Şahin: Ücretli Öğretmenler Asgari Ücretin Altında Maaş Alıyor
Eğitim, 02 Şubat 2022 10:33Türk Eğitim Sen Malatya Şube Başkanı Fevzi Şahin, Arapgirde 12 tane öğretmen açığı bulunduğu ve ücretli öğretmenlerin asgari ücret altında maaş alması nedeniyle öğretmenlik mesleğini yapmadıklarını, başka işlere yönlendiğini ifade ederek "ücretli öğretmenler asgari ücretin altında maaş alıyor" dedi.

Türk Eğitim sen Malatya şubesi tarafından Malatya gazeteciler cemiyeti (MGC)’ye ziyaret gerçekleştirildi. Türk eğitim Sen üyelerini MGC başkanı Vahap Güner ile yönetim kurulu üyeleri konuk etti. MGC başkanı Güner nazik ziyaretlerinden dolayı Türk eğitim sen üyelerine teşekkür etti.
“Sendikalarımız da birlik yok”
Türk Eğitim Sen Malatya Şube başkanı Fevzi Şahin’de MGC Başkanı Vahap Güner’e kendilerini konuk ettikleri için teşekkürlerini iletirken Öğretmenlik mesleğiyle alakalı sıkıntıları gündeme taşıdı. Şahin; “Bu konuda en büyük sıkıntı sendikaların iş mutfağına dahil edilmemesi. Yani mutfağa dahil edildiği zaman aslında birçok sorun çözülür. Bizler sahadayız ve problemleri görüyoruz. Bu problem ve sorunları dile getiriyoruz. Ancak bu işin kanunlaştırılması noktasında maalesef yanlış bir ifade kullanmak istemiyorum ama biz genel olarak ne diyoruz, öğretmenler kazansın. Öğretmen odasında kullanılan üslubun, dilin aslında sendikalarda olması lazım. Şu anda en büyük sıkıntımız Eğitim Bir- sen maalesef, bir başarı vara bu başarıyı ‘ben sahiplenmek istiyorum’ deyince bir bölünme oluyor. En güzel örneğini biz, 2020-21-22 yılında işçi sen sendikalarının hükümetle yaptığı zam pazarlığında gördük. Sendikalar birleşti 2019’da yüzde 26, 2020’de yüzde 30, 2021’de 45’in üzerinde bir zam aldı. Bu nereden kaynaklanıyor birlik ve beraberlikten kaynaklanıyor. Ancak maalesef memur sendikasında biz bunu tam olarak göremiyoruz.” dedi.
“Ücretli öğretmenlik” sıkıntısı
Şahin, ücretli öğretmenlerin sıkıntılarını gündeme taşıyarak; “Öğretmenlik meslek kanunu TBMM’de kanunlaştırılmayı bekliyor. Ama beklentimizin çok çok ötesinde. Sözleşmeli öğretmen, kadrolu öğretmen problemi var. Birde daha da büyük bir problem var. Aslında dile getireceksek bizim bunu dile getirmemiz lazım. Ücretli öğretmen. Yani şuanda Türkiye’de bizim Türk eğitim sen genel merkezinin 81 il valiliğinden aldığı bilgiye göre 85 bin 500 öğretmen ücretli öğretmen olarak çalışıyor. Bu öğretmenler, haftalık 30 saat derse girse işin sonunda, ay sonunda alacağı ücret maalesef 3 bin 200 lira. Öğretmen kalkıp buradan örneğin Arapgir’e gidiyor. Bu öğretmenin yol parasını hesapladığımız zaman aylık bin lira zaten yola veriyor. Daha da ilginç bir şey daha söyleyeyim size Arapgir çok programlı Anadolu lisesinde Pazartesi ders başlayacak 12 tane öğretmen açığı var ve ücretli öğretmen bulamıyorlar. Çünkü ücretli öğretmen buraya merkezden gittiği zaman 3 bin 200 lira asgari ücretin altında alacak bununda bin lirasını yola verecek. Onun için bu öğretmen Malatya’da fabrikada çalışmayı, yada başka işlerde asgari ücrette çalışmayı tercih ediyor. 85 bin 500 kişi buna rağmen çalışıyor. Burada biz eğitimden bahsedebilir miyiz? “ diye konuştu.
“Çatışma yaratır”
Öğretmenlik mesleğinde mülakat ve sınav sistemine yönelik eleştirilerini sıralayan Şahin; “Şimdi Uzman ve baş öğretmen kavramı çıkıyor. Biz Türk eğitim sen olarak diyoruz ki, öğretmenlik meselesi evet bilgi, bu bilginin yanında bilgiyi aktarma tecrübe işidir. 10 yılını dolduran her öğretmen arkadaşımız uzman öğretmen olsun, 20 yılını da dolduran baş öğretmen olsun. Eğitim bir sen şuan diyor ki ‘sınavla yapalım, sınav puanını düşürün yani mülakatla olsun’ diyor. Şimdi siz 10-20 yıllık bir öğretmeninizi mülakata tuttuğunuz zaman o zaman toplumun nezdinde itibarı daha da düşer. Yani sınavda biri başarılı, biri başarısız olduğu zaman siz çocuğunu götürdüğünü zaman ‘benim çocuğumu uzman öğretmen, baş öğretmen okutsun dediği zaman diğer öğretmen ne yapacak? Bu ciddi anlamda okullarda bir çatışmaya sebebiyet verecek.” dedi.
Eğitim, 02 Şubat 2022 10:33
Yorumlar (0)

HINCA HINÇ DOLAN CEZAEVLERİ NEYİ ANLATIYOR?

Arguvanlılar Sinop'u Gezdi

Eskişehir'e Malatya'dan 26 Bin Kişi Gitti

Darende Günpınar Şelalesi Sezonu Açtı

Türk Mutfağı Haftası, Tanıtım Etkinliği Başladı

MALATYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ TOPLANDI

7. Malatya Yapı Dekorasyon Fuarı Açılıyor

Bağımlılıkla İle Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplandı

Pütürge ve Doğanşehir ilçelerinde kazı yapan defineciler ile tütün bulunduran şahıslar gözaltına alındı.

AK Parti İl Başkanı Bakan Görevine Başladı

İzzetiye'de Yapılan Konut ve İşyerleri 2026'da Teslim Edilecek

Malatya'da Partilerin Son Oy Oranları:

Hüseyin Doğan Dede Vefatının 42. Yıldönümünde Anıldı

İzmir Veli Ağbaba'yı Dinliyor

Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın Öğrencilerle Buluştu

Malatyalı Öğrenci Ödül Kazandı

Malatya Turgut Özal Üniversitesi 7 Yaşında

19 Mayıs Malatya'da Coşku İle Kutlanıyor

Malatya'da Sulama Yatırımları DSİ'de Ele Alındı

1.Yeşilyurt Gençlik ve Spor Festivali Renkli Anlara Sahne Oldu!

CHP 19 Mayıs'ı Kutladı

BATTALGAZİ DE GENÇLERE SINAV MOTİVASYONU

7 Yaşına Giren Turgut Özal Üniversitesinde Emeğimiz Vardır

Malatya'da Pinhani Gençleri Coşturdu

BELEDİYESPOR FUTSAL TAKIMI AVRUPA YOLUNDA

Kapadokya’da Bisiklet Festivali heyecanı

Başkan Er: Geleceğin Malatya'sını Kuruyoruz

Yavuz: Beton Mikseri ve Kamyonlara Verilen Ceza Miktarını Açıkladı

SELÇUKLU MAHALLESİ’NE TAZİYE EVİ YAPILACAK

Geçit: Hayatımın Merkezinde Çalışmak Var

Niloya, 'Yürüyen Çalı' ile Kağıt İsrafına Dikkat Çekiyor

Engelli Bireylere Yönelik Resim Kursu

Sadıkoğlu: Ticari alanların teslim sürecini hızlandırın

Gazeteci Eray Özer, Google News’in algoritma değişikliğini anlattı

Gazeteciler Medya'nın Sorunlarını Tartışıyor

'Dijital Tekeller, Tehditler ve Arayışlar' konferansı sona erdi

Çubuk Makarna ile Köprü Yarışması Yapıldı

HEKİMHAN MAL MÜDÜRLÜĞÜ KAPANIYOR

Aile Günü Kortej Yürüyüşü ve Festival Düzenlendi
