TMO'dan Şok Kayısı fiyatı: 4 Numara Kayısı 21 TL.

Ekonomi, 21 Eylul 2020 04:52

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye Mahsülleri Ofisi tarafından alınacak kuru kayısı taban fiyatını açıkladı. 4 Numara kükürtlü kuru kayısının alım fiyatı 21 lira olarak belirlenirken, gün kurusu kayısı ise 23 liradan alınacak. TMO'nun alım fiyatı kayısı ihracatçıları arasında şok yarattı. Yaklaşık 3 Dolara gelen 21 liralık fiyat nedeniyle daha önceden alivre satış yapan ihracatçılar zor günler yaşayacak.

TMO'dan Şok Kayısı fiyatı: 4 Numara Kayısı 21 TL.

Malatya Ticaret Borsasında düzenlenen programa Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ankara'dan vido konferans yoluyla katılırken Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, AK Parti Malatya Milletvekilleri Bülent Tüfenkci, Ahmet Çakır, Hakan Kahtalı, Öznur Çalık, MHP Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu, Yeşilyurt Beleidye Başkanı Mehmet Çınar, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, AK Parti İl Başkanı İhsan Koca, Ziraat Odaları Birliği Başkanları, Muhtarlar ve üreticiler katıldı. 

4 Numara kuru kayısı 21 lira

Tarım Orman Bakanı Bakanı Bekir Pakdemirli yapılan konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın isteği üzerine 4 Numara kuru kükürtlü kayısının alım fiyatını 21 lira olarak, günkurusu kayısının fiyatını ise 23 lira olarak belirlediklerini açıkladı. Pakdemirli “Sayın Malatyalılar alım fiyatını açıklıyorum. 2020 numara 4 numara kuru kayısıyı kg başına kükürtlenmiş için 21 TL olarak fgiyat belirledik. İşin açıkçası tabi önümüzdeki yılları da düşünerek fiyatları yapmamız gerektiğinden dolayı, 20 TL gibi TMO aslında fiyat düşünmüştü. Ben acaba 20,5 TL olur mi diye arkadaşlarımla konuştum. Sayın Cumhurbaşkanımızla da konuştuğumuzda en az 21 TL olsun diye bize talimat verdi. Ve 21 TL’den açıkladık.- Şimdi günkurusuna da 2 TL fark veriyoruz. Günkurusu için ise 23 TL’den alıyoruz. Yani 21 TL’den 4 numara kayısıyı alıyoruz, günkurusunu da 23 TL’den alıyoruz. Hayırlı ve bereketli olsun" dedi.

 TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal'da kayısı alımı yaparak önemli bir hizmeti Malatyalı üreticilere vermekten son derece mutluyum" dedi. Daha sonra Organize Sanayi Bölgesi’ndeki lisanslı depoda kuru kayısı alımına başlandı. 

İHRACATÇILAR ŞOKE OLDU!

TMO'nun alım fiyatı kayısı ihracatçıları arasında şok yarattı. Yaklaşık 3 Dolara gelen 21 liralık fiyat nedeniyle daha önceden alivre satış yapan ihracatçılar zor günler yaşayacak. Geçenyıl ortalama bir kilo kuru kayısı yurt dışına 2.5 dolardan ihraç edilirken, 4 numara kuru kayısının alım fiyatının 21 lira olması üreticiyi menun ederken, satış bağlantısı yapan ihracatçılar, "3 Dolardan üreticiden alınacak kayısıya bir dolarda masraf eklenecek. Bu  nedenle 4 doların üzerinde bir fiyata satış yapmamız gerekiyor. TMO fiyatları bizleri şaşırttı" diye konuştular. 

ÜRETİCİLER MEMNUN

kkayısı üreticileri ise açıklanan fiyatları olumlu bulduklarını ifade ettiler.

BAKAN PAKDEMİRLİ'NİN AÇIKLAMALARI

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, "kükürtlenmiş 4 numara kuru kayısının kilogramını 21 liradan, kükürtlenmemiş (günkurusu) olanını ise 23 liradan alacağız" diyerek şu açıklamayı yaptı.

Konuşmasında tarım ve bereket şehri, huzur ve vefa şehri, dünya kayısı başkenti Malatya'nın, emektar, vefakâr, çalışkan insanlarıyla bir arada bulunmaktan son derece mutlu olduğunu ifade eden Bakan Pakdemirli "Dünya'da kayısı üretimi, 550 Bin hektar alanda, yaklaşık 3,9 milyon tondur. Ülkemiz 1 Milyon 312 bin dekar alanda, ortalama 800 bin ton kayısı üretimi ile birçok üründe olduğu gibi kayısı üretiminde de Dünya'da 1'inci sırada yer almaktadır. Bu başarı elbette, Malatyalı çiftçilerimizin kurduğu modern kapama bahçelerden dünya standartlarının üzerinde elde edilen üretimlerle olmuştur. Bu gelişmelerin sonucunda, 2002 yılında 315 bin ton olan kayısı üretimimiz, 2019 yılında yüzde 170 artış ile 847 bin tona ulaşmıştır" diye konuştu.

DÜNYA'DA KURU KAYISI İHRACATINDA 1. SIRADAYIZ

Türkiye'nin, Dünya'da kuru kayısı ihracatında 1.sırada, taze kayısı ihracatında ise 2. Sırada olduğunun altını çizen Bakan Pakdemirli şöyle devam etti:

"2019 yılında kuru ve yaş olarak 290 milyon dolarlık kayısı ihracatı yaptık. Toplam tarımsal ihracatın da, yaklaşık %2'si kayısıdan gelmektedir. Bu gurur, Malatyalı kardeşlerimizin emekleri ve alın teriyle hâsıl olmuştur. Malatya'da 800 bin dekar alanda yapılan kayısı üretimi, 50 bin aileye gelir kapısı olmuştur. 2019 yılında, Malatya'da toplam kayısı üretimimiz 392 Bin ton, kuru kayısı üretimimiz 88 bin ton olmuştur. Dolayısıyla Malatya'mız; Türkiye'deki Kayısı'nın % 46,sını, kuru kayısının ise % 80'den fazlasını üretmektedir. İçinde bulunduğumuz yıl ise, yaşanan olumsuz iklim şartları nedeniyle kuru kayısı üretiminde geçen yılın bir miktar altında üretim beklemekteyiz"

SON 18 YILDA, KAYISI ÜRETİCİLERİNİN HER DAİM YANINDA OLDUK

Son 18 yılda, kayısı üreticilerinin her daim yanında olduklarını vurgulayan Pakdemirli "Bakanlık olarak verdiğimiz destek ve yatırımlardan bahsedecek olursak; dekara 19 Liralık mazot-gübre desteğine ilave olarak, dekara 10 Lira katı organik-organomineral gübre desteği veriyoruz. Dekara 35-70 Lira organik tarım, 20-40 Lira iyi tarım desteği veriyoruz.

Kayısı üretiminde de; standart fidan kullanımı için dekara 100 Lira, sertifikalı fidan kullanımında ise dekara 280 Lira destek veriyoruz. Küçük aile işletme desteği kapsamında ise dekara 100 Lira destek vermekteyiz. Ayrıca kayısı üretiminde biyoteknik mücadele için dekara 50 Lira destek vermekteyiz. Üretimi geliştirmeye yönelik sağladığımız bu destekler yanında, kayısıdan elde ettiğimiz ürünleri çeşitlendirerek katma değeri artırmak üzere; Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerimiz tarafından kayısı üreticilerimize ve sektöre, düşük faizli yatırım ve işletme kredisi ile finansman sağlıyoruz. Kırsal kalkınma destekleri kapsamında, ayısı işleme ve pazarlama yatırımcılarına da, ayrıca hibe veriyoruz.

IPARD kapsamında; toplam 32 Projeye, 45 milyon Hibe verdik. Malatya'da ise bu kapsamda toplam 18 projeye, 22,5 milyon Lira hibe sağladık. Bunun yanı sıra çiftçilerimizi doğal afetlerden korumak amacıyla TARSİM kapsamında, poliçenin % 50'sini devlet olarak destekliyoruz. Ayrıca üreticinin genç ve kadın olması durumunda da poliçe destek oranını arttırıyoruz" açıklamasını yaptı.

TMO'YA VERİLEN KURU KAYISI ALIMI GÖREVİ, CUMHURİYET TARİHİNDE BİR İLK

"Ülkemizin en önemli tarımsal ihracat ürünlerine değer kazandırmak ve üreticilerimizin daha fazla kazanç elde etmelerini sağlamak amacıyla TMO'ya, 27 Temmuz'da fındık, kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı alım görevi verilmiştir" diye konuşan Bakan Pakdemirli sözlerini şöyle sürdürdü:

27 Temmuz'da fındık, 27 Ağustos'ta kuru üzüm fiyatlarını açıklayarak alımlara başladık. Kuru incir fiyatlarının ise üretici lehine seyretmesi nedeniyle piyasaları takip etme kararı aldık. Fındık, kuru üzüm ve kuru incir ürünlerinde TMO'ya alım görevi verilmesi, piyasa fiyatlarını üretici lehine yükseltmiş, buna paralel olarak ihracat fiyatları da yükselerek, ülkemize daha fazla döviz girdisi sağlanmıştır. Böylece sadece üreticilerimizin değil, 83 milyon vatandaşımızın hakkı korunmuştur.

Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından TMO'ya verilen kuru kayısı alımı görevi, Cumhuriyet tarihinde bir ilktir. Diğer ürünlerde olduğu gibi kuru kayısıda da üretici lehine oluşturacağımız politikalarla piyasalarda istikrar sağlanacak ve kuru kayısımız dünya çapında değer kazanacaktır. TMO'ya alım görevi verilmesinden önce bir yandan da kuru kayısı için hazırlıklarımızı tamamladık.

TMO-TOBB Lidaş tarafından modern alt yapıya sahip ülkemizin ilk kuru kayısı lisanslı deposu, 5.000 ton kapasite ile lisansını alarak Perşembe günü itibariyle faaliyetlerine başladı. Ve kuru kayısı, lisanslı deponun faaliyete geçmesiyle birlikte diğer ihracat ürünlerine göre daha şanslı bir duruma kavuştu"

KÜKÜRTLENMİŞ 4 NUMARA KURU KAYISININ KİLOGRAMINI 21 LİRADAN, KÜKÜRTLENMEMİŞ OLANINI (GÜNKURUSU) 23 LİRADAN ALIYORUZ

Herkesin kuru kayısı fiyatlarını merakla beklediğini dile getiren Pakdemirli "O nedenle bu önemli günde tüm Malatya gibi bende çok heyecanlıyım. 2020 yılı 4 numara kuru kayısıyı; kilogram başına kükürtlenmiş için 21 Liradan, kükürtlenmemiş (günkurusu) için ise 23 Lirada alıyoruz.  Hayırlı, uğurlu, bereketli olsun. Günkurusu halkımızın daha çok tercih ettiği bir ürün. Bu çerçevede, Günkurusu üretimini artırmak, kükürtlemeyi azaltmak ve ihracat potansiyelini yükseltmek amacıyla Günkurusuna biraz fazla fiyat verdik.  Buradan, kuru kayısı fiyatını 21 Liranın altına düşürmemekte kararlı olduğumuzun altını özellikle çizmek istiyorum. TMO, üreticilerimiz tarafından arz edilecek kuru kayısının tamamını alabilecek bütçeye ve depo kapasitesine sahip olarak devreye girmektedir. TMO bu andan itibaren lisanslı depoda alımlara başlayacaktır.  Lisanslı depolar üzerinden yapılan alımlarda %2 stopaj vergisi ile % 2 SGK prim kesintisi muafiyeti olduğu düşünüldüğünde üreticilerimizin ton başına yaklaşık 85 Kuruş ilave kazancı da olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

TMO'NUN KAYISI ALIMI HEM FİYATLARA HEM DE İHRACATA İSTİKRAR GETİRECEK

Kayısının en büyük sorunlarından birinin iklimsel faktörler olduğunu vurgulayan Bakan Pakdemirli "İklimsel faktörlere bağlı olarak rekolte istikrarsızlığı var. Çünkü bir yıl, 800 bin ton yaş kayısı olurken, diğer yıl 400 bin ton seviyelerinde kayısı ile karşılaşabilmekteyiz. Bu da fiyat istikrarsızlığına ve ihracat pazarlarımızda sorunlarına sebep olmakta. İnşallah TMO'nun kayısı alımı; hem fiyatlara hem de ihracata istikrar getirecektir. Ayrıca fiyat istikrarı, dünya kayısı piyasasında pazar payımızı artırarak, kayısının ihraç edilen miktarını da yıldan yıla artıracaktır.  İhracatçı firmalar iç piyasadaki bu fiyat istikrarı ile, bağlantı kurdukları ithalatçı firmalar üzerinden rekabet etmeyerek fiyat indirimine gidemeyeceklerdir" diye konuştu

 

Ekonomi, 21 Eylul 2020 04:52

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yeşilyurt'ta Öğrenciler Müzeleri Gezdi

Yeşilyurt'ta Öğrenciler Müzeleri Gezdi

Yusuf Efe Ataş, Futsal Millî Takımına Çağrıldı

Yusuf Efe Ataş, Futsal Millî Takımına Çağrıldı

Yavuz: Sarıkamış Şehitlerini Rahmetle Anıyoruz

Yavuz: Sarıkamış Şehitlerini Rahmetle Anıyoruz

Ağbaba: Bu Seçimleri Kazanarak Sizi Yıkmak İstiyoruz

Ağbaba: Bu Seçimleri Kazanarak Sizi Yıkmak İstiyoruz

Yeşilyurtspor, Kilis'ten Puansız Dönüyor: 1-0

Yeşilyurtspor, Kilis'ten Puansız Dönüyor: 1-0

Battalgazi Belediyespor Farklı Kazandı: 3-0

Battalgazi Belediyespor Farklı Kazandı: 3-0

Dalaman Malatyalılar Derneği Başkanlığına Demirhan Seçildi

Dalaman Malatyalılar Derneği Başkanlığına Demirhan Seçildi

Malatya Atmalılar Derneği 'Federasyon' Önerdi

Malatya Atmalılar Derneği 'Federasyon' Önerdi

Malatya’da inşa çalışmalarında sona gelindi

Malatya’da inşa çalışmalarında sona gelindi

Kahtalı ve Ergün Ailelerinin Mutlu Günü

Kahtalı ve Ergün Ailelerinin Mutlu Günü

Ziraat Odaları Başkanları CHP'yi Ziyaret Etti

Ziraat Odaları Başkanları CHP'yi Ziyaret Etti

Malatya'da Sahte Alkol Ele Geçirildi

Malatya'da Sahte Alkol Ele Geçirildi

AK Partinin Terörsüz Türkiye Raporunu Babacan Yazdı

AK Partinin Terörsüz Türkiye Raporunu Babacan Yazdı

Trenin Çarptığı Buğrahan Kurtarılamadı

Trenin Çarptığı Buğrahan Kurtarılamadı

Banazı’da eski bir köy odası

Banazı’da eski bir köy odası

DOĞANŞEHİR'DE TARİHİ ESER OPERASYONU

DOĞANŞEHİR'DE TARİHİ ESER OPERASYONU

Darende Ağılbaşı'nda Konutlar Teslim Edildi

Darende Ağılbaşı'nda Konutlar Teslim Edildi

Pütürge Doğanyol Vakfı'ndan Firmaları Ziyaret

Pütürge Doğanyol Vakfı'ndan Firmaları Ziyaret

Doğalgazla Isındık ama Şifadan Uzaklaştık

Doğalgazla Isındık ama Şifadan Uzaklaştık

Sultansuyu'nda Yurtdışına Boğa Sperması İhraç Ediliyor

Sultansuyu'nda Yurtdışına Boğa Sperması İhraç Ediliyor

Malatyalı Prof. Dr. Fahri Işık, büyük ödüle layık görüldü

Malatyalı Prof. Dr. Fahri Işık, büyük ödüle layık görüldü

MASKİ, HEKİMHAN’DA ALTYAPI YATIRIMLARINI TAMAMLADI

MASKİ, HEKİMHAN’DA ALTYAPI YATIRIMLARINI TAMAMLADI

Bakan Bayraktar 2026'yı İşaret Etti

Bakan Bayraktar 2026'yı İşaret Etti

Vali Yavuz: Devlet Vatandaşın Yaralarını Dayanışmayla  Sarar

Vali Yavuz: Devlet Vatandaşın Yaralarını Dayanışmayla Sarar

MOTAŞ’A 30 YENİ ŞOFÖR KURA İLE ALINDI

MOTAŞ’A 30 YENİ ŞOFÖR KURA İLE ALINDI

Mehmet Akkaya, Zabıta Vakfı Başkanlığına Seçildi

Mehmet Akkaya, Zabıta Vakfı Başkanlığına Seçildi

BATTALGAZİ BELEDİYESİ’NDEN AİLELERE BÜYÜK DESTEK

BATTALGAZİ BELEDİYESİ’NDEN AİLELERE BÜYÜK DESTEK

Yeni Malatyaspor 3. Lige Düşürüldü

Yeni Malatyaspor 3. Lige Düşürüldü

Yeşilyurt'ta Tarhana Buluşması

Yeşilyurt'ta Tarhana Buluşması

'Malatya'da 5 CHP Belediyesinden 3'ünün Borcu Yok'

'Malatya'da 5 CHP Belediyesinden 3'ünün Borcu Yok'

Kemaliye–Dutluca–Arapgir Yolu Genişletiliyor

Kemaliye–Dutluca–Arapgir Yolu Genişletiliyor

CHP Battalgazi Teşkilatı Muhtarlarla Bir araya Geldi

CHP Battalgazi Teşkilatı Muhtarlarla Bir araya Geldi

Hastaneye 50 Adet Tekerlekli Sandalye Bağışlandı

Hastaneye 50 Adet Tekerlekli Sandalye Bağışlandı

Merhum Öğrenci Talha Taş Adına Kütüphane Açıldı

Merhum Öğrenci Talha Taş Adına Kütüphane Açıldı

Anadolu Ajansı Malatya Bürosu Taşındı

Anadolu Ajansı Malatya Bürosu Taşındı

Yerinde dönüşümde KDV eşitsizliği sürüyor

Yerinde dönüşümde KDV eşitsizliği sürüyor

Geçit: İkizce Konutlarında Yaşam Kalitesini Artırıyoruz

Geçit: İkizce Konutlarında Yaşam Kalitesini Artırıyoruz

4 Eğitim Sendikasından Kemal Özalper'e Destek Ziyareti

4 Eğitim Sendikasından Kemal Özalper'e Destek Ziyareti

AĞBABA, ADLİ TIP BÖLGE BAŞKANLIĞINI SORDU

AĞBABA, ADLİ TIP BÖLGE BAŞKANLIĞINI SORDU

Taşkın: Mahallelerdeki En Güçlü Bağımız Kadın Kollarımızdır

Taşkın: Mahallelerdeki En Güçlü Bağımız Kadın Kollarımızdır