KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Malatya’da
Haber, 25 Kasım 2022 03:38KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bir dizi programlara katılmak üzere Malatya'da ziyaretlerde bulundu ve Fahri Doktora ünvanı aldı.

İlk olarak Valilik ziyaretinde bulunan Cumhurbaşkanı Tatar, Valilik Şeref Defterini imzalayarak Vali Hulusi Şahin’den ilimiz hakkında genel bilgiler aldı.
Valilik ziyaretinin ardından, Büyükşehir Belediye Başkanlığını ziyaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’la bir süre görüştü.
KKTC Cumhurbaşkanı Sn. Ersin Tatar, Vali Hulusi Şahin ve beraberindekiler 1964 yılında Kıbrıs’ta Şehit olan Kemal Özalper’in, Kuyuönü Askeri Şehitliğindeki mezarını ziyaret ederek çiçek bırakıp dua ettiler.
Türkiye Muharip Gaziler Derneğini ziyaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, Programına İnönü Üniversitesindeki etkinliklerle devam etti. Cumhurbaşkanı Tatar, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi Sergi Salonunda, Yeşilyurt Belediyesinin katkılarıyla hazırlanan “Acılardan Cumhuriyete” isimli fotoğraf sergisi ve “24 Kasım Öğretmenler Günü” fotoğraf sergisi açılışına katıldı.
İnönü Üniversitesi 2022-2023 Akademik Yılı Açılış Töreninde bir konuşma gerçekleştiren Vali Hulusi Şahin: “Kıbrıs davasının yılmaz savunucusu ve bugünkü temsilcisi, sayın Cumhurbaşkanımız Ersin Tatar’a Malatya'ya teşriflerinden ötürü şükranlarımı arz ediyorum. Kendisine ev sahipliği yapan İnönü Üniversitesi Rektörümüz sayın Ahmet Kızılay'a da teşekkür ediyorum” dedi.
1950'lerden sonra Türkiye'nin, Türk insanının en büyük meselesinin Kıbrıs davası olduğunu ifade eden Vali Şahin: “1974 çok kutlu bir tarihtir. 1974 Kıbrıs Türklüğünün yok edilmesinin önüne geçildiği tarihtir. Kıbrıs Türkleri ve Türkiye'nin o büyük davası, 1974 yılında yapılan Kıbrıs Barış Harekâtı ile kurtarıldı. Aksi takdirde kesin bir yok oluş Kıbrıs Türkünü de, Türkiye'nin güvenliğini de, Doğu Akdeniz davasını da yok edecekti. Bugün mavi vatandan söz ediyorsak bu, 1974 yılında yapılan Kıbrıs Barış Harekâtı sayesindedir.
Değerli kardeşlerim, bu dava kutlu bir dava, bu dava milli bir dava, bu dava büyük Türk Milletinin davasıdır. 1974 yılında yapılan bu harekât olmasaydı ne olurdu? diye soracak olursak, hemen yanı başındaki Girit Adasına bakmamız yeterlidir. Girit Adasında Müslüman Türk köyleri yok edildi. Müslüman Türkler sürgüne gönderildi. Şu anda Girit Adasında tek bir Müslüman Türk yok. Hiçbir Müslüman eseri yok. İşte 1974 olmasaydı Kıbrıs Türkü de aynı akıbeti yaşayacaktı. İşte bu yüzden 1974 bizim kutlu zafer tarihimizdir.
Bugün 24 Kasım öğretmenler günü, hepimizin ismini bildiği ama ne yaptığını gözümüzden kaçırdığımız, bir büyük ismin mezarına Sayın Cumhurbaşkanımız çiçek bıraktı, Şehidimizin mezarını ziyaret etti.
O Malatyalı bir Şehit öğretmen, Kemal Özalper. Kemal Özalper 1964'te Malatyalı bir teknik öğretmen olarak, Kıbrıs'a giden ve Kıbrıs Türk mukavemet teşkilatı için çalışan, orada mutlak bir katliama maruz kalan Türk köylerini kurtarmak için baruttan, demir parçalarından mermiler yaparak direnmeye çalışan, bir Malatyalı öğretmen ve bu görev esnasında talihsiz bir kaza sonucunda havan mermisinin patlaması sonucu şehit oluyor.
Büyük şair Arif Nihat Asya, Kemal Özalper için yazdığı şiirde: Bilemezsin şimdi: Dik mi yollar düz mü? Çevrende bahar bahar mı kırlar düz mü? Ses ver bize, ey Kemal Özalper: Kalan üç yavrun gibi kabrin de bugün öksüz mü?
Şimdi Arif Nihat Asya'ya sesleniyoruz, hayır Kemal Özalper'in kabri öksüz değil, güllerle süslü, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı ile süslendi” diyerek sözlerini tamamladı.
Vali Şahin’in konuşmasının ardından KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Kıbrıs mücadelesini anlatan video izlendi.
Cumhurbaşkanı Tatar, İnönü Üniversitesi 2022-2023 Akademik Yılı Açılış Töreninde; “Doğu Akdeniz’deki Gelişmeler Çerçevesinde Mavi Vatan Kıbrıs’’ konulu bir konferans verdi.
Cumhurbaşkanı Tatar’a İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay tarafından Fahri Doktora Diploması takdim edildi.
İnönü Üniversitesindeki programlarının ardından Arslantepe Höyüğü ve Poyraz Konağını gezen Cumhurbaşkanı Tatar, son olarak Kıbrıs Şehidi Seçim Kılıçaslan’ın ailesini ziyaret etti.
Haber, 25 Kasım 2022 03:38
Yorumlar (0)

Yeşilyurt Belediyesi İhtiyaç Sahipleri İçin ‘Kurban Bağış’ İstedi

Malatya Etnospor Kültür Festivali’ne katıldı

100. Yıl Parkı Çevresinde Güvenlik Denetimleri Yapılıyor

‘Nezaket Okulları’ Yıl Sonu Etkinliği Düzenledi

Büyükşehir 200 Adet Tekerlekli Sandalye Dağıttı

Meydancık Mahallesi İçme Suyuna Kavuştu

Deprem Çalıştayı Sonuç Raporu Yayınlandı

Malatya'da 15 Torbacı Tutuklandı

Eşini öldüren Koca: Her iki kurşun eşime isabet etmiş

Arguvan Türkü Festivali Hazırlıkları Başladı

Ağbaba; Malatya’da yıllardır çevre felaketi yaşanıyor

Arapgir'de 'Hayır Çarşısı' Etkinliği

BATTALGAZİ BELEDİYESİ’NDEN AİLE YILI ETKİNLİĞİ

Başkan Geçit, ‘Dost Meclisi’ Programına Katıldı

Sadıkoğlu: Yerinde dönüşüm destekleri yeniden değerlendirilsin

Başkan Taşkın Çevreyolu Esnafıyla Buluştu

Vitamin Cafe Cinayetlerinde Karar Çıktı

HINCA HINÇ DOLAN CEZAEVLERİ NEYİ ANLATIYOR?

Arguvanlılar Sinop'u Gezdi

Eskişehir'e Malatya'dan 26 Bin Kişi Gitti

Darende Günpınar Şelalesi Sezonu Açtı

Türk Mutfağı Haftası, Tanıtım Etkinliği Başladı

MALATYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ TOPLANDI

7. Malatya Yapı Dekorasyon Fuarı Açılıyor

Bağımlılıkla İle Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplandı

Pütürge ve Doğanşehir ilçelerinde kazı yapan defineciler ile tütün bulunduran şahıslar gözaltına alındı.

AK Parti İl Başkanı Bakan Görevine Başladı

İzzetiye'de Yapılan Konut ve İşyerleri 2026'da Teslim Edilecek

Malatya'da Partilerin Son Oy Oranları:

Hüseyin Doğan Dede Vefatının 42. Yıldönümünde Anıldı

İzmir Veli Ağbaba'yı Dinliyor

Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın Öğrencilerle Buluştu

Malatyalı Öğrenci Ödül Kazandı

Malatya Turgut Özal Üniversitesi 7 Yaşında

19 Mayıs Malatya'da Coşku İle Kutlanıyor

Malatya'da Sulama Yatırımları DSİ'de Ele Alındı

1.Yeşilyurt Gençlik ve Spor Festivali Renkli Anlara Sahne Oldu!

CHP 19 Mayıs'ı Kutladı

BATTALGAZİ DE GENÇLERE SINAV MOTİVASYONU
