İsmet Paşa Caddesi Yeniden Düzenlendi
Haber, 10 Eylul 2023 18:54Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından, Tecde Mahallesi İsmet Paşa Caddesinde yol ve kaldırım çalışmaları devam ediyor. Her gün binlerce aracın kullandığı yolda kaldırım çalışmaları, bisiklet yolu, aydınlatma ve yeşil alan çalışmalarında sona gelindi.
Yeşilyurt Eski Çırmıhtı üzerinden Gedik Mahallesini, Paşaköşkü ’ne bağlayacak olan yolda bulunan ve sahibi belli olamayan yaklaşık 85 mezarın, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın talimatlarıyla kimlere ait olduğu tespit edildi. Mezarlardaki kişilerin yakınları ile görüşülerek, mezarların başka yere nakledilmesi sağlandı.
“ESKİ HALİYLE BU YOLUN BU TRAFİĞİ KALDIRMASI MÜMKÜN DEĞİLDİ”
Tecde Mahallesi İsmet Paşa Caddesi üzerinde bulunan aksın, Malatya’nın en önemli akslarından biri olduğunu ifade eden Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Dairesi Başkanı Mehmet Hakan Demir, imar uygulamaları başlayınca bölgede önemli bir yapılaşma başladığını söyledi. Demir, “Bilindiği üzere burası sonradan yerleşime açıldı. Eski haliyle bu yolun, bu trafiği kaldırması mümkün değildi. Biz burası ile ilgili projelerimiz yapmıştık. İnşaat ve yapılaşma çalışmalarının tamamlanmaya yakın olmasını bekledik. Burada kamulaştırma yapacağımız alanlar vardı. İmar uygulamaları ile boşaltılacak alanları boşalttık ve bu yolu fiziki olarak açmaya başladık. Bu yol Yeşilyurt Eski Çırmıhtı merkezimizi Gedik Mahallesi üzerinden Paşaköşkü’ne bağlıyor. Burayı şu anda 2 etaba bölmüş durumdayız. Gedik Mahallesinden, Altın Kayısı Bulvarı ile kesiştiği noktaya kadar olan yerin sağlı sollu kaldırımlarına başladık. Burada kaldırımla birlikte yürüyüş yolları, bisiklet yolları, aydınlatma aksları, yeşil alanlar, ağaçlandırma alanları oluşturuldu. Bunların çalışmaları devam ediyor. Altyapı çalışmalarında yağmur suyu drenajları, kanalizasyon, içme suyu ihtiyaçları gibi yerler tamamlandı” ifadelerini kullandı.
“İNSANLARIMIZIN EVLERİ, İŞ YERLERİ DEĞER KAZANACAK”
Tecde Mahallesi’nin ‘Asrın Felaketi’ diye nitelendirilen 6 Şubat depremlerinde Malatya’da az etkilenen bölgelerden biri olduğuna dikkat çeken Demir, “Altın Kayısı Bulvarı ile İsmet Paşa Caddesi’nin kesiştiği noktada çok önemli bir doğalgaz deplasesi vardı. Çelik deplaseler yaparak bizim önümüzü açan Aksa Doğalgaz’a belediyemiz adına teşekkür ediyorum. Bu çalışmalarımızın sonunda bu bölge hak ettiği değere kavuşacak. Burada yaşayan insanlarımızın evleri, iş yerleri değer kazanacak. 6 Şubat depremlerinin yıkıcı etkilerinin en az hissedildiği ve insanlarımızın hayatlarına devam ettiği bölgelerimizden biri. Buradaki çalışmaları bitirerek daha önceki mağduriyetlerinin de gidermiş olacağız. Şimdiden hayırlı olsun” dedi.
“TAMAMLANDIĞINDA 3 KİLOMETRELİK BİR AKS ORTAYA ÇIKACAK”
Yapılan çalışmaların imar uygulamaları ve inşaat faaliyetlerinden ötürü geciktiğinin altını çizen Tecde Mahallesi Muhtarı Ali Yiğit ise her gün binlerce aracın geçtiği yolun önemine vurgu yaptı. Yiğit, “Buradaki sağlı sollu kaldırım çalışmalarının geçen sene bitmesi gerekiyordu. Sağlı sollu yapıldığında tahminen 3 kilometre uzunluğunda olan bir aksımız ortaya çıkacaktı. Bu yol büyük bir ulaşım noktası. Yeşilyurt’a giden araçların tamamının bu yolu kullandığından dolayı, günlük yaklaşık 7-8 bin aracın bu yolu kullanması burada önemli bir aks oluşturmaktadır. İnşaat alanı olması ve insanların buralara yerleşmesinden dolayı biraz gecikmemiz oldu. 6 Şubat depreminden sonra da çalışmalarımız gecikti. Yaklaşık 1 aydır İsmet Paşa Caddesi üzerinde, Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından kaldırım çalışmaları yapılıyor. Sol taraftaki aksın aydınlatması yapıldıktan sonra orta refüj çalışması başlayacak ve buralar tamamen ağaçlandırılacak. Burada trafik sıkışıklığını ortadan kaldıracak büyük bir akıllı kavşak yapılacak ”dedi.
“85 CİVARINDA MEZAR ÇIKARTILDI”
Yol üzerinde bulanan mezarlıkların yola denk geldiğini ve sahipsiz mezarlıklara dönüştüğünü söyleyen Yiğit, bu çalışmalarla birlikte mezarların başka yerlere nakledilerek kimlere ait olduğunun belirlendiğini söyledi. Yiğit, “Yaklaşık 150-200 yıllık mezarların kimlere ait olduğunun tespit edilmesi için Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Selahattin Gürkan talimat vermiş ve yapılan araştırmalar sonucunda mezar sahiplerine ulaşılmıştı. Mezarlar bulundukları yerden dini vecibelere uygun bir şekilde kaldırılarak arka kısma nakledildi. Hatta mezarların kaybolduğu ve bu çalışmalar sayesinde ortaya çıktığı için bazı vatandaşlarımız bizlere teşekkür etti. Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan’ın bu konuda ‘Çıkan her mezar tekrardan yapılsın’ talimatı vardı. 85 civarında mezar çıkartıldı. Hepsinin taş mozaik mezar taşı yapıldı ve hepsinin isimleri yazıldı. Mezar sahipleri ana, babasının mezarları kaybolduğu için dualarını meçhul bir şekilde okuduklarını ve bu sayede artık mezarlarının yerlerinin belli olduklarını söylediler. Bu anlamda Malatya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Selahattin Gürkan’a da teşekkürlerini ilettiler” şeklinde konuştu.
“VATANDAŞLARIMIZA ŞİMDİDEN HAYIRLI OLSUN”
Günlük binlerce aracın geçiş yaptığı aksın gecikmesinden dolayı vatandaşlardan helallik isteyen Yiğit, sözlerini şöyle tamamladı:
“İnşaat çalışmalarından dolayı masraflarımız ikiye katlanmasın diye çalışmalarımızı biraz öteledik. Ancak çalışmalarımız şu an devam etmektedir. Çalışmalarımız bittiği zaman çok güzel yürüyüş alanları, bisiklet yolları, ağaçlandırmalarımız olacak. Aydınlatma direkleri yenilendi. Vatandaşlarımıza şimdiden hayırlı olsun.”
Haber, 10 Eylul 2023 18:54
Yorumlar (0)
Savaş Çocuklarına Mektup Yarışmasını Kazananlar Açıklandı
BIK Yönetmelik Değişiklikleri Yürürlüğe Girdi
Esen: Yıkılan Binaların Yüzde 95’i Eski Yapılar
BAŞKAN GEÇİT, SANAYİ ESNAFININ TALEPLERİNİ DİNLEDİ
TMMOB : Müteahhit yeterlilik belgeleri şeffaf biçimde açıklansın
Solo Keman Konseri Dinleyicilerden Tam Not Aldı
Alevilik Araştırmaları Enstitüsü, Topalcengiz'i Ağırladı
Malatya’nın Kültür ve Sanat Vizyonu Tartışıldı
Battalgazi de 'Deprem Anı ve Hafıza Müzesi' Kurulacak
Malatya'da 11 Ayda 780 Bin Yolcu Uçtu
Sadıkoğlu: İşletmelerin uygun koşullu kredilere ihtiyacı var
Kuluncak, Sarıca'dan Getirilecek İçme Suyuna Kavuşuyor
Doğanşehir Güzelköy'e Çocuk Parkı Yapıldı
Battalgazi'de Çalışmalar Yoğunlaştırıldı
Malatya'da 453 Araç Trafikten Men Edildi
Akar: 'Üretim yapısının temeli, güçlü bir koordinasyondur'
Darende de Yaşlı Şahıs Ölü Bulundu
Darende de İki Kardeşe Kına Gecesi Düzenlendi
Malatya'da Tabela Kirliğine Karşı Tedbir Alınmalıdır
Yeşilyurtspor, Silifke Belediyespor'u Devirdi:1-0
Akçadağ'da 15 Milyon Dolarlık Mermer İhraç Ediliyor
Yeni Malatyaspor 2. Lige Havlu Attı
Dr. Bülent Topaloğlu'nun Oğlu Vefat Etti
Dijital ve Yapay Zekâ Okuryazarlığı Eğitimi İlgi Gördü
Babacan: Ortak Metin İçin Çalışmalar Sona Yaklaştı
Av. Deniz Çakır CHP, YDK Sekreteri Oldu
Veli Ağbaba TBMM’nin En Çalışkan Milletvekili Seçildi
'Malatya'da Raylı Sistem Projesine Onay Çıktı'
Yeşilyurt Belediyesi 2. Beton Santralini Açtı
50 Yıl Sonra Malatya’ya Çimento Fabrikası Kuruluyor...
ARAPGİR'DE YIL SONU SERGİSİ AÇILDI
Başkan Er, İtfaiye Teşkilatını Ziyaret Etti
Yeşilyurt Belediyesi Yaşlı Bakım Merkezi Yapıyor
Öğrenciler Belediye Meclisi Toplantısını İzledi
TOKİ’den Sosyal Konut Aldılar, Bin Pişman Oldular
Battalgazi İlçesinde Sera da 40 Ton Salatalık Üretti
Basın Kartları Komisyonu Toplandı
Büyükşehir Belediye Binası Depremde Hasar Almış
Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanlığına Tursun Seçildi
