaması yaptı:

“İkizce konutlarının alt yapısı için iki adet fosseptik çukur ve iki de içme suyu sondajı vurduk, altyapı  sorunu yoktur. Rahat olun.”

Genel Müdüre bak sen, 150 bin nüfusun yaşaması için planlanan İkizce bölgesinin alt yapısını fosseptik çukur ve sondaj suyuyla karşılayacakmış. Git bari İnek Pınarının ya da Melet Deresinin suyunu getir dediğimde de cevabı yoktu.

MASKİ binasının arkasındaki deprem konutlarının alt yapı sorununa gözlerini kapatanların yönettiği MASKİ’nin kötü yönetim sonucu battığını o günlerde bilmiyorduk.

Sağ olsun Muhtarlarımız ve Dernekleri sık sık ziyaret ettikleri MASKİ’ye ve yöneticilerine övgüler yağdırırken MASKİ çoktan batmış da haberimiz yokmuş.

MASKİ yönetimini devir alan Sinan Çeçen, 3 milyar 631 milyon 872 bin 918 Lira borçla devir almış

Kurulduğu tarih 2015 olan MASKİ borca batmış.

Oysa vatandaş içme suyu parasını peşin öder,

Atıksu parasını yani Kanalizasyon parasını peşin öder,

Temizlik vergisini de su faturalarıyla peşin öder.

KDV ve diğer vergilerini de vatandaş peşin öder…

Maşallahları var suyu da her zaman pahalıya satarlar.

Buna rağmen MASKİ’nin 3 milyar 631 milyon lira borcu varmış…

Bin 100’e yakın personeli varmış ama arızaya bakacak elemanları yok. Sayaç okumayı da dışardan hizmet olarak satın alıyorlarmış…

Vay ki vay… Hay ki Hay… Bak bakabilirsen…

MASKİ birilerinin çiftliği olmuş da haberimiz yok.

Bari işe aldığınız yandaş, candaş ve yakınlarınızı evlere sayaç okumaya gönderseydiniz, belki “salla başını al maaşını” yapanlara engel olurdunuz…

Nerede o danışmanlar, nerede o methiyeler düzenler.

Nerede o süslü püslü kitapçıkları hazırlayanlar.

Şapka düştü kel göründü…

500 Kişinin istihdam edileceği yere bin 100 kişiyi yerleştiren beyler sizler neredesiniz?

MASKİ ile ne işi olur diyeceğiniz Muhtarlar sizler nerede kaldınız?

El birliği ile MASKİ’yi de batırdınız…

Yazık etmediniz mi?

Yeni Genel Müdür Sinan Çeçen’i tanımam ama oda orada eskiden beri görev yapıyormuş. Hayırlı olsun diyerek hoş geldin derken…

MASKİ’de yaşanan rezaletlere artık bir son verin…

Malatya halkının ödediği paraların son kuruşuna kadar hesabını sorun…

Bekliyoruz…

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.