DEPREMZEDELERİN ÇİLESİ BİTMEK BİLMİYOR.
Siyaset, 02 Ekim 2020 08:11AKPNİN UYGULADIĞI POLİTİKALARIN ŞİDDETİ DEPREMZEDELERİ SARSMAYA DEVAM EDİYOR.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, 24 Ocak’ta Elazığ Sivrice’de yaşanan depremde Malatya’nın ilçeleri ve Malatya merkezde de birçok yer ciddi şekilde etkilenmişti. Gördük ki depremzedelerin çilesi bitmek bilmiyor. Hatta deprem sarsıntısının şiddetinden fazla AKP’nin uyguladığı politikaların şiddeti depremzedeleri sarsmaya devam ediyor. Çünkü AKP iktidarı şuanda depremzedelerin sorunlarının çözümünden ziyade onları zora sokacak bir takım işlerle uğraşıyorlar. Ta başından ifade ettik. Depremde evleri yıkılan vatandaşlara kayıtsız şartsız olarak yeni bir ev yapılıp teslim edilmesi gerekir. Bunu yapmadılar. Malatya afet bölgesi ilan edilmelidir dedik, afet bölgesi de ilan etmediler. Afet bölgesi ilan etmedikleri için sorunlarda bir türlü çözülemiyor. Hatta sorunlar her geçen gün artmaya devam ediyor.
HER GÜN VATANDAŞ YENİ BİR ŞOKLA KARŞILAŞIYOR.
Her gün vatandaş yeni bir şokla karşılaşıyor. Bu şoklardan birincisi hem Doğanyol Gökçe’de hem de Pütürge’nin birçok mahallesinde daha önce depremde ağır hasarlı verilmeyen yerlerinde kentsel dönüşüm yapılması kararlaştırılmış. Bu yıkılan yerlere yenisi yapılacağı ifade ediliyor. Yeni yapılacak konutlar vatandaşlara satılacak. Belirlenen satış fiyatları çok yüksek olduğu gözüküyor. Her ne kadar maliyetinin altında fiyatlar olduğu söylense de satış fiyatları çok yüksek ve vatandaşlar bunu ödeyemeyeceklerini söylüyor. O köylerde ve kırsalda yaşayan vatandaşlar o kadar parayla geçimini sağlamak durumunda ve belirlenen bu paraları yatırıp bir ev sahibi olma, başlarını sokacağı bir yer sahibi olma şansı maalesef birçok vatandaş için söz konusu değil. Birçok vatandaşta bütçesini çok zorlayacak belki yemesinden içmesinden, çocuğunun rızkından kesecek tekrar başını sokabileceği bir evi olsun diye mücadele verecek.
Bir diğer şok ise Büyükşehirden kaynaklı bir yasa var. O yasa gereğince ilçenin herhangi bir mahallesinde evi yıkılmış olan vatandaşın Malatya merkezde veya başka bir yerde evi varsa parayla bile ev sahibi olamayacak. Malatya sınırları içerisinde kendi üzerine kayıtlı bir evi varsa orada ev sahibi olamayacak. Şu bir gerçek ki Malatya’da evi olan vatandaşında bütün düzeni o mahalle de kurulu olduğu için merkezdeki ev bir işine yaramıyor. Malatya’daki ev çocuklarını okutabilmesi için veya ailenin bir kısmının burada yaşaması içindir. Oradaki evi yıkılmış vatandaşların hepsine yeni bir evin yapılıp verilmesi gerekiyor. Evi zaten vatandaşa satıyorsunuz dolayısıyla vatandaşa sattığınız evi bir başka yerde evi var diye neden bunu gerekçe göstererek orada ev yapmıyorsunuz.
VATANDAŞ ÖNÜMÜZDEKİ KIŞI DA ÇADIRLARDA GEÇİRECEK.
Bir başka şokta; üzerinde neredeyse 10 aya yakın bir zaman geçti. Tekrardan kış yaklaştı. O bölgelere kış daha erken geliyor. Hemen hemen kış ayları başlamak üzere. Bir tek vatandaşın bahçesine bir ev yapılamamış durumda. Bütün vatandaşlar geçen kışı çadırlarda geçirmek zorunda kaldı. Karda kışta o buz gibi çadırlarda çocuklarıyla hasta olmakla, sağlıklarını yitirmekle karşı karşıya kaldı. Şuanda da bazı ilçelerde toplu konutlar yapılmaya başlandı. Bu toplu konutlar sorunu çözmüyor. Özellikle vatandaşın evinin yıkıldığı yerde yeni ev yapılıp vatandaşa teslim edilmesi sorunu çözüyor. Bununla ilgili de henüz hiçbir ev vatandaşa teslim edilmemiş.
Vatandaş kara kara düşünüyor. Önümüzdeki kışı da çocuklarıyla soğukta çadırlarda geçirecekler gibi gözüküyor. Malatya merkezde de aynı problemler söz konusu, sadece ben kira yardımı yapıyorum demekle iş çözülmüyor. Hem Malatya merkezde hem Doğalyol’da hem de Pütürge’de evi yıkılmış vatandaşlarımızın bir önce evlerine kavuşturulması gerekiyor. Vatandaşın ödeyebileceği maliyetlerle kavuşturulması gerekiyor. Şuan belirlenen rakamların yüksekliği vatandaşı zora sokmuş durumda. AKP iktidarı önemli şoklar yaşatıyor. Hiçbir sorununu çözmüyor, sorununu çözme süresini çok uzatıyor. Vatandaşların sıkıntıları devam ediyor.
Deprem olduğu zamandan beri söylüyoruz. Hızlı bir şekilde bu konutların yapılması gerekirdi. Ev nerede yıkılmışsa ev oradan yapılıp teslim edilmeliydi. Hiçbir bedel istenmemeliydi. Afet bölgesi ilan edilip bütün vatandaşların bu imkanlardan yararlanması sağlanmalıydı. Şuanda ki geldiğimiz durumda bütün işlerin geciktiğini görüyoruz.
Oradaki insanlar sadece evsizliğe barksızlığa teslim edilmemiş olacak, sağlıklarını da kaybetmiş olacaklar. AKP’nin bütün yetkilileri gidiyor boy boy fotoğraf veriyor. Ama vatandaşın bir tek sorunu çözülmemiş. Bunun için bir an önce başta iktidarı ve bütün yetkilileri göreve davet ediyoruz.
Siyaset, 02 Ekim 2020 08:11
Yorumlar (0)
Gazeteciler Cemiyetinden Emniyet Müdürü'ne Ziyaret
Malatya’da Kar Mesaisi: 22 Üst Geçit Yayalar İçin Güvenli Hale Getirildi
TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri’ne başvurular başlıyor
Malatya'da Okullar Bir Gün Tatil Edildi
Başkan Sami Er, Kızı Berna Nur'un Nikahını Kıydı
Yeşilyurt'ta Öğrenciler Müzeleri Gezdi
Yusuf Efe Ataş, Futsal Millî Takımına Çağrıldı
Yavuz: Sarıkamış Şehitlerini Rahmetle Anıyoruz
Ağbaba: Bu Seçimleri Kazanarak Sizi Yıkmak İstiyoruz
Yeşilyurtspor, Kilis'ten Puansız Dönüyor: 1-0
Battalgazi Belediyespor Farklı Kazandı: 3-0
Dalaman Malatyalılar Derneği Başkanlığına Demirhan Seçildi
Malatya Atmalılar Derneği 'Federasyon' Önerdi
Malatya’da inşa çalışmalarında sona gelindi
Kahtalı ve Ergün Ailelerinin Mutlu Günü
Ziraat Odaları Başkanları CHP'yi Ziyaret Etti
Malatya'da Sahte Alkol Ele Geçirildi
AK Partinin Terörsüz Türkiye Raporunu Babacan Yazdı
Trenin Çarptığı Buğrahan Kurtarılamadı
Banazı’da eski bir köy odası
DOĞANŞEHİR'DE TARİHİ ESER OPERASYONU
Darende Ağılbaşı'nda Konutlar Teslim Edildi
Pütürge Doğanyol Vakfı'ndan Firmaları Ziyaret
Doğalgazla Isındık ama Şifadan Uzaklaştık
Sultansuyu'nda Yurtdışına Boğa Sperması İhraç Ediliyor
Malatyalı Prof. Dr. Fahri Işık, büyük ödüle layık görüldü
MASKİ, HEKİMHAN’DA ALTYAPI YATIRIMLARINI TAMAMLADI
Bakan Bayraktar 2026'yı İşaret Etti
Vali Yavuz: Devlet Vatandaşın Yaralarını Dayanışmayla Sarar
MOTAŞ’A 30 YENİ ŞOFÖR KURA İLE ALINDI
Mehmet Akkaya, Zabıta Vakfı Başkanlığına Seçildi
BATTALGAZİ BELEDİYESİ’NDEN AİLELERE BÜYÜK DESTEK
Yeni Malatyaspor 3. Lige Düşürüldü
Yeşilyurt'ta Tarhana Buluşması
'Malatya'da 5 CHP Belediyesinden 3'ünün Borcu Yok'
Kemaliye–Dutluca–Arapgir Yolu Genişletiliyor
CHP Battalgazi Teşkilatı Muhtarlarla Bir araya Geldi
Hastaneye 50 Adet Tekerlekli Sandalye Bağışlandı
Merhum Öğrenci Talha Taş Adına Kütüphane Açıldı
