BİK'TEN AYM KARARI AÇIKLAMASI
Bizden Haberler, 10 Ağustos 2022 21:19Bsın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü Resmi Gazetede yayımlanan Anayasa Mahkemesi kararının ardından Kamuoyuna bir açıklama yaptı. Açıklama şöyle: Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 10 Mart 2022 tarihinde oy çokluğu ile aldığı 2016/5903 başvuru numaralı kararı, Resmi Gazete’nin 10 Ağustos 2022 tarih ve 31919 sayılı nüshasında yayımlanmıştır. Kurumumuzca, gerekçesiyle birlikte bugün öğrenilen AYM kararına ilişkin; kamuoyunun bilgilendirilmesi adına aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.
Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 10 Mart 2022 tarihinde oy çokluğu ile aldığı 2016/5903 başvuru numaralı kararı, Resmi Gazete’nin 10 Ağustos 2022 tarih ve 31919 sayılı nüshasında yayımlanmıştır. Kurumumuzca, gerekçesiyle birlikte bugün öğrenilen AYM kararına ilişkin; kamuoyunun bilgilendirilmesi adına aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.
En başta vurgulamak isteriz ki, 02 Ocak 1961 tarih ve 195 sayılı Basın İlan Kurumu Teşkiline Dair Kanunun “Müeyyide” başlıklı 49. maddesi, bugüne kadar hiç değişmemiştir. Genel Kurulumuz, söz konusu maddeye dayanarak 1961, 1964, 1994 ve 2022 yıllarında Basın Ahlak Esaslarını belirlemiştir.
Bütün bu mevzuat hükümleri birçok mahkeme kararında hukuki kaynak olarak kabul edilmiştir. Hatta AYM’nin 2016/5653, 2016/73997 ve 2017/30597 başvuru numaralı kararlarında, anılan kanun hükmünün kanunilik ölçütünü karşıladığı açıkça vurgulanmıştır.
Bu tespitin ardından Anayasa Mahkemesi, basın ahlak esasları ile ilgili olarak kendisine yapılan başvuruları münferit olarak ele almış ve müeyyide kararının ölçülülük ilkesine uygun olup olmadığını esastan incelemiştir.
Ancak bu son kararıyla AYM, 195 sayılı Kanunun 49. maddesinde yapısal bir sorun tespit ederek, önceki görüşünden ayrılmış ve anılan kanun hükmünün temel hak ve hürriyetlerin sınırlanmasında kanunilik unsurunu taşımadığı sonucuna varmıştır.
Bugün, AYM’nin görüş değişikliği içeren bu kararı, kanun maddesinin iptali kararı değildir. AYM, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) ilgili kanun maddesi hükmünün; kararda bahsi geçen dengeleme ölçütleri göz önüne alınarak yeniden düzenlenmesini önermektedir.
Önemle belirtmek isteriz ki, AYM kararında, kişilik haklarına saldırı mahiyetinde olan ve eleştiri sınırlarını aşan ve/veya kanunlarında yaptırıma bağlanan suç kapsamında yer alan haberlerin, yaptırıma tabi tutulmasının hukuk devletinin bir gereği olduğu ifade edilmektedir. Kararda, basının niteliklerini artırma ve basının özellikle ekonomik özgürlüğünün tesisini sağlama gayesiyle kurulan bir kuruma, müeyyide uygulama yetkisinin verilebileceği hükme bağlanmaktadır.
Dolayısıyla AYM, Basın İlan Kurumu’nun müeyyide uygulama yetkisinin bulunduğunu açıkça ifade etmektedir.
Olağanüstü gündemle toplanan ve AYM’nin kararını bu çerçevede değerlendiren Yönetim Kurulumuz, TBMM tarafından 195 sayılı Kanunun 49. maddesinde değişiklik yapılana kadar Basın Ahlak Esasları kapsamında yapılan başvuruları toplantı gündemine almamaya karar vermiştir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Bizden Haberler, 10 Ağustos 2022 21:19
Yorumlar (0)
Kuyumcular Yeni Çarşıyı da Beğenmedi
Malatya Valisi Seddar Yavuz Nereye?
Başkınık Derneği Yeni Yıl Gecesi Düzenledi
Fendoğlu, Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesi İstedi
Av. İbrahim Kalı'nın Kardeşi Vefat Etti
TOKİ Arguvan'a Konut Yapmak İçin Başvuru Alıyor
Milletvekili Ölmeztoprak'tan Diyanet'e Ziyaret
Başkan Er: Malatya Bir Yılda Ayağa Kalktı
GENÇ MÜHENDİS ADAYLARI DUVAR ÖRMEK İÇİN YARIŞTI
Yeşilyurt Belediyesi Sosyal Yardım Platformu Kurdu
Yeni Malatyaspor Maça Çıkmıyor
Darende'nin Aslantaşları Yerinde Kalacak
Darende'nin 'Küllü Mağara'sı Keşfedilmeyi Bekliyor!
Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Malatya’da 1. Oldu
Hekimhan'da Eğitime Destek Verenlere Teşekkür
Akçadağ'da Mevsimlik Tarım İşçisi Kamp Yapılıyor
Amatör Spor Kulüpleri Tesisinin Temeli Atıldı
Milli Teknoloji Hamlesi Sergisine İlgi Var
Fendoğlu, Uçak Seferlerini Bakan'a Sordu
Başkan Geçit Hayırseverleri Ağırladı
Ağbaba: Malatya İş Kazalarının Merkezi Oldu
'MALATYA'MIZ HIZLI BİR ŞEKİLDE AYAĞA KALKIYOR'
'HER EV BİR ATÖLYE' PROJESİ DEVAM EDİYOR
Vali Yavuz’un Türk Malları Haftası Mesajı
Battalgazi Belediyesi Gençlik Projelerini Görüştü
Prof.Dr. Yılmaz: Çapraz Karaciğer Nakillerinde Küresel Öncüyüz
TGC 49. Sedat Simavi Ödülleri sahiplerini buldu
Tüfenkci: Türkiye 21 Çeyrektir Kesintisiz Büyüyor
Savaş Çocuklarına Mektup Yarışmasını Kazananlar Açıklandı
BIK Yönetmelik Değişiklikleri Yürürlüğe Girdi
Esen: Yıkılan Binaların Yüzde 95’i Eski Yapılar
BAŞKAN GEÇİT, SANAYİ ESNAFININ TALEPLERİNİ DİNLEDİ
TMMOB : Müteahhit yeterlilik belgeleri şeffaf biçimde açıklansın
Solo Keman Konseri Dinleyicilerden Tam Not Aldı
Alevilik Araştırmaları Enstitüsü, Topalcengiz'i Ağırladı
Malatya’nın Kültür ve Sanat Vizyonu Tartışıldı
Battalgazi de 'Deprem Anı ve Hafıza Müzesi' Kurulacak
Malatya'da 11 Ayda 780 Bin Yolcu Uçtu
Sadıkoğlu: İşletmelerin uygun koşullu kredilere ihtiyacı var
