AHMET ÇAKIR/DARENDE
Darendeliler, iki gün süren Iğdır–Van–Doğubeyazıt turunda Tuzluca Mağarası’ndan Akdamar Kilisesi’ne, Van’dan Ahlat’ın UNESCO mirasına kadar bölgenin önemli tarihî ve doğal güzelliklerini gezdi.
Gezi, Tuzluca Mağaraları ziyaretiyle başladı. 24–37 milyon yıl önce oluşmuş bu mağaralar, yerin metrelerce altında yer alıyor. Bir bölümü “Tuz Terapi Merkezi”ne dönüştürülmüş olan mağara, astım, bronşit ve KOAH gibi solunum yolu rahatsızlıkları yaşayan ziyaretçilere alternatif sağlık turizmi imkânı sunuyor.
İSHAK PAŞA SARAYI’NI GÖRMEK GEREK
Ardından gezi grubu, Ermeni Soykırımı Müzesi’ni ziyaret etti. Doğubayazıt’ta İshak Paşa Sarayı gezildi. Osmanlı, Selçuklu, İran ve Barok mimari tarzlarının izlerini taşıyan saray, taş işçiliği ve haremlik-selamlık yapılarıyla dikkat çekiyor. Döneminin ileri teknoloji uygulamalarından biri olan merkezi ısıtma sistemi, duvar içi kanallarla odalara sıcak hava dağıtıyor.

KLİŞEDE TAŞ OYMACILIĞI ÖN PLANDA
Sarayın ardından Kaçakçılar Çarşısı’nda kısa bir alışveriş molası verildi. Daha sonra Muradiye Şelalesi görüldü ve tur Van’a yöneldi. Van’da Van Kedileri Evi, gümüşçüler çarşısı ve Van Kalesi ziyaret edildi; Eski Van yerleşim alanı da gezildi. Tekne turuyla ulaşılan Akdamar Adası’nda 10. yüzyılda inşa edilmiş Akdamar Kilisesi gezildi. Kilise, freskleri ve taş mimarisi ile Ermeni sanat geleneğinin en önemli örneklerinden biri olarak öne çıkıyor.
ATALAR ANILDI
Tur, Ahlat’a geçilerek sona erdi. Selçuklulardan kalma ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Ahlat Selçuklu Mezarlığı’nda yaklaşık 8 bin 200 mezar taşı bulunuyor. Yüksek şahideler, geometrik ve bitkisel motiflerle süslenmiş ve yazıtlarla zenginleştirilmiş durumda. Katılımcılar, önceki yıllara kıyasla yol denetimlerinin daha az olduğunu ve yolculuğun daha rahat geçtiğini belirtti.

Milletvekili Ölmeztoprak Ziyaretlerde Bulundu
Başkan Er: Hal Binası Alanı En Prestijli Proje Olacak
KİTAP FUARI KİTAPSEVERLERDEN YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR
Malatya Kent Konseyinde GETAT Konferansı
































