Malatya'da Afet Risk Azaltma Planı Toplantısı
Gündem, 04 Mart 2021 23:34Malatya Valisi Aydın Baruş Başkanlığında İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Toplantısı Gerçekleştirildi.
Vali Aydın Baruş Başkanlığında, Afetlerin olası etkilerini ortaya koyan ve bu etkileri en aza indirebilmek için afetler yaşanmadan önce yapılacak çalışmaları bir süreç dâhilinde tarif eden, sorumluları ve sorumlulukları tanımlayan, sürdürülebilir bir plan olan ‘‘İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP)’’ tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen toplantıya büyükşehir belediye başkanlığı yetkilileri, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşların müdürleri, STK Temsilcileri ve ilgili daire amirleri katıldı.
İRAP; Ülkemizde afet risklerinin belirlenmesi ve azaltılması çalışmaları kapsamında, her ilin afetselliğini ve afetlerin olası etkilerini ortaya koyan ve bu etkileri en aza indirebilmek için afetler olmadan yapılacak çalışmaları eylemler biçiminde gösteren, sorumluları tanımlamak ve İl afet risk azaltma planlarının hazırlanması ve uygulanması sürecindeki paydaşları olan kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar ile birden çok sektörün katılımıyla planların hazırlanmasında ve uygulanmasında iş birliği içinde bütüncül bir yaklaşım ortaya konulması amacıyla düzenlenmektedir.
İRAP kapsamında 4 farklı afet türü üzerinde çalışılması planlanmış olup; çalışılacak afet türleri Deprem, Sel ve Taşkın, Heyelan, Orman ve Şehir Yangınları olarak belirlenmiştir.
İl Afet Risk Azaltma Planının bölümlerini sırasıyla;
Modül 1: İlin Genel Durumu,
Modül 2: Tehlike ve Risk Değerlendirmeleri,
Modül 3: Mevcut Durum Analizi,
Modül 4: Afet Risk Azaltma Amaç, Hedef ve Eylemleri,
Modül 5: İzleme ve Değerlendirme bölümleri oluşturmaktadır.
Toplantının başlangıcında İl AFAD Müdürü Mustafa Türker, yaptığı bilgilendirme sunumunda; “İl afet risk azaltma planlarının hazırlanması ve uygulanmasıyla; şehirlerde güvenli bir yaşam sağlamak, afetlerden dolayı oluşabilecek can ve mal kayıplarını azaltmak ve önlemek, afet risk azaltma bilinci oluşturmak, kaynakların etkili kullanımını sağlamak, paydaşlar arasında iş birliğini artırmak, afet sırasında müdahale ve afet sonrasında iyileştirme için yapılan harcamaları azaltmak amaçlanmaktadır.
Afetlerin sayısı ve sıklığı ile birlikte verdikleri sosyal ve ekonomik zararlar son yıllarda katlanarak artmaktadır. Bu kayıplarla başa çıkabilmek tek başına müdahale odaklı bir yönetim anlayışından ziyade risk odaklı bir yönetim anlayışıyla mümkündür.
Bu amaçlarla; ülkemizde afet risklerinin belirlenmesi ve azaltılması çalışmaları kapsamında il afet risk azaltma planı hazırlık çalışmalarına başlanmış bulunmaktadır. İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP), ilin afetselliğini ve afetlerin olası etkilerini ortaya koyan ve bu etkileri en aza indirebilmek için afetler olmadan yapılacak çalışmaları eylemler biçiminde gösteren, sorumluları tanımlayan bir plandır.
İl afet risk azaltma planlarının hazırlanması ve uygulanması sürecinde sayısız paydaş bulunmaktadır. Bu paydaşlar; kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlardır. Çok paydaşlı bu süreç, birden çok sektörün katılımıyla planların hazırlanmasında ve uygulanmasında iş birliği içinde bütüncül bir yaklaşım ortaya konulmasını amaçlar” diyerek sunumunu tamamladı.
‘‘İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP)’’ için topyekûn katılım ve kurumlar arası kuvvetli iletişim ile başarı sağlanacağını vurgulayarak sözlerine başlayan Vali Aydın Baruş; “ Bu toplantıyı yapmamızın amacı Afet Risk Azaltma Planının ne kadar önemli ve üzerinde durulması gerektiğidir. Tüm kurum ve kuruluşlarımızın, STK’ların ve vatandaşlarımızın bu planın oluşmasına ellerinden gelen tüm katkıyı yapmasını sağlamak. Böylece oluşturacağımız plan, sağlam, sağlıklı, öngörülebilir ve gelecekte bizi afetler karşısında hakim durumda olmamızı sağlayacaktır.
İlimiz deprem bakımından hassasiyet taşıyan iller arasında olması, iklim değişikliği nedeniyle sel gibi bölgesel afetlerin meydana gelmesi, hala gündemimizde olan salgın hastalıkların insanlığı tehdit etmesi açısından afetlere hazırlıklı olmanın önemini bir kez daha anladık.
Afet Yönetiminin 3 aşamadan oluştuğunu belirten Vali Baruş, “ 1. Aşama ‘Riski Azaltma’ aşaması, afet meydana gelmeden önce alınabilecek tedbirleri içerir. 2. Aşama ‘Müdahale’ ve 3. Aşama ‘İyileşme’dir. İçişleri Bakanlığımız ve AFAD Başkanlığımız ‘Riski Azaltma’ aşamasının öneminin anlaşılması için çalışma başlattı. Bu yılın “Afet Eğitim Yılı” olmasının sebebi; tüm toplumun bütün kesimleriyle afete hazırlık çalışmalarında yer almasını ve afet konusunda bilinçli olmasını sağlamak. Afet sonrası can ve mal kayıplarının azami ölçüde azaltılması ve insanlarımızın can güvenliğinden emin olmasının sağlanmasını amaçlıyor.
İlimizin genel durumunun çok iyi bilinmesi, ilimize ilişkin sağlıklı verilerin toplanması gerekiyor, bu konuda tüm kurum ve kuruluşlarımıza önemli görevler düşüyor. Mevcut durumu ve insan kaynağımızı iyi değerlendirmemiz lazım. 2. Aşamada ilimizin karşı karşıya kalabileceği risklerin çok iyi analiz edilmesi lazım. Ve bu risklerin neler olabileceğinin sağlıklı bir şekilde tespit edilmesi lazım. 3. Aşamada da sahip olduğumuz kaynağın bu riski ne kadar azaltabileceğinin öngörülmesi lazım. Mevcut durum değerlendirmesinin ardından il olarak amacımız, hedeflerimiz, varmak istediğimiz noktaların çok iyi tespit edilmesi gerekiyor. İl Afet Risk Azaltma Planımız son aşamada İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulunda değerlendirildikten sonra netleşecek. Bu plan çerçevesinde herhangi bir afetle karşılaştığımızda afete hazırlıklı olmak ve kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanmak için bu planda öngörülen tedbirlere de azami şekilde riayet edilmesi bakımından tüm kurum ve kuruluşlarımıza bu planın gerekleri duyurulacak, sorumlulukları belirtilecek. Bir afet karşısında devlet olarak, kurum ve kuruluşlar olarak tüm kaynaklarımız doğrultusunda, seferberlik halinde, birlikte çalışarak karşılaştığımız problemleri çözmeye çalışacağız” dedi.
Gündem, 04 Mart 2021 23:34
Yorumlar (0)
Malatya'da 10 Ocak Gazeteciler Günü Paneli
TGK: 10 Ocak Gerçek Anlamda Basın Bayramı Olmalıdır
Gazeteciler Cemiyetinden Emniyet Müdürü'ne Ziyaret
Malatya’da Kar Mesaisi: 22 Üst Geçit Yayalar İçin Güvenli Hale Getirildi
TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri’ne başvurular başlıyor
Malatya'da Okullar Bir Gün Tatil Edildi
Başkan Sami Er, Kızı Berna Nur'un Nikahını Kıydı
Yeşilyurt'ta Öğrenciler Müzeleri Gezdi
Yusuf Efe Ataş, Futsal Millî Takımına Çağrıldı
Yavuz: Sarıkamış Şehitlerini Rahmetle Anıyoruz
Ağbaba: Bu Seçimleri Kazanarak Sizi Yıkmak İstiyoruz
Yeşilyurtspor, Kilis'ten Puansız Dönüyor: 1-0
Battalgazi Belediyespor Farklı Kazandı: 3-0
Dalaman Malatyalılar Derneği Başkanlığına Demirhan Seçildi
Malatya Atmalılar Derneği 'Federasyon' Önerdi
Malatya’da inşa çalışmalarında sona gelindi
Kahtalı ve Ergün Ailelerinin Mutlu Günü
Ziraat Odaları Başkanları CHP'yi Ziyaret Etti
Malatya'da Sahte Alkol Ele Geçirildi
AK Partinin Terörsüz Türkiye Raporunu Babacan Yazdı
Trenin Çarptığı Buğrahan Kurtarılamadı
Banazı’da eski bir köy odası
DOĞANŞEHİR'DE TARİHİ ESER OPERASYONU
Darende Ağılbaşı'nda Konutlar Teslim Edildi
Pütürge Doğanyol Vakfı'ndan Firmaları Ziyaret
Doğalgazla Isındık ama Şifadan Uzaklaştık
Sultansuyu'nda Yurtdışına Boğa Sperması İhraç Ediliyor
Malatyalı Prof. Dr. Fahri Işık, büyük ödüle layık görüldü
MASKİ, HEKİMHAN’DA ALTYAPI YATIRIMLARINI TAMAMLADI
Bakan Bayraktar 2026'yı İşaret Etti
Vali Yavuz: Devlet Vatandaşın Yaralarını Dayanışmayla Sarar
MOTAŞ’A 30 YENİ ŞOFÖR KURA İLE ALINDI
Mehmet Akkaya, Zabıta Vakfı Başkanlığına Seçildi
BATTALGAZİ BELEDİYESİ’NDEN AİLELERE BÜYÜK DESTEK
Yeni Malatyaspor 3. Lige Düşürüldü
Yeşilyurt'ta Tarhana Buluşması
'Malatya'da 5 CHP Belediyesinden 3'ünün Borcu Yok'
Kemaliye–Dutluca–Arapgir Yolu Genişletiliyor
CHP Battalgazi Teşkilatı Muhtarlarla Bir araya Geldi
