ALTIN
 2.104,05
DOLAR
 31,3822
STERLİN
39,7428
EURO
 34,0576

Görünür Tehlike Kuraklık

 İklim değişikliği ve kuraklık tüm dünyayı her geçen gün daha fazla tehdit ederken, uzmanlar artık konuşmaktan ziyade eylem planlarına geçilmesini işaret etti. Dünya, Türkiye ve Malatya ile ilgili iklimin tarihi verileri üzerinden değerlendirmelerde bulunan Peyzaj mimarlığı bölüm başkanı Prof. Dr. Sevgi Görmüş Cengiz, “Malatya’da 1901-2021 yılları arasında sıcaklığın arttığını, yağışların azaldığını” ifade etti. 

29 Eylul 2022 08:20
Görünür Tehlike Kuraklık

Malatya Büyükşehir belediyesi tarafından ilimiz sera gazı envanteri ve iklim değişikliği eylem planı hazırlama çalışmalarına Temmuz 2022 tarihi itibariyle başlanıldı. Bu konu ile alakalı Malatya büyükşehir belediyesi seminer programı düzenledi.  Sanat sokağı içerisinde bulunan konferans salonunda gerçekleştirilen seminerde Dünya, Türkiye ve Türkiye genelinde Malatya’da yaşanan iklim değişiklikleri ve kuraklık konusu ele alındı.

İklim değişikliği ve buna bağlı olarak ta her yıl kendisini daha fazla hissettiren kuraklık konuları masaya yatırılırken, kuraklığa karşı olarak dünya geneliyle topyekûn ve sistematik bir şekilde mücadele edilmesi konusuna vurgu yapıldı.

“SERA GAZI” VURGUSU

5 Ekim 2022’ de Malatya’da düzenlenecek olan geniş katılımlı çalıştay öncesi yapılan seminere katılım yoğun olurken, Malatya Büyükşehir belediyesi genel sekreter yardımcısı Cevdet Atalan, her yıl bir Kıbrıs adası kadar dünyada çöp oluştuğunu işaret ederek; “Maalesef bu çöpler usulüne uygun olarak toplanıp bertaraf edilmemektedir. Bundan dolayı denizlerimiz, Karalarımız artarak kirlenmeye devam ediyor. Sera gazının neden olduğu iklim değişikliğine kentler büyük katkıda bulunmaktadır. Birleşmiş raporlarına göre dünya yüzölçümünün yüzde 2’sinden daha azını oluşturan kentler, dünya enerjisinin yüzde 78’ini tüketmekte ve sera gazının emisyonlarının da yüzde 60’ının fazlasını üretmektedir. Tabi buda iklim değişikliğine neden olmaktadır. Bu kirliliği önlemek için başta birleşmiş milletler olmak üzere uluslararası örgütler, vakıflar önemli çalışmalar yapılmaktadır.” dedi.

“ARTIK KONUŞMA ZAMANI DEĞİL”

Artık konunun konuşulmasından ziyade uygulama aşamasına geçilmesi gerektiğine vurgu yapan İnönü Üniversitesi Güzel sanatlar ve tasarım fakültesi dekanı Prof. Dr. Bülent Yılmaz, “İklim değişikliği bugün gerçekten dünyanın, ülkemizin, Malatya’nın her birimizin birey olarak düşündüğü, ilgilendiği konuların başında geliyor. Bizim bu konuyu artık konuşmaktan ziyade çok ciddi şekilde stratejiler belirleyeceğimiz, önlemler alçağımız, konu ile ilgili birçok çalışmayı gerçekleştireceğimiz bir yol haritasını artık düşünmemiz gerekmektedir. İklim bir kimsenin yada buradan çözülecek bir sorunda değil. Bir takım karar ve stratejilerin uygulamaya dönük çözümlenmesi gerekiyor. Bununla ilgili bazı çalışmaların artık hayata geçmesi gerekiyor.”

“SICAKLIK ARTTI, YAĞIŞ AZALDI”

Dünya, Türkiye ve Malatya ile ilgili iklimin tarihi verileri üzerinden değerlendirmelerde bulunan Peyzaj mimarlığı bölüm başkanı Prof. Dr. Sevgi Görmüş Cengiz, “1901 ve 2021 arasındaki hava peridotunda duruma bağlı ölçümlerin nasıl değiştiğini görüyoruz. 2015’den sonra ekstrem hava koşullarının yoğunlaştığı görülüyor. Türkiye’de 1901 yılında 11,31 santigrat derece iken, 2021 yılında 12,63 santigrat derece olduğunu görüyoruz. Aynı şekilde Malatya’ya baktığınızda Malatya’nın 1901 yılında 11,35, 2021 yılında 12,78 santigrat dereceye sıcaklığın yükseldiğini görebiliriz. Yağış durumuna baktığımızda, yağış durumunda da ciddi bir azalma var. Türkiye’de 1901 yılında ortalama 568 milimetre yağış alırken, bunun 556,24’e düştüğünü görürüz. Az görünse de bu iklim değişikliği için çok büyük bir etki. Malatya’da da benzer bir durum var 1901 yılında 407,84 milimetre yıllık yağış alınırken, 2021 yılında bu yıllık yağış miktarının 339,82’ye düştüğünü görüyoruz.” İfadelerine yer verdi.

iklim değişikliği seminerinde konuşmacı olarak İnönü Üniversitesi Güzel sanatlar ve tasarım fakültesi dekanı Prof. Dr. Bülent Yılmaz, Peyzaj mimarlığı bölümünden Prof. Dr. Sevgi Görmüş Cengiz, Öğretim üyesi Serhat Cengiz, Elektrik ve elektronik bölümü mühendisliğinden öğretim üyesi Teoman Karadağ, görüş ve önerilerini paylaştılar.

 Haber: Yeni Malatya Gazetesi Onay OZAN 

 

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner43