AĞBABA, BAKAN PAKDEMİRLİYE SULTANSUYUNU SORDU
Siyaset, 22 Ekim 2020 12:43CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Sultansuyu Tarım İşletmesi içerisinde yer alan kültür mirası kabul edilen binaların yıkım kararını eleştirerek Daha önce de özelleştirmesi gündeme gelen Sultansuyu Harasının satışına yeniden ortam hazırlayacak uygulamalardan vazgeçilmelidir dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Sultansuyu Tarım İşletmeleri içerisinde yer alan Cumhuriyet Dönemi yatay mimari örneklerinden bazı binaların yıkılmak istenmesini eleştirerek, karardan vazgeçilmesini istedi. Ağbaba, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığı’na konuyla ilgili bir de soru önergesi verdi.
Ağbaba, önergesinde “Bakanlığınız bünyesinde Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Sultansuyu Tarım İşletmesi, 1865 yılında, Sultansuyu Çiftlikatu Hümayun adı ile kurulmuş, 1915 yılında Hara ismini almış, 1928 yılında Sultansuyu Harası adıyla faaliyetlerde bulunmuş, 1984 yılından itibaren ise TİGEM bünyesinde faaliyetlerini sürdürmektedir.İşletmede 2020 yılı itibariyle 44 memur, 28 işçi ve 104 taşeron eleman olmak üzere toplam 176 kişi istihdam edilmektedir” ifadelerini kullandı.
ÇATLAMA, KIRILMA YA DA GÖÇME YOKKEN YIKIM KARARI NEDEN?
24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen deprem sonrası Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürlüğü tarafından işletmeye ait binaların depremden etkilendiği gerekçesiyle,binaların durumunu tespit etmek amacıyla bir ihale düzenlendiğini kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Tespit çalışmalarının ücretsiz yaptırılabilecek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uzmanları yerine ihale düzenlenerek özel sektör işletmelerine yaptırılması tartışılmaya devam ederken, çıkan sonuç da kamuoyunda eleştiri almaktadır.Başta Sultansuyu Harası İdare Binası ve önceki dönemlerde aygır tavlası olarak kullanılan Misafirhane binası olmak üzere yıkım kararı verilen çok sayıda binadaki taşıyıcı kolonlarda ve duvarlarda deprem nedeniyle çatlama, kırılma, yarılma ya da göçme olmadığı,buna rağmen belirtilen binalar için yıkım kararı alınması dikkat çekmektedir.” Dedi.
AMAÇ KURUMU ZARARA UĞRATMAK MI?
Daha önce de özelleştirmesi gündeme gelen Sultansuyu Harasının satışına yeniden ortam hazırlayacak uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiğini kaydeden Ağbaba, Bakan Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti; Malatya’nın en önemli doğal ve kültürel varlıklarını bünyesinde bulunduran Sultansuyu Harası’nda gerçekleştirilen deprem tespit çalışması hakkında bakanlığınızın bilgisi var mıdır? Konuyla ilgili işletmeye gerekli izin verilmiş midir? Sultansuyu Tarım İşletmesi bina tespitlerini neden Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden değil de özel sektör üzerinden yaptırmıştır?Bu işlem için ne kadar ödenek ayrılmıştır? Sultansuyu Harasındaki binalarda çatlama, kırılma, yarılma ya da göçme olmamasına rağmen binaların yıkılmak istenmesinin sebebi nedir? Kültürel Miras niteliğindeki Sultansuyu Tarım İşletmesi’nde yeni bina yapım işi için milyonlarca lira harcanması gerektiği de dikkate alınarak, bina hasar tespitlerinin tekrar ve kamu kurumu eliyle yaptırılması düşünülmekte midir? Daha önce de birkaç kez özelleştirileceği, satışı yapılacağı dillendirilen Sultansuyu tarım işletmesinde yeni bina yapımının kurum bütçesinde zarara yol açacağı zarar eden kurumun satışının tekrar gündeme getirileceği iddiaları doğru mudur?
Siyaset, 22 Ekim 2020 12:43
Yorumlar (0)
Yeni Malatyaspor: 0 1461 Trabzon FK: 4
TGK Sonuç Bildirgesi: BİK Teşvik Edici Olmalı
TGK: Gazetecilik Yasayla Güvence Altına Alınmalı
Ölmeztoprak’tan Bakan Yerlikaya’ya Malatya raporu
Yeşilyurtspor: 0 Kahramanmaraşspor: 2
Anadolu Basını Bolu'da Buluştu
Orduzu'da İntihar Eden Kadının Kimliği Belirlendi
Malatya'da 545 İşletme 173 Milyon TL KOSGEB Kredisi Alacak
Mehmet Arıkan: Kırılmalar (Brekaing) Sergisi
Arapgir de Bilim Şenliği Başladı
Deprem Çalıştayı Yoğun Katılımla Gerçekleşti
SÜMER PARK'A VEFA KONAĞI YAPILIYOR
Yeşilyurt Asfaltlama Çalışmalarına Hız Verdi
Sadıkoğlu: Dördüncü geçici vergi dönemini yeniden getirmeyin
Deprem Şehitleri Hatıra Ormanı Yenileniyor
AĞBABA: ÇOK SAYIDA MÜKELLEF HAK KAYBINA UĞRAYACAK
Babacan: Terörsüz Türkiye Sürecini Adım Adım İlerletiyoruz
Arguvan Belediyesi Cumhuriyet Konseri Düzenliyor
ÜCRETSİZ LGS VE YKS KURSLARINA YOĞUN İLGİ
CHP Malatya İl Yönetimi Görev Bölümü Yaptı
Hayvan Yetiştiricilerine 50 Ton Arpa Desteği!
Malatya'da 11. Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı Açılıyor
Cumhuriyetin Kuruluşunun 102. Yılı Kutlanacak
Malatya'da Yapılan Kırsal Konutların Sorunları Ele Alındı
Konak Düzdaşı Konutları Tamamlanıyor
Darende'deki Evini Müzeye Dönüştürdü
Darende Ağılbaşı Hizmete Kavuştu
Ziraat Bankkart, Malatya’da 5. Şampiyonlar Kupası’nı kazandı
Bakan Bak, Malatya’nın Fahri Hemşerisi Oldu
Bakan Bak: 'Malatya'ya Spor Köyü Yapacağız'
'SAHNE SENİN' ENGELSİZ YETENEK YARIŞMASI
Yaşlı Şahıs Evinde Ölü Bulundu
Nemrut Dağında Kitap Okudular
Hasançelebi de Ağaç Dikme Seferberliği
Bir Şahıs binlerce Uyuşturucu Hapla Yakalandı
Dr. Şahin: Sultansuyu'nun Atları İstanbul'da Neden Satılıyor?
Deprem Konutu Müteahhitleri Uyarıldı
CHP MALATYA İL YÖNETİMİ MAZBATASINI ALDI
Şotik Köyü Derneği Genel Kurulu Yapıldı
