Ağbaba: 4 Yılda Yarım Milyona Yakın Esnaf İflas Etti.
Siyaset, 17 Temmuz 2022 01:28CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba başkanlık sisteminin 4. Yılında yaşanan toplu iflaslara dikkat çekti. Ağbaba’’Başkanlık sistemi bundan 4 yıl önce bizzat Erdoğan tarafından daha fazla zenginlik ve refah olarak sunulmuştu. Aradan geçen 4 yılda derinleşen ekonomik kriz nedeniyle refahın ve zenginliğin yerini artan iflaslar aldı. Başkanlık sistemi ile aradan geçen 4 yılda 479 bin 736 yani yarım milyona yakın esnaf ekmek teknesini kaybetti. Yine 2018 yılından bugüne en az 248 bin 867 şirket ve gerçek kişi ticari işletmesi de kapısına kilit vurdu’’ dedi.

2018 yılından yani başkanlık sisteminden bugüne aradan geçen 4 yılda yarım milyona yakın esnaf işini kaybetti. 2018 yılından 2022 yılının mayıs ayına kadar geçen sürede 479 bin 736 esnaf meslekten ve sicilden terkinini yaparak iflas etti.
Son 4 yılda adeta adım adım geliyorum diyen ekonomik kriz son iki yılda önü alınamaz bir buhrana dönüşürken, bu krizden en çok etkilenen kesim küçük esnaf oldu. Başkanlık sistemi adeta küçük esnafın sonunu getirdi.
YIL |
İFLAS |
2018 |
105.467 |
2019 |
114.977 |
2020 |
99.588 |
2021 |
101.750 |
2022(ilk 6 ay) |
57.954 |
TOPLAM İFLAS |
479.736 |
Kaynak: Esnaf Sicil Gazetesi
Bu yıl ilk 6 ayda 57 bin 954 esnaf iflas etti.
Sadece bu yılın ilk 6 ayında meslekten ve sicilden terkinini yaparak iflas eden esnaf sayısı ise 58 bine dayandı. Bu yılın sadece haziran ayında iflas eden esnaf sayısı ise 10 bin 826 olarak kayıtlara geçti. Haziran 2022’de yaşanan toplam iflas sayısı bu yılın ilk 6 ayında en yüksek iflas sayısı oldu. Mayıs ayında toplam iflas sayısı 8 bin 322 iken iflas sayısı sadece son bir ayda yüzde 30 artarak 10 bin 826’ya çıktı. Eğer iflas sayısındaki artışlar bu şekilde devam edecek olursa sene sonuna doğru iflas edecek esnaf sayısı 100 bine yaklaşacaktır.
4 yılın sonunda en az 248 bin şirket ve gerçek kişi ticari işletmesi kapandı.
YIL |
TASFİYE EDİLEN VE KAPANAN ŞİRKET |
2018 |
43.983 |
2019 |
60.255 |
2020 |
64.579 |
2021 |
54.909 |
2022(İlk 5 ay) |
25.141 |
TOPLAM İFLAS |
248.867 |
Cumhuriyet tarihimizin en büyük ekonomik krizlerinden birinin yaşandığı bu süreçte şirketler ve gerçek kişi ticari işletmeleri de bir bir kapısına kilit vurmaya başladı.
Artan döviz kuru, yüksek maliyetler ve enflasyonun son 24 yılın zirvesine çıkması şirketleri ve ticari işletmeleri tek tek kapanmasına neden oldu.2018 yılından 2022 Mayıs ayına kadar toplamda 248 bin şirket ve gerçek kişi ticari işletmesi tasfiye edilerek veya kapanarak iflas etti. İşletmelerin borç yükü ve artan maliyetleri de göz önüne alındığında toplu iflaslardaki artış ne yazık ki kaçınılmaz hale gelecektir. En nihayetinde ülke ekonomisi yaşanan iflaslar neticesinde tamamen durma noktasına gelecektir.
Siyaset, 17 Temmuz 2022 01:28
Yorumlar (0)

Yeşilyurt Belediyesi Kırsalın Yollarını Onarıyor

MHP'den MESOB Başkanı Keskin’e ziyaret

Kent Konseyinde 'Meclis Akademisi' Başladı

Kırtasiye alışverişi cep yakıyor: Okul çantası 2 bin TL’ye doluyor

Yunus Nadi Kolukısa’nın kitabı yayımlandı

ARGUVAN PANGA SOYGUNU... (Öykü)

Darende Zengibar’da Başpehlivan Doğan Uzun

Yeşilyurt Belediyesi Başarılı Öğrencileri Ödüllendirecek

DARENDE DE SİNAN AKÇIL RÜZGARI ESTİ

CHP 30 Ağustos Zafer Bayramını Kutladı

Kınacı: Önce bina, sonra altyapı inşa etmek doğru değildir

Yeşilyurt’ta Zafer Bayramı Coşkuyla Kutlandı

Malatya'da 30 Ağustos Zafer Bayramı Coşkuyla Kutlandı

8. Uluslararası Altın Kayısı Satranç Turnuvası Sona Erdi

Turgut Özal Tıp Merkezi Acil Servisi Genişletiliyor

Yeşil Beton Travers Avrupa Patent Sürecinde

Kahramanmaraş İstiklalspor 2–0 Yeni Malatyaspor

MALATYALILAR BOSTANCI'DA BULUŞTU

Yeşilyurt'ta Zincirleme Kaza: 8 Kişi Yaralandı

Malatya'da 'Meclis Akademisi' projesi hazırlığı

CHP Hekimhan Teşkilatında Kongre Hazırlığı

Meclis Komisyonu Baro Başkanlarını Dinledi

Malatya’da minibüs ile otomobil çarpıştı: 9 yaralı

Yapay Zeka Yüksek Lisans Programı Malatya'da açıldı

Yeni Malatyaspor Kongre Kararı Aldı

Ankara'da Özel Malatya Toplantısı

Sadıkoğlu: 6. bölge teşvikleri devam etmeli

'LGS Hazırlık Kursu’ Kayıtları 1 Eylül’de Başlıyor

Hayvan Yetiştiricilerine Kızılay'dan Malzeme Desteği

Darende Güreş ve Kültür Festivaline Hazırlanıyor

Memur-Sen'den Milli Eğitim Bakanlığına Ağır Eleştiriler

Yeni Malatyaspor'a bir -6 Puan Silme Cezası Daha

Hekimhan'da Beton Mikseri Devrildi: 1 Yaralı

Kale'de Kano Yarışması Düzenlendi

Ümit Vaat Eden Genç Siyasetçiler

Erkılınç: BİK Yoluna Devam Edecek

Malatya'da Bir Zamanlar Çerçiler Vardı

Hekimhan'a Konteynır Çarşı Kuruluyor

Arapgir Eğnir'de Çeşme Açılışı Yapıldı
