Malatya Azizler Sokağı
Bir Zamanlar Malatya, 29 Şubat 2020 22:19Malatya Azizler Sokağı... Sami Fenercioğlu Hemşehrimiz 1930 Yıllarının Azizler Sokağını yazmış.
2006 Yılında Malatya’ya seyahat eden ağabeyim Azmi Fenercioğlu. Doğup büyüdüğümüz Azizler sokağını bulmakta zorluk çektiğini söyledi. Yeni açılan sokaklar yapılan binalar ile tanımak mümkün değil, eskilerden tanıdık kimse kalmamış, dedi. Ben de 1930/1940’lardaki sokağımızı anımsadım.
Azizler sokağı bir tarafdan Sivas Caddesine diğer taraftan Sancaktar mahallesine bağlanıyordu. Daracık ama o derece de şirindi. Hatırlarım 5 tonluk kasalı kamyonlar geçmekte zorluk çeker, kasaları evlerin çıkmalarına çarpar hasar verir veya hasar görürdü.
Malatya'nın en eski yerleşim alanlarındandı. İsmini ilk belediye başkanlarından olan Azizlerin Mustafa ağa’dan alıyor olmalı. Malatyanın siyasi tarihi ve spor geçmişinde önemli isimler yetişti. İlk numaralardan başlayarak hatırladıklarımı şöyle sıralayabilirim:
Nüvit Özerol Voleybol Mit’de görevliydi. Nail Özerol Amerika’da profesör oldu, Hamit Fendoğlu Futbolcu, Milletvekili, İbrahim Fendoğlu Futbolcu, siyasetçi, Ahmedo Futbolcu, Cahit İlhan Kirpi Kardeşler, Adil Özçırpıcı, Sami, Nedim, İnşaat mühendisi, Coşkun Yüksek mühendis, Azizlerin Bayram iktisatçı, Musatafa Namı diğer Kurbağa, Fenerbahçe’de Futbol oynadı, Kazan Halis Fıkraları ile ünlü; Celal Kalaycıoğlu ticari ilimler, Adil Bulun Şair, asker, Şahin Karacabey Tapu Müdürü, Belediye reis vekili, Azmi Fenercioğlu Eğitimci Avukat, Kardeşleri Cezmi Işıklı Op doktor Albay, Sabahat Fenercioğlu Gazi eğitim mezunu ,Sami Fenercioğlu Dişhekimi, Oğuzhan Asiltürk siyaset İçişleri Bakanı, Tarzan Necati jimnastikçi, Futbolcu, Kemal, Ulviye Kardeşler Hukukçu, Orhan Aziz Onuk Hukukçu ve Siyasetçi, Tuluk Nedim, Kasap Avni Futbolcu.
Azizler sokağına 100 metre mesafede eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Korkut Özal, Bozkurt Özal ve Recai Kutan yaşadılar.
Sami Fenercioğlu, Azizzler Sokağının krokisini de çizmiş, kim nerede oturuyor onları da yazmış:

47 YIL SONRA GELDİĞİ MALATYA'DA AZİZLER SOKAĞI YOK OLMUŞ
Sami Fenercioğlu 2013'de geldiği Malatya'da hemen Azizler Sokağına gitmiş, ama sokak yok olmuş. O zamanda işte şunları belirtiyor:
"Evet 47 yıl olmuş hemen her gün konuşup hasretini yaşadığım sevgili Malatya'mın toprağına kavuştum derecesiz mutlu oldum.
Doğup büyüdüğüm şirin mi şirin Azizler sokağı yok olmuş, iki katlı kendisine özgü güzellikleri barındıran meyve ağaçları ile yemyeşil ortamdaki kerpiç evlerin yerine Beton evler bitişik nizam yapılmış yeşilden eser yok. Neden, yazık olmuş çok yazık. Sokak o zamanın doğası gereği dardı gene dar, ama evler beş kata çıkmış altları baştan aşağı sanayi tipi dükkan olmuş kargaşa düzeni hakim.
Dar sokakta yükselen binalar sanki üzerinize üzerinize geliyor. Kimse kimseyi tanımıyor, evimizin yerini bulabilmek için, onu tanıyacaklarını düşünüp Oğuzhan Asiltürk'lerin evi neresiydi diye soruyorum, bitişiği de bizimkiydi. Tanıyan yok, nihayet bir kişi galiba şuraydı diyor gösteriyor."
AZİZLER SOKĞI
Bir Zamanlar Malatya, 29 Şubat 2020 22:19
Yorumlar (0)
Yeşilyurt'ta Öğrenciler Müzeleri Gezdi
Yusuf Efe Ataş, Futsal Millî Takımına Çağrıldı
Yavuz: Sarıkamış Şehitlerini Rahmetle Anıyoruz
Ağbaba: Bu Seçimleri Kazanarak Sizi Yıkmak İstiyoruz
Yeşilyurtspor, Kilis'ten Puansız Dönüyor: 1-0
Battalgazi Belediyespor Farklı Kazandı: 3-0
Dalaman Malatyalılar Derneği Başkanlığına Demirhan Seçildi
Malatya Atmalılar Derneği 'Federasyon' Önerdi
Malatya’da inşa çalışmalarında sona gelindi
Kahtalı ve Ergün Ailelerinin Mutlu Günü
Ziraat Odaları Başkanları CHP'yi Ziyaret Etti
Malatya'da Sahte Alkol Ele Geçirildi
AK Partinin Terörsüz Türkiye Raporunu Babacan Yazdı
Trenin Çarptığı Buğrahan Kurtarılamadı
Banazı’da eski bir köy odası
DOĞANŞEHİR'DE TARİHİ ESER OPERASYONU
Darende Ağılbaşı'nda Konutlar Teslim Edildi
Pütürge Doğanyol Vakfı'ndan Firmaları Ziyaret
Doğalgazla Isındık ama Şifadan Uzaklaştık
Sultansuyu'nda Yurtdışına Boğa Sperması İhraç Ediliyor
Malatyalı Prof. Dr. Fahri Işık, büyük ödüle layık görüldü
MASKİ, HEKİMHAN’DA ALTYAPI YATIRIMLARINI TAMAMLADI
Bakan Bayraktar 2026'yı İşaret Etti
Vali Yavuz: Devlet Vatandaşın Yaralarını Dayanışmayla Sarar
MOTAŞ’A 30 YENİ ŞOFÖR KURA İLE ALINDI
Mehmet Akkaya, Zabıta Vakfı Başkanlığına Seçildi
BATTALGAZİ BELEDİYESİ’NDEN AİLELERE BÜYÜK DESTEK
Yeni Malatyaspor 3. Lige Düşürüldü
Yeşilyurt'ta Tarhana Buluşması
'Malatya'da 5 CHP Belediyesinden 3'ünün Borcu Yok'
Kemaliye–Dutluca–Arapgir Yolu Genişletiliyor
CHP Battalgazi Teşkilatı Muhtarlarla Bir araya Geldi
Hastaneye 50 Adet Tekerlekli Sandalye Bağışlandı
Merhum Öğrenci Talha Taş Adına Kütüphane Açıldı
Anadolu Ajansı Malatya Bürosu Taşındı
Yerinde dönüşümde KDV eşitsizliği sürüyor
Geçit: İkizce Konutlarında Yaşam Kalitesini Artırıyoruz
4 Eğitim Sendikasından Kemal Özalper'e Destek Ziyareti
AĞBABA, ADLİ TIP BÖLGE BAŞKANLIĞINI SORDU

