Prof.Dr. Asma'nın Kayısı Kitabı Dünya Birincisi Oldu
Haber, 30 Mayıs 2023 15:22Malatya Kayısısı (Malatya Apricot) kitabı İsveç'te düzenlenen “Gourmand World Cookbook Awards 2023” (Gourmand Dünya Yemek Kitabı Ödülleri 2023) yarışmasında birincilik ödülü aldı.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Murat Asma’nın Malatya Apricot (Malatya Kayısısı) kitabı Gastronomi kitaplarının "Nobel"i olarak adlandırılan Gourmand World Cookbook Awards’ta 2023 birincilik ödülüne layık görüldü.
Kitap, Malatya eski valilerinden Prof. Dr. Ulvi Saran öncülüğünde başlatılan Malatya Kitaplığı Projesi'nin 40. ve aynı zamanda son kitabı olarak Malatya Valiliği ve Malatya Ticaret Borsası tarafından Türkçe ve İngilizce olarak yayınlanmıştı.
Malatya Kayısısı kitabı, Kamboçya’nın Siem Rap şehrinde 9-12 Mart 2023’te yapılan ön elemelerde farklı ülkelerden yarışmaya katılan 9 kitap ile birlikte finallerde yarışmaya hak kazanmıştı. 25-28 Mayıs’ta İsveç’in Umea kentinde Dünya Gıda Sempozyumu’nun kapanış töreninde yarışmada dereceye giren kitaplar açıklanırken, birincilik ödülünün "Malatya Apricot" kitabına verildiği duyuruldu.
Asma’nın kitabı "E11 Meyve Kitapları" kategorisinde birincilik ödülü aldı. İkincilik ödülünü Fransız yazar Alexandre de Lanoix’nin, Le Sureau yayınevi tarafından basılan, “Cevizin Küçük Antlaşması” diye çevrilebilecek Petit Traite de La Noix adlı kitabı aldı.
Yarışmada üçüncülük ödülü İtalyan Donatella Lippi’nin eseri I Pomodori A Raggi X (X-Işınından Görülen Domatesler), dördüncülük ise Uruguay’dan Marcella Baruch, Paul Bennett ve Francisco Supervielle’nin ortak çalışması İspanyolca yayınlanmış Tierra (Toprak) adlı esere verildi.
.jpeg)
Ödül, Yılların Emeği Sonucu Geldi!
Prof. Dr. Bayram Murat Asma’nın kayısı konusunda yıllara yayılan çalışma ve araştırmalarına dayanarak hazırladığı kitap, ilk olarak Malatya Kayısısı adıyla 2021 yılında Malatya Valiliği tarafından Türkçe yayınlanmıştı.
Asma’nın kaleme aldığı kitap Malatya Kültür ve Turizm Müdürü Çetin Şişman başkanlığında Şeref Çakar, Hasan Demirbağ, Yahya Karakaya, Faruk Korkmaz ve Doçent Doktor Şahin Anıl’ın yer aldığı Editör Kurulu tarafından İngilizce olarak yayına hazırlanmıştı.
Prof. Asma’nın Malatya Apricot adıyla, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünde turizm araştırmacısı olarak görev yapan çevirmen Bülent Korkmaz tarafından İngilizceye tercüme edilen kitabı 2022 yılında Malatya Ticaret Borsası'nca yayınlandı. Uzmanlarca alanında yazılmış en iyi kitaplardan biri olarak gösterilen kitap yurt içi ve yurt dışında kütüphaneler ile önemli araştırma kurumlarına dağıtıldı.
Malatya ekonomisinin can damarı olarak gösterilen, en önemli ihraç ürünü, dünyanın “tartışmasız” en lezzetli kayısılarının yurt içi ve yurt dışında tanınması, değer kazanması için Asma tarafından kaleme alınan kitap, tasarımından editörlüğüne, fotoğrafların seçiminden redaksiyonuna kadar titiz bir çalışma yürütülmesi sayesinde Gourmand'a layık görüldü. Jüri, kitapları değerlendirirken sadece verilen bilgileri değil baskı, görseller, tasarım gibi hususlara da dikkat ediyor.
Kitap, başta kayısılı yemek ve tatlılar olmak üzere kayısıyla ilintili tarih, sağlık, kültür, edebiyat, tarımsal üretim süreci ve diğer konuları yüzlerce sanatsal ve görsel öğelerle 7 farklı bölümde inceliyor.
Haber, 30 Mayıs 2023 15:22
Yorumlar (0)
Yeşilyurt'ta Öğrenciler Müzeleri Gezdi
Yusuf Efe Ataş, Futsal Millî Takımına Çağrıldı
Yavuz: Sarıkamış Şehitlerini Rahmetle Anıyoruz
Ağbaba: Bu Seçimleri Kazanarak Sizi Yıkmak İstiyoruz
Yeşilyurtspor, Kilis'ten Puansız Dönüyor: 1-0
Battalgazi Belediyespor Farklı Kazandı: 3-0
Dalaman Malatyalılar Derneği Başkanlığına Demirhan Seçildi
Malatya Atmalılar Derneği 'Federasyon' Önerdi
Malatya’da inşa çalışmalarında sona gelindi
Kahtalı ve Ergün Ailelerinin Mutlu Günü
Ziraat Odaları Başkanları CHP'yi Ziyaret Etti
Malatya'da Sahte Alkol Ele Geçirildi
AK Partinin Terörsüz Türkiye Raporunu Babacan Yazdı
Trenin Çarptığı Buğrahan Kurtarılamadı
Banazı’da eski bir köy odası
DOĞANŞEHİR'DE TARİHİ ESER OPERASYONU
Darende Ağılbaşı'nda Konutlar Teslim Edildi
Pütürge Doğanyol Vakfı'ndan Firmaları Ziyaret
Doğalgazla Isındık ama Şifadan Uzaklaştık
Sultansuyu'nda Yurtdışına Boğa Sperması İhraç Ediliyor
Malatyalı Prof. Dr. Fahri Işık, büyük ödüle layık görüldü
MASKİ, HEKİMHAN’DA ALTYAPI YATIRIMLARINI TAMAMLADI
Bakan Bayraktar 2026'yı İşaret Etti
Vali Yavuz: Devlet Vatandaşın Yaralarını Dayanışmayla Sarar
MOTAŞ’A 30 YENİ ŞOFÖR KURA İLE ALINDI
Mehmet Akkaya, Zabıta Vakfı Başkanlığına Seçildi
BATTALGAZİ BELEDİYESİ’NDEN AİLELERE BÜYÜK DESTEK
Yeni Malatyaspor 3. Lige Düşürüldü
Yeşilyurt'ta Tarhana Buluşması
'Malatya'da 5 CHP Belediyesinden 3'ünün Borcu Yok'
Kemaliye–Dutluca–Arapgir Yolu Genişletiliyor
CHP Battalgazi Teşkilatı Muhtarlarla Bir araya Geldi
Hastaneye 50 Adet Tekerlekli Sandalye Bağışlandı
Merhum Öğrenci Talha Taş Adına Kütüphane Açıldı
Anadolu Ajansı Malatya Bürosu Taşındı
Yerinde dönüşümde KDV eşitsizliği sürüyor
Geçit: İkizce Konutlarında Yaşam Kalitesini Artırıyoruz
4 Eğitim Sendikasından Kemal Özalper'e Destek Ziyareti
AĞBABA, ADLİ TIP BÖLGE BAŞKANLIĞINI SORDU
