MHK İLE TSYD EL ELE
Spor, 02 Eylul 2021 08:43Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu, spor basınına yeni kurallarla ilgili seminer verdi.

Türkiye Spor Yazarları Derneğinin (TSYD) Levent Tesisleri'nde düzenlenen seminere, MHK Başkanı Serdar Tatlı VAR Koordinatörü Barış Şimşek, TSYD Başkanı Oğuz Tongsir, MHK Eğitim Danışmanı Jaap Uilenberg ile TFF Hakem Gelişim Müdürü Burçin Keskin katıldı. TSYD Başkanı Oğuz Tongsir, seminerde UEFA'nın aldığı yeni kararlar ve Video Yardımcı Hakem (VAR) uygulamasındaki değişiklikler üzerinde durulacağını belirterek, toplantının düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Seminer öncesi açıklamalarda bulunan MHK Başkanı Serdar Tatlı ise seminerin düzenlenmesi için TSYD'den aldıkları daveti severek kabul ettiklerinin altını çizerek, "Biz seminer ve eğitimlerde hakem arkadaşlarımızla nelere çalışıyorsak, onlara UEFA'dan gelen talimatları nasıl anlatıyorsak, sizleri de bu konularla ilgili bilgilendirmeye geldik” açıklamasını yaptı.
“Önemli olan doğru iletişimle neleri daha iyi yapabileceğimizi sorgulamak”
MHK Eğitim Danışmanı Jaap Uilenberg de TSYD'den doğru bir zamanda seminer daveti aldıklarını belirterek, "Sizlere yardımcı olmak için her türlü iletişime açığım. Önemli olan doğru iletişimle neleri daha iyi yapabileceğimizi sorgulamak. Benim buradaki büyük problemlerden biri, televizyonda yorum yapan eski hakemler güncel değiller ve yeni talimatları bilmiyorlar. Geçen hafta Avrupa'da önemli bir toplantı yapıldı, UEFA'nın son güncellemeleri orada hakemlere anlatıldı. Bugün yapmak istediğimiz şey, bu sezon için belirlediğimiz önemli konuları aktarmak” şeklinde konuştu.
“Hakemlerin görevi oyun kuralları ve VAR protokolünü uygulamak”
Uilenberg, Süper Lig'de geçen hafta Beşiktaş ile Fatih Karagümrük arasında oynanan maçtaki oyuncu değişikliğiyle ilgili yaşanan tartışmaya değinerek, "Unutulmamalıdır ki hakemlerin görevi, oyun kuralları ve VAR protokolünü uygulamak. Ancak hakemler müsabaka talimatlarıyla ilgili sorumlu değillerdir. Yani hakemlerin kaç oyuncu girdiği, yabancı oyuncu sayısı kaç olduğuyla ilgili sorumluluğu yoktur. Beşiktaş- Fatih Karagümrük maçındaki olayda hakemin hiçbir sorumluğu yoktur. Hakemin sorumluğu sadece oyun kuralları ve VAR protokolüdür. Diğer talimatlardan sorumlu olanlar kulüpler ve onların çalışanlarıdır” ifadelerini kullandı.
“VAR sadece açık ve bariz hatalarda gözden kaçan ciddi olaylarda hakeme yardımcı olur”
Sahada alınan kararlarla ilgili esas aktörün hakem olduğunu sözlerine ekleyen Uilenberg, "Hakemin kararı, video görüntüleri bariz ve açık bir hata olduğunu ıspatlamadığı sürece değişmeyecektir. VAR, sadece açık ve bariz hatalarda, gözden kaçan ciddi olaylarda hakeme yardımcı olur. Sloganımız minimum müdahale, maksimum fayda” değerlendirmesini yaptı.
Konuşmaların ardından Uilenberg ve Burçin Keskin, mücadeleler, ayağa basma, el ve kolların kural dışı kullanılması, tutma, elle oynama, aldatma, itiraz, yerde kalan oyuncular, ofsayt ile VAR uygulamaları başlıkları altında görüntüler eşliğinde sunum yaptı.
Uilenberg, Süper Lig'in 4. haftasından itibaren VAR'da hangi pozisyonun incelendiğinin yayıncı kuruluş ekranlarında yer alacağını da sözlerine ekledi.
Spor, 02 Eylul 2021 08:43
Yorumlar (0)

Kale'de Kano Yarışması Düzenlendi

Ümit Vaat Eden Genç Siyasetçiler

Erkılınç: BİK Yoluna Devam Edecek

Malatya'da Bir Zamanlar Çerçiler Vardı

Hekimhan'a Konteynır Çarşı Kuruluyor

Arapgir Eğnir'de Çeşme Açılışı Yapıldı

Jandarma'dan Uyuşturucu Operasyonu

Vali Yavuz Akçadağ'da Cemevi Açtı

İnönü Üniversitesi Mediko Sosyal Binasının Temeli Atıldı

İş Adamı Darende'deki kazada hayatını kaybetti

Günpınar Şelalesinin Suyu Azaldı

Ağbaba: İthal Kayısı İhracatımızı Tehdit Ediyor

Dilekliler Derneği Yönetimini Seçti

2 Bin Yıllık Taş Köprüyü Bu Hale Getirdiler

Doğanşehir'de Korkutan Yangın

Evin çatısı çöktü, anne ve kızı son anda kurtuldu

Acil hasta için helikopter ambulans karayoluna indi

ÖLMEZTOPRAK’TAN DSİ’DE SON DURUM TOPLANTISI

Keskin: Okullar kıyafet satışına yönlendirme yapamaz

Gülümuşağı'nın Yolu Asfaltlandı

Geçit: Her Çocuk Toprağa Dokunmalı

Vali Yavuz: Erişilebilirlik Bir Lütuf Değil Haktır

Malatya TSO’da Yerel Kalkınma Hamlesi Tartışıldı

Altın Kayısı 8. Uluslararası Açık Satranç Turnuvası Başladı

Sahipsiz Sokak Hayvanlarının Durumu Ele Alındı

ARSLANTEPE VE KADIN ODAKLI ÇALIŞTAY DÜZENLENDİ

Yeşilyurt’un Bugünü ve Yarınları Tartışıldı

Vali Yavuz: Malazgirt Zaferi Bir Dirilişin Başlangıcıdır

Yeni Malatyaspor'a Yazık Oluyor: 0-8

Yeni Şire Pazarı'ndaki 70 İşyerinin Kurası Çekiliyor

Metruk evde piknik tüpü patladı, yangın çıktı

Vali Yavuz'dan Damlataş Mağarası Talimatı

Akçadağ'daki Damlataş Mağarası'na Ne Oldu?

İş Adamı Yaptırdığı Okulu Ziyaret Etti

İş Adamı Sabri Günata Yaşlı Bakım Evi Yaptıracak

Yeşilyurtspor 5 Futbolcuyla Kadrosunu Güçlendirdi

Yazıhan Ovası Malatya'yı Doyuracak

Malatyalı Girişimcinin Projesi Avrupa’da Kabul Edildi

Malatya'da Feci Kaza: 4 Ölü, 2 Yaralı
