Uluslararası Güvenlik Kongresi Düzenlendi
Asayiş, 06 Eylul 2022 06:25Uluslararası Güvenlik Kongresi, İnönü Üniversitesi İNUSAM (İnönü Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi), INTPOLSEC (Uluslararası Politika ve Güvenlik Çalışmaları Derneği), International Journal of Politics and Security işbirliği ile İnönü Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlendi.

Uluslararası Politika ve Güvenlik Çalışmaları Derneği Başkanı Doç. Dr. Fikret Birdişli ve İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay’ın açılış konuşmalarının ardından, Uluslararası Güvenlik Kongresi’nin Malatya’da yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine başlayan Vali Şahin, güvenliğin bizim bir numaralı önceliğimiz olduğunu, güvenlik konseptinin algılanmasının aslında Devletin varlığını da anlamamızı sağlayacağını çünkü Devletin öncelikle güvenlikle oluştuğunu ifade etti.
Vali Şahin, bu konsepti anlamak eskiden daha kolaydı. Özellikle 1990'lı yıllardan önceki dönem için iki kutuplu dünyada bir dehşet dengesi vardı. 1990'dan sonra yani Sovyetler Birliği'nin yıkılmasından sonra büyük bir kaotik döneme girdik. 11 Eylül saldırıları ve Amerika Birleşik Devletleri'nin buna göstermiş olduğu reaksiyon, durumu daha da kötüleştirdi. Onun üzerine pandemi yaşandı ve petrol krizi zamanında kısmen gördüğümüz ama şimdi çok daha yaygın bir şekilde gördüğümüz, çeşitli savaş metotları ile karşı karşıya kaldık. Gıdanın, ayçiçek yağının, doğalgazın ya da buğdayın silah olarak kullanıldığı hiçbir etiğin olmadığı bir dönem yaşıyoruz. Dünyanın en sıcak noktalarının Kafkaslar’ın, Balkanlar’ın, Ortadoğu’nun Ülkemizin etrafında olduğunu belirten Vali Şahin, Osmanlı'nın bu bölgelerde hüküm sürdüğü süre zarfında huzur ve barışın hakim olduğunu ancak Osmanlı bu topraklardan çekildikten sonra huzursuzluk ve kaos ikliminin fazlasıyla devam ettiğini, Ortadoğu’nun bir kan gölü, Kafkaslar’ın Balkanlar’ın kargaşa içinde olduğunu, ama Türkiye’nin, Anadolu’nun bu kadar karışık coğrafyanın tam ortasında, bir huzur ve güven adacığı olarak bulunduğunu, bunun kendiliğinden olmadığını, çok ciddi bir devlet geleneği ile çok kritik hamleler yaparak, Anadolu'daki coğrafyamızın muhafaza edildiğini, ulusumuzun güvenliğinin zor şartlarda sağlandığını belirtti.
Vali Şahin, Türkler çok pratik bir millettir. Hadiselere çabuk reaksiyon verir, hemen organize olur. Dolayısıyla çabuk organize olmanın en ileri seviyesi olan devletleşmeyi de çabuk yapar. Fakat bunun ideolojisini bilimsel temellere oturtma konusunda hep eksiklerimiz olmuştur. Onun için bu hususlarda çalışma yapmayı çok önemli görüyorum.
İnönü Üniversitesinin yapmış olduğu çalışmalar uluslararası güvenlik anlamında çok değerli. Biz, bizim tezlerimizi ifade edebileceğimiz bir bakışı mutlaka sunmalıyız. Bu hususta akademisyenler çok önemli çalışmalar yapmakta ve İnönü Üniversitesinin de bu konudaki ev sahipliği ve çalışmaları da çok kıymetli. Kendilerini tebrik ediyorum” dedi.
Kongre, Vali Hulusi Şahin’in konuşmasının ardından Hindistan Aligarh Muslim Üniversite’sinden Prof. Dr. Arshi Khan’ın konuşmaları ile devam etti.
Kongreye Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Hindistan ve ülkemizin çeşitli üniversitelerinden akademisyenler katıldı.
Asayiş, 06 Eylul 2022 06:25
Yorumlar (0)

Arguvan Türkü Festivali Hazırlıkları Başladı

Ağbaba; Malatya’da yıllardır çevre felaketi yaşanıyor

Arapgir'de 'Hayır Çarşısı' Etkinliği

BATTALGAZİ BELEDİYESİ’NDEN AİLE YILI ETKİNLİĞİ

Başkan Geçit, ‘Dost Meclisi’ Programına Katıldı

Sadıkoğlu: Yerinde dönüşüm destekleri yeniden değerlendirilsin

Başkan Taşkın Çevreyolu Esnafıyla Buluştu

Vitamin Cafe Cinayetlerinde Karar Çıktı

HINCA HINÇ DOLAN CEZAEVLERİ NEYİ ANLATIYOR?

Arguvanlılar Sinop'u Gezdi

Eskişehir'e Malatya'dan 26 Bin Kişi Gitti

Darende Günpınar Şelalesi Sezonu Açtı

Türk Mutfağı Haftası, Tanıtım Etkinliği Başladı

MALATYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ TOPLANDI

7. Malatya Yapı Dekorasyon Fuarı Açılıyor

Bağımlılıkla İle Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplandı

Pütürge ve Doğanşehir ilçelerinde kazı yapan defineciler ile tütün bulunduran şahıslar gözaltına alındı.

AK Parti İl Başkanı Bakan Görevine Başladı

İzzetiye'de Yapılan Konut ve İşyerleri 2026'da Teslim Edilecek

Malatya'da Partilerin Son Oy Oranları:

Hüseyin Doğan Dede Vefatının 42. Yıldönümünde Anıldı

İzmir Veli Ağbaba'yı Dinliyor

Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın Öğrencilerle Buluştu

Malatyalı Öğrenci Ödül Kazandı

Malatya Turgut Özal Üniversitesi 7 Yaşında

19 Mayıs Malatya'da Coşku İle Kutlanıyor

Malatya'da Sulama Yatırımları DSİ'de Ele Alındı

1.Yeşilyurt Gençlik ve Spor Festivali Renkli Anlara Sahne Oldu!

CHP 19 Mayıs'ı Kutladı

BATTALGAZİ DE GENÇLERE SINAV MOTİVASYONU

7 Yaşına Giren Turgut Özal Üniversitesinde Emeğimiz Vardır

Malatya'da Pinhani Gençleri Coşturdu

BELEDİYESPOR FUTSAL TAKIMI AVRUPA YOLUNDA

Kapadokya’da Bisiklet Festivali heyecanı

Başkan Er: Geleceğin Malatya'sını Kuruyoruz

Yavuz: Beton Mikseri ve Kamyonlara Verilen Ceza Miktarını Açıkladı

SELÇUKLU MAHALLESİ’NE TAZİYE EVİ YAPILACAK

Geçit: Hayatımın Merkezinde Çalışmak Var

Niloya, 'Yürüyen Çalı' ile Kağıt İsrafına Dikkat Çekiyor
