Malatya’yı kayısı ayağa kaldıracak
Haber, 22 Mayıs 2023 18:34Malatyalı üreticiler "Güneşin Altın Yumurtası" adını verdikleri kayısı kurusunu yeniden ateşleyip depremin yaralarını ticaretle sarmayı hedefliyor. 6 Şubat'ta büyük yıkımın yaşandığı Malatya’da iç piyasadaki ekonomik döngüyü rayına oturtacak çözümler aranıyor. Pütürge Ziraat Odası Başkanı Kürşad Ayaydın, kayısı ticaret merkezlerinin faaliyete girmesini, üreticinin desteklenmesini istedi.
Haber: Ebubekir Atilla
Yaklaşık 8 milyon kayısı ağacının bulunduğu ve 50 bini aşkın ailenin geçimini sağladığı dünya kuru kayısı başkenti olarak nitelendirilen Malatya’da, deprem sonrası yaşanan ekonomik durağanlık sektör temsilcileri için kırmızı alarm çalıyor.
Depremin ekonomik artçılarının hissedildiğini kentte, üretici pazar sorunundan dertli. “Güneşin altın yumurtası” olarak nitelendirilen kuru kayısının merkezi olan Malatya’da üretici enkaz altından çıkarak yeniden ticari faaliyetin başlamasını bekliyor.
9koy.org muhabirine konuşan Pütürge Ziraat Odası Başkanı Kürşad Ayaydın, ”Malatya’yı ekonomik olarak yeninden ayağa kaldıracak ürünün kayısı olduğunu belirterek,” Burayı yeniden ayağa kaldıracak ekonomik çark kayısıdır. Burada hızlı bir şekilde iyileştirme yapmamız gerekiyor. Kayısı sadece Malatya’yı değil hem bölgeyi hem ülkenin ihracatının genelini ilgilendiren bir ürün” dedi.
Şire Pazarında 250’yi aşkın işyerinin yıkıldığını belirten Başkan Ayaydın, yerinde dönüşüm yapılarak bu işyerleri için geçici ticaret alanlarının oluşturulması gerektiğini söyledi. Başkan Ayaydın, ”ihracat yapan esnafın hizmet verdiği zarar görmüş alanların hızlı bir şekilde iyileştirilmesi gerekiyor. Bu alanlarda hizmet verecek olan işçilerin de barınma sorunlarının giderilmesi gerekiyor. Burayı yeniden ayağa kaldıracak ekonomik çark kayısıdır” diye konuştu.
Kent genelinde hizmet alanlarının iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Ayaydın şunları söyledi:
“Bu şehrin ayağa kalkmasını başlatacağımız nokta bu. Burada hızlı bir şekilde iyileştirme yapmamız gerekiyor. Kayısı sadece Malatya’yı değil hem bölgeyi hem ülkenin ihracatının genelini ilgilendiren bir ürün. Bölge kalkınması için Malatya önemli bir il. Kayısı da bunun için çok önemli. İhracatçılarımız şu anda fabrikalarını, işletmelerini hizmete açarak insan iş gücü de transfer edip ihracata başladı. Şu anda insanların barınma ve gıda ihtiyaçlarının sürdürülebilir hayat, diye ifade ettiğimiz bütün faktörlerini bir araya getirmesi lazım ki onlar da fabrikalarda sağlıklı bir şekilde ihracata hazırlasınlar. Malatya, kısa sürede ayağa kalkacak. İhracatta, ekonomide, kayısıda tarihe not düşecek.”
Malatya’nın, kuru kayısıda dünya başkenti olduğunu söyleyen Ayaydın, “Biz dünyanın dört bir yanına bu şehirde ürettiğimiz binlerce ton kuru kayısıyı ihraç ediyoruz. Bu bir ihracat ürünü, dolayısıyla Malatya’nın uğramış olduğu zararı Türkiye de hissetmiş oluyor. Malatya ortalama 500 milyon dolara yakın bir ihracat gerçekleştiriyor. Dünyanın 110 ülkesine ihracatı var. Bu nedenle kayısının yeni dönemde iyi bir kriz yönetimi ile pazara çıkarılması, lojistik ve işleme manasında desteklerin verilmesiyle birlikte deprem sonrası ekonomik çarkların yeniden dönmesi için bir fırsattır” diye konuştu.
“Üretici net bir şekilde desteklenmeli!”
Kayısı üreticisine destek isteyen Ziraat Odası Başkanı Kürşad Ayaydın yetkililere şu çağrıyı yaptı:
“Üreticilerimizin çoğu deprem sonrası evini, işyerini kaybetti. Kayısı üretimi maliyetli bir iş ve ciddi manada sermaye isteyen bir iştir. Maddi kayba uğramış ve sermayesiz kalmış üreticilerimize desteklerin sağlanması gerekiyor. Üretici kaderine terk edilmemeli. İlaç, mazot, gübre desteği gibi destek kalemleri yoğunlaştırılmalıdır. Bağ-kur tarım için kesin düzenlemelerin getirilmesi gerekiyor. Şunun unutulmaması gerekiyor. Üretimde yaşanacak aksaklık, ihracatı etkiler. İlerleyen dönemlerde pazarda satacak ürün bulamama gibi bir tehlike de söz konusu olabilir. Üreticinin bu manada ciddi bir şekilde desteklenmesi şart.”
Haber, 22 Mayıs 2023 18:34
Yorumlar (0)
Savaş Çocuklarına Mektup Yarışmasını Kazananlar Açıklandı
BIK Yönetmelik Değişiklikleri Yürürlüğe Girdi
Esen: Yıkılan Binaların Yüzde 95’i Eski Yapılar
BAŞKAN GEÇİT, SANAYİ ESNAFININ TALEPLERİNİ DİNLEDİ
TMMOB : Müteahhit yeterlilik belgeleri şeffaf biçimde açıklansın
Solo Keman Konseri Dinleyicilerden Tam Not Aldı
Alevilik Araştırmaları Enstitüsü, Topalcengiz'i Ağırladı
Malatya’nın Kültür ve Sanat Vizyonu Tartışıldı
Battalgazi de 'Deprem Anı ve Hafıza Müzesi' Kurulacak
Malatya'da 11 Ayda 780 Bin Yolcu Uçtu
Sadıkoğlu: İşletmelerin uygun koşullu kredilere ihtiyacı var
Kuluncak, Sarıca'dan Getirilecek İçme Suyuna Kavuşuyor
Doğanşehir Güzelköy'e Çocuk Parkı Yapıldı
Battalgazi'de Çalışmalar Yoğunlaştırıldı
Malatya'da 453 Araç Trafikten Men Edildi
Akar: 'Üretim yapısının temeli, güçlü bir koordinasyondur'
Darende de Yaşlı Şahıs Ölü Bulundu
Darende de İki Kardeşe Kına Gecesi Düzenlendi
Malatya'da Tabela Kirliğine Karşı Tedbir Alınmalıdır
Yeşilyurtspor, Silifke Belediyespor'u Devirdi:1-0
Akçadağ'da 15 Milyon Dolarlık Mermer İhraç Ediliyor
Yeni Malatyaspor 2. Lige Havlu Attı
Dr. Bülent Topaloğlu'nun Oğlu Vefat Etti
Dijital ve Yapay Zekâ Okuryazarlığı Eğitimi İlgi Gördü
Babacan: Ortak Metin İçin Çalışmalar Sona Yaklaştı
Av. Deniz Çakır CHP, YDK Sekreteri Oldu
Veli Ağbaba TBMM’nin En Çalışkan Milletvekili Seçildi
'Malatya'da Raylı Sistem Projesine Onay Çıktı'
Yeşilyurt Belediyesi 2. Beton Santralini Açtı
50 Yıl Sonra Malatya’ya Çimento Fabrikası Kuruluyor...
ARAPGİR'DE YIL SONU SERGİSİ AÇILDI
Başkan Er, İtfaiye Teşkilatını Ziyaret Etti
Yeşilyurt Belediyesi Yaşlı Bakım Merkezi Yapıyor
Öğrenciler Belediye Meclisi Toplantısını İzledi
TOKİ’den Sosyal Konut Aldılar, Bin Pişman Oldular
Battalgazi İlçesinde Sera da 40 Ton Salatalık Üretti
Basın Kartları Komisyonu Toplandı
Büyükşehir Belediye Binası Depremde Hasar Almış
Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanlığına Tursun Seçildi
