Keskin: Sigorta ücretleri bir yılda yüze 300 Artt
Ekonomi, 21 Aralık 2022 14:01Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, kasko ve sigorta fiyat tarifelerinin son 1 yıl içinde neredeyse yüzde 300 oranında artış gösterdiğini belirterek, “Denetim ve kontrolle yükümlü kurumlar kapatılsa aylarca kimse fark etmez, çünkü ortada yoklar” dedi.
Keskin yaptığı yazılı açıklamada “Kasko ve sigorta fiyatlar son 1 yılda yüzde 300’e yakın oranda artmıştır. Resmi enflasyon rakamlarının 3 katı oranda bir artış söz konusu. Yeni yılda, 2023’de ise sektörü kasko ve sigorta poliçeleri için yüzde 50 ile yüzde 100 arasında zam yapmaya hazırlıyorlar. Bu işin sonu nereye varacak? Sigorta şirketleri neredeyse milletin malına ortak olacak durumda. Sigorta piyasasının bir an önce denetim ve kontrole alınması gerekiyor.” dedi.
Keskin, “Türk Borçlar Kanunu'na eklenen geçici madde ile getirilen yüzde 25'lik kira artış sınırlaması, konutlarla sınırlı olarak getirildi. Peki esnafın işyeri kirası ne olacak? Esnaf şu anda yüzde 100’e geçen kira artış uygulamalarıyla karşı karşıya bulunuyor. Kirada bulunan esnafımız çok zor günler geçiriyor. Konutlardaki yüzde 25 kira artış sınırlaması mutlaka işyeri kira artışı içinde uygulanmalı.” İfadelerini kaydetti.
Keskin şunları söyledi. “Asgari ücret yükseltilecek diye bütün büyük sektörler acımasız bir şekilde fiyat artırımına gidiyorlar. Yeni asgari ücret uygulamaya konulmadan içi boşaltılmış oldu. 3 yıldan beri söyleye söyleye dilimiz de tüy bitti, piyasa maalesef denetlenmiyor, kontrol edilmiyor, gözden geçirilmiyor. Denetim ve kontrolle yükümlü kurumlar kapatılsa aylarca kimse fark etmez, çünkü ortada yoklar. Başta araç yedek parçası olmak üzere birçok sektörün yedek parçası veya hammaddesi ya piyasaya sunulmuyor, ya da fiyatı 2-3 kat artırılarak, yüzde 100’ü geçen fiyatlardan satışa sunuluyor. Maalesef para babaları vatandaşa ölümü gösterip sıtmaya, yani istedikleri fiyata razı ediyor. Denetim sistemi tıkanmış durumda.”
TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve MESOB Başkanı Şevket Keskin, şoför esnafının ve vatandaşların geçen yıla göre fiyatı yüzde 100 artan araç lastiğini değiştirmekte zorlandığını belirterek, “Kış lastiği uygulaması nedeniyle şu anda hem esnafımız hem de vatandaşımız artan araç lastiği fiyatlarından dolayı çok mağdur.” dedi.
Keskin; “Esnaf ve sanatkarımıza çağrıda bulunuyorum, biliyorum, görüyorum ve şahidim ki, hepiniz pandemi döneminden beri zor ve sıkıntılı günler geçiriyorsunuz. Esnaf bu toplumun temel direğidir. Bizler aynı zamanda sıkıntıda olan halkımızın yanında durmak zorundayız. Lütfen, ürünlere gerçek fiyatın üzerinden zam yapmayınız, gerçek etiket fiyatının üzerine fiyat koymayın. Fiyatları sürekli arttıran toptancılardan ve markalardan mal ve ürün almayın, onların ürünlerini satmayın.” diye konuştu.
Ekonomi, 21 Aralık 2022 14:01
Yorumlar (0)
Savaş Çocuklarına Mektup Yarışmasını Kazananlar Açıklandı
BIK Yönetmelik Değişiklikleri Yürürlüğe Girdi
Esen: Yıkılan Binaların Yüzde 95’i Eski Yapılar
BAŞKAN GEÇİT, SANAYİ ESNAFININ TALEPLERİNİ DİNLEDİ
TMMOB : Müteahhit yeterlilik belgeleri şeffaf biçimde açıklansın
Solo Keman Konseri Dinleyicilerden Tam Not Aldı
Alevilik Araştırmaları Enstitüsü, Topalcengiz'i Ağırladı
Malatya’nın Kültür ve Sanat Vizyonu Tartışıldı
Battalgazi de 'Deprem Anı ve Hafıza Müzesi' Kurulacak
Malatya'da 11 Ayda 780 Bin Yolcu Uçtu
Sadıkoğlu: İşletmelerin uygun koşullu kredilere ihtiyacı var
Kuluncak, Sarıca'dan Getirilecek İçme Suyuna Kavuşuyor
Doğanşehir Güzelköy'e Çocuk Parkı Yapıldı
Battalgazi'de Çalışmalar Yoğunlaştırıldı
Malatya'da 453 Araç Trafikten Men Edildi
Akar: 'Üretim yapısının temeli, güçlü bir koordinasyondur'
Darende de Yaşlı Şahıs Ölü Bulundu
Darende de İki Kardeşe Kına Gecesi Düzenlendi
Malatya'da Tabela Kirliğine Karşı Tedbir Alınmalıdır
Yeşilyurtspor, Silifke Belediyespor'u Devirdi:1-0
Akçadağ'da 15 Milyon Dolarlık Mermer İhraç Ediliyor
Yeni Malatyaspor 2. Lige Havlu Attı
Dr. Bülent Topaloğlu'nun Oğlu Vefat Etti
Dijital ve Yapay Zekâ Okuryazarlığı Eğitimi İlgi Gördü
Babacan: Ortak Metin İçin Çalışmalar Sona Yaklaştı
Av. Deniz Çakır CHP, YDK Sekreteri Oldu
Veli Ağbaba TBMM’nin En Çalışkan Milletvekili Seçildi
'Malatya'da Raylı Sistem Projesine Onay Çıktı'
Yeşilyurt Belediyesi 2. Beton Santralini Açtı
50 Yıl Sonra Malatya’ya Çimento Fabrikası Kuruluyor...
ARAPGİR'DE YIL SONU SERGİSİ AÇILDI
Başkan Er, İtfaiye Teşkilatını Ziyaret Etti
Yeşilyurt Belediyesi Yaşlı Bakım Merkezi Yapıyor
Öğrenciler Belediye Meclisi Toplantısını İzledi
TOKİ’den Sosyal Konut Aldılar, Bin Pişman Oldular
Battalgazi İlçesinde Sera da 40 Ton Salatalık Üretti
Basın Kartları Komisyonu Toplandı
Büyükşehir Belediye Binası Depremde Hasar Almış
Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanlığına Tursun Seçildi
