Arguvan'da Lavanta Hasadı
Ekonomi, 04 Temmuz 2020 17:08Arguvan ilçesinde 2018 yılında İçmece Mahallesinde ekimi yapılan lavantaların çiçeklenmeye başlamasıyla hasadına başlandı.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü kontrolünde Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi amacı ile 2018 yılında Arguvan ilçesi İçmece mahallesinde 3 dekarlık alanda Isparta ilinden getirilen 6.000 adet Lavandula Angustifolia çeşidi ile ekimi gerçekleştirilmişti. İl Müdürlüğü Faaliyetleri kapsamında Marjinal olarak 4. ve 5. Sınıf olarak değerlendirilen tarım arazilerinin değerlendirilmesi amacı ile 2018 yılında dikimi gerçekleştirilen Lavanta bitkisinin 2020 yılı Temmuz ayının ilk haftasında tam çiçeklenmesi ile hasadı yapıldı.
Hasat gününe Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdür V. Badin Kılıç, teknik personeller ve üreticiler katıldı.
Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir MACİT; "Çiftçimiz A.Vahap Gazi Aslan 2017 yılında Lavanta bitkisi ile Fransa'da tanışmış bitkiyi benimsemiş ve kendi yaşadığı mahallede lavanta yetiştiriciliğine başlayarak 2019 yılında ürettiği ürünleri İstanbul iline pazarlamıştır. 2020 yılında DİTAP kaydını yaparak ürün pazarlamasını DİTAP üzerinden gerçekleştirecek olan üreticimiz, 2020 yılında hasat ettiği Lavanta Çiçeklerini Distilasyon ile Lavanta yağı ve Suyunu elde edecektir. Bitkisel Üretim Faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi amacıyla bölgede kümelenme şeklinde faaliyetlerin devamlılığı için bu çalışmalara devam edilecektir."dedi.
İl Müdürü Macit, örnek çiftçi modelinde üreticilerin özellikle tıbbi ve aromatik bitki üretim alanını genişletme, tarımsal mekanizasyon ve pazarlama ile ilgili sorunlarını dinleyerek, ilimizdeki ihtiyacı olan tüm vatandaşlara ürün temini konusunda yardımcı olunacağını, birçok meyve türü ve endüstriyel bitkilerin yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapılmakta olduğu bununla birlikte tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğinin de gelişmekte olduğunu belirtti.
Lavanta bitkisi, 1 m.'ye kadar boylanabilen, yarı çalımsı, çok yıllık bir bitkidir. Lavanta bitkisinin ekonomik olarak kullanılan kısmı çiçekleridir. Bitkinin çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağ, dünyada ticareti en fazla yapılan 15 uçucu yağdan birisidir. Lavanta uçucu yağı en fazla kozmetik ve parfüm sanayinde kullanılmaktadır. Bunun yanında güzel kokusu nedeniyle sabun ve diğer endüstri kollarında, ilaç sanayinde ve ağrı kesici, sakinleştirici, uykusuzluk giderici özellikleriyle de aromaterapide kullanılmaktadır. İdrar arttırıcı ve romatizma ağrılarını dindirici etkisi de vardır. Lavanta çiçekleri sedatif etkisinden dolayı çay şeklinde de kullanılmaktadır.

Ekonomi, 04 Temmuz 2020 17:08
Yorumlar (0)
Mersin'de Hüseyin Atılgan Parkı Açıldı
Veli Ağbaba Malatya'da CHP'nin Oylarını Artırdı
Arguvanlı Gençler 29 Ekim'i Ankara'da Kutladı
Ceviz Kabuğundan Asfalta Çevreci Çözüm
Malatya'da Tartışılan Yapı Az Hasarlı Çıktı
Ağbaba; Arapgir Kara Yolu İhmal Edildi
Başkan Sami Er Yazarlarla Bir Araya Geldi
MİAD Başkanı Yunus Akdaş Yeniden Seçildi
BASININ SORUNLARINI ELBİRLİĞİ İLE ÇÖZECEĞİZ
Malatya'da 11. Kitap Fuarı Törenle Açıldı
MTSO heyeti Bursa'da Fabrikada İnceledi
BATTALGAZİ'DE ÇOCUKLARI SİNEMAYLA BULUŞUYOR
Yeni Malatyaspor'da Cemil Tonguç Dönemi
AK Parti Teşkilatı Kızılay'a Kan Bağışladı
Çilesiz Kütüphanesi Törenle Açıldı
Malatya’da Tren, Tırla Çarpıştı
Malatya'da Taksi Sürücüleri Eğitildi
Sürgü Baraj Gölü’nde Yılın ilk alabalık bereketi
Genç Meclis Üyeleri Malatya'da Tramvay İstedi
CUMHURİYET KUPASI FUTSAL TURNUVASI TAMAMLANDI
Kısa Film Yarışması Başvuruları 1 Kasım’da Başlıyor
Araştırma Hastanesi'nde Yangın Tatbikatı Gerçekleştirildi
Yırtılan Atatürk Posteri Değiştirildi
Suriye’nin yeniden imarında Türk firmalar etkin rol üstlenecek
Gaz Lambası Işığında Okudu, Kitap Işığı Oldu
DOĞANŞEHİR DE BİR BAŞARI HİKAYESİ
11. MALATYA ANADOLU KİTAP VE KÜLTÜR FUARI AÇILIYOR
Arapgir Malatya'dan Ayrılmayı Tartışıyor
Malatya Yeşilyurtspor Kupadan Elendi: 3-1
Cumhuriyetin 102. Yılı Malatya’da Coşkuyla Kutlandı
Onar Köyünde Cumhuriyet Bayramı Kutlandı
Başkan Fatma Şahin Metro İle Destan Yazıyor
Başkan Yıldırım: Cumhuriyet özgürlük, eşitlik ve adalettir
Geçit: Cumhuriyet, Bağımsızlığımızın En Büyük Teminatıdır
Başkan Er: Cumhuriyet Umudu Yeniden Yeşertmektir
CHP ATATÜRK ANITI’NA ÇELENK SUNDU
Ağbaba: Cumhuriyet Bu Toprakların En Büyük Devrimidir
Sergilenmeye Değer Ödülü Aldı
BATTALGAZİ’DE CUMHURİYET COŞKUSU
