Valilik Açıkladı: Kayısıda Zarar Var, Hasar Tespiti sürüyor
Ekonomi, 15 Nisan 2022 22:27Kayısıda zirai don hadisesi haberlerinin ardından Malatya Valiliği Ziari don hadisesine yönelik açıklama yaptı. Valiliğin yaptığı açıklamada çiçek evresinde olan kayısı ağaçlarında zirai dona bağlı hasar meydana gelmiştir. İfadelerine yer verildi.

Valilik tarafından yapılan açıklamada kesin hasar tespiti için sahada çalışma yapıldığı bildirildi ve hasarın Bakanlığa iletileceği kaydedildi.
Yapılan açıklama şöyle; “Kayısı yetiştiriciliğinin İlimiz ekonomisinde ve tarımsal üretiminde çok önemli bir payı bulunmaktadır. İlimiz tarımsal ürün deseninin hakim unsuru olan kayısı ağaçlarında 14-15 Nisan 2022 tarihlerinde sıcaklık değerlerinin gece saat 03:00-06:00 saatleri arasında eksi değerlere düşerek küçük meyve, çiçek evresinde olan kayısı ağaçlarında zirai dona bağlı hasar meydana gelmiştir.
Bazı ilçelerimizde hakim tarımsal ürün olmak kaydıyla İlimizin bütün ilçelerinde kayısı yetiştiriciliği yapılmaktadır. Kayısı ağacı varlığımız olarak İlçeler bazında Akçadağ 1.813.550, Arapgir 19.000, Arguvan 131.730, Battalgazi 1.274.100, Darende 1.310.000, Doğanşehir 476.050, Doğanyol 178.122, Hekimhan 880.303, Kale 184.258, Kuluncak 446.315, Pütürge 207.600, Yazıhan 729.000, Yeşilyurt 1.124.100 adet olmak üzere İlimiz genelinde 856.422 dekar alanda, 7.805.563 adet meyve veren, 968.565 meyve vermeyen olmak üzere toplam 8.774.128 adet kayısı ağacı bulunmaktadır. İlimiz genelinde kayısı ağacı varlığı açısından bakıldığında Akçadağ, Battalgazi, Darende ve Yeşilyurt ilçelerinde yoğun yetiştiriciliği yapıldığı bilinmektedir.
Zirai don hadisesinin yaşanmasına müteakip İl ve İlçe Müdürlüklerimize ağırlıklı olarak bu bölgelerimizden ihbar alınmıştır. Genel olarak yaşanan zirai don hasarının tespiti amacıyla İl ve İlçe Müdürlüklerimiz tarafından teknik ekipler oluşturarak İlimiz genelinde mahalle bazında hangi bölgelerde hasar meydana geldiği, hasarın şekli, şiddeti ve rekolte ye olası etkilerinin tespiti amacıyla çalışmalarımız başlatılmıştır.
Şuana kadar yapılan saha çalışmalarında; ilimiz genelinde özellikle 1200-1300 rakıma kadar olan bölgelerde kürk ve küçük meyve, 1200-1500 rakımlı bölgelerde çiçek, 1500 ve üzeri rakımlarda ise ağırlıklı olarak tomurcuk yada pembe tomurcuk evresinde olduğu, yaşanan zirai dondan etkilenmede kayısı bahçesinin bulunduğu konum kadar, kayısı ağacının hangi evrede olduğu da birinci derecede etkili olduğu bilinmektedir.
Henüz hasar tespit çalışmalarımız devam etmekle beraber genel olarak don çukuru denilen hava sirkülasyonlarının bulunmadığı kapalı havzalarda, ağaçların fizyolojik olarak çiçek, kürk ve küçük meyve olan bölgelerde şiddeti değişmekle beraber hasar olduğu, tomurcuk ve çiçeklenmenin henüz başladığı bölgelerde yoğun hasar yaşanmadığı tespit edilmiştir. Hasar tespit çalışmalarımızı en kısa sürede tamamlayarak, hazırlanacak hasar tespit raporları Bakanlığımıza iletilecektir. Meydana gelen zirai don nedeniyle üreticilerimizin yaşadığı mağduriyetin telafisi konusunda azami hassasiyet göstermekteyiz. Tarım Sigortası yaptırmış olan üreticilerimizin zaman geçirmeden hasar ihbarını yapmaları ayrıca önem arz etmektedir.
İlimiz tarımının ana üretim dalı olan, yine ilimiz ekonomisi için oldukça önem arz eden, yaklaşık 40.000’in üzerinde çiftçi ailesini direk, İlimizin diğer nüfusunu dolayı etkileyen kayısı ürününde yaşadığımız zirai don hasarıyla ilgili İl Müdürlüğümüz tespit çalışmalarının tamamlanarak kamu oyuna duyurulmasına kadar lokal bölgelerden gelen ve spekülasyonlara sebebiyet veren bilgi ve paylaşımlara itibar edilmemesini, bütün çiftçilerimize tekrar geçmiş olsun dileyerek, yaşanan zirai don hasarı nedeniyle yanlarında olduğumuzun bilinmesini istemekteyiz.”
Ekonomi, 15 Nisan 2022 22:27
Yorumlar (0)

Yeşilyurt Belediyesi İhtiyaç Sahipleri İçin ‘Kurban Bağış’ İstedi

Malatya Etnospor Kültür Festivali’ne katıldı

100. Yıl Parkı Çevresinde Güvenlik Denetimleri Yapılıyor

‘Nezaket Okulları’ Yıl Sonu Etkinliği Düzenledi

Büyükşehir 200 Adet Tekerlekli Sandalye Dağıttı

Meydancık Mahallesi İçme Suyuna Kavuştu

Deprem Çalıştayı Sonuç Raporu Yayınlandı

Malatya'da 15 Torbacı Tutuklandı

Eşini öldüren Koca: Her iki kurşun eşime isabet etmiş

Arguvan Türkü Festivali Hazırlıkları Başladı

Ağbaba; Malatya’da yıllardır çevre felaketi yaşanıyor

Arapgir'de 'Hayır Çarşısı' Etkinliği

BATTALGAZİ BELEDİYESİ’NDEN AİLE YILI ETKİNLİĞİ

Başkan Geçit, ‘Dost Meclisi’ Programına Katıldı

Sadıkoğlu: Yerinde dönüşüm destekleri yeniden değerlendirilsin

Başkan Taşkın Çevreyolu Esnafıyla Buluştu

Vitamin Cafe Cinayetlerinde Karar Çıktı

HINCA HINÇ DOLAN CEZAEVLERİ NEYİ ANLATIYOR?

Arguvanlılar Sinop'u Gezdi

Eskişehir'e Malatya'dan 26 Bin Kişi Gitti

Darende Günpınar Şelalesi Sezonu Açtı

Türk Mutfağı Haftası, Tanıtım Etkinliği Başladı

MALATYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ TOPLANDI

7. Malatya Yapı Dekorasyon Fuarı Açılıyor

Bağımlılıkla İle Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplandı

Pütürge ve Doğanşehir ilçelerinde kazı yapan defineciler ile tütün bulunduran şahıslar gözaltına alındı.

AK Parti İl Başkanı Bakan Görevine Başladı

İzzetiye'de Yapılan Konut ve İşyerleri 2026'da Teslim Edilecek

Malatya'da Partilerin Son Oy Oranları:

Hüseyin Doğan Dede Vefatının 42. Yıldönümünde Anıldı

İzmir Veli Ağbaba'yı Dinliyor

Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın Öğrencilerle Buluştu

Malatyalı Öğrenci Ödül Kazandı

Malatya Turgut Özal Üniversitesi 7 Yaşında

19 Mayıs Malatya'da Coşku İle Kutlanıyor

Malatya'da Sulama Yatırımları DSİ'de Ele Alındı

1.Yeşilyurt Gençlik ve Spor Festivali Renkli Anlara Sahne Oldu!

CHP 19 Mayıs'ı Kutladı

BATTALGAZİ DE GENÇLERE SINAV MOTİVASYONU
