Tarihi Yok Edilen Malatya Söğütlü Cami
Haber, 30 Ağustos 2023 16:15Malatya'nın tarihi değerlerinden biri olan Söğütlü Cami 1987 Yılında yıktırılarak zemin kata işyerleri, üzerine de Cami yapıldı. Ancak Cami 6 Şubat depremlerinde hasar alması nedeniyle bir kez daha yıktırılacak. Bu arada Caminin nasıl yapılacağı da merak ediliyor. Cami tarihi yapısına göre mi yapılacak, yoksa yeniden ticari alanların üzerine mi inşa edilecek.

Ramazan Peri, Malatya Söğütlü Cami Tarihini şöyle anlatıyor:
"Yemenici pazarı ile Tüccar pazarı arasında yeni camiyle yan yana bulunan Söğütlü Camii eski ismiyle Cinci Hüseyin Camii’dir.
Vaktiyle avlusunda bulunan söğüt ağacı nedeniyle de halk arasında Söğütlü Cami olarak bilinmektedir. 29.50x22 metre büyüklüğünde dikdörtgen bir mekâna oturtulan eski camii, 1987 yılının ekim ayı başlarında yıkılarak, yerine bugünkü camii yapılmıştır.
Arsası 1800 m2 olup, cami şahını 25,00 x 25.00 m. büyüklüğünde, kare planlı eyvanla birlikte tüm alanı 1750 M2’dir. 6.m. eninde 25 m. uzunluğundaki mahfil ile birlikte 5 binin üzerinde cemaatin namaz kılma imkânı bulunmaktadır. Kubbesiz olan eski Cinci Hüseyin Camii muhtelif zamanlarda yapılan tamirlere rağmen yıkım gününe kadar dayanmıştır. Önceki caminin duvarına asılı sarı zeminli levhada 1763 yılında Vilayeti Ayan Reisi Hacı Bektaş Efendinin,1861 yılında ise Şirolu Zade Osman Ağa'nın yaptırdıkları yazılıdır. 1875 yılında Malatya Mutasarrıfı Muhammed Veysi Paşa tarafından yaptırılan orijinal minaresi ile birlikte 1987 yılında yıktırılan eski Cinci Hüseyin Camii yerine Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından bugünkü camii yaptırılarak, zemine 60 adet işyeri inşa edildi. Üzerine de Cami konduruldu. 1991 yılı sonunda camiinin inşaatı bitirilmiş iç işlemesinden sonra 24 Ocak 1994 tarihinde ibadete açılmıştır."
CAMİDE SU KAYNAĞI MEVCUTTU
Söğütlü Cami çevresinde su kaynakları da mevcuttu. Hatta su kaynağı devamlı aktığı için Cami Tuvaletleri de küçük bir kanal üzerine kurulan tahta kapılı tuvaletlerden oluşuyordu. Tuvalet taşı yerine insanlar akar suyun aktığı kanala çömelerek ihtiyaçlarını giderirlerdi. Tuvaletler ücretsizdi, su parayla satılmazdı. Öğrenciler okul kitaplarını buradan temirn eder ve takas yaparlardı. Tomiks, Teksas, Zagor gibi çizgili kahramanların kitapları da burada satılırdı.
Malatya'nın delileri de velileri de Söğütlü Camiyi sık sık ziyaret ederlerdi. Caminin minaresi de gerek olmadığı halde yıkılmış, korunacağı söylenen minare taşlarına da bir dagha ulaşan olmamıştır. İşte tarihi Söğütlü Caminin minare, Tuvaletler ile Caminin resimleri: (Yahya Hakan Öztarsu)'ya katkıları için teşekkür ederiz.
Haber, 30 Ağustos 2023 16:15
Yorumlar (0)

Yeni Malatyaspor'da 'Kara Para' Aklama İddiası

Yeni Malatyaspor Kongresinin İptali İçin Dava Açıldı

Gevrek '100 Milyon Dolarlık Kara Para' İddiasını Komik Buldu

TÜRKİYE YÜKSEK HIZLI TRENİ SEVDİ

Eksi 11 Derecede Kayısı Ağaçlarını Bu Basit Yöntemle Kurtardı

Ulaştırma Bakanlığı Yıldıztepe'ye Verici Kule Yapacak

Darende de Kara Leylek Kurtarma Operasyonu

Malatya da Geleceğin Doktorları Mezun Oldu

Malatya'da Dağ Keçileri Sürü Halinde Görüldü

Malatya Şehidini Karşıladı

Sadıkoğlu: Nefes kredisi, nefes aldırmalı

'ÇEŞİTLİLİK İÇİNDE BİRLİK' PROJESİ ARAPGİR’DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Şehit Olan Asker Sayısı 12'ye Yükseldi!

Şehit Ailesine Ziyaretler Yapıldı

Malatya'da 2 Kilo Metamfetamin Ele Geçirildi

5 Kahraman Askerimiz Şehit Oldu

Malatyalı Milletvekili Emir Sahneden Düştü

Büyükşehir Belediyesi Muharrem İftarı Verdi

Yeşilyurt'ta ‘Anne-Çocuk Okuma Grupları’ Projesi

Büyükşehir Belediyesi Kapalı Sulama Tesisi Yapıyor

Yeşilyurt Belediyesi İmar değişikliklerini Kabul Etti

Akçadağ'a 25 Yataklı Hastane Yapılıyor

Yeni Malatyaspor 'Geçmiş' Dönemleri Yargıya Taşıyacak

Koçyiğit: 200 Milyon Kaynağın Olmadığını Fark Ettik

Bayraktar: Malatya'nın Elektrik Şebekesini Yenileyeceğiz

Baraj, gölet ve sulama tesislerinde suya girilmesi yasaklandı

Çilesiz Semt Pazarına Kütüphane Kurulacak

MASKİ: İçme suyuyla Tarla ve Bahçe Sulanamaz

Gevrek: FIFA dosyalarını çözülecek noktaya getirdik

Başkan Karadağ, Adil Gevrek ile Görüşmesini Anlattı

Bakan Bayraktar Malatya'da İncelemelerde Bulundu

Malatya Şah İsmail Uçar'ı Kaybetti

Battalgazi'de Trambüs Kazası 4 Yaralı

Babacan: Tüm Hak Sahipleri Kuralara Dahil Edilecek

TOBB, Malatya'da 400 Milyona Okul Yaptırıyor

İnönü Üniversitesinin İlk Mezunları Buluştu

Gazeteci Kamuran Sezer'in Amcası Vefat Etti

MESVAK’ta Yeni Yönetim Kurulu Belli Oldu

Spor Akademisi Yaz Spor Okulları Açıldı
