TAŞHORON KİLİSESİ MAYIS AYINDA ZİYARETE AÇILACAK
Kültür & Sanat, 06 Aralık 2020 08:08Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, uzun yıllar kendi haline terk edilen Taşhoron Kilisesinde devam eden restorasyon çalışmalarını inceledi. Başkan Gürkan Taşhoron Kilisesinde yaptığı incelemede ilgililerden restorasyon çalışmalarıyla ilgili bilgiler aldı. Gürkan, Taşhoron Kilisesinde yapılan restorasyon çalışmalarının hızlı bir şekilde sürdüğünü ve Mayıs ayı içerisinde çalışmaların tamamlanacağını belirtti.
Malatya Büyükşehir Belediyesi, 1893 yılında yapılan Taşhoron Kilisesi’nin restorasyon çalışmasına devam ediyor. Yıllardır kendi haline terk edilen Taşhoron Kilisesi, Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği titiz çalışmalarla yeniden ayağa kaldırılıyor. Aslına uygun bir şekilde projelendirilen tarihi eserin, pandemi sürecine göre Mayıs ayından itibaren ziyaretçilere açılması planlanıyor. Taşhoron Kilisesi’nde yapılan restorasyon çalışmalarını inceleyen Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Taşhoron Kilisesi işlevsel olarak hangi amaçla kullanılacaksa o amaca daha uygun bir şekilde donatılmış olacak dedi. Başkan Gürkan, “ Taşhoron Kilisesi diye tabir ettiğimiz kilisemizde yapılan çalışmaları yerinde görmek incelemek için alanı ziyaret ettik. Taşhoron Kilisesi’nde restorasyon çalışmalarını başlattık. Bilindiği üzere daha önce kilisenin restorasyon projeleriyle ilgili Sivas Koruma Kurulu’ndan gerekli incelemeler ve izinlerin alınması süreci gerçekleşti. Belediyemiz tarafından ihalesi yapıldı ve ihalesinin hemen akabinde yer teslimi ile birlikte restorasyon işlemleri başlatıldı. Taşhoron Kilisesi çalışmalarında hakikaten projeye ve restorasyon tekniğine uygun bir şekilde çalışmaların devam ettiğini gördük. Bu anlamda aslına uygun aslını yitirmeden çalışma yapılıyor. Tabii ilgili arkadaşlarımızda yapılan çalışmaları yakinen takip ediyor. Çevre düzenlemesiyle ilgili neler yapılacağı noktasında belki yeni bir ek proje kapsamı içerisinde bahçesinin genişletilmesi şeklinde bir planlamamız var. Özellikle doğu kısmı ile ilgili geniş bir bahçe düzenlenmesi noktasında Valiliğimizle de görüştük ve bu konuda bir çalışma içerisindeyiz. Genişletme çalışmasını da bu alana dâhil ettiğimiz zaman hakikaten Taşhoron Kilisesi işlevsel olarak hangi amaçla kullanılacaksa o amaca daha uygun bir şekilde donatılmış olacak. Bahçesinde oturulması ve alanın kültürel bir merkez şeklinde değerlendirilmesi çalışmaları devam ediyor. İlgili paydaşlarla görüşülüp içerik anlamında neler gerekiyorsa onlar yapılacak. Taşhoron Kilisesi’nde yapılan restorasyon işlemleri şuan ki çalışma hızıyla gittiği takdirde bahar aylarında yani Mayıs ayı gibi bitirilir diye tahmin ediyorum” diye konuştu.
Kültürel mirasları insanların ortak değeri ve paydası olarak gördüklerini ifade eden Başkan Gürkan, “Kültürel mirasımızın korunması önemli bir hadisedir. Geçmişteki hangi millete, inanca, değere ait olarak değil insanlığın ortak değeri olarak görüyoruz. Yapmış olduğumuz görev çerçevesinde özellikle geçmiş dönemde Roma dönemine ait yapıların ayağa kaldırılması ile ilgili çalışmaları başlattığımız gibi, Selçuklu döneminin eserlerinin ayağa kaldırılması noktasında Ulu Cami, Kanlı Kümbet, Nefzi Hatun Kümbeti, Emir Ömer gibi, Toptaşı Karahan Cami gibi alanlarda çalışmalar yaptık. Osmanlı dönemi eserlerinin de aynı şekilde ayağa kaldırılması ve yine Osmanlı döneminin son zamanlarına ait Askeri Kışla diye tabir ettiğimiz Kent Müzesi’nin restorasyonu tamamlandı ve Kültür Mirasımıza dâhil edildi. Taşhoron Kilisesi de Osmanlı döneminin son zamanlarına, 1890 yıllarına ait olan bir eser. Bu eserin onarım ve restorasyon çalışmaları yine bizim dönemimizde başlamış oldu. Bu çalışmaların Malatya’mıza ve Malatya’mızın Kültür Mirasına hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
Kültür & Sanat, 06 Aralık 2020 08:08
Yorumlar (0)
Milletvekili Babacan Gazeteciler Cemiyetini Ziyaret Etti
Zafer Partisi İl Yönetimi MGC'ni Ziyaret Etti
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Basın Evi Açtı
TGC Gazetecinin Güvenliği Panelini düzenledi
Malatya Sonsöz Gazetesi 26. Yaşını Kutladı
Basın İş Kolunda Medya-İş Liderliğini Korudu
TGC Gazetecinin Güvenliği Panelini düzenliyor
TGC’nin düzenlediği toplantıda işsizlik krizi tartışıldı
Gazeteciler Cemiyeti 80. Yaşında
TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri’ne başvurular devam ediyor
İnönü Üniversitesinde Hedef; Araştırma Üniversitesi Olmak
Malatya'da 10 Ocak Gazeteciler Günü'nde Yapay Zekâ Tartışıldı
Malatya'da 10 Ocak Gazeteciler Günü Paneli
TGK: 10 Ocak Gerçek Anlamda Basın Bayramı Olmalıdır
Gazeteciler Cemiyetinden Emniyet Müdürü'ne Ziyaret
Malatya’da Kar Mesaisi: 22 Üst Geçit Yayalar İçin Güvenli Hale Getirildi
TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri’ne başvurular başlıyor
Malatya'da Okullar Bir Gün Tatil Edildi
Başkan Sami Er, Kızı Berna Nur'un Nikahını Kıydı
Yeşilyurt'ta Öğrenciler Müzeleri Gezdi
Yusuf Efe Ataş, Futsal Millî Takımına Çağrıldı
Yavuz: Sarıkamış Şehitlerini Rahmetle Anıyoruz
Ağbaba: Bu Seçimleri Kazanarak Sizi Yıkmak İstiyoruz
Yeşilyurtspor, Kilis'ten Puansız Dönüyor: 1-0
Battalgazi Belediyespor Farklı Kazandı: 3-0
Dalaman Malatyalılar Derneği Başkanlığına Demirhan Seçildi
Malatya Atmalılar Derneği 'Federasyon' Önerdi
Malatya’da inşa çalışmalarında sona gelindi
Kahtalı ve Ergün Ailelerinin Mutlu Günü
Ziraat Odaları Başkanları CHP'yi Ziyaret Etti
Malatya'da Sahte Alkol Ele Geçirildi
AK Partinin Terörsüz Türkiye Raporunu Babacan Yazdı
Trenin Çarptığı Buğrahan Kurtarılamadı
Banazı’da eski bir köy odası
DOĞANŞEHİR'DE TARİHİ ESER OPERASYONU
Darende Ağılbaşı'nda Konutlar Teslim Edildi
Pütürge Doğanyol Vakfı'ndan Firmaları Ziyaret
Doğalgazla Isındık ama Şifadan Uzaklaştık
Sultansuyu'nda Yurtdışına Boğa Sperması İhraç Ediliyor
