Pancar Alım Fiyatı 2,5 Lira Olmalı
Ekonomi, 15 Eylul 2022 19:05Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılınç, pancar alım kampanyasının başlamasına rağmen pancar alım fiyatının açıklanmadığını belirterek " Üreticiler olarak; ‘emeğini biz çekiyoruz, güneşin alnında kalan bizleriz" diyerek pancar alım fiyatının en az 2,5 lira olmasını istedi.
Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyonu Başkan Yunus Kılınç ,ilçe Ziraat Odaları başkanlarıyla birlikte Malatya Gazeteciler Cemiyetinde basın toplantısı yaptı. Pancar alım fiyatının açıklanmasını isteyen Kılınç, kayısı fiyatlarının düşürülmek istendiğini üretcilerin bu oyuna gelmemesini istedi.
“ÜRETİM MALİYETLERİ ARTTI”
İlçe ziraat odaları ve çiftçiler adına sorun ve sıkıntıları paylaşan Ziraat Odaları Malatya il Koordinasyon Başkanı ve Yazıhan Ziraat Odası başkanı Yunus Kılınç, geçen yıl ile bu yıl arasındaki üretim maliyetlerinin önemli ölçüde arttığına dikkat çekerek; “Biz Malatya ziraat odaları olarak üreticimizin bize getirmiş olduğu sorunları hükümetimize, İlgili birimlere ulaştırabilmek için açıklamalarda bulunuyoruz. Bunu kamu kuruluşlarıyla görüşüyoruz ama eğer biz bürokraside işi çözemez isek bu nedenle yetkililere seslenmek durumunda kalıyoruz. Bugün pancar üreticimizin hasat dönemi, bugün şeker fabrikamız Allah’a hamd olsun özelleşen bir fabrika değil, Tarım bakanlığının çalışma alanı içerisinde bugün kampanyasının başlatmış şeker üretimi devam etmektedir. Maalesef geçen yıl bir talihsizlikle tüm üreticimiz 42 kuruştan pancarını teslim ettikten sonra bu mazot gübredeki artışlar, yaşanan fiyat artışları üreticimizin eline para değil, borç bırakmıştır. İşte biz de bugün bunları yaşanmaması için fabrikamız Kampanyayı başlatmış alım yapıyor. Ama pancar fiyatları maalesef açıklanmış değil. Tüm Türkiye'de Çiftçi kara kara düşünüyor. ‘Ben pancarı ürettim, 6 ay güneş önünde yandım ben bunu götür fabrikaya teslim edeceğim Ama Karşılığında ne alacağım’ diyor ve alacağı fiyatı bilmiyor. İşte biz bu pancar üreticimizin sıkıntılarını dile getirmek istiyoruz. Birinci sıkıntı fiyat bugün Mazot ve gübrenin ulaşmış olduğu zirveyi herkes biliyor ve çiftimizin belli bükende bu iki madde. Gübre ve Mazotta bir çözüm bulunmazsa, her şey çiftçinin sırtına yüklenirse o zaman çiftçiyi üretimden düşürürüz ve üretimimiz azalmaya başlar. Bugün şeker fiyatları geçen yıl bu sezonda 4,5 lira olan bir kilo toz şeker bugün 25 lira. Biz 42 kuruştan pancarı verdiğimizi düşünürsek onda bir fiyat da geçen sene Sayın Cumhurbaşkanımız açıkladığı fiyatta pancarı teslim ettik. O zaman bugün de toz şekerin fiyatı 25 lira ise biz çiftçi olarak, üretici olarak hükümetimizden onda bir dediğimiz 2,5 lira talep ediyoruz. Neden 2,5 lira para talep ediyoruz? Onda bir derken, altı ay güneşin önünde yanan bu kadar masrafı çeken üreticimiz para kazansın başkalarının kapısına gidip dilenci durumuna düşmesin diye istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın, ‘Kısa bir süre içerisinde pancar fiyatını açıklayacağını’ biliyoruz. Mademki bu fiyatlar bu kadar yükseldi biz üretici olarak ticaretinin ve stokçuların kölesi durumuna gelmişiz. Neden onda bir fiyat istiyoruz emeği veren biziz. Biz ülkemizin milletimizi seviyoruz ama ne yazık ki ne devletimize ne de milletimize bir faydamız olmuyor. Sadece stokçuların para kazanmasını ve ticaretçilerin, ihracatçılarının para kazanmasını sağlıyoruz. İşte bu nedenle üreticilerimizin bu sıkıntılarının bir an önce giderilmesini talep ediyoruz.” dedi.
“FİRE” TEPKİSİ
Pancar alımında fire olayına tepki gösteren Kılınç; “İkinci bir husus bugün şeker fabrikalarında uygulanan, pancarınızı fabrikaya götürüyorsunuz orada belli bir fire veriyorlar. Bu frenin açıklamasını ben şöyle yapayım kamuoyu da bilsin, 10 ton pancar götürdüğünüz zaman fabrikaya bu 10 tona Yüzde 20'ye fire vuruyorlarsa bu fireyi ilk pancarı götürdüğünüzde numune arıyorlar. Bunu sıyırıyorlar toprağını, taşını vesairesini buna ‘yüzde20 fire diyorlar. Bu fireden sonra hangarınız elemeye geçiyor, eleniyor tekrar o toprağı, taşı kamyona aktarıp bunu dara olarak tekrar düşüyorlar. Yani anlayacağınız şu, 10 pancardan 4 ton Fire düşürülüyor 6 ton pancarınız kalıyor Bu uygulamanın da bir an önce son bulmasını istiyorum.” İfadelerine yer verdi.
“KAYISINIZI PAZARA İNDİRMEYİN”
Kayısı ihracatçıları kayısının alım fiyatını düşürmek istediğini ileri süren Kılınç üreticiye seslenerek;“Malatya’mızın en önemli sorunlarından biri de kayısı fiyatlarındaki istikrarsızlık. Şimdi kayısıyı üretiyoruz, dünyada birinciyiz. Dünya’nın yüzde 80’ini biz temin ediyoruz. Fiyatlara gelince, Kayseri'de 200 lira, Ankara'dan 250 lira, İstanbul'da 270 lira, Avrupa'da 350 lira. Neden Malatya'da bu ihracatçılarımız, bu ticaretini yapan geçen yıl 30 liraya alıp 130 liraya satan arkadaşlar bugün fiyat düşürmeye uğraşıyorlar. Ben burada bu arkadaşlarımıza bu kardeşlerimize bir açıklamada bulunmak istiyorum. Malatya bizim, kayısı bizim bugün siz ticaret yapıyorsunuz, biz üretim yapıyoruz. Niye böyle spekülatif hareketlerle üreticimizin alın terini, emeğini elinden almaya çalışıyorsunuz. İşte burada hata yapıyoruz. Eğer bizim dünyada, Malatya gibi bir ilde bu kadar güzel bir ürünümüz bir kuru kaybımız varsa ki, bu son yıllarda gıdanın bu kadar önem taşırdığı bir dönemde inanan bunu satacağımız dünyada hiçbir ülke yoktur. Ama üreticimiz kayısısını ihtiyacından dolayı pazara getirdiğin de fiyat düşürürseniz inanın başka yollara başvurmak zorunda kalacağız. Ben üreticilere de şunu söylemek istiyorum, Malatya kayısısı gibi bir ürününüz olsun. Bunun fiyatı her gün artacaktır, bunu göreceksiniz. Dünya buna hasret. Onun için siz üretin pazarlama sıkıntısı olmaz. Ama bu spekülatif durumlara düşmeyin. Bekleyin, kayısınızı pazara indirmeyin.” dedi.
“TMO FİYAT AÇIKLASIN”
TMO’nun biran önce kayısı alım fiyatlarını açıklamasını isteyen Kılınç; “Sayın Cumhurbaşkanım, geçmişte Türkiye'de ekonomiden sorumlu bakanlar nasıl gidip IMF'nin önünde gözünü yumup elini açtıysa, bugün Türk çiftçisi de Bankaların önünde, tarım kredilerinin önünde, PANKO birliklerinin önünde gözünü yummuş, avucunu açmış durumda. Bir yıl, bir yılki ürünü gelecek yılın girdi maliyetlerini karşılayamıyor. Bu nedenle bir an önce tarımda bir reform bekliyoruz. Şu anda Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) geçen yılki yapmış olduğunuz uygulama gibi arpa desteğinde bir an önce bulunması lazım. Hayvanlarımız, damızlıklarımız kesime gidiyor. Bu konularda size gelen bilgilerin fazla sağlıklı olduğuna inanmıyoruz. Biz üretici olarak bizatihi sizden bunları bekliyoruz. Pancar konusunda da 2,5 TL'nin altında açıklama istemiyoruz. Sizden bu müjdeyi bekliyoruz. Bu kayısı artık bir gıda ürünü değil, bu bir ilaçtır, dünya kayısımıza hasret durumda iken biz üreticiler olarak fiyat istikrarını yıllardır haykırıyoruz ama çözmüş değiliz. Ve Malatya kayısısını bir müjde bekliyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisi gereken fiyatı, gereken değeri açıklasın.” diye konuştu.
“SOĞUK HAVA DEPOSU” TALEBİ
Doğanşehir’e soğuk hava deposu talebinde bulunan Kılınç;“Malatya’mızın Doğanşehir'inde de bugün yirmi bin ton elma üretilirken halen bir soğuk hava deposuna kavuşmuş değil. Bunu da yetkililerimizden istirham ediyoruz. Artık Malatya'ya dönün. Yani politika, hizmetle olur. Diğer politikaları biz kabul etmiyoruz, hizmet edilsin. Doğanşehir’imizin elmasının da sorunları çözülsün istiyoruz.” diye konuştu.



Ekonomi, 15 Eylul 2022 19:05
Yorumlar (0)
Savaş Çocuklarına Mektup Yarışmasını Kazananlar Açıklandı
BIK Yönetmelik Değişiklikleri Yürürlüğe Girdi
Esen: Yıkılan Binaların Yüzde 95’i Eski Yapılar
BAŞKAN GEÇİT, SANAYİ ESNAFININ TALEPLERİNİ DİNLEDİ
TMMOB : Müteahhit yeterlilik belgeleri şeffaf biçimde açıklansın
Solo Keman Konseri Dinleyicilerden Tam Not Aldı
Alevilik Araştırmaları Enstitüsü, Topalcengiz'i Ağırladı
Malatya’nın Kültür ve Sanat Vizyonu Tartışıldı
Battalgazi de 'Deprem Anı ve Hafıza Müzesi' Kurulacak
Malatya'da 11 Ayda 780 Bin Yolcu Uçtu
Sadıkoğlu: İşletmelerin uygun koşullu kredilere ihtiyacı var
Kuluncak, Sarıca'dan Getirilecek İçme Suyuna Kavuşuyor
Doğanşehir Güzelköy'e Çocuk Parkı Yapıldı
Battalgazi'de Çalışmalar Yoğunlaştırıldı
Malatya'da 453 Araç Trafikten Men Edildi
Akar: 'Üretim yapısının temeli, güçlü bir koordinasyondur'
Darende de Yaşlı Şahıs Ölü Bulundu
Darende de İki Kardeşe Kına Gecesi Düzenlendi
Malatya'da Tabela Kirliğine Karşı Tedbir Alınmalıdır
Yeşilyurtspor, Silifke Belediyespor'u Devirdi:1-0
Akçadağ'da 15 Milyon Dolarlık Mermer İhraç Ediliyor
Yeni Malatyaspor 2. Lige Havlu Attı
Dr. Bülent Topaloğlu'nun Oğlu Vefat Etti
Dijital ve Yapay Zekâ Okuryazarlığı Eğitimi İlgi Gördü
Babacan: Ortak Metin İçin Çalışmalar Sona Yaklaştı
Av. Deniz Çakır CHP, YDK Sekreteri Oldu
Veli Ağbaba TBMM’nin En Çalışkan Milletvekili Seçildi
'Malatya'da Raylı Sistem Projesine Onay Çıktı'
Yeşilyurt Belediyesi 2. Beton Santralini Açtı
50 Yıl Sonra Malatya’ya Çimento Fabrikası Kuruluyor...
ARAPGİR'DE YIL SONU SERGİSİ AÇILDI
Başkan Er, İtfaiye Teşkilatını Ziyaret Etti
Yeşilyurt Belediyesi Yaşlı Bakım Merkezi Yapıyor
Öğrenciler Belediye Meclisi Toplantısını İzledi
TOKİ’den Sosyal Konut Aldılar, Bin Pişman Oldular
Battalgazi İlçesinde Sera da 40 Ton Salatalık Üretti
Basın Kartları Komisyonu Toplandı
Büyükşehir Belediye Binası Depremde Hasar Almış
Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanlığına Tursun Seçildi
