Kiraz: Evi yıkılan vatandaşa ev satmak vicdansızlıktır
Siyaset, 27 Şubat 2020 16:51CHP İl Başkanı Enver Kiraz, deprem nedeniyle bir bölümü boşaltılan 4-K Sitesi sakinlerini ziyaret ederek "Yer altında fay nasıl sallıyorsa yer üstünde de iktidar öyle sallıyor. Bu insanların evleri zaten başlarına yıkılmış, afetzedelere ev satmak nedir? Buradan kar etmek nedir? Böyle bir anlayış olur mu? Bu vicdansızlıktır" dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi Malatya İl başkanlığı ve belediye meclis üyeleri 24 Ocak depreminden sonra ağır hasar alan ve boşaltılan Hasanbey Caddesindeki 4-K sitesinde basın açıklaması yaptı.
Çilesiz Mahallesinde bulunan sitenin mağdurları ile uzun süre görüştükten sonra sorunları gündeme getirenCumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Enver Kiraz, “Elazığ Sivrice’de yaşanan şiddetli depremin ardından Pütürge, Doğanyol ve Kale ilçelerimiz başta olmak üzere birçok ilçelerde yıkım söz konusu oldu. 4 vatandaşımız hayatını kaybetti. Yüzlerce yaralımız tedavi gördü. Daha sonra bir baktık ki Malatya merkezde de bu depremden ciddi şekilde etkilenmiş konutlar var. Şuan da 4K Sitesi önündeyiz. Sadece bu site değil, Malatya’nın birçok noktasında yıkılmaya yüz tutmuş ve depremde büyük zarar görmüş, oturulamaz durumda olan, boşaltılmış olan binalar var. Bir aydan fazla bir süre geçmiş ama bir belirsizlik var, bu vatandaşlar halen dışarıdalar ve mağdurlar. Kira yardımından bahsediliyor ama kiralık ev bulunması neredeyse imkânsız. Bu insanların akıbetleri ne olacak bilinmiyor. AFAD için televizyon aracılığıyla toplanan paralar var. Bu paralarla evleri yıkılan vatandaşlara konut yapılıp teslim edilmeli. Bu insanların evleri zaten başlarına yıkılmış afetzedelere ev satmak nedir? Buradan kar etmek nedir? Böyle bir anlayış olur mu? Depreme bile rant gözüyle bakmak ayıptır. Zaten bu insanların alım gücü olsaydı deprem olmadan daha sağlıklı binalara geçerlerdi. Hiçbir ücret talep etmeden küçük bile olsa evleri yapıp depremzedelere vermek gerekir. Kişiye özel yüzlerce imar değişikliği yapıyorlar. Depremzedeye gelince neden imar değişikliği yapmıyorlar.” Dedi. CHP’li belediye meclis üyeleri ve İl yönetim kurulu üyelerinin de katıldığı açıklamada iktidarı sert sözlerle eleştiren Kiraz “İlçelerde insanlar kendi ikamet ettiği yerde bir hayat kurmuş. Bu insanları da bir yere toplayıp yaşayın derseniz yeni ve içinden çıkılmaz sorunlar meydana getirirsiniz. Biz deprem konutları yapacağız diyorlar, nerede yapacaksınız? Pütürge’nin 70 tane köyü var. Bu köylerin tamamını Pütürge’ye toplamak istiyorlar. Bu bir çözüm değil. Köyü bitiriyorsunuz. Hayvancılığı bitiriyorsunuz. Üretimi bitiriyorsunuz. Hekimhan Kozdere köylüleri için İkizce’de deprem evleri yapıldı. Kozdere’den hiç kimse gelip orada oturmadı. Yer altında fay nasıl sallıyorsa yer üstünde de iktidar öyle sallıyor. Evi yıkılmış insanlara ev satmak vicdansızlıktır” ifadelerini kullandı.
4K Sitesi sakinleride CHP İl Başkanına dert yanarak “Biz sadece gelip burayla ilgili, akıbetimiz ile ilgili bilgi vermelerini istiyoruz. Gittiğimiz yerler bizi oradan oraya gönderip duruyor. En son Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ile görüştük. Sayın Çınar dedi ki biz burayı kentsel dönüşüm sokarız ama imar yasasına göre 100 tane konut sığdırabiliriz dedi. Gerisi ne olacak bellirsiz” diyerek mağduriyetlerini anlattılar.
Toplam 11 Blok ve 220 daireden oluşan 4-K Sitesinde 5 Blok 130 daire için yıkım kararıverilmiş, geriye kalan 90 daires içinde yıkıma yok denilerek site den yıkım kararı verilen daireler boşaltılmıştı.

.jpg)
Siyaset, 27 Şubat 2020 16:51
Yorumlar (0)
Malatya'da Tabela Kirliğine Karşı Tedbir Alınmalıdır
Yeşilyurtspor, Silifke Belediyespor'u Devirdi:1-0
Akçadağ'da 15 Milyon Dolarlık Mermer İhraç Ediliyor
Yeni Malatyaspor 2. Lige Havlu Attı
Dr. Bülent Topaloğlu'nun Oğlu Vefat Etti
Dijital ve Yapay Zekâ Okuryazarlığı Eğitimi İlgi Gördü
Babacan: Ortak Metin İçin Çalışmalar Sona Yaklaştı
Av. Deniz Çakır CHP, YDK Sekreteri Oldu
Veli Ağbaba TBMM’nin En Çalışkan Milletvekili Seçildi
'Malatya'da Raylı Sistem Projesine Onay Çıktı'
Yeşilyurt Belediyesi 2. Beton Santralini Açtı
50 Yıl Sonra Malatya’ya Çimento Fabrikası Kuruluyor...
ARAPGİR'DE YIL SONU SERGİSİ AÇILDI
Başkan Er, İtfaiye Teşkilatını Ziyaret Etti
Yeşilyurt Belediyesi Yaşlı Bakım Merkezi Yapıyor
Öğrenciler Belediye Meclisi Toplantısını İzledi
TOKİ’den Sosyal Konut Aldılar, Bin Pişman Oldular
Battalgazi İlçesinde Sera da 40 Ton Salatalık Üretti
Basın Kartları Komisyonu Toplandı
Büyükşehir Belediye Binası Depremde Hasar Almış
Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanlığına Tursun Seçildi
Aile Mentorları Tarih Yolculuğunda Buluştu
Aile Mentorları Tarih Yolculuğunda Buluştu
Vali Yavuz’un 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Mesajı
Küba'da sivrisinek ısırıklarından 33 kişi öldü
Kurum: Kahramanmaraş yeniden ayağa kalkıyor
Ölmeztoprak: Malatya'nın Sorunlarının Takipçisiyiz
Ağbaba: İşyerleri Teslim Edilmeden Mücbir Sebep Bitirilemez
Başkan Sami Er: Bizim Gizli Ajandamız Yok
'Deprem komşuluk ilişkilerini zedeledi'
Öğrencilere Satranç Turnuvası düzenlendi
MİLLETVEKİLİ ÖLMEZTOPRAK KADEM’İ ZİYARET ETTİ
Derya Şafak: Mescid-i Aksa ümmetin evidir
Yeşilyurt'ta 'Önem' Projesine Coşkulu Şenlik Desteği
Maldia Derneği Hastaneye Tekerlekli Sandalye Bağışladı
Av.Deniz Çakır CHP Yüksek Disiplin Kuruluna Seçildi
CHP Parti Meclisine 3 Malatyalı Yüksek Oyla Seçildi
BATTALGAZİ BELEDİYESİ HİZMETLERİNİ TANITIYOR
Doğanşehir'de Domuz Avı Başladı
