AGCden Basın İçin Acil Önlem Çağrısı
Bizden Haberler, 30 Kasım 2021 01:19Antalya Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, basın sektörüne acil destek çağrısı yaparak "Ekonomik sıkıntılar basın sektörünü derinden sarsıyor" dedi.

Antal Gazeteciler Cemiyetinden yapılan açıklamada şöyle denildi:
Ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılar, basın sektörünü derinden sarmaktadır. Başta yerel gazeteler olmak üzere basın yayın işletmeleri artan maliyetleri karşılamakta zorlanmaktadır. 11 Mart 2020’de Türkiye’de ilk Covid -19 vakası ile başlayan salgın şartlarında okur kaybeden, reklam gelirleri dibe vuran yerel gazeteler başta olmak üzere, televizyon, radyo ve internet sitelerinin içine düştüğü ekonomik sıkıntılar, döviz kurundaki yükselişin getirdiği maliyet artışlarıyla artık dayanılmaz bir hal almıştır.
Gazetelerin maliyetlerini oluşturan kâğıt, kalıp, mürekkep başta olmak üzere bilgisayar, büro makineleri gibi sarf malzemelerinde yaşanan döviz bazlı artışa, döviz kurlarındaki artışın da eklenmesi sıkıntıyı büyütmüştür. Akaryakıt fiyatlarında yaşanan artış ise gazetelerin dağıtım maliyetlerine yansımıştır. Sigorta primleri ve vergi ödemelerinde herhangi bir teşvik ya da indirimden yararlanmayan basın yayın işletmeleri, artan personel maliyetlerini karşılamakta güçlük çekmektedir. Maliyetlerde yaşanan artışa karşın, abone, ilan ve reklam gelirleri aynı oranda artmamakta, hatta ekonomik daralmadan dolayı düşmektedir.
Özellikle gazete kâğıdında 2018 Ağustos ayından bu yana yaşanan değişim dikkate alındığında gazetelerin yaşadığı sıkıntılar apaçık ortadır. Buna göre; 2018 Ağustos ayında gazete kâğıdının ton fiyatı 450 Amerikan Doları iken bugün 800 Amerikan Dolarına yükselmiştir. Buna paralel olarak döviz kurunda yaşanan artış maliyetleri katlamaktadır. 2018 Ağustos ayı sonunda Dolar kuru 6,12 TL iken son bir haftada 13,00 TL’yi geçmiştir. 2018 Ağustos ayında 6,99 TL olan Euro ise son bir haftada 14,00 TL’yi geçmiştir. Bu gelişmeler dikkate alındığında kâğıtta görülen maliyet artışı yüzde 200’leri geçmiştir.
Öte yandan, Temmuz 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde yer alan tasarruf tedbirleri kapsamında başta belediyeler olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının gazetelere abone olmasına, reklam ve ilan vermesine büyük kısıtlamalar getiren düzenlemenin bir an önce geri alınması bir zarurettir. Vergi yüzsüzleri listesinin gazetelerde yayınlanması uygulamasına son veren kanun teklifinin TBMM’den geri çekilmiş olmasına rağmen, İcra İflas Kanunu’nda yapılacak düzenlemelerle icra ilanlarının gazetelerde yayınlanmasına kısıtlama getirme planlarının artık bir daha inmemek üzere rafa kaldırılmasını diliyoruz.
Yaşanan sıkıntılar, maliyetlerde yaşanan inanılmaz artışlar, basın yayın kuruluşlarının kapılarına kilit vurmasına ya da yayınlarını sürdürmekte zorlanmalarına neden olmaktadır. Daha da önemlisi, zor şartlarda yayınını sürdüren basın yayın kuruluşlarında çalışan onlarca basın emekçisi her geçen gün işsiz kalma riski ile karşı karşıya kalmakta, işine devam edenler ise ya az maaşa razı olmakta, ya da maaşlarını zamanında alamamaktadır.
Çoğulcu demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biri olan, yasama-yürütme ve yargından sonra ‘4. Kuvvet’ olarak tanımlanan, genelde ülkenin, yerelde kentlerin gelişimine önemli katkılar veren basın yayın kuruluşlarının gelir kayıplarını ve maliyet artışlarını dengeleyici önlemlerin zaman geçirmeden devreye alınmasına ihtiyaç vardır. Hükümetin artık basın yayın kuruluşlarının gelirlerini azaltıcı değil, gelir kayıplarını önleyici, gelirlerini iyileştirici düzenlemeler yapmasını beklemekteyiz.
Kamuoyuna saygılarımızla…
Antalya Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu
Bizden Haberler, 30 Kasım 2021 01:19
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Yeşilyurtspor, Bingöl'den Puansız Dönüyor: 2-0

Milletvekili Tüfenkci Tarımın Sorunlarını Dinledi

Yeni Malatyaspor, Uzatmada Mardinspor'a Yenildi: 1-2

Yeşilyurt Belediyesi İkinci Güneş Enerji Santralini Kuruyor

Para Nakline Aracılık Eden 18 Kişi Yakalandı

Gaziantep Mutfağı Gastronomi Festivalinde Tanıtıldı

Çelik: Arapgir'de 3 Tarihi Cem Evi Var

CHP Malatya Delegeleri 'Özgür Özel' dedi

Pancar Ekicileri Bina Arazisini Satışa Çıkardı

Alper Gürsoy Battalgazi'de Güven Tazeledi

Malatya'da 5. Kez 5'li Karaciğer Nakli Gerçekleştirildi

Doğanşehir'de 'İzsiz Cerrahi' Uygulaması

Hekimhan Sokaklarına Kilit Taşı Döşeniyor

CHP 4 İlçe de Kongrelerini Yaptı

Malatyaspor Hayati Palancı İle Anlaştı

Sultansuyu Barajında Yeniden Su Tutulacak

Yoncalı Barajı Tünelinde Işık Görünmesine Yaklaşıldı

Doğanşehir'de TIR, Motorsiklete Çarptı

Yeşilyurtspor Zorlu Bingölspor Deplasmanına Gidiyor

AYVALI’YA 11 BİN 950 METRE İÇME SUYU HATTI

Vali Yavuz Gaziler Gününü Kutladı

MALATYA’NIN FETHİ’NİN 924. YIL DÖNÜMÜNDE AĞAÇ DİKİLDİ

'E-Ticaret ve Yapay Zeka Konferansı' Düzenlendi

Bitkisel Üretimde Yeni Desteklemeler Belli Oldu

Yeşilyurt'ta Asfatlama Çalışmaları Devam Ediyor

Emniyet Müdürü Kayhan Ay Göreve Başladı

Yeşilyurtspor, Adana 01 FK'yı Eledi: 3-2

Halk Ozanı Hamit Ertaş Vefat Etti

TKDK Malatya'da Öğrencilere Çanta Dağıttı

Malatya TSO’dan işletmelere dijital vizyon

MALATYA’NIN FETHİ ANISINA KONSER

'Vatana Adanmış Gerçek Bir Hikâye'

Darende de Sumak Hasadı Başladı: Kilosu 350 Lira

Onaylanan Doğanşehir İmar Planına İtiraz Edildi

Gazeteci Ahmet Zafer Vefat Etti

Hekimhan'da 12 Kilo Esrar Ele Geçirildi

Yeşilyurtspor Mertcan İpek İle Anlaştı

Doğanşehir de Tarla Okulu Uygulamalı Eğitimi Yapıldı

Darende'de Freni Patlayan TIR Yandı
