Görünür Tehlike Kuraklık
Haber, 29 Eylul 2022 23:45İklim değişikliği ve kuraklık tüm dünyayı her geçen gün daha fazla tehdit ederken, uzmanlar artık konuşmaktan ziyade eylem planlarına geçilmesini işaret etti. Dünya, Türkiye ve Malatya ile ilgili iklimin tarihi verileri üzerinden değerlendirmelerde bulunan Peyzaj mimarlığı bölüm başkanı Prof. Dr. Sevgi Görmüş Cengiz, “Malatya’da 1901-2021 yılları arasında sıcaklığın arttığını, yağışların azaldığını” ifade etti.
Malatya Büyükşehir belediyesi tarafından ilimiz sera gazı envanteri ve iklim değişikliği eylem planı hazırlama çalışmalarına Temmuz 2022 tarihi itibariyle başlanıldı. Bu konu ile alakalı Malatya büyükşehir belediyesi seminer programı düzenledi. Sanat sokağı içerisinde bulunan konferans salonunda gerçekleştirilen seminerde Dünya, Türkiye ve Türkiye genelinde Malatya’da yaşanan iklim değişiklikleri ve kuraklık konusu ele alındı.
İklim değişikliği ve buna bağlı olarak ta her yıl kendisini daha fazla hissettiren kuraklık konuları masaya yatırılırken, kuraklığa karşı olarak dünya geneliyle topyekûn ve sistematik bir şekilde mücadele edilmesi konusuna vurgu yapıldı.
“SERA GAZI” VURGUSU
5 Ekim 2022’ de Malatya’da düzenlenecek olan geniş katılımlı çalıştay öncesi yapılan seminere katılım yoğun olurken, Malatya Büyükşehir belediyesi genel sekreter yardımcısı Cevdet Atalan, her yıl bir Kıbrıs adası kadar dünyada çöp oluştuğunu işaret ederek; “Maalesef bu çöpler usulüne uygun olarak toplanıp bertaraf edilmemektedir. Bundan dolayı denizlerimiz, Karalarımız artarak kirlenmeye devam ediyor. Sera gazının neden olduğu iklim değişikliğine kentler büyük katkıda bulunmaktadır. Birleşmiş raporlarına göre dünya yüzölçümünün yüzde 2’sinden daha azını oluşturan kentler, dünya enerjisinin yüzde 78’ini tüketmekte ve sera gazının emisyonlarının da yüzde 60’ının fazlasını üretmektedir. Tabi buda iklim değişikliğine neden olmaktadır. Bu kirliliği önlemek için başta birleşmiş milletler olmak üzere uluslararası örgütler, vakıflar önemli çalışmalar yapılmaktadır.” dedi.
“ARTIK KONUŞMA ZAMANI DEĞİL”
Artık konunun konuşulmasından ziyade uygulama aşamasına geçilmesi gerektiğine vurgu yapan İnönü Üniversitesi Güzel sanatlar ve tasarım fakültesi dekanı Prof. Dr. Bülent Yılmaz, “İklim değişikliği bugün gerçekten dünyanın, ülkemizin, Malatya’nın her birimizin birey olarak düşündüğü, ilgilendiği konuların başında geliyor. Bizim bu konuyu artık konuşmaktan ziyade çok ciddi şekilde stratejiler belirleyeceğimiz, önlemler alçağımız, konu ile ilgili birçok çalışmayı gerçekleştireceğimiz bir yol haritasını artık düşünmemiz gerekmektedir. İklim bir kimsenin yada buradan çözülecek bir sorunda değil. Bir takım karar ve stratejilerin uygulamaya dönük çözümlenmesi gerekiyor. Bununla ilgili bazı çalışmaların artık hayata geçmesi gerekiyor.”
“SICAKLIK ARTTI, YAĞIŞ AZALDI”
Dünya, Türkiye ve Malatya ile ilgili iklimin tarihi verileri üzerinden değerlendirmelerde bulunan Peyzaj mimarlığı bölüm başkanı Prof. Dr. Sevgi Görmüş Cengiz, “1901 ve 2021 arasındaki hava peridotunda duruma bağlı ölçümlerin nasıl değiştiğini görüyoruz. 2015’den sonra ekstrem hava koşullarının yoğunlaştığı görülüyor. Türkiye’de 1901 yılında 11,31 santigrat derece iken, 2021 yılında 12,63 santigrat derece olduğunu görüyoruz. Aynı şekilde Malatya’ya baktığınızda Malatya’nın 1901 yılında 11,35, 2021 yılında 12,78 santigrat dereceye sıcaklığın yükseldiğini görebiliriz. Yağış durumuna baktığımızda, yağış durumunda da ciddi bir azalma var. Türkiye’de 1901 yılında ortalama 568 milimetre yağış alırken, bunun 556,24’e düştüğünü görürüz. Az görünse de bu iklim değişikliği için çok büyük bir etki. Malatya’da da benzer bir durum var 1901 yılında 407,84 milimetre yıllık yağış alınırken, 2021 yılında bu yıllık yağış miktarının 339,82’ye düştüğünü görüyoruz.” İfadelerine yer verdi.
iklim değişikliği seminerinde konuşmacı olarak İnönü Üniversitesi Güzel sanatlar ve tasarım fakültesi dekanı Prof. Dr. Bülent Yılmaz, Peyzaj mimarlığı bölümünden Prof. Dr. Sevgi Görmüş Cengiz, Öğretim üyesi Serhat Cengiz, Elektrik ve elektronik bölümü mühendisliğinden öğretim üyesi Teoman Karadağ, görüş ve önerilerini paylaştılar.
Haber: Yeni Malatya Gazetesi Onay OZAN
Haber, 29 Eylul 2022 23:45
Yorumlar (0)
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Basın Evi Açtı
TGC Gazetecinin Güvenliği Panelini düzenledi
Malatya Sonsöz Gazetesi 26. Yaşını Kutladı
Basın İş Kolunda Medya-İş Liderliğini Korudu
TGC Gazetecinin Güvenliği Panelini düzenliyor
TGC’nin düzenlediği toplantıda işsizlik krizi tartışıldı
Gazeteciler Cemiyeti 80. Yaşında
TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri’ne başvurular devam ediyor
İnönü Üniversitesinde Hedef; Araştırma Üniversitesi Olmak
Malatya'da 10 Ocak Gazeteciler Günü'nde Yapay Zekâ Tartışıldı
Malatya'da 10 Ocak Gazeteciler Günü Paneli
TGK: 10 Ocak Gerçek Anlamda Basın Bayramı Olmalıdır
Gazeteciler Cemiyetinden Emniyet Müdürü'ne Ziyaret
Malatya’da Kar Mesaisi: 22 Üst Geçit Yayalar İçin Güvenli Hale Getirildi
TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri’ne başvurular başlıyor
Malatya'da Okullar Bir Gün Tatil Edildi
Başkan Sami Er, Kızı Berna Nur'un Nikahını Kıydı
Yeşilyurt'ta Öğrenciler Müzeleri Gezdi
Yusuf Efe Ataş, Futsal Millî Takımına Çağrıldı
Yavuz: Sarıkamış Şehitlerini Rahmetle Anıyoruz
Ağbaba: Bu Seçimleri Kazanarak Sizi Yıkmak İstiyoruz
Yeşilyurtspor, Kilis'ten Puansız Dönüyor: 1-0
Battalgazi Belediyespor Farklı Kazandı: 3-0
Dalaman Malatyalılar Derneği Başkanlığına Demirhan Seçildi
Malatya Atmalılar Derneği 'Federasyon' Önerdi
Malatya’da inşa çalışmalarında sona gelindi
Kahtalı ve Ergün Ailelerinin Mutlu Günü
Ziraat Odaları Başkanları CHP'yi Ziyaret Etti
Malatya'da Sahte Alkol Ele Geçirildi
AK Partinin Terörsüz Türkiye Raporunu Babacan Yazdı
Trenin Çarptığı Buğrahan Kurtarılamadı
Banazı’da eski bir köy odası
DOĞANŞEHİR'DE TARİHİ ESER OPERASYONU
Darende Ağılbaşı'nda Konutlar Teslim Edildi
Pütürge Doğanyol Vakfı'ndan Firmaları Ziyaret
Doğalgazla Isındık ama Şifadan Uzaklaştık
Sultansuyu'nda Yurtdışına Boğa Sperması İhraç Ediliyor
Malatyalı Prof. Dr. Fahri Işık, büyük ödüle layık görüldü
MASKİ, HEKİMHAN’DA ALTYAPI YATIRIMLARINI TAMAMLADI
