Ekmeklik buğdayın hasat tarla günü yapıldı
Ekonomi, 07 Temmuz 2022 11:07Malatya Tarım Orman Müdürlüğünün "Yazlık Ekiliş ile Buğday Üretimi Artıyor" projesi kapsamında Yeşilyurt İlçemiz Karahan Mahallesinde yazlık ekmeklik buğdayın hasat tarla günü yapıldı.
Tarla gününe Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İl Müdürümüz Tahir Macit, Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sığırcı, Malatya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Mehmet Hanifi Acar, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Demet Köksal, Yeşilyurt İlçe Tarım ve Orman Müdürü Süleyman Berktaş, Malatya Tarım Platformu ve Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, teknik personeller ve üreticiler katıldı.
Tarla gününde konuşma yapan İl Müdürü Tahir Macit; "Yazlık Ekiliş ile Buğday Üretimi Artıyor projemiz ile boş, atıl ve nadasa bırakıldığı için ekilmeyen yaklaşık 11.000 dekar tarımsal alanda ekimi yapılan kaliteli ekmeklik yazlık buğdayın ilimizde üretimini teşvik etmek amaçlanmıştır. Bu amaçla alınan tohumluğun %75'i Tarım ve Orman Bakanlığımız, Malatya Valiliğimiz ve Malatya Büyükşehir Belediyemizin bütçesinden karşılanmıştır. İlimizde yazlık ekiliş yaygın değil, burada ekimi yapılan Ziyabey 98 çeşidinin uyum sağladığını gördük. Bu projemiz ile 11 ilçede 268 çiftçiye 275.700 kg buğday tohumluğu dağıtımı yapılmıştır. Proje kapsamında dağıtılan tohumların ekim işlemleri 2022 yılı Şubat/Mart aylarında tamamlanmıştır. Yapılacak hasat işlemi sonrası ise tahmini 4.400 ton ürün beklenmektedir. Proje de bize desteklerini esirgemeyen Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve Valimize çok teşekkür ediyorum. Gerçekleşen hasadın hayırlı bereketli olmasını diliyorum" dedi.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise; Önümüzdeki süreçte gıdaya sahip olan ülkeler söz sahibi olacaktır. Sulanabilir susuz arazilerin ekilebilir duruma gelmesi ve geçtiğimiz yıl nadasa bırakılan arazilerin verim alınabilir duruma getirilebilmesi noktasında Tarım İl Müdürlüğümüz 11bin dekarlık arazinin ekilebilir hale getirilmesini sağlamıştır. Geçtiğimiz şubat ayı içerisinde tohumların toprakla buluşması noktasında bugün burada hasat işlemini gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bu projenin gerçekleşmesinde destekleri olan Tarım ve Orman Bakanlığımıza, Malatya Valiliğimize ve burada paydaş olarak Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüze, Ziraat Odalarımıza, Muhtarlarımıza, Çiftçilerimize teşekkür ediyoruz. Yapılan çalışmanın Malatya'mıza çiftçilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum." dedi.
Tarla sahibi üreticimiz Kasım Aslan ise; "Malatya Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce İlimizde buğday üretiminin arttırılması ve boş kalan arazilerin üretime kazandırılması amacıyla yapılan projeye katıldım. 2022 yılında boş olan arazimi değerlendirmek için Yeşilyurt İlçe Tarım Müdürlüğüne başvuruda bulundum. Proje kapsamında 15 dekarlık arazime 450 kg buğday tohumunu 28 Şubat tarihinde ektim. Verilen buğday tohumluğu sertifikalı, kaliteli tohumlardı. İlimizde yazlık buğday ekilişi yapılmadığı için çeşit hakkında bilgim yoktu. Proje sayesinde buğdayın erken bahar döneminde ekilerek verim alınabileceğini gördüm. Bundan sonra güz döneminde çeşitli nedenlerle ekemediğimiz arazilerimizi yazlık buğday ekerek değerlendireceğiz. 28 Şubatta ektiğim Ziyabey-98 buğday çeşidi 130 günde yetişip hasada geldi. Dekara ortalama verim 400 kg civarında verim aldım. Boş olan arazimi değerlendirip üretime katkıda bulundum. Bu proje olmasaydı bugün bu arazide ürün olmayacaktı. Bugün hasat yapıyoruz. Projede emeği geçen Tarım Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüze, Valiliğimize, Büyükşehir Belediyemize, Tarım İl Müdürlüğümüze ve Yeşilyurt İlçe Tarım Müdürlüğümüze üreticilere vermiş olduğu destek için çok teşekkür ediyorum. Bu projenin İlimiz üreticileri için bir yenilik olduğuna inanıyorum ve devam etmesini istiyorum."dedi.
Konuşmaların ardından Biçerdöver ile hasat işlemi yapıldı.
.jpg)
Ekonomi, 07 Temmuz 2022 11:07
Yorumlar (0)
ARAPGİR'DE YIL SONU SERGİSİ AÇILDI
Başkan Er, İtfaiye Teşkilatını Ziyaret Etti
Yeşilyurt Belediyesi Yaşlı Bakım Merkezi Yapıyor
Öğrenciler Belediye Meclisi Toplantısını İzledi
TOKİ’den Sosyal Konut Aldılar, Bin Pişman Oldular
Battalgazi İlçesinde Sera da 40 Ton Salatalık Üretti
Basın Kartları Komisyonu Toplandı
Büyükşehir Belediye Binası Depremde Hasar Almış
Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanlığına Tursun Seçildi
Aile Mentorları Tarih Yolculuğunda Buluştu
Aile Mentorları Tarih Yolculuğunda Buluştu
Vali Yavuz’un 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Mesajı
Küba'da sivrisinek ısırıklarından 33 kişi öldü
Kurum: Kahramanmaraş yeniden ayağa kalkıyor
Ölmeztoprak: Malatya'nın Sorunlarının Takipçisiyiz
Ağbaba: İşyerleri Teslim Edilmeden Mücbir Sebep Bitirilemez
Başkan Sami Er: Bizim Gizli Ajandamız Yok
'Deprem komşuluk ilişkilerini zedeledi'
Öğrencilere Satranç Turnuvası düzenlendi
MİLLETVEKİLİ ÖLMEZTOPRAK KADEM’İ ZİYARET ETTİ
Derya Şafak: Mescid-i Aksa ümmetin evidir
Yeşilyurt'ta 'Önem' Projesine Coşkulu Şenlik Desteği
Maldia Derneği Hastaneye Tekerlekli Sandalye Bağışladı
Av.Deniz Çakır CHP Yüksek Disiplin Kuruluna Seçildi
CHP Parti Meclisine 3 Malatyalı Yüksek Oyla Seçildi
BATTALGAZİ BELEDİYESİ HİZMETLERİNİ TANITIYOR
Doğanşehir'de Domuz Avı Başladı
TÜRK DÜNYASI 1. SU ÇALIŞTAYI AFYON'DA YAPILDI
Yeşilyurtspor, Osmaniye'den Puansız Dönüyor: 2-0
Battalgazi, Kahta'dan 3 Puanla Dönüyor: 2-1
Engüzekliler Abdal Musa Lokmasında Bir Araya Geldi
Yalova Malatyalılar Derneği Şehitler İçin Mevlüt Okuttu
Milli Voleybolcu Wargas Malatya’da Ehliyet Sınavına Girdi
Yeni Malatyaspor Ligden Çekiliyor
Ağbaba, Malatya Büyükşehir Belediyesine Destek İstedi
Yeni Malatyaspor, Adana'da Sahaya Çıkmadı
Depremin Ardından Göç Edenler mi Daha Mutlu, Kalanlar mı?
Malatya Esenlik Helal Gıda Fuarına Katıldı
Büyükşehir Zabıtası Gıda Denetimine Çıktı
