Ziraat Odalarından TARSİM'e büyük tepki
Ekonomi, 10 Mart 2020 13:13Ziraat Odaları İl koordinasyon Kurulu Başkanı Yunus Kılıç: "Bindiğiniz dalı kesmeyeceksiniz. Kestiğiniz anda o makamlarda birilerinin oturmasının hiçbir anlamı yok. Çünkü bizim oturduğumuz koltuklar, üreten insanların makamlarıdır. Patron çiftçi, biz marabayız. Çiftçinin yanında olmak zorundayız." dedi.
                        
Ziraat odaları ve meteoroloji iş birliği içerisinde hazırlan programda üreticiler bilgilendirildi. TSO binasında yapılan toplantıya 13. Elazığ Bölge Müdürü Tamer Erdoğan, Bölge Müdür Yardımcısı M.Emin Kesan, Malatya İl Müdürü Ali Göksü, Erhaç Meydan Müdürü F.Kürşat Balban, Ziraat Odaları İl Koordinatörü Yunus Polat, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şubesi Başkanı Fevzi Çiçek, Tarsim Bölge Müdürü Mehmet Ali Doğan, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Daire Şube Müdürü Çetin Bozkurt, Ziraat Odası Başkanları, Oda ve Birlik başkanları ile kayısı üreticileri katıldı.
"SİZİN GÖRÜŞLERİNİZ ÖNEMLİ"
Meteorolojinin çalışmasını değerlendiren ve çiftçinin görüşlerini içeren anket sonuçlarının kendisi için önemli olduğunun altını çizen Meteoroloji 13. Bölge Müdürü Taner Erdoğan; "Ziraat Odaları Birliği Başkanlığıyla Meteoroloji Genel Müdürlüğü arasında bir protokol imzalandı. Bu protokol gereği siz değerli tarım faaliyetleri yapan, Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün yaptığı hizmetleri daha ayrıntılı bir şekilde anlatabilmek için bu toplantıyı düzenledik. Biz meteoroloji olarak 7/24 çalışan bir kurumuz. Biz yaptığımız hizmeti çok iyi yaptığımızı düşünüyoruz ama bunun sizler tarafından nasıl karşılandığını görmek için böyle bir toplantı düzenledik. Bu yüzden sizlere anket dağıtımı yaptık. Bu anketin sonuçları bizler için çok önemli, çünkü şu anda sizlere verdiğimiz hizmette neredeyiz, sizlere ne kadar ulaşabiliyoruz diye bu anket sonuçları kendimizi geliştirmemiz açısından önemli." dedi.
"İSTASYONLARIMIZ ÇOĞALDI"
160 olan otomatik istasyon, şu anda için bin 641’e ulaştı diyen Erdoğan; "Meteoroloji gelişen teknolojiyle beraber ekonomik şartların gelişmesiyle beraber son 20 yılda kendisini katbekat geliştirdi. Altyapımızı her geçen gün iyice artırdık. Eskiden sadece il merkezlerinde illere bağlı bazı ilçelerimizde meteoroloji istasyonu varken, şu anda artık Türkiye’nin tüm il ve ilçelerinde meteoroloji istasyonlarımız mevcut. Meteoroloji bilgileri alabiliyoruz. Bunları da siz vatandaşlarımızla paylaşabilmekteyiz. 160 olan otomatik istasyon, şu anda için bin 641’e ulaştı. Her geçen yıl da ekonomik şartlara göre özellikle 2020 yılında da 60 tane otomatik istasyon projesi var bütün Türkiye genelinde. Bunun bir tanesini de Hekimhan ilçesine kuracağız. Böylelikle amacımız hem gözlem sistemimizi artırırken hem de sadece ilçelerde değil beldelerde, belli havzalarda, yüksek yerlerde de meteorolojik bilgileri ulaştırmaya çalışmak. Bölge Müdürlüğümüze bağlı 5 il var. Tunceli, Bingöl, Elazığ, Malatya, Adıyaman. Tabi hem nüfus bakımından hem de tarım faaliyetlerinin yoğunluğu bakımından biz bu toplantıyı Malatya’da sizlerle yapmak istedik. Malatya’da merkez dahil 13 ilçe bulunmakta. Bunların hepsine otomatik istasyon kurduk. Şu anda toplamda 26 istasyonumuz mevcut. Havan alanı ve Hekimhan’a kuracağımız istasyonla birlikte toplam 29 noktadan biz meteorolojik ölçüm alıyor olabileceğiz." şeklinde konuştu.
"METEOROLOJİ ÇİFTÇİ İÇİN ÖNEMLİ"
Meteorolojinin üretici için önemine dikkat çeken Ziraat Odaları İl koordinasyon Kurulu Başkanı Yunus Kılıç: "Mart ayının sonuna kadar çiftçinin eli yüreğinde. Acaba 1 yıllık emeğini hangi gece don vurup elinden alacak ? diye o şekilde yaşıyor ve yinede aynı masrafları yapıyor. Meteorolojinin uyarılarında da Malatya üreticisinin, kayısı üreticisinin yapacağı hiçbir şey yok. Meteoroloji seracı için serasını kapatmak, vatandaş için ıslanmamak için takip ederken, biz üreticiler için meteoroloji raporları çok önemli çünkü tohum ekecekse yağışı takip ediyor, diğer gün yağış varsa ilaç atamayacak onun için önemli. Rabbim bizi don felaketlerinden tüm çiftçimizi muhafaza etsin. Çiftçimiz tohumunu tarlaya serptiği günden, çuvalına geri dönüş yapana kadar her tabi afetle karşı karşıya gelme durumu var." İfadelerinde bulundu.
"ANLAŞMAZLIK VAR"
TARSİM ile meteoroloji raporları arasında çatışma olduğunu ifade eden Kılıç, bu çatışmadan ve anlaşmazlıktan dolayı çiftçinin zarar gördüğünü ileri sürerek şunları söyledi; "20 bin poliçe ile TARSİM'de yıllardır Türkiye'de birinci Malatya. Neden birinciyiz? Çünkü bizim öyle bir ürünümüz var ki, daha ağaç yaprak açmadan önce çiçek açıyor. Bu nedenle tabi afetlerde en çok nasibini alan il Malatya oluyor. En çok mağdur olan üretici bizim üreticimiz. Onun için herkes elini taşın altına koyması lazım. Burada bir tek istirhamım olacak, meteoroloji ve TARSİM'den. Bazen çatışmalar olabiliyor. Meteoroloji Malatya'da don hadisesi yok derken, Hekimhan'ın yükseklerinde, Yazıhan'ın Epreme'sinde bazı yanmalar ve don hadisleri meydana geliyor. Ama meteorolojide don hadisesi yokmuş gibi göründüğü için TARSİM'de bunu 'don olmadı' diyerek, don hadisesi yaşanmamıştır diyebiliyor. Meteoroloji üreticiye ne kadar önemliyse TARSİM'de o kadar önemli. Biz yıllardır bu çatışmanın anlaşmazlığın sıkıntısını yaşıyoruz. Çoğu zaman bazı kurumlar ile karşı karşıya geliyoruz. Tarımı durdurduğunuz anda istihdamdan bahsedemezsiniz. Bu üretici üretmezse, kamu kurumunda kalanlarda aç kalacak. Bindiğiniz dalı kesmeyeceksiniz. Kestiğiniz anda o makamlarda birilerinin oturmasının hiçbir anlamı yok. Çünkü bizim oturduğumuz koltuklar, üreten insanların makamlarıdır. Patron çiftçi, biz marabayız. Çiftçinin yanında olmak zorundayız. Deprem yaşamışsa, ahırı yıkılmış hayvanları telef olmuşsa, kurum ve kuruluşlar buna el atmıyorsa o zaman bindiği dalı kesmiş olurlar"
Haber:Onay Ozan-SÖZ Gazetesi
Ekonomi, 10 Mart 2020 13:13
Yorumlar (0)
                        Milletvekili Ölmeztoprak Ziyaretlerde Bulundu
                        Başkan Er: Hal Binası Alanı En Prestijli Proje Olacak
                        KİTAP FUARI KİTAPSEVERLERDEN YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR
                        Malatya Kent Konseyinde GETAT Konferansı
                        Yeşilyurt'ta ‘Sağlıklı Yaşam Seminerleri’ Başladı
                        Yeşilyurt Belediyesi ‘Aile Mentörlüğü’ Projesini Hayata Geçirdi
                        Malatya'da Özel Tiyatroya Bakanlık Desteği
                        'Savaşta ve Afette Gazetecilik Eğitimi' Başlıyor
                        Darende'de Patates Şenliği Yapıldı
                        Darendeliler Doğu Turuna Çıktı
                        Avukatlık Ücretlerine Yüzde 36,15 Zam Yapıldı
                        Öztürk: Malatya'da 61 Bin Kişi Konteynır da Yaşıyor
                        Darende Üzerlikleri Tescil Ediliyor
                        YERLİ DİJİTAL ATÖLYEYE İLK KATKI GAZİANTEP'TEN
                        Doğanşehir’de Tren, Otomobile Çarptı
                        Malatya'da Ekim'de 47 Torbacı Tutuklandı
                        11. MALATYA ANADOLU KİTAP FUARI’NA YOĞUN İLGİ
                        Arapgir de Otomobil, Traktöre Çarptı: 3 Yaralı
                        Batalgazi Belediyespor 3 Puanla Dönüyor: 1-3
                        Yeşilyurtspor, Niğdespor'u Evinde Vurdu: 4-1
                        Yeni Malatyaspor Her Zamanki Gibi: 3-1
                        Mersin'de Hüseyin Atılgan Parkı Açıldı
                        Veli Ağbaba Malatya'da CHP'nin Oylarını Artırdı
                        Arguvanlı Gençler 29 Ekim'i Ankara'da Kutladı
                        Ceviz Kabuğundan Asfalta Çevreci Çözüm
                        Malatya'da Tartışılan Yapı Az Hasarlı Çıktı
                        Ağbaba; Arapgir Kara Yolu İhmal Edildi
                        Başkan Sami Er Yazarlarla Bir Araya Geldi
                        MİAD Başkanı Yunus Akdaş Yeniden Seçildi
                        BASININ SORUNLARINI ELBİRLİĞİ İLE ÇÖZECEĞİZ
                        Malatya'da 11. Kitap Fuarı Törenle Açıldı
                        MTSO heyeti Bursa'da Fabrikada İnceledi
                        BATTALGAZİ'DE ÇOCUKLARI SİNEMAYLA BULUŞUYOR
                        Yeni Malatyaspor'da Cemil Tonguç Dönemi
                        AK Parti Teşkilatı Kızılay'a Kan Bağışladı
                        Çilesiz Kütüphanesi Törenle Açıldı
                        Malatya’da Tren, Tırla Çarpıştı
                        Malatya'da Taksi Sürücüleri Eğitildi
                        Sürgü Baraj Gölü’nde Yılın ilk alabalık bereketi
                        