Vali Baruş: Yoncalı Barajı İsale tüneli açılmaya başladı
Ekonomi, 17 Eylul 2020 03:00Malatya Valisi Aydın Baruş, Tarım ve Orman Bakanlığı DSİ 9.Bölge Müdürlüğünün yürütmüş olduğu Arguvan ilçesini sulayacak Yoncalı Sulaması Projesi kapsamında ilçe tarımını canlandıracak, yaklaşık 17,407 Hektar alanın sulanmasını sağlayacak Yoncalı Barajı, İsale Tüneli ve Tünel Segmentleri Yapım Fabrikasında incelemelerde bulundu.
İlk olarak İsale Tüneli Şantiyesine gelen Vali Baruş’u burada İlçe Kaymakamı Gökhan Dolaş, DSİ 9. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, DSİ 92 Şube Müdürü Arif Tüfekçi ve yüklenici firma yetkilileri karşıladı. Burada yetkililerden ayrıntılı brifing alan Vali Baruş, daha sonra tünel segmentlerinin yapımının sağlandığı fabrikaya geçerek tünelde kullanılan beton plakaların yapım aşamalarını inceledi. Ardından Vali Baruş, isale tünelini kazarak yaklaşık 45 metre ilerleyen TDM (Tünel Delme Makinesi) cihazının içerisinde tünelin yapım aşamaları hakkında yetkililerden bilgi alarak çalışmaları yerinde gözlemledi.
DSİ 9. Bölge Müdürü Mahmut Dündar tünel alanında yaptığı konuşmada, “Sayın Valimizi Malatya için çok önem arz eden projemizde görmekten çok büyük mutluluk duyduk. Kendileri her daim yapmış olduğumuz bu projemizi çok yakından takip ediyorlar ve destek veriyorlar. Ben bu vesile ile şahsım ve bölgem adına kendilerine şükranlarımı sunuyorum. Bu projeler Malatya'nın ve ülkemizin geleceği için önem arz eden projeler. Bunların bir an önce tamamlanıp faydaya dönüştürülmesi en büyük hedefimiz. Bu doğrultuda yüklenici firmamız, DSİ çalışanlarımızla birlikte gece gündüz 3 vardiya şeklinde bu çalışmaları yürütmek suretiyle inşallah en kısa zamanda tamamlayıp Arguvan ovasındaki arazileri sulayacak bu projeyi 2023 yılına kadar sulaması ile birlikte hayata geçirmeyi planlıyoruz hayırlı olmasını temenni ediyoruz” dedi.
İsale Tünelinde TDM Cihazıyla Açma Çalışmalarına Başlandı
Bugün Arguvan’da Yoncalı Barajı İsale Tüneli'nin önündeyiz diyerek sözlerine başlayan Vali Aydın Baruş, “Şu anda İsale Tünelinde TDM cihazıyla açma çalışmalarına başlandı. TDM cihazı yaklaşık 45 metrede ilerliyor. Bu cihazın tünel kazacağı uzunluk yaklaşık 8,6 kilometre, tünelin toplam uzunluğu da 9 kilometrenin üzerinde dolayısıyla çok büyük bir inşaat. Burası barajdan gelecek suyu aktaracak bir tünel. Bu tünel bitmeden zaten barajın işletmeye alınması mümkün değil. Dolayısıyla buradaki çalışma çok büyük önem taşıyor. Buradaki makina gördüğünüz gibi gerçekten teknoloji harikası ve kurulması bile çok büyük zahmetler gerektiren büyük bir makine. Biraz önce içeriye girdik çalışmasını izledik makinenin. TDM cihazı bir taraftan tüneli açarken diğer taraftan da tünelin etrafına beton plakaları yerleştiriyor ve böylece aynı zamanda hem açma çalışması hem de tünelin inşaat çalışması devam ediyor. Yoncalı projesi hem Arguvan için hem Malatya için hem de Türkiye ekonomisi için çok önemli bir proje.
Yaklaşık 17000 Hektar Alan Hatta Daha Üzerinde Bir Tarım Alanı Sulamaya Kavuşacak
Bu çalışma bittiğinde yaklaşık 17000 hektar alan hatta daha üzerinde bir tarım alanı sulamaya kavuşacak. Çiftçimiz burada alternatif ürün yetiştirebilme hatta senede iki ürün yetiştirme imkânına sahip olacak. Yöreye hem zenginlik gelecek, hem verim gelecek, hem de Malatya, Türkiye'nin tarımsal üretimine çok büyük katkı yaparak çok büyük bir anlam kazanmış olacak. Bu çalışmalarda DSİ Bölge Müdürümüz işin başında, burada pek çok çalışan arkadaşımız var. Onlar Arguvan’a, Malatya’ya bir an önce hizmeti getirmek için gayret sarf ediyorlar. Hepsine çok teşekkür ediyorum. İnşallah kazasız belasız bu çalışma önümüzdeki yaklaşık bir buçuk iki yılda tamamlanır. Ondan sonra da barajımızı sulama projesi ile birlikte yürüterek birkaç yıl içerisinde suyu toprakla kavuşturarak hedef 2023 diyoruz. 2023 senesinde buradan su akıtmak ana hedefimiz. İnşallah DSİ’nin yapmış olduğu bu verimli çalışmalar Malatya'ya ve Türkiye'ye verim getirecek, bereket getirecek. Burada emeği geçen tüm arkadaşlarımıza çok çok teşekkür ediyorum, çalışmaların hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Son olarak yapımı devam eden Yoncalı Barajı İnşaat alanına geçen Vali Aydın Baruş’a, DSİ 9. Bölge Müdürü Mahmut Dündar tarafından 93 metre yüksekliğindeki barajın gövde imalatlarının tamamen bitirilmiş olduğu, baraj rezervuarını oluşturan ön yüz beton kaplama işleminin devam ettiği bu iş ve işlemlerin ardından baraj inşaatının son bulacağı bilgileri verildi.
Ekonomi, 17 Eylul 2020 03:00
Yorumlar (0)
Yeşilyurt'ta Öğrenciler Müzeleri Gezdi
Yusuf Efe Ataş, Futsal Millî Takımına Çağrıldı
Yavuz: Sarıkamış Şehitlerini Rahmetle Anıyoruz
Ağbaba: Bu Seçimleri Kazanarak Sizi Yıkmak İstiyoruz
Yeşilyurtspor, Kilis'ten Puansız Dönüyor: 1-0
Battalgazi Belediyespor Farklı Kazandı: 3-0
Dalaman Malatyalılar Derneği Başkanlığına Demirhan Seçildi
Malatya Atmalılar Derneği 'Federasyon' Önerdi
Malatya’da inşa çalışmalarında sona gelindi
Kahtalı ve Ergün Ailelerinin Mutlu Günü
Ziraat Odaları Başkanları CHP'yi Ziyaret Etti
Malatya'da Sahte Alkol Ele Geçirildi
AK Partinin Terörsüz Türkiye Raporunu Babacan Yazdı
Trenin Çarptığı Buğrahan Kurtarılamadı
Banazı’da eski bir köy odası
DOĞANŞEHİR'DE TARİHİ ESER OPERASYONU
Darende Ağılbaşı'nda Konutlar Teslim Edildi
Pütürge Doğanyol Vakfı'ndan Firmaları Ziyaret
Doğalgazla Isındık ama Şifadan Uzaklaştık
Sultansuyu'nda Yurtdışına Boğa Sperması İhraç Ediliyor
Malatyalı Prof. Dr. Fahri Işık, büyük ödüle layık görüldü
MASKİ, HEKİMHAN’DA ALTYAPI YATIRIMLARINI TAMAMLADI
Bakan Bayraktar 2026'yı İşaret Etti
Vali Yavuz: Devlet Vatandaşın Yaralarını Dayanışmayla Sarar
MOTAŞ’A 30 YENİ ŞOFÖR KURA İLE ALINDI
Mehmet Akkaya, Zabıta Vakfı Başkanlığına Seçildi
BATTALGAZİ BELEDİYESİ’NDEN AİLELERE BÜYÜK DESTEK
Yeni Malatyaspor 3. Lige Düşürüldü
Yeşilyurt'ta Tarhana Buluşması
'Malatya'da 5 CHP Belediyesinden 3'ünün Borcu Yok'
Kemaliye–Dutluca–Arapgir Yolu Genişletiliyor
CHP Battalgazi Teşkilatı Muhtarlarla Bir araya Geldi
Hastaneye 50 Adet Tekerlekli Sandalye Bağışlandı
Merhum Öğrenci Talha Taş Adına Kütüphane Açıldı
Anadolu Ajansı Malatya Bürosu Taşındı
Yerinde dönüşümde KDV eşitsizliği sürüyor
Geçit: İkizce Konutlarında Yaşam Kalitesini Artırıyoruz
4 Eğitim Sendikasından Kemal Özalper'e Destek Ziyareti
AĞBABA, ADLİ TIP BÖLGE BAŞKANLIĞINI SORDU
