ALTIN
 2.468,19
DOLAR
 32,4306
STERLİN
40,3674
EURO
 34,5013

2004 yılında yapılan başvuru ile başlayan ve 2014 yılında geçici listeye alınması ile devam eden süreçte Aslantepe Höyüğü 7 yıldır kalıcı listeye girmek için uğraş verdi ve 26 Temmuz 2021 günü UNESCO Dünya Mirası kalıcı listesine girmeyi başardı.

Aslantepe Höyüğü 7000 yıllık tarihi geçmişi ve hakkında en fazla uluslararası makale yazılmış olması ile diğer höyükler arasında en büyük farkı yaratan bir kültür mirasımızdır.

Aslantepe Höyüğünün kalıcı listeye girebilmesi için UNESCO tarafından şehrimizin katmanlarına verilen 7 maddelik evrensel ölçütleri (kısaca yapmamız gereken ev ödevi) büyük ölçüde karşılayan tüm kuruluşlarımızı kutluyorum.

Yalnız şunun bilinmesini de istiyorum ki işimiz henüz bitmiş değil. UNESCO için en önemli kriter kültür varlıklarının korunmasının sürdürülebilir olmasıdır.

UNESCO bize ev ödevimiz olan eksiklerin tamamlanması için 2024 'e kadar süre tanınmıştır.

Kalıcı listeye giren alanların korunması için UNESCO tarafından hazırlanan 4 milyon dolarlık bir fon mevcut. Bu fon dünya miraslarını korumak için ve aynı zamanda "tehlikedeki dünya mirası" listesindeki alanlarda oluşan hasarın olabildiğince hızlı bir şekilde giderilmesi için de kullanılabiliyor.

Dünya mirası listesinde yer alan varlıkların korunamaması halinde, UNESCO komitesinin bu alanların listeden çıkarılmasına karar verebildiğini de bilmenizi isterim.

Bugüne kadar biri 2007 yılında Ürdün'de birimde 2009 yılında Almanya'da olmak üzere iki alan dünya mirası listesinden çıkarılmıştır.

Bunun için ev ödevlerimizi salt UNESCO’yu memnun etmek için değil, kendi kültür varlığımızı korumak ve yaşatmak amacıyla titizlikle yaparak UNESCO’nun karşısına başımız dik çıkmalıyız.

Bu ödevlerin yanı sıra ivedilikle, Höyüğün çevresi için 1. derece ve 2. derece sit alanı ve 3. Derece tampon bölge olmak üzere koruma imar planı hazırlanılmalıdır.

TOKİ inşaatları şimdilik tampon bölge dışında yer almaktadır ancak estetik kirliliğe sebep olduğu ve ayrıca höyüğü tarif eden yön tabelalarının çok büyük eksikliği unutulmamalıdır.

Aslantepe Höyüğüne gelen ziyaretçi ve turistler için bir karşılama merkezi yapılması elzemdir. Karşıdaki okulun bir an evvel bu iş için alınması gerekmektedir.

Şehrimizin ekonomik yönden gelişmesine büyük katkı sunacak olan kültür mirasımız olan Aslantepe Höyüğünün UNESCO Asıl listesine alınması için büyük çaba gösteren Dışişleri bakanımıza, Kültür ve Turizm bakanımıza, Sayın Valimiz Aydın Baruş’a, milletvekilimiz Öznur Çalık’a, Büyük Şehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’a, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder’e, İnönü Üniversitesi Rektörü Ahmet Kızılay’a, gizli kahraman Kültür müdürü Çetin Şişman’a, İtalyan Kazı Heyeti Başkanı sayın Prof. Dr. Marcella Frangipane ve değerli ekibine sonsuz teşekkürler…

Aslantepe’yi dünyaya daha iyi tanıtmak için önümüzdeki yıl Kültür Bakanlığı tarafından Aslantepe yılı ilan edilecektir bilgisini vererek veda edelim…

2022 Aslantepe yılı şehrimize

hayırlı olsun

….

Atilla Kantarcı

Malatya Kültür Yaşam Derneği

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.