ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

Söğütlü Caminin yıkılarak yerine yapılacak Cami konusunda dün yazdıklarım oldukça ilgi ile karşılandı.
Malatya Valisi Ersin Yazıcı'nın verdiği bilgiye göre, yıkılacak Söğütlü Cami yerine yeni bir cami yapılmasına karar verilmiş durumda.
Yıkılacak Caminin yerine yapılacak Cami projesi de hazırlanan planlarda ve görsellerde de yer alıyor.
Yeni Camiyi yapmayı üstlenen Hayırsever Bayram Kızılaslan Söğütlü Camiyi de yerinde yapmayı kabul etmiş.
Söğütlü Cami yerinde iş insanı Bayram Kızılaslan tarafından yapılacak. Bu nedenle ayakta kalan Caminin yıkılması için altındaki işyerleri de boşaltılmaya başlandı.
Tahliye tamamlanınca Caminin yıkılmasına başlanacak.
Depremlerde Malatya'da ilk etapta 41 Cami hemen yıkılmış, 140 Camide ağır hasar almıştı. Ancak ilerleyen dönemlerde hasar alan cami sayısı 250'ye kadar yükselmişti.
Tarihi Yeni Cami yeni restore edilmesine rağman yıkılırken, Selçuklu eseri Ulu Cami bile hasar almış, yıkılacak cami sayısı 250'yi buluyor.
Buna rağmen Yeni Cami, Söğütlü Cami ve Kiliseden Camiye çevrilmiş Çınarlı Cami birbirlerine 50'şer metre mesafede bulunuyor. 
Kiliseden Camiye dönüştürülen Çınarlı Cami hasar almazken, Yeni Cami yerle bir oldu, Söğütlü Cami ise ağır hasar aldı.
Yeni Söğütlü Cami yapılmayı beklerken, altında işyeri olsun mu, olmasın mı? tartışması başladı.
Camilerin altında işyeri olmaz, ticarethane bulunmaz.
Söğütlü Cami bu konuda en kötü örnektir. Caminin altında 60 adet işyeri ve pasaj var. İşyerlerinde her türlü faaliyet var. 
1987 Yılında Cami yıkılırken hazırlanan projeyi eleştirdiğimiz için Camiden çok işyeri yapılmasını isteyenlerin çıkardan yana tavırlarıyla karşılaşmıştık. 
Deprem değil büyük bir afet yaşadık, Resmi kurumlar, özel kurumlar, İbadethaneler, okullar, konutlar yerle bir oldu.
Şimdi geleceğin Malatya'sını düşünmek zorundayız.
Söğütlü Caminin altında işyeri olmaz ve olmamalıdır diyoruz. 
Malatya Valisi Ersin Yazıcı "Cami altında işyeri olur mu?" diye bizden cevap istiyor, Kiliselerde işyerleri gördünüz mü? diye de soruyor.
Kesinlikle bırakın Cami altında etrafında bile ticarethane olmaz. 
Bu nedenle iş adamı Bayram Kızılaslan tarafından yapılacak olan Söğütlü Cami, 1987 Yılında olduğu gibi yerinde ve zeminde olmalıdır.
Altında, yanında, etrafında ticari alan olmamalıdır.
Tarihi geçmişi göz önüne alınarak günümüz mimamarisini de yansıtacak özel bir Cami yapılması yerinde olacaktır.
Cami altında kiracı olanların veya Vakıflar Genel Müdürlüğü istiyor diye yeni yapılacak Söğütlü Camiyi de rantın aracı yaptırmayalım.
Söğütlü Cami yerinde, aslına uygun olarak yapılmalı ve yanındaki su kaynağı bulunarak kullanıma hazır hale getirilmelidir.
Ayrıca Akpınar- Emeksiz devamı arasında kurulacak çarşılardan bahsedilmektedir. Meğer Malatya'nın ticareti, ekonomisi, alış-verişi Akpınar civarında dönüyormuş da kimsenin haberi yokmuş.
Bu nedenle esnafı ayağa kaldırmak için bu çarşılar yapılacakmış.
Bu sevdadan vazgeçiniz, fore kazıklarla güçlendirdiğiniz zemine milyonları gömerken, yapacağınız işyerlerini en aza indiriniz, alandaki bina sayısını seyreltiniz.
Minibüsler Duraklarını, Bakırcılar Çarşısı adını verdiğiniz işyerlerini, Kasaplar  ve Balıkçılar Pazarını, Demirciler ve Hurdacıları başka yerlere alınız.
Cumhuriyet Çarsını yani Kuyumcular Çarşısı dediğiniz yeri de Söğütlü Caminin önünü açacak şekilde eskiden olduğu gibi meydan yapınız.
Malatya'da şu anda tam 3 adet kuyumcular çarşısı var.
İşleri de son derece iyi.
Vazgeçin bu çarşılar sevdasından. Bakın 150 bin kişi konteynırda yaşıyor, 100 bin kişi konut bekliyor, 300 bin kişi Malatya'dan gitmiş.
Siz hala olmayan çarşılar icat ederek Devletin üstlendiği yükü daha da ağırlaştırıyorsunuz.
Akpınar civarını güzelleştirmek varken beton yığınlarına gömmeyelim. 
Malatya'nın Çarşılara değil, barınma sorununu çözecek konutlara ihtiyaç var.
Konutları yaparken zaten işyerleri de beraberinde yapılıyor.
Öncelik Barınma sorununu çözmek olmalıdır.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.