Vali Baruş: Yoncalı Barajı İsale tüneli açılmaya başladı
Ekonomi, 17 Eylul 2020 12:31Malatya Valisi Aydın Baruş, Tarım ve Orman Bakanlığı DSİ 9.Bölge Müdürlüğünün yürütmüş olduğu Arguvan ilçesini sulayacak Yoncalı Sulaması Projesi kapsamında ilçe tarımını canlandıracak, yaklaşık 17,407 Hektar alanın sulanmasını sağlayacak Yoncalı Barajı, İsale Tüneli ve Tünel Segmentleri Yapım Fabrikasında incelemelerde bulundu.
 
                        
İlk olarak İsale Tüneli Şantiyesine gelen Vali Baruş’u burada İlçe Kaymakamı Gökhan Dolaş, DSİ 9. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, DSİ 92 Şube Müdürü Arif Tüfekçi ve yüklenici firma yetkilileri karşıladı. Burada yetkililerden ayrıntılı brifing alan Vali Baruş, daha sonra tünel segmentlerinin yapımının sağlandığı fabrikaya geçerek tünelde kullanılan beton plakaların yapım aşamalarını inceledi. Ardından Vali Baruş, isale tünelini kazarak yaklaşık 45 metre ilerleyen TDM (Tünel Delme Makinesi) cihazının içerisinde tünelin yapım aşamaları hakkında yetkililerden bilgi alarak çalışmaları yerinde gözlemledi.
DSİ 9. Bölge Müdürü Mahmut Dündar tünel alanında yaptığı konuşmada, “Sayın Valimizi Malatya için çok önem arz eden projemizde görmekten çok büyük mutluluk duyduk. Kendileri her daim yapmış olduğumuz bu projemizi çok yakından takip ediyorlar ve destek veriyorlar. Ben bu vesile ile şahsım ve bölgem adına kendilerine şükranlarımı sunuyorum. Bu projeler Malatya'nın ve ülkemizin geleceği için önem arz eden projeler. Bunların bir an önce tamamlanıp faydaya dönüştürülmesi en büyük hedefimiz. Bu doğrultuda yüklenici firmamız, DSİ çalışanlarımızla birlikte gece gündüz 3 vardiya şeklinde bu çalışmaları yürütmek suretiyle inşallah en kısa zamanda tamamlayıp Arguvan ovasındaki arazileri sulayacak bu projeyi 2023 yılına kadar sulaması ile birlikte hayata geçirmeyi planlıyoruz hayırlı olmasını temenni ediyoruz” dedi.
İsale Tünelinde TDM Cihazıyla Açma Çalışmalarına Başlandı
Bugün Arguvan’da Yoncalı Barajı İsale Tüneli'nin önündeyiz diyerek sözlerine başlayan Vali Aydın Baruş, “Şu anda İsale Tünelinde TDM cihazıyla açma çalışmalarına başlandı. TDM cihazı yaklaşık 45 metrede ilerliyor. Bu cihazın tünel kazacağı uzunluk yaklaşık 8,6 kilometre, tünelin toplam uzunluğu da 9 kilometrenin üzerinde dolayısıyla çok büyük bir inşaat. Burası barajdan gelecek suyu aktaracak bir tünel. Bu tünel bitmeden zaten barajın işletmeye alınması mümkün değil. Dolayısıyla buradaki çalışma çok büyük önem taşıyor. Buradaki makina gördüğünüz gibi gerçekten teknoloji harikası ve kurulması bile çok büyük zahmetler gerektiren büyük bir makine. Biraz önce içeriye girdik çalışmasını izledik makinenin. TDM cihazı bir taraftan tüneli açarken diğer taraftan da tünelin etrafına beton plakaları yerleştiriyor ve böylece aynı zamanda hem açma çalışması hem de tünelin inşaat çalışması devam ediyor. Yoncalı projesi hem Arguvan için hem Malatya için hem de Türkiye ekonomisi için çok önemli bir proje.
Yaklaşık 17000 Hektar Alan Hatta Daha Üzerinde Bir Tarım Alanı Sulamaya Kavuşacak
Bu çalışma bittiğinde yaklaşık 17000 hektar alan hatta daha üzerinde bir tarım alanı sulamaya kavuşacak. Çiftçimiz burada alternatif ürün yetiştirebilme hatta senede iki ürün yetiştirme imkânına sahip olacak. Yöreye hem zenginlik gelecek, hem verim gelecek, hem de Malatya, Türkiye'nin tarımsal üretimine çok büyük katkı yaparak çok büyük bir anlam kazanmış olacak. Bu çalışmalarda DSİ Bölge Müdürümüz işin başında, burada pek çok çalışan arkadaşımız var. Onlar Arguvan’a, Malatya’ya bir an önce hizmeti getirmek için gayret sarf ediyorlar. Hepsine çok teşekkür ediyorum. İnşallah kazasız belasız bu çalışma önümüzdeki yaklaşık bir buçuk iki yılda tamamlanır. Ondan sonra da barajımızı sulama projesi ile birlikte yürüterek birkaç yıl içerisinde suyu toprakla kavuşturarak hedef 2023 diyoruz. 2023 senesinde buradan su akıtmak ana hedefimiz. İnşallah DSİ’nin yapmış olduğu bu verimli çalışmalar Malatya'ya ve Türkiye'ye verim getirecek, bereket getirecek. Burada emeği geçen tüm arkadaşlarımıza çok çok teşekkür ediyorum, çalışmaların hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Son olarak yapımı devam eden Yoncalı Barajı İnşaat alanına geçen Vali Aydın Baruş’a, DSİ 9. Bölge Müdürü Mahmut Dündar tarafından 93 metre yüksekliğindeki barajın gövde imalatlarının tamamen bitirilmiş olduğu, baraj rezervuarını oluşturan ön yüz beton kaplama işleminin devam ettiği bu iş ve işlemlerin ardından baraj inşaatının son bulacağı bilgileri verildi.
	  
	
	
Ekonomi, 17 Eylul 2020 12:31
Yorumlar (0)
 
                        Yeni Malatyaspor'da Cemil Tonguç Dönemi
 
                        AK Parti Teşkilatı Kızılay'a Kan Bağışladı
 
                        Çilesiz Kütüphanesi Törenle Açıldı
 
                        Malatya’da Tren, Tırla Çarpıştı
 
                        Malatya'da Taksi Sürücüleri Eğitildi
 
                        Sürgü Baraj Gölü’nde Yılın ilk alabalık bereketi
 
                        Genç Meclis Üyeleri Malatya'da Tramvay İstedi
 
                        CUMHURİYET KUPASI FUTSAL TURNUVASI TAMAMLANDI
 
                        Kısa Film Yarışması Başvuruları 1 Kasım’da Başlıyor
 
                        Araştırma Hastanesi'nde Yangın Tatbikatı Gerçekleştirildi
 
                        Yırtılan Atatürk Posteri Değiştirildi
 
                        Suriye’nin yeniden imarında Türk firmalar etkin rol üstlenecek
 
                        Gaz Lambası Işığında Okudu, Kitap Işığı Oldu
 
                        DOĞANŞEHİR DE BİR BAŞARI HİKAYESİ
 
                        11. MALATYA ANADOLU KİTAP VE KÜLTÜR FUARI AÇILIYOR
 
                        Arapgir Malatya'dan Ayrılmayı Tartışıyor
 
                        Malatya Yeşilyurtspor Kupadan Elendi: 3-1
 
                        Cumhuriyetin 102. Yılı Malatya’da Coşkuyla Kutlandı
 
                        Onar Köyünde Cumhuriyet Bayramı Kutlandı
 
                        Başkan Fatma Şahin Metro İle Destan Yazıyor
 
                        Başkan Yıldırım: Cumhuriyet özgürlük, eşitlik ve adalettir
 
                        Geçit: Cumhuriyet, Bağımsızlığımızın En Büyük Teminatıdır
 
                        Başkan Er: Cumhuriyet Umudu Yeniden Yeşertmektir
 
                        CHP ATATÜRK ANITI’NA ÇELENK SUNDU
 
                        Ağbaba: Cumhuriyet Bu Toprakların En Büyük Devrimidir
 
                        Sergilenmeye Değer Ödülü Aldı
 
                        BATTALGAZİ’DE CUMHURİYET COŞKUSU
 
                        Sadıkoğlu: Cumhuriyetimizin 102. yılı kutlu olsun
 
                        Malatya’da 29 Ekim Coşkusu
 
                        Darende de Patates Üretiminde Rekor Hasılat
 
                        Turgut Özal Tıp Merkezinde Doktora Saldırıya Tepki
 
                        YAMA DAĞI GÜZ MEYVELERİ
 
                        Başkan Er Mevlana Orta Okulunu Ziyaret Etti
 
                        ARGUVAN’DA CUMHURİYET COŞKUSU
 
                        BATTALGAZİ’DE KIŞ ÖNCESİ YOĞUN ASFALT ÇALIŞMASI
 
                        Gülistan Teyze Asfalt İstedi, Belediye Kolları Sıvadı
 
                        Kulaçlar Gazze İçin Atıldı!
 
                        'KÖŞKERLİK SABIR, DİKKAT VE İNCELİK İSTER'
 
                        Üretici Dertli: Pancar Kazandırmıyor
 
                        