ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

MALATYA’NIN GIZEMLİ TARİHİ HARİKASI: ANSIR (BUZLUK) MAĞARALARI

Vahap GÜNER Yazdı 

21 Nisan 2024 19:13
MALATYA’NIN GIZEMLİ TARİHİ HARİKASI: ANSIR (BUZLUK) MAĞARALARI

 “Buzluk Mağaraları, Yazıhan İlçesi’nin yaklaşık 10 km kuzey batısında eski adı Ağınsur olan Buzluk köyünde bulunur. Günümüzde doğal etkilerden bozulmuş olan mağaranın çevresinde mezarlara rastlanmıştır. Diğer adı Ansur olan kaya mağaralarında Yontma Taş Devri ve Hitit Uygarlıklarının izlerine rastlanır. Kütlesi iki km uzunlukta ve 50 metrenin üstünde bir yüksekliğe sahip, görünüşü insan yüzüne benzetilen üç kaya mağarası bulunur. İçinde içme suyu da vardır. Efsaneye göre, Şehristan Kralı, dış saldırılara karşı kendini savunmak için mağaralarının en yükseğine yerleşmiştir. Kayaların altında üç kilise ile birlikte 40–50 dolaylarında oda şeklinde harabeler bulunur.”

Yazıhan Kaymakamlığı internet sitesinde Buzluk mağaraları hakkında işte bu bilgiler veriliyor.

Yontma Taş devri diyor Hitit Uygarlığından bahsediliyor.

Kayaların altında 3 kilise ile 50 dolayında odaların olduğunu vurguluyor.

Kısacası bir dünya tarihi varmış Yazıhan’ın Buzluk köyünde.

Ansır Mağaraları'nın insanlar tarafından ne zaman barınak olarak kullanıldığı kesin olarak bilinmiyormuş.

Mağaraların hemen eteğinde kültür katmanı ve mezarlık alanı bulunuyormuş. Bu mezarlıktaki Hitit aslanı modellemesi ile biçimlendirilmiş taşlar, bölgenin önemini arttırıyormuş.

Ansır Mağaraları'nın bulunduğu yerden bakıldığında, Malatya Merkez, Yazıhan ve Battalgazi ilçeleri ile Karakaya Baraj Gölü’nün o muhteşem manzarası gözler önüne seriliyormuş.

Kaya kütlesi 2 km uzunlukta ve 50 metrenin üstünde bir yüksekliğe sahip Buzluk’ta, görünüşü insan yüzüne benzetilen üç kaya mağarası ve içme suyu kaynağı varmış.

Ben görmedim, gidenlerin yazdıklarından muhteşem bir Dünya harikasından bahsediliyor.

Malatya’nın Gizemli Tarihi Harikası diye yazmış Yahya Hakan Öztarsu. Sonra da eklemiş:

“Sadece Speleoloji (Mağara bilimi) açısından değil Arkeoloji, Jeoloji, Paleontoloji, Tarih ve Halkbilim bakımından çok değerli varlıkların iç içe geçtiği zengin doğal-kültürel dokuya sahiptir Buzluk köyü.

Bulunan aslan yontusu, tarihi Erken Hitit veya mağaracılık ve tırmanma başta olmak üzere pek çok doğa sporu imkânlarını, İlkçağ ve takip eden zaman dilimlerinden günümüze kadar ulaşabilen

arkeolojik eserler, eşsiz jeolojik oluşumlar, fosil örnekleri ve zengin bir halk kültürü ile birlikte sunabilen nadir yurt köşelerinden birisidir. Bu zengin dokunun önemli birini Ansır Mağaraları olușturmaktadır.

Ansır mağaraları jeolojik oluşumlar sürecinde doğal olarak meydana gelmiş pek çok mağara yanında bölgede yaşayan insanların değişik çağlarda kayaları oymak suretiyle pek çok sayıda yapay mağarayı da kapsayan bir çok mağara setini ihtiva etmektedir.”

Ansır ve Buzluk’da tarih var kültür var. Her şey var.

Ancak gizemli tarihi harikanın sahibi yok.

Basın arada bir gündeme getirir ama ilgilenen olmaz.

Tarihi Buzluk Mağaralarını sahiplenecek ve turizme kazandıracak kültür insanlarına ihtiyacımız var…

Malatya'da sahip çıkan yok anlaşılan Sivas Kültür  varlıklarını Koruma Kurulunun sahip çıkmasını bekliyoruz.

İşte gizemli tarihi Harikamız:

 

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.